×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стаите за гости съсипват бизнеса на хотелиерите


Стаите за гости съсипват бизнеса на хотелиерите
Бизнесът на хотелиери, които си плащат данъците и са категоризирани, се съсипва заради стаите за гости. Има и риск от тероризъм, атентаторите в Сарафово са нямали регистрация, каза Валери Симеонов
28 Ноември 2019, Четвъртък, 10:03 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Настаняването на хора без регистрация, както стана с терористите, взривили автобус на бургаското летище, е риск, каза Валери Симеонов

Собствениците на апартаменти и стаите за гости трябва да плащат данъци и да имат регистрация. Спазването на закона трябва да е гарантирано за всеки! Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

Той припомни, че на Хелоуин в САЩ бяха убити пет души в квартира, която не е регистрирана. „Да не говорим за терористична заплаха при настаняването на хора, както стана в бургаския квартал Сарафово. Много дълго време мина, докато службите установят къде са били настанени, защото са били в квартири, които не са регистрирани“, заяви депутатът.

„Трябва да се преустанови беззаконието и неплащането на данъци. Европейският съюз също обсъжда ограничение на Airbnb. Париж налага на платформата глоба от 12,5 млн. евро. Санкции са обявени и в други големи градове заради скриването на данъци и за необявяване на регистрации“, добави той.

Валери Симеонов към майките на деца с увреждания: Платих своята цена, помагам на хората със свои средства

„Срещу всички опити за промяна на икономическото статукво има реакции, съпротива и това е съвсем естествено. Срещу Закона за шума, срещу мерките, които предприехме за дисциплиниране на тези нарушители, също бяха посрещнати с протести. Бяха приети обаче, защото са необходими“, заяви Симеонов. Така той обясни съпротивата срещу предложените от него и от Менда Стоянова промени.

„Дали държавата да се прави, че не вижда беззаконието? Дали може да осигури еднакви условия за всички, които предлагат хотелиерски услуги, а тя е длъжна? Това обаче е дейност, която е незаконна, тъй като оттам не се отчислява и една стотинка данък, нито курортна такса“, подчерта заместник-председателят на Народното събрание.

След като водещият Виктор Николаев го пита защо просто НАП не смъкне данните от платформите за това какви плащания са постъпвали и те да бъдат обложени с данъци, Симеонов каза, че това е доста трудоемко, защото тези плащания могат да бъдат извършени по различни начини, а трябва данните да се вземат със съгласието на самите онлайн платформи. 

„Всички хотели и къщи за гости са регистрирани, плащат данъци и са в единната система за туристическа информация. За всеки назначен информацията стига в НАП, отива и в полицията“, поясни той.

„Чрез тази платформа се източват средства и се ощетява държавният бюджет. От друга страна така се съсипва бизнесът на тези хотелиери, които си плащат данъците и са категоризирани. Затова, че има голям интерес към печалбите от една дейност, трябва ли да се правим, че тя не трябва да бъде подчинена на закона?“, попита депутатът.

„Ако има сайт, в който да се рекламира продажбата на наркотици, срещу затварянето му също ще има реакция, но не трябва ли да го направим? Да извършваш търговска дейност, без да плащаш данъци, е нарушение на закона“, каза още той.
 


В категории: Политика


30
Коментара по темата
30.
До Петър
30.11.2019 00:25:01
2
1
Е затова ще е така,сулю и пулю е компетентен .Дано и вие не давате стаички така просто за хляба насъщния.Наслушал съм се на такива добре грамотни мошеници които по сякакъв метод клатят държавата.Ако го направиш това в Европа ха да видим какво ще стане..? Живял съм по квартири и съм наемал такива стаи и знам от личен опит че не ги обявяват никъде и никакви данъци не плащат.Даже за догодина имам капарирани стаи За Созопол същата работа.
29.
Петър
29.11.2019 12:17:20
0
1
Zaza,
Това, че ти не можеш/не искаш не означава, че на тези, които искат/могат трябва да им се налагат еднакви изисквания/данъци с хотелиерския бизнес!
Единствената причина тези апартаменти/стаи да отиват в "сивия" сектор е политиката на Държавата! Те, не могат да бъдат проблем за хотелите по ред причини, за които си има, и мотив, и обстоятелство! Темата със сигурност е обемна от дипломната работа на господина на снимката!
Факта, че употребява тероризъм, като мотив е брутално, и не заслужава да бъде политик.
28.
Zaza
29.11.2019 01:48:18
3
3
Сулю и пулю дават квартири,прав е.
27.
АСЕН
28.11.2019 21:41:12
0
4
Ами Валери ,какво щте кажеш за нелегалният цех ,които работеше в Малко Търново за дограма лично ви поръчах прозорци а цеха беше до ВИК а по точно до казана за ракия .
26.
Кога
28.11.2019 17:22:26
0
12
Аз искам да плати данъците за положени кабели в всички градове. Защото земята е собственост на гражданите и тези пари да влязат в бюджета на общината. А за тези измислени хотелиери нали затова има кункоренция кво риват. Или пак сънуват червени дяволи.
25.
Рач
28.11.2019 17:09:37
0
4
И като ги регистрирате,което и сега е в сила.
,как по-точно ще ги облагате? С какъв данък- ДДС/9% в туризма или 20 % на общо основание,патентен,лицензен,или данък печалба- 10% ? Ами просто е,AIRBNB удържа 10% от всеки преведен на собственик наем и ги превежда в хазната. Преди това е задължил всички включени в платформата , да са регистрирани като такива по местното законодателство. Така имате един източник на данъка,лесен за контролиране ,а и бюрокращината е избегната за собсвтеника. Ефекта- добра събираемост за държавата,нормално регулирана дейност,без тежнения и най-много леко завишени цени при предлагане. Това е въпрос на икономическо виждане и съвсем не е сигурно дали ще се случи. Край. Стига дъвки и лукуми. А и кой е протестирал?? Не виждам и не чувам или пак ни замайвате за да не се занимаваме с Гешо и Цацата...
24.
Петър
28.11.2019 16:15:52
0
8
И, как по-точно регистрацията щеше да предотврати акта в Сарагово?
Реално той е регистриран още с влизането си в Държавата!
Г-н Симеонов, правите гнусни внушения.
Не знаете какво е патентен данък?
Един, или множество апартамент/и по никакъв начин не може да е проблем за хотелиерския бизнес!
Всеки хотел има бизнес план, и единственото което може да е проблем за него е Държавата!
Държавата не може да реши проблема, като налага еднакви критерий за хотел, и апартамент! Регистрацията за която блещите е търговско дело, но не може да ги облагате еднакво!
23.
Морския
28.11.2019 15:59:20
0
8
В Airbnb се плаща с карта и парите отиват в банкова сметка. Какво по светло от това?!
22.
meden rudnik
28.11.2019 15:42:59
0
13
Точно човекът, който с години криеше реалните си доходи от кабеларката, седнал да иска регулации??? Ако не бяха тея халваджийски тефтери, на които се отмятаха абонатите, едва ли щеше да натрупа толкова мангиз. Пoне до 2006 г. му вървеше тефтер далаверата.
21.
Валери
28.11.2019 14:51:20
21
1
Е единственият достоен политик.
20.
Как се пуска кокала, ей?
28.11.2019 14:28:20
0
18
Едни и същи претоплени манджи, само и само да сме във властта, а реално нищо свършено. Едни и същи локумаджии разтягат локумите по медиите и само празни приказки. На каква цена тези "независими медии" канят едни и същи компрометирани пишмаан-политици?
19.
Не мога да го гледам
28.11.2019 13:31:17
1
32
Валерка, пак ли ти бе?
Стаите на гости не са били проблем даже и през соца. Хората си докарват по някой лев, за да си подпомогнат семейният бюджет, защото такива като вас ги докараха до просешка тояга. Анадъму чок войвода, кспалъ политик?
18.
*********
28.11.2019 13:05:52
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17.
наблюдателен
28.11.2019 12:48:30
0
19
Преди година Валери Симеонов предложи да бъде въведен нов местен данък между 0,2 и 0,7% от данъчната оценка за жилищни ваканционни имоти, разположени в „климатичните планински или морски от национално значение“. От него се очакваше 200 млн. приход в общините. Тогава бе приет от парламента но Констуционния съд отмени данъка. Сега се опитват да регистрират тези които предлагат имоти за краткосрочен наем. Но трябва да има прецидзиране, а не да бъдат приравнявани с хотелските стаи,за които има редица изисквания, като стационарен телефон, цени на рецепция и т.н. Г-да управляващи Създайте условия на бизнеса да работи и печели и той ще си плаща данъци и ще има приходи в хазната, които трябва да харчите разумно, а не безогледно и най-вече за благото на всички граждани, а не за малцина. Отново предложение за подкрепа на един лобистки законопроект.
16.
ж.к.Слънчев бряг а не к.к
28.11.2019 12:30:41
0
11
Защо позволи "държавата" да се застрои черноморието и продаде всичко? Чичо Валерко хвани виновните за топките и ги накарай да докажат как са допуснали това безобразие и как необразован персонал станаха хотелиери...ама те са ти колеги и не смееш да лаеш ръката,която те храни .Ами можеш още да помогнеш на хотелиерите: премахнете и баничарниците,дюнери,дрехи,аквапаркове,хранителни стоки и хипер маркети пр.Алдо,Лидл и др.За да си пич накарай държавата да изкупи всички тези имоти от хората за да ги събори (вкл. и твоя) и да си стане, както преди хотелската база.Иначе се чува само лаене.
15.
съдия изпълнител- Мархолев
28.11.2019 12:14:49
0
16
Моля гражданина Валерчо да посочи точна дата за опис на хотелите и кабеларката Хахахахахахахахаахахахаха
14.
до 15
28.11.2019 11:43:02
1
29
така е като законите се пишат от пълни некадърници - невежи и некомпетентни и-д-и-о-т-и !!!
13.
Нана
28.11.2019 11:34:34
1
21
Няма сектор в бизнеса който да не е смазан с грешни решения.Затова младите бягат навън.Нали курорта е за да има шум и всеки си решава за туристите и гостите.А големите хотелски бази искат голяма реклама и помощ от държавата,за да се запълнят.
12.
и още от Фифи до Валерии
28.11.2019 11:34:11
0
45
Валериии ?
Виждам ,че си напълно БОС в икономическата теория и практика ! Това ,че си спечелил в зората на демокрацията някой лев от кабелна телевизия,НЕ те прави нито добър бизнесмен още по-малко икономист - какво имам в предвид :
В търговския стокооборот на една държава НЕ може целия стокооборот да бъде облаган и лицензиран от която и да е държава !
Има много опити в икономичекста теория -практиката всеки доход на всеко лице от всяка дейност да бъде облагана и лицензира ,Но това довежда до съсипване на дребната и средна класа на общетсвата като ги лишава от всякакви доходи .
В нашата страна тази рестриктивна икономическа политика е широко използвана и налагана от пишман политици и бизнесмени като тебе.
пример: Подобна икономическа политика беше наложена в селското стопанство и доведе до резултата от пълно ликвидиране на дребното и средно земеделско производство на плодове и зеленчуци в България.Това се случи с въведените законови абсолютно ЗАбрани да се продава каквато и да е земеделска продукция в първичен или преработен вид ,от всякакви лица на всякакви места-пазари.борси и ръжища.-по народному Баба Гица няма законно право да продаде и 1кг.чушки на пазара ,защото закона е с императивна форма -задължително трябва да е регистриран земеделски производител с булстат,като данъчен субелт ,за да има право и достъп до пазарите и тържищата!-ФАКТ
така ,че НЕ прехвърляй проблема от болната (твоята)глава на здравата (на бедните хорица)
11.
Фифи до Валериии
28.11.2019 11:23:53
0
49
Валериии ? Това ,че си направил хотели и са празни ,Не е Наш проблем а твой ,в следствие на грешните ти бизнес решения(да инвестираш мангизите от СКАТ в бизнес който НЕ разбираш )!
т.е. никой да не дава стай под наем ПАК никой няма да дойде да спи в скапаните ти хотели
10.
????
28.11.2019 11:18:58
0
31
Да не ти падна оборота в малко Търново ?!?
9.
помориец
28.11.2019 10:57:56
1
31
Милите хотелиери...живи да ги ожалиш ! Те са толкова честни,така отитата всички нощувки и така стриктно си плащат всичките данъци и осигуряват персонала на реална заплата,пък гадните собственици на апартаменти им ядат хляба,мъкаааа,мъка !
8.
dinko i perata patrEote
28.11.2019 10:50:59
0
34
Абе Валерка, защо не се заинтерисуваш как хотели с по 100 стаи плащат по 1000лв ток и по 500 лв вода лятото?
7.
Бай Вълчо
28.11.2019 10:48:38
1
37
Хотелиерите съсипват бизнеса на стаите за гости.
6.
Д
28.11.2019 10:40:44
0
11
В Япония се опитаха да направят такава глупост. Карат хората да се регистрират.
Познай дали се регистрирах.
Някакви сложни глупави сайтове на Японски.
Знайш ли какво стана?
Спрях да ходя в Япония.
Майната им на всяка държава която слага пречки на бизнеса и данъци.
Много лоши са последствията в Япония след тази грешка.
Добре че в момента се появиха хотели с кабинки за $30 които разрешават проблема.
Но навсякъде другаде използвам Аirbnb и повече не бих стъпал в държава която слага данъци на родни малки предпреимачи.
5.
От Щатите до Валери
28.11.2019 10:31:48
0
22
Валери недей плаши предпреимчивите хора и бизнеса ами гледай как да им помогнеш.
Това са Българи които мислят.
Това не са мафиоти хотелиери.
Платформата е демократизация на услугата.
Във бъдеще ще излязат 1,000 такива.
Какво ще им държиш сметка ли?
Глупости говориш.
Защо не наказваш тези дето нищо не правят ами предпреимачите?
Нали после с тези пари те ще купят домати мебели и ще отидат в Бургаския ресторант?
Смятам това за глупав популизъм.
Човека няма други идеи.
Предлагам две неща:
Платформата да рапортува на НАП всички рентове.
И всеки регистриран там да бъде помолен да премине кратък Internet курс за хотелиер със изпит. Не да се таксуват хората ами да се образоват и насърчат повече.
Недейте убива най добрите кучета както казваше Маргарет Тачър само щото им завиждате.
4.
X
28.11.2019 10:30:05
0
25
Пътувам често извън България и винаги използвам AIRBNB, нашитр пак алчнеят, само за тях да има :)
3.
От Щатите до Валери
28.11.2019 10:20:07
1
22
Хм.
Нека да се регистрират.
Но не смятам че те точно трябва да плащат данък на София. Защо пък да не плащат данък на Бургас? И всъщност защо плашим хората.
Нека да се регистрират и да не плащат данък а да преминат само курсове за хотелиери които да си ги платят и да пробват да вземат изпити по хотелиерство. Така ще може да дават още по качествен сервиз. В Япония ги регистрираха и не мога да кажа че съм очарован. Вместо да натоварвате хората защо не натоварите платформата да ви дава данните на тези хора и вие да си взимате процент от нея.
Но след това ще излезе нова платформа.
И какво 100 платформи вие ще ги преследвате.
Как смятате че ще смете интернета.
Откажете се.
По добре само доброволно карайте хората да минават към по евтина или българска платформа.
Това че станало едно убийство бла бла глупости, в Щатите стават убийства дори и в хотели.
Валери пак плямпа популизъм без да мисли.
2.
Ей, ненаядоха се
28.11.2019 10:17:50
2
40
Т ва хотелиерЕто са страшно алчни. Я да си кажат колко от нощувките при тях са на светло и колко на сиво. 80 на 20 процента в полза на сивото. Сега им се вижда много, чв някоя бабичка дава стая под наем. Ма бабичката няма лоби в Парламента. НАП, напънете ги както трябва и ще видите за какви пари става дума. Ма как да ги напънете, като и вие сте на хранилка при тях. От бабичката колко ще вземете. Друго са си хотелиерЕто. Кихат здраво, нали?
1.
Истината
28.11.2019 10:16:56
6
29
Цялото Черноморие лятото се превръща в нискобюджетен хотел - некатегоризиран. Всяка изба и свободна стая се отдава под наем, всяка квартира също. Всеки вади табели Свободни стаи или чака с картон на гарата или входа на града за улавяне на клиенти. И това няма нищо общо с Аirbnb, данъци също не се плащат. Защо това не е проблем (и то по отдавна), а Airbnb е проблем?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори