×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще се роди ли нова звезда след изборите за лидер на БСП


Ще се роди ли нова звезда след изборите за лидер на БСП
Корнелия Нинова започна ударно през 2016 г. и подмлади партията, но като че ли прегоря и стигна до днешната стратегическа безидейност
18 Декември 2019, Сряда, 10:02 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Корнелия Нинова като че ли започна да се изчерпва, но и не се вижда нейна алтернатива

Неусетно, 4-годишният мандат на Корнелия Нинова като водач на БСП наближи своя край. Тя оглави партията през май 2016 г. след фамозен обрат на балотажа срещу действащия председател Михаил Миков.

Тази събота Националният съвет на БСП (т. нар. пленум) прие правилата за избор на нов лидер през 2020 г. За първи път председателят ще се излъчи с вот от всички членове на партията след промяна в устава, наложена от самата Нинова. Изборът ще е на 26 април, а евентуалният балотаж – на 3 май.

Членовете на БСП трябва да решат има ли нужда партията от нов председател или Корнелия Нинова следва да получи втори мандат.

През 2016 г. тя оглави партията си ударно и с гръмка победа на президентските избори само няколко месеца по-късно. Показа ярък контраст с предишния председател Михаил Миков.

След взривното начало имаше много очаквания Нинова да продължи победния си ход и да събори ГЕРБ и от изпълнителната власт. Това обаче не се случи на последвалите парламентарни избори в началото на 2017 г. Социолозите в един момент даваха преднина на БСП, но в края на кампанията тя бе компенсирана от партията на Бойко Борисов. Нинова понесе критики, че е прекалила с антиевропейското говорене, с критиките към демокрацията, с национализмите.

След дългата изборна „почивка“, през 2019 г. БСП понесе две нови ключови загуби от ГЕРБ – първо на европейския вот през пролетта, а сетне и на местния тази есен. И това, въпреки че партията на Бойко Борисов си е все така на власт, от което би следвало да губи доверие за сметка на опозицията.

В началото на мандата си Корнелия Нинова обяви бодро война на „паралелната държава“.

Тази й риторика в един момент набра сила, но впоследствие загуби смисъла си след гласуването на БСП в полза на статуквото във Висшия съдебен съвет, подчинено на триото Борисов-Цацаров-Пеевски, което кулминира с избора на Иван Гешев за нов главен прокурор тази есен.

Показателно бе и странното поведение на парламентарната група на „БСП за България“ преди дни – тя мълчаливо се раздели на две по отношение кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, издигната от ГЕРБ (и Бойко Борисов).

„Избухването“ на Корнелия Нинова в началото на лидерския й мандат като че ли естествено доведе до бързо прегаряне, чието продължение пък е днешната стратегическа безидейност.

През четирите й години начело на БСП Нинова като че ли просто се плъзгаше по повърхността на проблемите в държавата, насищайки на моменти ефира с „дебилна“ националпопулистка риторика (макар и вероятно съвсем автентична за нея) в опити да паразитира върху новата световна мода в политиката.

Един от поддръжниците й в партията - Румен Овчаров, наскоро обясни, че не е редно един лидер, който инкасира загуба след загуба на изборите, да продължава да стои начело, напомняйки за Сергей Станишев, но намигвайки и към Корнелия Нинова.

Депутатът Антон Кутев пък поиска млад водач на БСП на мястото на Нинова.

Въпросът е - готова ли е партията на бившите комунисти да излъчи такова ново лице.

Ако Корнелия Нинова има някаква заслуга, тя е, че успя да започне процес на подмладяване за сметка на старите муцуни, голяма част от които компрометираха БСП.

Този процес обаче като че ли бе само наченат, а все още не се вижда нова звезда на хоризонта. Крум Зарков изглежда като да има потенциал, но дали има и съответните лидерски качества? Готов ли е да се включи в битката за председателския пост срещу Нинова, която до голяма степен го издърпа в голямата политика? Или може би просто му е рано?

Вътрешната опозиция на лидерката трудно ще излъчи адекватен неин конкурент.

Евентуално завръщане на Сергей Станишев в играта, каквото се готви според Кирил Добрев (дясна ръка на Нинова), ще е самоцелно и едва ли ще е от полза за БСП.

Лутането на партията между носталгията на соца и европейската модернизация, между битката с ГЕРБ и обслужването на статуквото около Борисов, между русофилството и Запада води до неопределен идентитет и обосновани подозрения в лицемерие от страна на електората.

На този етап не се вижда евентуален нов лидер, който да поведе БСП в друга посока и да заяви партията като ясна алтернатива на сегашната управленска върхушка. За това, както изглежда, ще трябва да почакаме поне още четири години, когато следва да приключи вероятният втори и последен (по силата на устава) мандат на Корнелия Нинова.

 




Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
11
Коментара по темата
11.
Generalissimo FRANCOn
20.12.2019 05:10:54
0
0
Анализът е точен. Бих добавил : причината за безидейност е във факта , че т.н. носталгия по Соца всъщност прикрива и отрича необходимостта от дебат за болшевишката същност на БКП/БСП.... за което не носи вина само Корнелия!
10.
Generalissimo FRANCOn
20.12.2019 05:10:51
0
0
Анализът е точен. Бих добавил : причината за безидейност е във факта , че т.н. носталгия по Соца всъщност прикрива и отрича необходимостта от дебат за болшевишката същност на БКП/БСП.... за което не носи вина само Корнелия!
9.
*********
18.12.2019 22:49:43
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
????
18.12.2019 19:18:09
0
2
Ако се роди такъв, той НЕ ТРЯБВА да е от СПИСЪКА с ИМЕНАТА на тези, които ПОДМЕНИХА списъка на "бсп" за Евровота!!! Тези от СПИСЪКА, трябва НЕЗАБАВНО да бъдат ИЗРИТАНИ от " бсп"!!! ТЕ, ТРЯБВА просто да бъдат ЗАБРАВЕНИ!!! ДРУГАРИ????
7.
Коко
18.12.2019 19:03:51
3
4
Българите са злобен, завистлив и простоват народ. Ако ги сравняваш с румънците, с които тръгнахме еднакво, сега вече им дишаме прахта. Защо? Защото един прост пожарникар-мутра-бандит съвсем ги видиоти. Румънците опандизваха политиците си бандити, а Борисов/Тиквата ги издигаше във властта. Та БСП няма какво да се мъчи да управлява такъв тъп и безидеен народ. Чието желание се свежда само до пълен тумбак, лъскава кола и поне един милион в банката.
6.
Хахааа червените шизофреници
18.12.2019 12:21:32
3
14
10 години само губят и след всяка изборна загуба заявяват "това е победа за нас" хахааааааа.
Сега на местните избори взеха 3 областни центъра а ГЕРБ 17. В 50% от областните центрове нямат нито един кмет и заявиха гордо "ние победихме"
Защото надграждали върху нулевите резултати от предните избори хахахаха. Ами то резултат под" 0" няма, така че всеки резултат е надграждане, но не и победа. Шизофренни гьонсурати.
5.
Тита
18.12.2019 11:44:31
0
9
Всички са пребоядисани червени.
4.
Тази партия е мортале
18.12.2019 11:37:04
5
14
Партия която е крала и лъгала толкова много, няма как да оцелее с какъвто и да е лидер. "Със стари коври нов бърдак, не става"! А електората от дъртаци се стопява.
3.
ай стига ве
18.12.2019 11:35:45
5
9
Нямало кой да измести Корнела,нямало алтернативни съпартийци,нямало алтернатива на ГРОП,нямало алтернативни хора в тая държава.Ай стига ве!Туй да не ви е края на 80-те,когато се говореше по същият начин...Има,ама властта за всички тия лапачи им е сладка...
2.
me
18.12.2019 10:57:27
3
19
Партията и е пробита отсякъде. Освен ако не изхвърли 50% от шефчетата вътре, е заникъде. Няма как да спечели избори със Станишев и Гергов.
1.
Курнелия е бита карта
18.12.2019 10:08:32
4
22
Толкова бой изяде от Бойко, че няма накъде. Лошото е, че няма кой/коя. Пълно е с безидейници в БСП-то.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори