×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
 • Община Велико Търново може да стане първата, която откликва на призива на финансовия министър Владислав Горанов да се вдигат местните данъци
 • България продължава да е сред лидерите в Европейския съюз по продажби на антибиотици за ветеринарни цели и съответно по употреба
 • Над 50% от българите ще пазаруват на предстоящия Черен петък
 • 29-годишен с Мерцедес се заби в ограда на бул.Стефан Стамболов, шофьорът е с 2,66 промила
 • 53-годишен бургазлия кара мъртво пиян ладата си, хванаха го с 2,33 промила край Малко Търново
 • 42-годишен шофьор бе спипан с рекордните 3,38 промила алкохол в кръвта в Банево
 • Кметът на Несебър Николай Димитров ще бъде доведен с охрана на днешната сесия. Тържественото заседание започва в 14 часа, очаквайте подробности!
НА ЖИВО

Първи макро прочит на Бюджет 2020 г.


Първи макро прочит на Бюджет 2020 г.
Няма изненади в заложеното нулево бюджетно салдо, което е средносрочна цел на фискалната политика, включена още в средносрочната бюджетна прогноза за 2018-2020 г.
02 Ноември 2019, Събота, 17:40 ч.

Ако прогнозата се потвърди, в годините до 2022 г. правителството ще поддържа балансиран бюджет

Бюджетът е изготвен на базата на есенната макроикономическа прогноза, която предвижда леко забавяне на реалния растеж на БВП от прогнозни 3,4% през тази година до 3,3% през 2020 г. и запазването на този темп до 2022 г. включително. При умерени инфлационни очаквания номиналният ръст на икономиката ще достигне 6,9% през 2020 г. Заложени са минимален ръст на заетостта от 0,2% през 2020 г. и спад на безработицата до 4,1%. Темпът на увеличаване на заплатите ще се забави до 7,4% през 2020 г. и 6,9% през 2021 г., сходен процес се очаква и при кредитите за домакинствата, които се очаква да нараснат с 8,8% през следващата година. Вносът се предвижда да расте с двойно по-бърз темп от износа, макар и в целия тригодишен период да се очаква излишък по текущата сметка. Все пак прогнозата отчетливо е базирана на вече започналия процес на постепенно засилване на ролята на вътрешното търсене като водещ фактор за икономически растеж, пише economic.bg

Допусканията за стопанската динамика влияят пряко върху публичните приходи. Правителството очаква ръст на данъчно-осигурителните приходи от 7% - почти идентичен на номиналния растеж на БВП. В средносрочната рамка е разгледан един алтернативен сценарий, при който реалният ръст на БВП е с 0,6 процентни пункта по-нисък, като анализът сочи, че ефектът ще е едновременно свиване както на приходите, така и на разходите в бюджета, или с други думи – бюджетното салдо няма да бъде влошено. Този вариант обаче изключва някакви сериозни сътресения в глобалната и европейската икономика и финансова система – а основания за притеснения има предостатъчно. Тук ще споменем само ескалиращите ограничения пред свободната търговия (т.нар. „търговски войни“), сериозното забавяне на китайската икономика и свързаните с това ефекти върху индустрията във водещи икономики като Германия, тежките дългови и банкови проблеми в Италия и изобщо липсата на ясен хоризонт за излизане от политиката на отрицателни лихви и количествени улеснения в еврозоната.

При рецесия в реалната икономика в еврозоната обаче растежът в България ще се свие значително повече от 0,6 пр. п., като може да се очаква значително намаление на износа, свързаното с това влошаване на фирмените баланси, съкращения на персонал, оттам и намалено потребление, особено на стоки за дълготрайна употреба. При нова финансова/дългова криза, банковият сектор у нас няма как да не промени поведението си по отношение на условията за кредитиране, което ще има значими последици за строителството и дейностите по веригата на добавената стойност.

Основания за умерен оптимизъм дават различните стартови условия към днешния момент от тези непосредствено преди началото на кризата от 2008-2009 г. Сега текущата сметка е с излишък, тогава беше с дефицит от 25% от БВП: рязкото свиване на инвестициите и потреблението след 2009 г. повлияха значително върху бюджетните приходи, докато сегашният цикъл на икономически растеж е съпроводен с доста по-бавен ръст на потреблението и значително по-слабо нарастване на капиталообразуването.

Заетите в строителството сега са доста по-малко от заетите през 2008 г. – съответно, очакваните съкращения при шок в строителната активност няма да бъдат толкова значими. Отделно, хипотезата, че почти е достигнат връх на заетостта е достоверна единствено при липса на активизация на лица, които са (досега) в периферията на работната сила – младежи, майки с деца, хора в напреднала възраст или с увреждания и др. под.; възможно е част от тях да се активират и да се включат в предлагаюнето на труд.

Прогнозата за ръст на инвестициите е доста скромна – 3,9% реален ръст в брутообразуване на основен капитал, при преки чужди инвестиции от едва 2,6% от БВП. Дори при негативни външни развития, тези консервативни стойности могат лесно да бъдат постигнати и дори надвишени. В определен смисъл, ефектът от свиване на износа и евентуално закриване на работни места в действащите предприятия може донякъде поне да бъде компенсиран от навлизане на нови инвеститори, които имат стратегически хоризонт на планиране и не се влияят от текущата конюнктура.  Можем да очакваме и по-сериозен ръст на публичните инвестиции, още повече, че през 2019 г. те отново изостават от програмата и вероятно разходите няма да бъдат изпълнение – макар да не е ясно доколко правителството ще успее да достигне заложените близо 6,6 млрд. лева капиталов бюджет за 2020 г.

Основни параметри

Няма изненади в заложеното нулево бюджетно салдо, което е средносрочна цел на фискалната политика, включена още в средносрочната бюджетна прогноза за 2018-2020 г. Ако макро прогнозата се потвърди, в годините до 2022 г. правителството ще поддържа балансиран бюджет. В резултат, за периода до 2022 г. консолидирания публичен дълг може да се очаква да спадне под 20% от БВП през следващата година и до 18,2% от БВП през 2022 г. През 2020 г. и 2021 г. няма значителни падежи по съществуващ дълг, като струпването на погашения е за 2022 и 2023 г. Размерът и структурата на дълга, както и планираният балансиран бюджет дават основание да се счита, че има „фискално пространство“ за покриване и финансиране на евентуално неизпълнение на приходите и свързания с това бюджетен дефицит през следващата година.

Не се предвиждат промени в данъчните размери, като правителството разчита на продължаване на мерките за повишаване на данъчната събираемост – потенциален ефект от предложените вече изменения в няколко данъчни закона. При всички случаи, дори успешната реализация на целите по ограничаване на практиките на заобикаляне на облагането ще имат относително малък принос на фона на общите публични приходи.

Текущите разходи се очаква да нараснат с 5,9%, като при капиталовите има лек спад, но това се дължи изцяло на еднократно отчетените на касова основа 2,2 млрд. лева разходи за придобиване на бойни самолети през 2019 г. Големият проблем всъщност е в цялостния подход при планиране и изпълнение на инвестиционните проекти, като в определени години правителството не успява да похарчи значителна част от заложеното в бюджета и го прехвърля в последните месеци от годината за други цели. С наближаване на крайния срок за разплащане по проекти, финансирани със средства от ЕС за програмния период 2014-2020 г. вероятно бенефициентите ще се активират. Заедно с това поне няколко инфраструктурни обекта с национално финансиране ще навлязат в по-напреднала фаза през 2020 г. и ще има действителни капиталови разходи за годината. Едновременно с това можем да предположим, че за поредна година има „буфер“ инвестиционната програма – т.е. разходи, които може и да не се реализират в годината, а икономиите да компенсират евентуален спад на приходите.

Приоритети

Правителството не изненадва и тук – продължава повишаването с изпреварващ темп на заплатите на учителите, и като че ли най-накрая ще стартира тол системата. При пенсиите ще има увеличение по т.нар. „швейцарско правило“. Повишаването на възнагражденията в бюджетния сектор с 10% е повторение на мярката за 2019 г. Повишава се размерът за минималната работна заплата с около 9%.

Ефективност на разходите и реформи

По-подробен анализ на ефективността и ефикасността на публичните политики можем да направим само след детайлен прочит на приложените програмни бюджети, като ИПИ ще представи за поредна година „Алтернативен бюджет“ с предложения за реформи през ноември. Може да се отбележи поне следното:

 • Крайно време е да се разглеждат социалните разходи и политики като инструмент за дългосрочна инвестиция в човешки капитал. Все още голям дял от разходите не са насочени, а по-скоро представляват плащане на малки суми на много хора, базирано на формални критерии. Обратно, едва в начален етап са разходни програми, при които се финансират социални услуги и мерки, които водят до трайно решаване на проблеми на бедност и социално изключване. Предстои да видим например как ще се приложат измененията в политиката за подпомагане и интеграция на хора с увреждания, приети и при съществен обществен натиск;
 • В образованието в последните години са започнати много промени, насочени към повишаване на достъпа, посещаемостта и образователните резултати. Повишаването на учителските заплати трябва да се разглежда като инструмент и само първа стъпка към същинската цел – привличане на способни и мотивирани хора в професията. Предотвратяването на отпадането и непосещаването на училище изисква и мерки в много други области, включително социалните политики, реформи на пазара на труда и др.
 • Повишаването на доходите на заетите в бюджетната сфера само по себе си не е макро проблем, така или иначе за последните четири години заплатите в България са нараснали средно с 45% и реалностите на пазара на труда не могат да подминат публичния сектор. Въпросът е насочването на повече средства да е съпроводено с реформи за подобряване на функционирането на администрацията, а заедно с това  и привличане и задържане на квалифицирани и мотивирани служители;
 • За пореден път нямаме изготвен и приет модел за определяне на минималната работна заплата. Така този инструмент остава на усмотрението на правителството, а заедно с това – под традиционен популистки натиск. Отново, във времена на рекордна заетост и икономически растеж ръст на минималната заплата не въздейства негативно на голяма част от бизнеса, но при рецесия и съкращаване на работните места размерът й трябва да е съобразен най-вече със запазване на конкурентоспособността на работодателите и запазване на работните места;
 • За здравеопазването изглежда отново ще има отлагане на „новия модел“ на финансиране. Извън чисто бюджетния аспект на търсенето на ефикасност на харчените пари в системата, от качеството и достъпа до здравеопазване зависи дългосрочното състояние на човешкия капитал. Тази взаимовръзка е както на ниво трудоспособност и здравен статус на заетите лица, което безспорно е краткосрочен приоритет за бизнеса, така и в измерението на демографските тенденции и миграция през решението на гражданите да изберат живот и бъдеще в България за семействата си.

В категории: Бизнес , Политика


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откраднаха коте от заведение в Плевен Откраднаха коте от заведение в Плевен

Вероятно крадецът е ловджия и го е взел, за да си забавлява кучетата, каза собственикът на бара Адриан Миронов

Йорданка Фандъкова полага клетва като кмет на София Йорданка Фандъкова полага клетва като кмет на София

Днес ще встъпят в длъжност и новоизбраните кметове на райони и на кметства

Вдигат заплати, а таванът на пенсиите остава 1200 лева Вдигат заплати, а таванът на пенсиите остава 1200 лева

Бюджетите на ДОО и Здравната каса влизат на първо четене в парламента

Очаква ни слънчев вторник, сутринта обаче ще бъде мъглива Очаква ни слънчев вторник, сутринта обаче ще бъде мъглива

Прогноза за времето - вторник, 12 ноември 2019 г.

Първо във Флагман.БГ! Полицията в Бургас е на крак, издирват избягал арестант Първо във Флагман.БГ! Полицията в Бургас е на крак, издирват избягал арестант

Униформени патрулират по възловите улици и булеварди на морския град

Само във Флагман.бг: Вижте какво завари новият кмет на Созопол в касата на Общината Само във Флагман.бг: Вижте какво завари новият кмет на Созопол в касата на Общината

Трябва да се приложат редица непопулярни решения и да се извърши сериозна административна реформа, каза новоизбраният кмет Тихомир Янакиев

Сгащиха сервитьорка от култовия ресторант „Воденицата” с пико, кътала дрогата в хладилника Сгащиха сервитьорка от култовия ресторант „Воденицата” с пико, кътала дрогата в хладилника

30-годишната бургазлийка държала в дома си на ул. „Мария Луиза” метамфетамин за близо 150 лв.

Превъртяха дрегера! Мъртво пияни шофьори се качиха зад волана, изпатиха си здраво Превъртяха дрегера! Мъртво пияни шофьори се качиха зад волана, изпатиха си здраво

През изминалите 48 часа органите на реда в Бургас са спипали няколко пияни до козирката водачи

Дядото на Маги Халваджиян спасява „Левски” Дядото на Маги Халваджиян спасява „Левски”

Вижте историята

Ромска свада вкара 9 в болница, полицията едва ги разтърва Ромска свада вкара 9 в болница, полицията едва ги разтърва

Две цигански семейства се сбили

Михаил Горбачов: Не съм предал Източна Европа, дадох й права и свободи Михаил Горбачов: Не съм предал Източна Европа, дадох й права и свободи Той добави, че съседните държави само са получили права и свободи, на които вече са се радвали съветските граждани Защо ревнуват децата Защо ревнуват децата

Това явление ни озадачава, а така съшо и затруднява възпитателната работа, особено когато то стигне до болезнена степен

Има ли ангели-хранители? Камера за видеонаблюдение дава отговор Има ли ангели-хранители? Камера за видеонаблюдение дава отговор

Този младеж си стоял съвсем спокойно встрани от пътя. Мислел си за нещо, вероятно му било скучно…

Майка отвори шоколадово яйце и извика полиция! Това, което намери вътре, е шокиращо Майка отвори шоколадово яйце и извика полиция! Това, което намери вътре, е шокиращо

Тя дори не можела да си представи какво би се случило, ако детето не я било помолило да го отвори

Пребиха зверски туристка в Париж на Хелоуин, причината е шокираща Пребиха зверски туристка в Париж на Хелоуин, причината е шокираща

27-годишният Кристофър Уилямс и 21-годишната му приятелка Ребека Кеван решили да прекарат романтично, шестдневно пътуване 

Земетресение разлюля турската столица! Земетресение разлюля турската столица!

Засега няма пострадали или щети

Правят еднакво зарядно за всички мобилни телефони? Правят еднакво зарядно за всички мобилни телефони?

51 000 тона зарядни устройства за мобилни телефони се изхвърлят годишно

Твърде дебела котка не беше допусната в салона на самолета и я пратиха в бизнес класа Твърде дебела котка не беше допусната в салона на самолета и я пратиха в бизнес класа Котаракът Виктор имаше трудно, но с щастлив край пътешествие до Владивосток 6 страни от ЕС искат "централен надзор" за справяне с прането на пари в блока 6 страни от ЕС искат "централен надзор" за справяне с прането на пари в блока

Нужен е нов надзорен орган, който да поеме тази задача от страните членки, гласи общо искане на шестте държави

Журналистическият въпрос, който събори Берлинската стена Журналистическият въпрос, който събори Берлинската стена

 Евалд Кьониг разказва за „най-лудата“ нощ в историята на съвременна Германия

Филип Димитров, бивш министър-председател Филип Димитров, бивш министър-председател С преврата на 10 ноември искаха да продължат комунизма. Това беше вътрешнопратиен акт Виц на деня Виц на деня Блондинка и гаджето пернишки голфаджия се возят. - Ленче, я си подай главата през прозореца и виж дали ми работи мигачът? - Да, не, да, не, да, не, да, не… Виц на деня Виц на деня "Еее, май не съм чак толкова болен!" - помисли си дядо Гошо, като видя колко хапчета пие внукът му, преди да отиде на фитнес. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Да се самозабравиш е по-лесно, отколкото да си спомниш кой си
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори