×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Топ 5 на най-важните проекти, осъществени в Бургас през 2019 г.


Топ 5 на най-важните проекти, осъществени в Бургас през 2019 г.
Броени дни остават до навлизането ни в последната година от второто десетилетие на 21 век, ето какво бе постигнато за тези 365 дни
27 Декември 2019, Петък, 20:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Нов медицински факултет и като цяло мощен тласък в IT сектора на образованието

Броени дни остават до навлизането ни в последната година от второто десетилетие на 21 век. В Бургас бяха завършени важни за града проекти, които разшириха съществуващата транспортна инфраструктура и подобриха качеството на живот. Флагман.БГ ви представя разширен вариант на топ5 от най-значимите завършени през 2019 г. проекти.

Медицинският факултет отвори врати  

Несъмнено най-големият и най-жадуван от радетелите но модерното образование през последната година, е откриването на Медицинския факултет към държавния  университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Новата сграда отвори врати на 10 май 2019, а след кандидат-студентските изпити посрещна и първия випуск през септември. Реализирането на тази мечта бе плод на 6-годишен труд от страна на общинската администрацията, народните ни представители и ръководството на ВУЗ-а, осъществена и с разбиране от страна на държавата. Факултетът е оборудван със съвременна апаратура, а в него преподават 86 хабилитирани и нехабилитирани специалисти от Бургас, София, Стара Загора и Варна. Потенциалът му за допълнително развитие е огромен. 

Медицинският факултет

Развитие за средното и основно образование, каквото няма в други градове

2019 г. определено бе добра за образованието в Бургас като цяло. Освен новооткрития факултет, за средните и началните училища в града бе направено изключително много. На 5 юни т.г. отвори врати напълно новата сграда на Професионалната гимназия по автотранспорт (ПГТ). Съществуващата стара постройка, която бе съборена, защото се оказа опасна, бе изградена наново със същия дизайн в рамките на година и половина, а към нея бе прибавен и закрит физкултурен салон, който винаги е липсвал на ръководството на училището. Сега в гимназията по транспорт в Бургас се изучават най-модерните и търсени професионални направления в сферата на транспорта – „Автотранспортна техника“, „Спедиция, транспортна и складова логистика“ и най-новата специалност в автомобилната индустрия – „Електрически превозни средства/хибриди“.

Професионалната гимназия по автотранспорт

Както бе обещано в края на м.г., през 2019 г. бяха ремонтирани и напълно обновени над 100 класни стаи в различни училища в Бургас. Извънредното е, че през септември всички бургаски първолаци влязоха за пръв път в училищата си в нови класни стаи – с антибактериални настилки, ЛЕД осветление, нови шкафчета, единични конфигуриращи се чинове, интерактивни дъски, електронни учебници и електронен дневник.

Напълно обновен бе учебният ресторант и закусвалня към Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, а Механото (ПГМЕЕ) се сдоби с изцяло обновени лаборатории и работилници.

С нова сграда се сдоби и училището в кв. Горно Езерово.

Като цяло кметът на общината Димитър Николов преизпълни едно от последните си мащабни обещания - да подобри средата за просвета и култура.

Ремонт на възлови булеварди

Сред най-важните реализирани проекти са огромни ремонти на възловители за Бургас булеварди и улици. Крайморския околовръстен път бул. „Димитър Димов”, по който ежедневно преминава целият трафик от североизточните квартали Сарафово, Рудник и Черно море, бе обновен в началото на третото тримесечие. Още в началото на октомври той издържа успешно и първия си тест, след като над Бургас се изсипаха над 40 литра на квадратен метър в рамките на 10 минути, а следа от обичайните преди ремонта наводнения дори нямаше.

Дни след ремонта на бул. "Димитър Димов" издържа успешно първия си тест - без наводнения след пороен дъжд в Бургас

Ремонтът на друга възлова пътна артерия – бул. „Захари Стоянов”, който свързва централната част  с най-големия бургаски комплекс жк „Меден рудник” започна в средата на април и приключи в началото на лятото. Обновената пътна настилка, бордюри и маркировки днес са в улеснение на всички шофьори, които ежедневно трябва да прекосяват близо 10-те километра напред-назад.

Важен булевард, който също претърпя основен ремонт, бе и бул. „Проф. Яким Якимов” в жк „Славейков”, който действа като свързващо звено между изхода на АМ „Тракия” край хипермаркет „Метро” и новата ул. „Крайезерна”, която извежда целия трафик от и към Южното Черноморие извън центъра на Бургас. Кръговото кръстовище в началото на булеварда получи нова маркировка, както и нова лента за десен завой в посока бул. „Проф. Яким Якимов” към бул. „Стефан Стамболов”.

Новата лодкостоянка в кв. Крайморие

Редом с мащабните инфраструктурни проекти, отдалечените кварталите на морския град също получиха внимание. В кв. Крайморие бе изградена нова лодкостоянка, която се превърна в реалност след искане на местните рибари. Сред целите на съоръжението е да се предложи сигурност и комфорт на риболовците, но то носи и добавена туристическа стойност, тъй като по примера на кв. Сарафово, лодкостоянката има потенциала да се превърне в едно от най-приятните за разходка места в града. Според специалисти пък в следващите години съоръжението ще допринесе и за увеличаване на плажната ивица в кв. Крайморие, която към момента е една от най-посещаваните в Бургас.

кв.Крайморие

Бургас направи първи решителни стъпки към IT индустрията

През последната година само в рамките на няколко месеца в Бургас стъпиха няколко от най-големите IT фирми в страната. Офиси в новопостроената сграда на хотел „ДАС Марина” на Морска гара днес се помещават офисите на FADATA, ScaleFocus и Sutherland. 
След стъпването им на Бургаска земя, морският град се превърна и в първият за страната, на територията на който пилотно се провежда академия за ускорено обучение по програмиране. Към момента компаниите все още търсят работна ръка, а заплащането не е за подценяване, като за обучение специалисти с опит се предлагат заплати на нивото на тези в столицата.
Свързано с IT индустрията, Бургас се превърна и в първия град в България, където заработи успешно системата „умен град”, която в реално време да предоставя разнообразна информация на потребителите – от това къде в момента има ремонт до това каква част от паркоместата в синята и зелена зона на града са свободни. Системата „SMART Бургас” все още не работи на 100%, но със сигурност въвеждането й е сериозно постижение.

IT академията на ScaleFocus си постави за цел да обучи огромен брой програмисти през следващите 5 години

Заслужаващи допълнително място в този списък

Още две събития като проекти  тази година заслужават да бъдат споменати. За пръв път през 2019 г. Бургас стана сцена за един от най-грандиозните музикални фестивали – SPICE Music Festival, който събра феновете на музиката от 90-те на една място. Интересът към събитието бе толкова голям, че организаторите бяха „принудени” още дни след края на концерта да обявят, че догодина той отново ще се състои на същото място  - Морска гара. Към момента вече част от участниците, които ще се качат на сцената догодина вече са обявени.

Spice Music Festival събра десетки хиляди фенове на музиката от 90-те на Морска гара в Бургас това лято

Бургаската държавна опера пък през лятото се превърна в музей на древноегипетската култура, като в продължение на няколко месеца там бе изложена уникалната изложба с мумията на Тутанкамон.

В Бургаската опера

Идващата след броени дни Нова година се очаква също да е успешна за развитието на Бургас. Флагман.БГ ще представи и списък с проектите, които предстои да бъдат завършени през 2020 г. Очаквайте го!
 


В категории: Бургас


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
na mItko angel`eto
30.12.2019 19:52:31
0
0
Кому е нужна тая спорна арена? Необходими са минимум по 2 мероприятия на седмица, за да се издържа. Ха-ха, Боко няма да даде повече мангизи мИТКО.
12.
Някой
30.12.2019 12:57:34
0
4
Нищо не се случва в Бургас. Само се харчат пари на вятъра и се краде.
Училища санирани, но учениците са с много ниско ниво на знания.
Няма привлечени инвеститори. В 7 вечерта няма жив човек по центъра. За какви успехи говорим изобщо? Платена статия.
11.
*********
28.12.2019 19:57:04
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
чичко Кмет
28.12.2019 13:00:54
0
7
Когато говорите за "Много големите успехи в Бургас" преминете през уличката Алеко Константинов. Дълга е не повече от стотина метра. Намира се в пешеходния център на града. И си задайте въпроса "Защо кмета на общината напук не я оправя вече четвърти мандат?"
9.
Глупаци
28.12.2019 11:10:16
0
9
Крайморския околовръстен път бул. „Димитър Димов”.. е по-зле от преди. КОй малоумник остави отводнителните шахти под нивото на пътя. Един път не могат да направят, а се хвалят...
Искренно се надявам върховния главнокомандващ на върхушката ГРОБ да навлезе в насрещното , когато задминава друга кола заобикаляща шахтите и неравностите по пътя.
8.
*********
28.12.2019 09:16:35
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Бул.Д.Димофффф
28.12.2019 06:05:25
0
28
Напротив!!!Не издържа теста.При проливният дъжд,имаше 30см наводнение и няколко автобуса,не можаха да минат.В района на Лайф Хоспит.Егати поръчковиге и слагачески статийки.
6.
Гост
28.12.2019 06:00:38
1
17
Що рИвеге,а не гласувате.Хак ви е ОПГ ГРеП.
5.
Пешо кура
27.12.2019 22:52:58
4
23
Кога ще има класация "топ 5 " на откраднати милиарди от ГРОп
4.
Нико
27.12.2019 22:33:28
11
3
До 3
Спрямо кои други градове?
3.
един нормален
27.12.2019 21:37:02
9
58
А Бургас си остава най-изостаналия град сред големите градове в България!

Смешно равнище на РЗ, изключително замърсен въздух, висока престъпност и корупция, ужасна пътна инфрастуктура, липса на каквито и да е било сериозни инвестиции... да продължавам ли?

Бургас няма нужда от такива платени публикации, а да се кажат откровено всички проблеми които донесе корумпиранот му управление!

Сега ще го изтриете за втори път, защото не е по темата, нали? Забравих, че в бургаските медии е разрешено само да се величае кмета, вскякава критика подлежи на санкции!
2.
*********
27.12.2019 21:12:25
0
16
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
???
27.12.2019 20:37:33
1
28
А спортната зала кога и за колко?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти
Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори