×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гугъл-децата нуждаят ли се от гугъл-родители?


Гугъл-децата нуждаят ли се от гугъл-родители?
Информирайте се за основните опасности, пред които е възможно да се изправи едно дете в интернет, затова доколко са осведомени родителите и как могат да предпазят децата си от опасна информация
12 Ноември 2019, Вторник, 10:15 ч.

Сърфира ли безопасно детето Ви в интернет и пристрастено ли е към смартфона си?

Георги Апостолов е координатор на Центъра за безопасен интернет от създаването му през 2005 година. По прoфесия е журналист с над 15 години практика, редактор и кореспондент в БТА, главен редактор на български и чуждоезични медии. През последните години ръководи множество инициативи срещу незаконното и вредно съдържание и поведение за деца онлайн.

Георги ни разказва за основните опасности, пред които е възможно да се изправи едно дете в интернет, затова доколко са осведомени родителите и как могат да предпазят децата си от цялата информация, която им се предоставя онлайн.

Сърфира ли безопасно детето Ви в интернет и пристрастено ли е към смартфона си? Ако сте родители на деца от 9 до 17 години, може да получите тази и още полезна информация на специалната „Родителска среща“, организирана от Теленор на 16 ноември в гр. Бургас. По време на събитието, родители и експерти от Центъра за безопасен интернет, Асоциация „Родители“ и Теленор ще обсъждат какви са заплахите в онлайн общуването, за какво децата използват социалните мрежи и други горещи въпроси, които вълнуват всеки родител.

- Според Вас, кое е по-удачно - Да се даде известна свобода на децата при използването на интернет и да се наблюдава отблизо в какви сайтове влизат и какво правят или изцяло да се забрани достъпът им до интернет и технологиите?

- Както и с всичко друго в живота, забраните обикновено водят до обратния резултат. Но и свободата трябва да се дава постепенно. Изключително важно е родителят да бъде заедно с детето при неговите първи стъпки в интернет. И няма значение доколко той е на „ти“ с технологиите – важното нещо, което той трябва да предаде на детето, е, че виртуалната среда е също като реалната – има добри и лоши хора, забавления и опасности. В началото и докъм 9-10-годишна възраст не е лоша идея да се ползват програми или настройки за родителски контрол, но винаги със знанието на детето и с обяснение, че това е за негова лична сигурност. Важно е също така родителят редовно да се интересува какво ново или интересно е намерило детето в интернет, заедно да разглеждат сайтове и да обсъждат кое е подходящо за него и кое не толкова. Така когато детето усети, че нещо не е наред, ще се чувства по-спокойно да сподели и да се посъветва с родителя. Децата особено много се радват, когато възрастният поиска от тях те да му покажат или да го научат на нещо – това също сближава и изгражда доверие.

- Какви са основните опасности, пред които може да се изправи едно дете в интернет? 

- Най-страшната опасност е влизането в контакт с педофил, който обичайно се крие зад фалшив профил на дете на същата възраст. Тъй като педофилите „ловуват“ за деца обикновено в социалните мрежи, родителят трябва да прецени на каква възраст да позволи на детето да ползва социална мрежа. По принцип регистрацията във фейсбук, а и в повечето от другите социални мрежи, е възможна само при навършени 13 години. Над 73% от българските деца обаче са там, преди да навършат даже 12 години. Обикновено доверен възрастен помага за създаване на първия профил и тъй като трябва да се избере фиктивна възраст, не се взема предвид, че винаги е най-добре възрастта на детския профил да бъде най-близо до реалната и никога – на пълнолетен човек. Защото профилите на деца се ползват със специални защити.

- Но най-често срещаната опасност за децата в интернет е това, което те си причиняват взаимно – това, което наричаме онлайн тормоз. Често това се прави с цел забавление, но понякога шегите стават прекалено груби и дори нецензурни и това може сериозно да повлияе на психиката на детето. В такива случаи родителят е редно да се намеси и да помогне на детето да блокира съответния „шегаджия“, а ако нещата са станали по-сериозни, винаги може да потърси съвет от консутантите на Центъра за безопасен интернет.

- Според Вас, как можем да предпазим това ново поколение, което израства с интернет? Това лична отговорност на всеки родител към детето му ли е или е отговорност на цялото общество?

- Тъй като все повече деца влизат в интернет още преди да тръгнат на училище, първата отговорност е на родителя. Няма значение доколко той е умел с технологиите – важното е, че той има житейския опит и социални умения, които детето тепърва развива. Голяма е отговорността и на образователната система. Предмети като информационни технологии, информатика, компютърно моделиране са полезни, но те не дават онези умения, които помагат за ориентиране в огромния океан от информация, комуникации, контакти и съдържание. Това са уменията на 21. век – дигиталната и медийна грамотност, без които и възрастните се поддават нерядко на фалшиви сензации, погрешна или манипулирана информация и установяване на контакт с фалшиви профили с неизвестен край.

- Какъв е най-ефективният начин родителите да предпазят децата си от онлайн опасностите? Има ли някакви правила, които трябва да бъдат следвани?

- Главното и основно правило е общуването и разговорите на тема интернет. Но не по плашещ начин, а със спокоен разговор и истински интерес какво прави там детето, какво му е интересно и какво би му било полезно. Когато сме разрешили на детето да има профил в социална мрежа, родителят трябва да знае паролите на детето поне до 10-годишна възраст, за да може от време на време да проверява със знанието на детето то с кого и как общува. И родителят никога не трябва да се притеснява да каже на детето си „не знам“. Днешните гугъл-деца имат много ясна представа колко необятни са знанията и родителят няма да му падне в очите с този отговор. Затова пък това дава възможност заедно да потърсят правилния отговор.

- Голям ли е процентът на деца, които са жертва на тормоз в интернет? Как може децата да се преборят с това?

- Ако говорим за онлайн тормоза между връстници, на практика 100% от децата ни са жертви: около 25% са ставали обект на някакви подигравки и нападки, около 18% са тормозещите, но всички останали са свидетели на обидите и унижението. А в ситуация на насилие всеки човек подсъзнателно се отъждествява или с жертвата, или с извършителя.


В категории: Просвета


България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори