×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българинът ненаяден! Харчим 19% за храна, средно в ЕС - 12%, в Англия - едва 8%


09 Декември 2019, Понеделник, 19:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

За десет години разходите по това перо в България са паднали само с 1%

През 2018 година домакинствата в Европейския съюз (ЕС) са изразходвали над 1,047 трилиона евро (което се равнява на 6,6% от БВП на ЕС) за "храна и безалкохолни напитки", показват резултати от проучване на Евростат.

Това представлява 12,1% от общите им разходи за потребление и се нарежда като третата най-голяма категория разходи на европейските домакинства след тези за "жилища, вода, електричество, газ и други горива" (24% от разходите) и за "транспорт" (13,2%).

Според Евростат домакинствата в Румъния са използвали през миналата година за храна и безалкохолни напитки над една пета от общите харчове (цели 27,8%). Следващите страни-членки с най-високи дялове бяха Литва (20,9%) и Естония (19,6%), допълва БНР.

На четвърта позиция е България с разходи за храна, равняващи се на 19,1% от общите харчове на българските домакинства. През 2018-а година в нашата страна за храна са били изхарчени 6,7431 млрд. евро, което се равнява на 12% от БВП.

На другия полюс с разходи за храна под 10% са четири страни от ЕС начело с Обединеното кралство (едва 7,8% от общите харчове на британските домакинства), Ирландия (8,7%), Люксембург (9,1%) и Австрия (9,7% от общите разходи на домакинствата).

Между 2008- а 2018-а година делът от общите разходи на домакинствата за храна намалява или остава стабилен в повечето членки на ЕС, като най-голямо намаление е регистрирано в Литва (от 24,8% през 2008-а до 20,9% през 2018-а, или спад с 3,9 процентни пункта), следван от Полша (понижение с 3,4 процентни пункта) и Малта (с 3 процентни пункта).

За разлика от тях, разходите на домакинствата за храна се увеличиха в 10 държави-членки на ЕС, като най-голямо увеличение е регистрирано в Чехия и Словакия (повишения с 1,4 процентни пункта), Холандия (с 1 процентен пункта) и Унгария (с 0,8 процентни пункта).

Според Евростат разходите за храни и безалкохолни напитки в България десет години по-рано (през 2008 година) са представлявали 20,4% от общите харчове на домакинствата и в размер на 5,2163 млрд. евро, което се е равнявало тогава на 14,0% от БВП на нашата страната. Това означава, че в рамките на последните десет години разходите за храна като процент от общите разходи са намалели с 1,3 процентни пункта.


В категории: Бизнес


9
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
9
Коментара по темата
9.
MiB
10.12.2019 07:03:19
0
1
Просто болшинството се хранят навън - в пъбове и ресторанти. Изследването е тъпо. Страната измислила на сандвичите - 8%
8.
ТЪПА БЪЛГАРИЯ
10.12.2019 01:03:47
1
5
Ние имаме най-скъпата храна в Европа !!!!!!
7.
пенсионер с пенсия до 250 лева
09.12.2019 22:35:57
0
8
С 250 лева пенсия, при 19 процента разходи за храна,равняващи се на 47.50 лева сме за Гинес.Но това е резултатът,след приспадане разходите за ток,вода, канализация,пречиствателна станция,данъци,такса смет,отопление,телефон,пътни разходи,аспирин, конци за кръпки по дрехите,пари за обущар да стегне обувките и за какви ли не още пенсионерски глезотии..Добре е,че има добри хора .Даряват по 40 лева за празниците, за да си поживуркаме.
6.
От кухнята
09.12.2019 22:28:19
5
2
Много е точна статията!Като вляза в големите вериги лошо ми става,все едно утре храна няма да има!Ние българите сме лакомо племе,не наядно.Все мислим,че на празник ще ядем повече,това лакомията е страшно нещо,по улиците само дебели мазни свине,пред училищата дроб сърма.
5.
Размърдайте си сивото вещество!
09.12.2019 22:19:42
0
12
Не неняден, а гладен.
По-високият процент разходи не е свързан с лакомия, а с високи цени на хранителните продукти и ниски доходи спрямо държавите, с които ни сравняват в това манипулирано изследване. Вие това няма как да го знаете, защото не можете да го осмислите. Аз бих се срамувал, ако бях толова посредствен като вас
4.
Xaxo
09.12.2019 21:36:33
0
16
Ебаси тъпото заглавие.Българина бил ненаяден щото харчел 19% за храна а в Англия - едва 8%.
Ми вдигнете още данъците и намалете двойно заплатите.Тогава ще харчим 80% за храна и ще излезем прасетата на ЕС.
Иначе Бил Гейтс харчи 0,00000001% от доходите си за храна.Ебаси и гладника-мизерник.
3.
Алоооо Автораааа
09.12.2019 20:38:07
1
16
Айде сега като видиш, че цените тук са по-високи даже се чудя, че е само толкова разликата. Не ненаядни, а бедни и с високи цени, туй то. Честито.
2.
дядо
09.12.2019 19:57:00
3
13
Поредната идиотска манипулация!
Сега,като вдигнат ел.енргията,данъците и всички налози,ще се изравним с великите западняци...
Нормално е когато един човек в нормална държава,а не в идиотизараната България,да има добри доходи и да харчи за разни други глезотии,а не само за храна
До тук докарахте родителите си,бананоядски демократчета!
1.
Такива сме!
09.12.2019 19:53:22
1
5
Като си спомня за БУРГАС МЕЗИ ми призлява.
Стоят едни "гладни прасета" с извинение под едни напечени и опушени тенти и плющят по обяд едни месища в жегата, гладни, държани на въже , ужас. Колко му трябва на един стомах се питам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК
Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори