×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман.бг: Колко гласа трябват, за да станеш общински съветник в Бургас


Само във Флагман.бг: Колко гласа трябват, за да станеш общински съветник в Бургас
Прагът за влизане в Общинския съвет пада, но ще има и сериозно разпиляване на гласове, което ще даде неочаквани бонуси за всички, които са прескочили бариерата
04 Октомври 2019, Петък, 14:22 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Очаква се с 1500 гласа партиите да влизат в ОбС, квотата на „Хеър“ ще даде огромно предимство на прескочилите бариерата

Предстоящият местен вот в Бургас бележи рекорд – най-много кандидати за общински съветници в новата история на града. Над 500 бургазлии влязоха в листите на 22-те партии, регистрираха се и три инициативни комитета.

Отвореното ветрило на кандидатите от една страна създава усещането за плурализъм в бургаската политика и възможност за широка представителност. Но от друга, колкото и парадоксално да звучи, работи срещу самите тях, коментираха пред Флагман.бг експерти, познаващи в детайли изборното законодателство.

Участието на много кандидати от различни политически сили със сигурност ще доведе до разпиляване на гласовете и в това няма нищо лошо, ако те успеят да прескочат общинската избирателна квота(минималният брой гласове необходими за вкарване на общински съветник, б.а.).

Ясно е, че това ще е по силите само на част от участниците, които ще си разпределят мандатите по т.нар. квота на „Хеър Ниймаер“ (пропорционалната изборна система, използвана за разпределението на мандатите, б.а.).

Каква е разликата между Общинската избирателна квота и квотата на „Хеър“ ?

Общинската избирателна квота изчислява минималния процент за влизане в Общинския съвет. Формира се след разделянето на общия брой действителни гласове на броя на мандатите в съответния Общински съвет. През 2015 година действителните гласове за листи в Бургас са 80 589, които се делят на 51-те места в ОбС.(ВИЖТЕ СПРАВКАТА ТУК)

Преди четири години общинската избирателна квота бе 1589 гласа.

Всеки, който я премине, получава право да участва при разпределението на мандатите по квотата на „Хеър“. За квотата на „Хеър“ под внимание се вземат само общия брой гласове за партии и коалиции, които са преминали общинската избирателна квота.

Отново правим справка с 2015 година и виждаме, че за париите, преминали бариерата, са гласували 72 243 души. Т.е квотата „Хеър“ е 1416 гласа.

Поглеждаме и към разпределението на мандатите на трите основни политически сили отпреди 4 години и установяваме, че за ГЕРБ са гласували 41 500 бургазлии, които се разделят на споменатата квота на „Хеър“ и партията получават 29 мандата, БСП имат 7285 гласа, осигуряващи им 5 мандата, а НФСБ 5790 гласа – 4 места в ОбС. На последния вот 9 партии успяха да прескочат изборната бариера на последния вот.

В момента е трудно да се прогнозира колко партии ще излъчат представители в ОбС, не е оповестено и нито едно социологическо проучване за Бургас, но опитът показва, че когато има повече участници във вота, гласовете се разпиляват.

А това е в полза само на политически сили, които прескочат общинската избирателна квота.

По традиция избирателната активност на местни избори е 55-58 % процента. Между 7 и 9 % са недействителните гласове на всеки вот, което сочи, че действителните гласове ще са между 73-76 хил.

Ако тази прогноза, се сбъдне общинската избирателна квота, която ще е 1490-1510 гласа.

През 2011 година, когато кандидатите за общински съветници бяха малко под 500, а партиите и коалициите, явяващи се на вота 34, разликата между общинската избирателна квота и тази на „Хеър“ беше 14 хил.гласа, а четири години по-късно 8 хил.гласа. Тенденцията показва, че увеличаването на броя на участниците намалява квотата на „Хеър“, което е огромен бонус за всяка партия, прескочила бариерата.

Ако броят на гласовете за партиите, преминали общинската избирателна квота в Бургас е между 63 и 65 хил.гласа, то квотата на „Хеър“ ще падне до 1275 гласа, ще има и голямо презпределение на гласовете на партиите, останали под чертата, което ще даде на партиите допълнителни мандати.

Напълно възможно е партия, която да е получила 1,23 мандата (около 1700 гласа), да има второ съветническо място – бонус от преразпределението на гласовете.

Интересна тенденция е, че общинската избирателна квота намалява с всеки вот. Преди 8 години тя бе 1800 гласа, миналите избори малко под 1600 гласа, а сега се очаква да е под 1500 гласа, което ще даде надежди на все повече участници да се опитат да прескочат бариерата.

 


В категории: Местни избори


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
10
Коментара по темата
10.
и аз
08.10.2019 12:57:59
0
0
Ами 1000лв. за 16 часа "работа" на месец - кой не му се иска?
9.
asd
04.10.2019 22:06:30
1
3
Когато няма държава се случва това.
Помията ни управлява и сее още помия докато не бъдем заличени.
Но така или иначе народа ни вече прост ,управляван от купени медии и достатъчно пръснати материални ценности по изборите.
Хора някакви организации ОЗ.... и даже не мога да им запомня имената влизат в политиката, лошото е , че целта е сама по по себеси власт.
Един ден .... може би не ние , може би децата ни ще ги накажат не само тях но и децата на предишните и пожелавам наказанието да е жестоко !!!
8.
Ще
04.10.2019 21:21:19
1
1
Гласувам за перо,щото е начетено и интелегенто пичлеме,със диплома от Харвардския колеж специалност математическо модулиране.
7.
аве те тия
04.10.2019 20:40:52
0
5
мераклиите само са за келепира ,не ,че им дреме за града и хората , келепирецът гледат , за него драпът
6.
Дидо
04.10.2019 20:00:09
0
7
Само хора без работа или такива нереализирали се се хващат за общински съветници,това е работа за лешпери или пък други очакват изгоди от бъдещите контакти ,които ще намерят,тва е
5.
Стоян
04.10.2019 18:10:57
0
15
За пореден път се убеждавам, че умните и предприемчивите хора не са в ничия листа.За кой х..й ще ходя аз да си зарязвам моя си бизнес, че да оправям бургас, за едни 1000 лева съветник...няма такъв човек, има само калинки, чакащи да хванат малко келепир
4.
*********
04.10.2019 17:27:49
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Коко
04.10.2019 17:26:28
4
6
Кога ще видя публичен диспут между кандидатите пред общината някак тихо минава канпанията а истинският конкурент на николов само един и той е държан далеч от медиите сакън да не вземе да спечели
2.
Super
04.10.2019 17:18:40
2
15
Думи нямам .... ми то няма Бургаска фамилия от която да няма поне един кандидат за общински съветник!!! Хора който никога не са се занимавали с политика!
1.
Lord
04.10.2019 16:47:54
1
28
Кандидатите са рекордно много, но за сметка на това изключително неподходящи. Търговски представител на безалкохолни,разносвач на хляб,магазинер,продавач. Листите са пълни с подобни. Идеята явно е да привлекат гласове от познати и роднини и по този начин партията да влезе в Общинския съвет.Вижте какво става най-вече при ПП"Възраждане" и СЕК.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори