×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Алфа Рисърч: Слави бие ВМРО и "Демократична България"


18 Септември 2019, Сряда, 19:22 ч.
Автор: Флагман.бг

В началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%)

Нерегистрираната партия на шоумена Слави Трифонов стартира от висока стартова позиция, показват данни от национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведеното в периода 10-16 септември 2019 г.

За политическият проект на тв водещия готовност да гласуват заявяват 8,3 процента от анкетираните 1023 пълнолетни граждани. Така "Няма такава държава" излиза като четвърта политическа сила с резултат близък до този на ДПС.

Според Алфа Рисърч бъдещата партия на Слави привлича симпатизанти от БСП, националистическите формации и Воля, но в същото време не причинява съществена ерозия за ГЕРБ.

В началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%). 

Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на Обединените патриоти, преобладаваща част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ (4.8%), а доскорошният им партньор Атака влиза в политическия сезон с подкрепа от 1.9%.

След пробива на европейските избори и излъчването на евродепутат, Демократична България стабилизира общите си позиции (4.1%), но все още е изправена пред предизвикателството да разшири кръга от свои симпатизанти в страната.

Изследването на  Алфа Рисърч показва и ръст на недоверието към основните институции в страната. Нарастват критичните оценки и гласове към качеството и стила на управление на страната.

Последните политически скандали биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция. В резултат, правителството и премиерът успяват да запазят нивата си от месец юни, регистрирани непосредствено след европейския вот, показва анализът на социолозите.

27.5% от българите одобряват работата на премиера Бойко Борисов, а на 15% от хората им допада работата на неговото трето правителство в началото на есенния политически сезон. Неодобрението към личността на министър-председателя обаче се е увеличило рязко до 46% при положение, че преди три месеца разочарованите от Борисов бяха само 41%. Още повече хора не харесват работата на правителството - 51% неодобрение, при 48% преди три месеца. 

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от политиците в страната – 54.8%, с лек ръст на неодобрението (от 14% на 17%).

Антирекордьор по отрицателен рейтинг обаче е Народното събрание. Дейността на депутатите се одобрява едва от 8 процента от българите. В същото време недоволните от работата на парламента са 59 на сто.

Около 47% са твърдо решилите да гласуват на предстоящите местни избори, показват данните на Алфа Рисърч. 

Според социолозите нагласите по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“ са силно поляризирани. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, 47% са за избор на нов градоначалник. На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32% : 68%), по-умерени – в средните общини (44% : 56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места (51% : 49%). Така, като най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметското място в големите общини, коментират от Алфа Рисърч.

Според социолозите изострянето на критичните настроения е ней-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот.

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива, посочват от Алфа Рисърч.

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 10 - 16 септември 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1023 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.


В категории: Политика


7
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
7
Коментара по темата
7.
Васил
19.09.2019 21:04:54
0
1
Всички могат да победят Демократична България - обединение с цел обслужване интересите на прокопитата в държавата.
6.
ХХ
19.09.2019 10:07:21
0
0
@4
времената се менят, хората се поучават и понякога променят... но е задължително да се припомня!
5.
Елена
19.09.2019 08:33:29
3
4
Ами то прокопсия видяхме че няма през всичките тези години,писна ни от едни и същи хора,така и така все батак,защо да не видим и Слави какво ще направи?
4.
Трифон Славев
19.09.2019 02:08:29
0
16
Браво Димитрова,добре си надула балона.Верно,има много балами,които биха гласували за мен,ама чак толкова не са.Но ти си преминала през Щатите на обучение,аз съм в посолството всеки месец вече за указания,така,че нещата се навързват.Така е народе! Няма вече да гласувате за мутри като Бойко,с когото бяхме големи приятелчета,на вечери и кино ходехме самички с охраните ни разбира се,ние все пак сме хора от народа.Кой средностатистически българин не се разкарва с 10 охрани и кордон от джипове.Само,че моят го плащам аз,суверена,а на Бойко НСО-то всички НИЕ,българските граждани!Едно и също е вашите данъци и моите,нали така?Все пак и аз съм човек от народа!Вашите къщи за милиони в Бояна как са? Както и да е,да не се отплесвам!Продължавайте така,братя и сестри! Колкото по-бързо дойда на власт,толкова по-добре!И ще има референдуми за всичко.Само не и за неща,които не се харесват на САЩ и ЕС,защото все пак аз съм патриот,а те мислят само и единствено доброто на Клета Майка България! Гласувайте - ще има безплатни концерти с кебапчета и бира.Ама не като на останалите - моите кебапи и бири ще са патриотични и искрени,не като на другите.А пък накрая кой ще плати сметката е ясно.Е,нема така'а държава! Евгени,Георги,свирете - хората вече забравиха интервюто с Бойко,че ми води шоуто преди 11 години,как издигах Кунева,как правех ПР доскоро на Манолова,как излизах на вечери и с Корнелия и как такива патриоти като Петър Стоянов,който се извини в турският парламент за Възродителният процес и Соломон Паси,който извика "Майната му на православието" и рева като бебе,когато влизахме в НАТО получаваха редовна трибуна при мен и се съгласявах със всяка тяхна дума!Да живей суверена!
3.
хахо
19.09.2019 00:19:48
0
5
Хм,странна птица да не кажа улава е българина.Няколко % одобрение за парламента,а пък половината ша ходят да гласуват,откоито поне две трети ще гласуват за същите,които са в парламента в момента.И ко следва?Пак няколко % одобрение.Смешен народ....Верно нема такава държава с такъв народ.Славчо ви се подиграва и като „царя” и като Бойко,....и ще си ги избирате...Хак да ви са сичките!
2.
един нормален
18.09.2019 22:57:05
5
23
Те идиотите гласуват за ГЕРБ!
Предпочитам Слави пред мутра, прочела "Винету" и то до половината...
Мачкай Слави, дано разбиеш тая мафия, която ни управлява!
1.
мислещ
18.09.2019 22:14:14
14
7
Мдааа,много идиоти в държавата,а чалгарчето е точния човек за който един идиот да гласува !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори