×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пловдивчани ни завиждат: Как ще ги стигнем бургазлии?


Пловдивчани ни завиждат: Как ще ги стигнем бургазлии?
Представената преди дни нова система SMART BURGAS силно впечатли жителите на Града под тепетата
19 Ноември 2019, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

В Пловдив не знаеш кога ще дойде рейс, а в Бургас следиш всичко онлайн

Пловдивчани завиждат на Бургас и проектите, които се реализират в града. В регионалния сайт Podtepeto.com излезе публикация със заглавие "Как ще стигнем...бургазлиите", а поводът е интегрираната градска платформа "SMART BURGAS". В нея жителите и гостите на града имат възможност да разгледат пътната обстановка, улиците в ремонт, местата за паркиране, да се запознаят се с чистотата на въздуха, подходящо ли е времето за плаж или просто да наблюдават динамиката на града в реално време.

Ето и цялата публикация на Podtepeto.com

В Пловдив не знаеш дали и кога ще дойде рейс, в Бургас виждаш на живо онлайн ремонтите, транспорта…

Община Бургас представи преди няколко дни новата интегрирана информационна система, която представя различна информация на гражданите – както се изрази кметът на морския град Димитър Николов, „първа стъпка към Смарт Сити“. Приложението, през което всеки може да получи разнообразна информация се нарича Smart Burgas. В действителност това все още не е Smart City, тъй като са нужни още много допълнения – най-вече системата да бъде интерактивна. Иначе казано не само да се получава информация, а и тя да се използва за по-добра работа на града, контрол на транспорта и други градски системи.

Информационната система обаче е несравнимо по-добро от всичко, което имаме в България, а, вероятно, и в който и да е друг български град. Какво предлага тя?

На сайта, който е достъпен от абсолютно всеки човек на планетата може да се намери съвсем тривиална информация – температура на въздуха и водата, както и публично официална информация за качеството на въздуха, нивото на водата и др. подобни. Всеки може да си пусне и web-камера от няколко точки в града – нещо, което само по себе си не е кой знае колко иновативно, тъй като подобни услуги в България има от повече от 10 години.

Истински атрактивни и безспорно полезни са няколко други допълнения в системата. Така например всеки може да погледне във всеки един момент каква е заетостта в Синята зона. Освен цялостна информация за целия град, се предоставя и информация до ниво квартали – по улици на града колко свободни паркоместа има.

Удобство за използващите велосипеди пък е друга система, интегрирана в сайта – за общинските велосипеди. За разлика от Пловдив, в Бургас всеки може да си наеме общински велосипед от десетки велостойки в целия град. Освен, че самата система е бърза и лесна за използване и плащане, в момента дори може да се проверки на коя велостойка колко велосипеда има. Така, например, ако на някоя стойка няма велосипеди, може да си спестите ходенето до там.

Интересна добавка е и системата за градския трафик, която показва върху картата на града кои кръстовища са по-натоварени в момента и къде няма задръстване. Модерната система в Пловдив не ни предлага нищо подобно за момента.

Особено интересна е и информацията за разделното събиране на отпадъци. Публично се извежда информацията за количеството предадени разделно боклуци – хартия, метал, стъкло, пластмаса и други. В Пловдив можем да коментираме единствено картата на „Чистота“, в която уж са вкарани географските локации на различните видове кофи – но тази карта не е актуална, т.е. е почти излишна. Какво и как се събира също е напълно неизвестно.

Може би най-интересно за много хора ще бъде и приложението за ремонти. Десетките ремонти, които се случват в града са публично известни. Така за всички 27 ремонта в този момент в Бургас всеки може да получи пълна информация: какъв тип ремонт има на даденото място, в кои дни продължава ремонтът, в кои часове ще се извършва, кое е отговорното лице и дори – мобилен телефон на лице за контакт. Нещо също много далеч от представите за публичност и прозрачност у нас.

На фона на продължаващата да не работи пълноценно система на обществения транспорт, сравнението с Бургас може да ни послужи за цел, която да гоним, но и да бъде твърде разочароващо за разстоянието, което дели развитието в 21 век на нашия град и морския ни съсед.


В категории: Бургас , Пловдив


32
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
32
Коментара по темата
32.
Кольо майна
21.11.2019 21:47:21
0
1
Никък,майнъ!
31.
мишо
20.11.2019 17:45:50
2
23
Тъпо заглавие и тъпа статия от тъп писарушко. В Пловдив има работещи предприятия. Пълно е целогодишно с туристи и чужденци работници и студенти. Центърът е красив и пълен с народ денонощно. А Бургас е един заспал провиниялен град, пуст след 18.00 часа и грозен до немай и къде.
30.
Пинокио
20.11.2019 11:23:41
1
23
Днес да не е първи април?
29.
az f
20.11.2019 10:41:30
1
39
И аз ще се "привържа" към тези, които забелязаха смехотворността на тази статия и преувеличенията писани в нея. Нещо, като оная баба сте господа журналисти, която в рекламата по ТВ, молеше внучето си да каже Тенкю, защото поради незнанието си, милата си мислеше, че с изричането на тази английска думичка внучето ѝ ще се представи блестящо пред гостите си. Та и с днешен Бургас е така. Пишете, че пловдивчани ни завиждали......Хора, в 21 - ви век сме. Век на необятната информация и мобилност. Живеем във времена, където истината се сферява светкавично, а лъжата, преувеличението и фалша се открояват като бял гъз на месечина. Вие скоро ходили ли сте в Пловдив ? та нали точно този град беше избран от едни китайци, които би трябвало да напълнят нашите магазии на Морска гара, ама нейсе - отидоха там под предлога, че видиш ли с летище Бургас и респективно с Фрапорт не се работело гъвкаво. Странно, че летището ни не работи по-гъвкаво и от Варненската си алтернатива, пак собственост на Фрапорт и за разлика от шумно афишираните полети на всякакви авиокомпании в крайна сметка една не се задържа тук. Дори летище Пловдив е по-натоварено от нашето. Та ние и откъм море се затворихме вече, а то уж ни беше козът в ръцете. Нищо драги не се получава последно време в Бургас, защо аз не знам, но мога само да гадая и да се досещам. Градът ни диша само от мнимото ново строителство, чиито имоти остават на картинка само в Ало бургас и Хоумс Бг.
А напишете една статия, колко бургазлии напуснаха града в посока София, Пловдив, че и Стара Загора. Питайте хората по улиците и те ще ви изброят свои близки, приятели и познати, за които знаят, че са намерили препитанието си другаде. Заспиващ град - убежище на другоселци с неясни цели и мотиви за пребиваване станахме, но и при тях вече се усеща отлив и текучество.
28.
*********
20.11.2019 09:06:26
2
26
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
27.
ц
20.11.2019 08:51:43
0
8
Te и в Малко Търново ви завиждат ,чe нe взeхтe кмeтчe..то там заeдно с цялата му администрация и любимитe циганки,ама на ,нe го побликуватe това тяхно жeланиe.
26.
Re-26
20.11.2019 08:03:57
1
7
Първомайски, нещо бъркате щатовете. Садово лежи само на стара слава. "Садистите" пътуват да работят в Радиново. Работните места са в община Марица.
25.
ама как не
20.11.2019 07:56:24
5
33
Флагман само лъжи и небивалици пишете. Точно пък транспорта на Бургас е най-доброто нещо - как ли пък не. Чакали ли сте градски автобус 20,25, 30 минути? Най-скъпият град е Бургас. Градът е пълен с котки, които разнасят бълхи и зарази. Кое му е по-доброто от Пловдив. Поне не пишете такива измислици да не дразните хората.
24.
k
20.11.2019 07:41:53
0
28
ХАХАХАХА добре ме развеселихте флегми за добро утро
23.
Майничка
20.11.2019 01:14:00
2
54
Абе, не се сещам за ни един пловдивчанин, който би си оставил града и ПОНЕЖЕ ЗАВИЖДА, да се метне насам и да живее по-добре. Не се сещам за такива! Статията е смехотворна, а платформата е поредното уеб недоносче на Пипетко и компания.
22.
ne se varzvaite
20.11.2019 00:38:15
0
32
porachkova kwartalna journalistka
21.
flegmi
20.11.2019 00:31:36
0
29
izlezte v neplaten otpusk i si smenete hapchetata
20.
Първомайски бек
20.11.2019 00:07:27
2
51
Само ще ви кажа, че не в община Пловдив, а в общината Садово на майната си има повече и по-високо платени работни места от колкото в морския Перник. Ай със здраве!
19.
Smith
19.11.2019 23:45:14
0
59
Поръчкова статия, написана на две-на три, колкото клет "журналист" да олиже за пореден път политически задник. Идиотщината с натовареността на синята зона няма да я коментирам, защото това интересува единствено собственикът на спортниимотипаргингиигаражи еоод, да си прави сметката колко кинти е напред, докато сърба кафето. Светофарите вярно са по-умни от повечето общински съветници, но това не е голямо постижение и по-скоро е заслуга на гласоподавателите. Улиците в ремонт се маркират след като ремонтът е приключил, явно изкуствения интелект е достатъчно прозорлив, за да знае, че започва ремонт на ремонта. Вместо да създава прозрачна бизнес среда с която да привлича инвестиции, общината нацвъква връзкари-калинки навсякъде, раздува щата безконтролно, финансира джурналисти за хвалебствени статии и наема фирми на верни ДС мутри за инфраструктурните проекти.
18.
AZ
19.11.2019 22:42:58
0
79
Вие ташак ли си правите ? Минавали ли сте по Асеновградско шосе. Мръчи от заводи, фабрики и строящи се такива. Пловдив е много напред във всяко едно отношение. Вие на кой чешите егото и кой заблуждавате ? Аз дори обмислям да бягам от тази селяния бургашка, която от ден на ден ни залива с пълна сила. Градът ни стана нещо гнило обвито в станиол, запечено на бърз огън и предложено в луксозен ресторант, в който никой не си го поръчва.
17.
XX
19.11.2019 22:32:07
2
10
Прис завидял щърбел на хърбел....
16.
Петьо пандура
19.11.2019 22:31:49
0
64
Отидете в Пловдив да види колко работещи фирми има и каква промишленост и тогава пишете глупости колко бургазлий избягаха в Пловдив и София а обратно.......
15.
Груйчо
19.11.2019 22:22:50
0
58
Моля ви коментирайте по-сериозни неща, това се елементарни сравнения, нагласени от Флагман. Аз съм от Бс и посещавам Пловдив често и мога смело да заявя, че това е най-вероятно най -развития икономически град в Бг, което със сигурност има по-голяма стойност за гражданите, докато в Бс има транспорт, но хората няма за къде да бързат или отидат
14.
Аз знам
19.11.2019 22:17:06
1
69
АЗ ЗНАМ КАК!!! КАТО ПЛОВДИВЧАНИ СИ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТАТА С 25%, ТАКА СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В ПЛОВДИВ, ЩЕ СТАНЕ КОЛКОТО Е ТАЗИ В БУРГАС! И ОП СТИГНАЛИ СА НИ.
13.
mega zle
19.11.2019 22:16:48
1
22
Da mn e dobre Burgas ei sq ot utre kat q sprat vodata chak sled tri dena she se kapite mn e dobre ma i Plovdiv i toi ...
12.
,,
19.11.2019 22:12:50
2
57
Б.си глупостите,с два измъчени мола,полузатворено летище и "заводи"с 3 ма човека персонал,айтошко- ямболски чакали,за кво да ни завиждат?
11.
Генийът
19.11.2019 21:58:02
1
36
Сега ще ви кажа,трябва им много пико и много битова престъпност + 2 колежа които да изглеждат като постройка от 19 век в Африка и са ни настигнали + 2 Завода заради които 200 човека взимат хубави пари и 200к човека дишат въздух с шанс за преждевременна смърт
10.
Генийът
19.11.2019 21:58:01
1
25
Сега ще ви кажа,трябва им много пико и много битова престъпност + 2 колежа които да изглеждат като постройка от 19 век в Африка и са ни настигнали + 2 Завода заради които 200 човека взимат хубави пари и 200к човека дишат въздух с шанс за преждевременна смърт
9.
Генийът
19.11.2019 21:57:59
1
29
Сега ще ви кажа,трябва им много пико и много битова престъпност + 2 колежа които да изглеждат като постройка от 19 век в Африка и са ни настигнали + 2 Завода заради които 200 човека взимат хубави пари и 200к човека дишат въздух с шанс за преждевременна смърт
8.
А бе
19.11.2019 21:50:30
0
50
Тая статия дебил ли я е писал? Той минавал ли е по магистралата покрай Пловдив да види за какво става въпрос?
7.
//
19.11.2019 21:44:42
0
15
Прочетете следната статия по темата, писана от истински журналист, а не лизач:

https://bnr.bg/burgas/post/101193711?fbclid=IwAR0_brOQoha0QFFnDJDPZ3t-AN2Da32momr-W06qmWtN1KJLYKCxRbW8fgQ
6.
градски
19.11.2019 21:42:22
0
37
Колко ви платиха за тая статия? Единственото, което работи е панела за температура. Градския транспорт го няма работещ, синята зона е само картинка с примерни места, камерите са по-малко от тия в бтв.... някой е усвоил едни пари за тая глупост. А Пловдив май ни завиждат на турбо модерните зони за складове и сервизи...
5.
//
19.11.2019 21:40:39
0
32
Статия от сайта на БНР по темата:

Анонсираната през миналата седмица (включително и от мен*) интегрирана градска платформа „Смарт Бургас“ е нещо като ремонтите в София – Хубаво е, но не е готово. След като отделих време да се поразровя в информацията, която предоставя, по-детайлно, се оказва, че тя е още далеч от понятията „смарт“ и „интегрирано“

Една от най-важните ѝ функции за хората е тази за свободните паркоместа в „синя зона“. Да, ама не. Всъщност, тя дава обща информация, в процентно отношение, за цялата зона в града. Например – 78% заета, 22 – свободна. Тъй като вече се бях подвел по числата, които се изобразяват на картата в този модул, се обърнах към фирмата. Оттам конкретизираха:

„Към момента не може да се визуализират свободните места в синята зона, тъй като няма поставени датчици отчитащи заетост. Числата, които виждате на картата показват броя обекти (автомати за таксуване, стоянки на таксита, станции за зареждане на електромобили и други), които се намират в района“

Тоест, трябва да се монтират датчици в цялата „синя зона“, за да имаме наистина информация къде и колко места има. Хубаво е, но не е готово!

Другата важна информация би следвало да е за наличието на велосипеди по общинските стоянки. Наша проверка на само една от тях показва отново неактуална информация. На стоянката на Автогара Юг изписва, че има един електро и пет конвенционални велосипеда (снимка 1). Реалността е между 1 и 0 (снимка 2). Отделно, в платформата е написано, че информацията е актуална към 16 октомври. Хубаво е, но не е готово!

Реших да проверя трета функционалност, която най ме впечатли. Как платформата може да те навигира към контейнер, а при подземните – да се разбере и дали са пълни и така да няма празен ход с торбите за боклук. Защото подземните, които са за разделно събиране, имат датчици, които показват колко са пълни. Реших да направя това за контейнерите на ул. „Филип Кутев“, срещу сградата на БНР – Бургас. (снимка 3). Оказва се, че те дори не фигурират на т. нар. интерактивна карта на платформата. (снимка 4) Която, междудругото, ти иска включване на GPS и не отчита, че той е включен (снимка 5). Така и не можах да тествам тази придобивка. Хубаво е, но не е готово!

Друго нещо, което би било полезно за хората, е секцията с ремонти по улиците. Първото, което се набива на очи е реконструкция на „Стефан Стамболов“, от кръговото – до кръстовището със „Струга“. Което не е лошо, само че този ремонт приключи. А самата информация виси неактуално там със срокове 20.09 – 13.10. (снимка 6). На същия булевард, но пред строящата се зала има стеснения на платното, заради ремонтни дейности, но то не е отбелязвано на интерактивната карта и информацията я няма в платформата. Хубаво е, но не е готово!

Да, съгласен съм, че има още работа по нея, тя ще се развива и надгражда. Въпросът е защо трябваше да се пуска набързо (дори продължава да стои надписът за Бета версия). Защото така създава впечатление за нещо неработещо още от самото му начало. А в момента в нея няма нищо кой знае колко иновативно, интегрирано и, още по-малко, смарт. Кога ще стане и колко ще се надгради и развие – предстои да видим. Важното е, че в Пловдив ни завиждат за нещо, което … още нямаме.
4.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
19.11.2019 21:32:55
2
67
По идиотска глупост никой не може да надраска. Защо го правите, как може да си помислите, че някой ще ви се върже на това. Напълно излишно е. Аз разбирам ,че вашите хора в общината ви го дават за задача но вие съвсем взехте бургазлии за малоумни.
3.
зурла
19.11.2019 21:24:52
4
51
Много лесно ще ги стигнете.
Трябва да вървите назад
2.
Da
19.11.2019 21:19:52
4
19
Малко излишни ми се виждат тези информации, но както и да е. Нещо което може да се подобри за далеч по - малко пари от тези за смарт системата е свалянето на нивото на всички тротоари в града. Включително и на новопостроените, които са на 2 - 3 см. от земята. Това ще помогне на инвалидите, майките с колички, колоездачите, тротинеткаджиите и възрастните хора.
1.
SF
19.11.2019 21:17:35
4
83
Пловдивчани нещо са се объркали да завиждат на бургазлии... за кое да ни завиждат?? За високите заплати, за целогодишните работни оферти, за готините шефове и работодатели, за това че Бургас живее в 90-те още с анцузите.. Леле, мале...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори