×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България ще готви спешно ясни условия пред Северна Македония за приемането й в ЕС


България ще готви спешно ясни условия пред Северна Македония за приемането й в ЕС
Поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие, смята Румен Радев
30 Септември 2019, Понеделник, 12:28 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Необходими са незабавни действия по изработване на национална позиция, посочи президентът Румен Радев

Правителството да изготви спешно ясни и конкретни условия пред Северна Македония за приемането й в Европейския съюз. Около това са се обединили днес представители на държавните институции на консултативната среща при президента Румен Радев.

Държавният глава направи изявление след срещата.

Президентът припомни, че България първа е признала независимостта на Македония. Според него приемането на съседната държава в НАТО и ЕС е важно за региона.

Българското правителство инициира договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите отношения и да даде импулс и нова перспектива в развитието на тези отношения, заяви Румен Радев.

„Липсата, обаче, на конкретни условия, измерители и срокове в този договор доведе до драстичното изоставане в неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Нещо повече – въпреки огромните усилия от българската страна съвместната Комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати. Особено напоследък те са обезпокоителни, а също така и поведението на нашата съседка пораждат несигурност и недоверие”, посочи президентът.

Той припомни, че в средата на октомври се очаква Европейският съюз да вземе решение за започване на преговори със Северна Македония за приемането й в ЕС.

„Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Република Северна Македония в Европейския съюз. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, а също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от този преговорен процес и то с ясни измерители. Такава една позиция следва, разбира се, да бъде представена и да бъде запознат българският парламент с нея”, каза още Румен Радев.

Според него трябва да се обърне особено внимание на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и на паметни плочи и на позициите на обществените медии.

По думите на президенета постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основният критерий за успешен преговорен процес.

„Важно е да се очертаят и т. нар. червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета. И това трябва да бъде важно и трябва много ясно да се поставят открити условия предварително, при неизпълнението на които да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да бъде ясно предварително. Това трябва да бъде заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес с Република Северна Македония. Една такава открита, коректна и конструктивна позиция - ще повторя още веднъж и на това държа – ще бъде не само в защита на българския национален интерес. Тя ще бъде от полза за Европейския съюз, защото няма да допусне внасянето на междусъседски проблеми в нашето европейско семейство и ще покаже зрелостта и отговорността на България за стабилността на Съюза. Ще бъде от полза и най-вече за самата Република Северна Македония, защото ще внесе ясни европейски критерии и устойчивост на процеса на европейското приобщаване”, подчерта още Румен Радев.

Днес той поставил на масата и въпроса за air policing на въздушното пространство на Северна Македония.

„Имаме също така принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО и, разбира се, в диалог с нашите партньори, така че да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства и възможности”, каза президентът. Това нямало да доведе и до преразход на средства.

То щяло да покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на България в регионален и съюзнически план.

Преди президента коментари направиха и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, както и зам.-председателят на парламента от „БСП за България” Кристиан Вигенин пред репортери пред президентството.

Каракачанов, очаквано, бе най-остър. По думите му тупането на топката приключило. Приемането на Македония в ЕС не можело да е безусловно. Той отправи критики към работата на мултидисциплинарната експертна комисия.

Според него не следва да има разделяне на Албания и Македония в преговорния процес за приемането им в ЕС.

Бойко Борисов благодари на президента за свикването на срещата и внесе интрига, като обясни, че не всички политически сили изпратили представители, което било неуважение към държавния глава.

Според него „тази братоубийствена война” от страна на Македония трябва да приключи. Борисов се оправда - че те никога не били казвали, че приемането на съседната държава в ЕС трябва да е безусловно.

Много важно било присъединяването на Северна Македония в Евросъюза, но това зависело от тях.

С „Обединени патриоти” нямали различия по темата - просто лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов бил по-твърд, а в ГЕРБ били по-дипломатични.

Кристиан Вигенин оправда неприсъствието на водача на БСП Корнелия Нинова с това, че президентът свикал срещата доста екстрено - от петък за понеделник. Нинова имала предварителна програма, която нямало как да прекрои.


В категории: Политика


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
3
Коментара по темата
3.
Северна Македония
30.09.2019 13:33:18
0
1
Бухахахаха, и що празноглавци се съгласиха...
2.
ХХ
30.09.2019 13:07:13
0
38
Малиии, бокичът сигурно се е изприщил, че няма да угоди на меркел....
1.
С
30.09.2019 12:48:44
5
71
Македонците се опитват да се правят на гърци защото ги е страх че ако кажат че са българи това не е печелившо. За това грешката е на БСП и комунистите и предателите които затвориха България в изолация 50 години! Изолацията беше пагубна.

Пичове вие защо не повдигнете въпроса също за окупацията на Константинопол 650 години вече от турската армия. А Константинопол е причина защо има Бургас защото е бил светилище на Християнството.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра 
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори