×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Съдебната система хвърли ръкавицата към критиците: Елате да правораздавате!


Съдебната система хвърли ръкавицата към критиците: Елате да правораздавате!
Ако има бургазлии, които искат да изпълнят обществения си дълг или са със засилено чувство за справедливост - да заповядат и да станат съдебни заседатели, призова Деница Вълкова
11 Септември 2019, Сряда, 12:17 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: авторът

Тези, които ни критикуват, да заповядат и да станат заседатели, ще имат равен глас със съдията, призова Деница Вълкова, председател на Апелативния съд

Бургаската съдебна система хвърли ръкавицата към критиците и ги покани да влязат в системата като съдебни заседатели. На днешния брифинг председателят на Апелативния съд в Бургас Деница Вълкова призова хората, които имат силно изразена гражданска позиция, критиците на съдебната власт и общественици да се включат в конкурса за съдебни заседатели, с което ще получат шанс да влязат в системата.

Документи се приемат до 17-ти септември в деловодството на ОбС Бургас, а изискванията не са високи. Кандидатите трябва да са на възраст от 21 до 68 години, да се неосъждани, да не участват в ръководството на политическа партия и да не са част от системата на МВР. За Бургаския съдебен район са необходими още 70 заседатели, тъй като от предходния конкурс, провел се през юли за 135 места документи са подали само 50 души.

„Тези, които все още не вярват в прозрачността и почтеността на съдебната система, могат да се кандидатират за съдебни заседатели и ще имат възможността пряко и наравно със съдиите да правораздават“, призова Деница Вълкова. Ролята на съдебните заседатели е обществено значима и много престижна. Те имат равен глас с магистратите, а в състава обикновено влизат двама съдебни заседатели и един съдия или двама съдии и трима заседатели. Т.е. – тяхното мнение ще тежи много повече от това на магистратите.

„Хвърляме ръкавицата към критиците си. Имат шанс да влязат и да правораздават, може и да се справят по-добре от нас. Сега е моментът да покажат, че не просто критикуват, а могат и да се справят с проблема. Който недоволства от системата, може да влезе в нея, за да изпълни обществения си дълг“, допълни Деница Вълкова.

Тя отбеляза, че в Щатите съдебните заседатели се теглят с жребий и всеки, който е избран, е длъжен да отиде. Ако съдебният заседател се справи добре и бъде почтен, получава висок кредитен рейтинг.

„Не искаме да остане убеждението, че избираме статисти за съдебни заседатели и въобще не ги слушаме какво говорят. Напротив! Ако те имат някакви съображения, чисто житейски, ние ги възприемаме“, каза още Деница Вълкова.

Основният проблем за липсата на съдебни заседатели са промените в закона от 2016 година, които налагат редица рестрикции. Ограничава се мандатността, те нямат право на втори последователен мандат, намалява се и възрастта – до 68 години. Налага се и ограничения – всеки заседател да участва до 60 заседания годишно. Възнаграждението е 1/22 от 60 % от основната заплата на съответния съдия, но не по-малко от 20 лева на ден.

Срокът за кандидатстване е кратък, но в деловодството на ОбС са готови да съдействат на всеки кандидат да осигури необходимите документи, които са съвсем малко. Изготвени са бланки за директно попълване в администрацията.

От първата вълна на кандидати стана ясно, че само двама не са одобрени – един заради пределна възраст, а друг – заради съпричастност към репресивните служби на бившата Държавна сигурност(ДС). По българското законодателство няма лустрация за агентите на ДС, но комисията към ОбС, е решила, че не трябва да го допуска. Сега този кандидат ще бъде отново поканен да се включи в конкурса и по всяка вероятно ще бъде одобрен.

ОбС е изпратило писмо до всички директори на училища, както и в общинските фирми, за да поканят още съдебни заседатели, защото съществува реалната опасност дела да не могат да се разглеждат заради липса на заседатели.

В Несебър, например, има само двама съдебни заседатели, което ще направи провеждането на наказателен процес невъзможна мисия. И там срокът е удължен и се търсят заседатели. В Айтос и Карнобат също има проблем.

На въпрос: "Какво се случва, ако няма съдебни заседатели?" Председателят на ОбС Бургас Костантин Луков, който също присъства на брифинга каза:“Може би това е сигнал, че трябва да се промени законодателството. Когато стана народен представител, ако Господ е дал, мога да направя законодателна инициатива, но сега само мога да предложа на колегите от моята партия“, каза Луков.


В категории: Темида


23
Коментара по темата
23.
Наблюдател
13.09.2019 23:16:57
0
2
Несе учудвай! Ако не е била миндил и сервитьорка с консумация, нямаше да е на този пост!!!Не разбрахте ли, че в България се случи парадоксалното-Курви , педерасти, некадърници и комплексари , крадци и помияри да ни учат на професионализъм, честност, почтенност и да ни упраляват!!!!!!!Чудо на чудеста...И това е защото няма държава и народ , а бутафория и племе от мърши!!! Деница Вълкова да си подава оставката и да изчезва, че на хората им писна от миндили със самочувствие на непогрешими вундер кинди!!! Аман от такива мършляци!!!
22.
Кажете нещо
12.09.2019 20:57:02
1
2
Наистина ли някога била голям миндил и сервитьорка с консумация?
21.
Денице
12.09.2019 20:53:12
0
0
колко си хубава!!!
20.
Божидаров
12.09.2019 09:26:01
0
3
Хайде сега госпожо Вълкова, чичо Ангел да Ви каже защо не стигат кандидатите за съд.заседатели. Преди 12-13 години аз бях съдебен заседател. На първото дело на което бях извикан изразих категорично несъгласие с мнението за решение на съдийката. Тя, прочете присъда за, която аз настоявах. Това беше първото и за мое съжаление последно дело в , което участвах. А колежката, която спеше от другата й страна продължи да е заседател и редовно я викаха. Сега стана ли Ви ясно защо няма кандидати?
19.
11-9
12.09.2019 06:53:16
0
4
в БГ всичко става с връзки и роднински връзки или корупционни връзки-все връзкари
като се промени системата и схемата
може да има и промяна в резултата към положителен
18.
Наблюдател
11.09.2019 17:22:25
1
18
Ако някой си мисли,че Деница Вълкова толкова млада с акъл и образованост е станала шеф на Апелацията, е или болен или идиот! Ако някой си мисли, че в съда се влиза без познати, роднини, връзки и пр. е кръгъл идиот!!Ако някой си мисли, че ще назначат случайно за съдебни заседатели някой си там съвестен , е пълен малоумник!Тук се дрънкат само простотии!!Флагман , много добре знаете, че това са празно думства и бошлаф приказки!!Е, как при толкова кадърни, дългогодишни съдии, прокурори, съдии и пр. юристи със стаж, принос и пр.пр. пр. избраха за шеф пръдлата Деница Вълкова??? Я да видим на кой е дъщеря, съпруга , родственица, а??? На първо място -изтъкнато участие в първото правителство на ГЕРБ!!! Наблюдавайте сега колко съвсем случайни факти ще ви изброя!!! ......Декларацията на Деница Вълкова, която тя е подала във Висшия съдебен съвет, показва, че семейството й има множество недвижими имоти. Заедно със съпруга си, който е хирург, Деница Вълкова е собственик на къща в гр. Линкълн, Великобритания. Непълнолетният син на Вълкова е собственик на къща в Бургас. Семейството на съдия Вълкова притежава и общо седем апартамента, бирария, магазин, всичките в Бургас, както и земеделски земи в Сливенско. Семейството притежава общо пет автомобила. На влог Деница Вълкова има 50 000 лв., но изплаща и кредит в размер на почти 220 000 лв. За 2014 г. съдията е декларирала трудов доход в размер на почти 42 000 лв. Съпругът на Вълкова, който е хирург и работи във Великобритания, е декларирал за 2014 г. трудов доход в размер на почти 230 000 лв. Общо 5200 лв. семейството е декларирало и като доход от наеми за 2014 г.Това според вас достатъчно ли е , че да оправдае състоянието на Вълкова??? Мъжът и билхирург-2 пъти отразено за тежест?!?!?!? И сега нещо доста интригуващо, интересно и недопустимо.Ако това се случи в бяла държава, а не в Булгаристан/турската провинция/Вълкова ще влее в затвора за доста дълго , без право да заема до живот администратични постове.Забележете!!!.........


.....През ноември 2014 г. бургаски медии съобщиха, че съдията по наказателни дела Деница Вълкова се е оказала собственик на апартамент в Бургас, за който полицията е установила, че се ползва като публичен дом. Вълкова потвърди, че жилището в бл. 32 на комплекс "Братя Миладинови" е нейно, но отрече да е знаела за незаконната дейност, която е развивана в нейния имот. "....Тюююю язък, ама как ще е знаела!??!??! Абсурд! Ако някой повярва на тая просташка теория с неведението е, кръгъл идиот , малоумник и тъпак!!! С какво блесна Деница Вълкова, че беше зам. министър на правосъдието в първия кабинет Борисов/ тиквата/?????? С какво бе хора? Мнооооого стаж имала 20 г. бреееййй ццццц ами една моя позната отличничка , юристка е с 30 г. честна, неимотна, без партийна насоченост ..и е само администратор в съдаа!!!!!а, сега де! Само трепане!!! Няма държава! Няма нищо! Защо изобщо плащате данъци на такива измислени изроди???
17.
calm down and въй
11.09.2019 17:20:24
0
5
Като ги търси Съда, защо кандидатурите се разглеждат и гласуват на Общински съвет от общинските съветници? Ще рече ли това, че се избират хора с обществено положение и по партийна линия? Т.е. с конкретна зависимост. Тогава нима целият подбор не е опорочен?
16.
PbZ
11.09.2019 17:12:12
0
13
Някога в Пловдив. Въпрос към арх.Чинков.
- Какъв мечтаете да бъдете?
-Министър на мореплаването в Швейцария.
-Как, ама там няма море?
-Нищо. То и България няма правосъдие, ама си има министър.
15.
*********
11.09.2019 15:45:22
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
14.
Иван Николов
11.09.2019 15:40:54
3
1
Много красива жена, бравос.
13.
Хахахааа
11.09.2019 15:08:58
1
11
Лукчо много си е повервал бре? Народен представител? Смях! Да му гледат простотията и акъла всенародно! Ама това е ГЕРБ - калинки и малоумници със самочувствие!
12.
Хехе, дават, ама само на думи
11.09.2019 14:44:20
0
11
Аз съм критик и мога да дойда, ама каните само на думи. А ако ви дойда ще хвърчите като пуканки по етажите. То тъй ако се даваше...
11.
ALF
11.09.2019 13:37:53
0
17
Цели фамилии са там по списък. Все общественици, бивши ЗКПЧ, учители. После в изборните секции, при преброяване и т.н. Хора които за нищо друго не стават. 20лв. не са малко. На много места цял ден работят за толкова.
10.
ХХ
11.09.2019 13:32:44
2
20
Види ми се доста млада, за за е председател на апелативен съд.
Дан'би да ива връзка с някоя партия?
9.
"Наглата"
11.09.2019 13:21:57
2
26
Аз викам ли те да шпакловаш и да зидаш ма?
Като им кажат истината и стават нагли.
Аман от нагли уро. пии!
8.
един дивак каза
11.09.2019 13:14:16
0
7
Туй щото не станОхме 53 щат от Щатите.Ей,на,затуй.
7.
Йордан
11.09.2019 13:12:06
1
10
Грешна беше, но беше хубава...
6.
Вся власт Советом!
11.09.2019 13:10:58
1
13
Теория на статистиката
1. Видове статисти:
А. Съдебни заседатели
Б. Общински съветници
В. Народни представители
2. Предназначение на статистите:
А. Да служат за гръмоотвод
Б. Да слушкат
В. Да папкат
5.
Организация
11.09.2019 13:02:58
2
23
Съда по своята същност е едно голямо опг. Ако слушаха общественото мнение и заседателите щеше да има смъртна присъда, кастрация и избягване на съкратено производство. Ама няма топки! Как може в най демократичната държава (САЩ), по чиято свирка играем да екзекутира престъпници и да има присъди от по 300 години, а тук не ?
4.
???
11.09.2019 13:01:56
2
10
Ама друг път!
3.
???
11.09.2019 12:56:29
2
12
Вярваме ви!!!
2.
Благодарим ви че
11.09.2019 12:37:08
2
31
Благодарение на вас го има Очите! Че пак на вас го има Кела и други достойни граждани. Благодарим ви че въпреки многото убийства в града, тези наши спасители са на свобода или, ако са в затвора е за малко!
1.
Koko
11.09.2019 12:31:52
3
9
Какво означава ОбС Бургас?
За един прЕател питам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Половинката на Божинов продава стоки втора употреба на феновете си Половинката на Божинов продава стоки втора употреба на феновете си

Биляна Дол разпродава носени дрехи и обувки

Влак помете кола, има пострадали Влак помете кола, има пострадали

Инцидентът е станал тази сутрин около 7.00 часа

Абсурд! Измамен българин върза със свински опашки мними майстори и го съдят за отвличане Абсурд! Измамен българин върза със свински опашки мними майстори и го съдят за отвличане

Появи се изведнъж адвокат от София в участъка в Раднево и пуснаха жалба, а аз не съм ги бил, но ме арестуваха, сподели потърпевшият

Защо и концесионерът на бургаското пристанище се отказа от „услугите“ на ЕВН Защо и концесионерът на бургаското пристанище се отказа от „услугите“ на ЕВН

Електроразпределителното дружество иска да получава такси за достъп и пренос, макар че няма собственост върху мрежата

3 зодии, които най-бързо намират приятели 3 зодии, които най-бързо намират приятели

Ето кои са те

Ку-ку! Семейство отглежда 7-метров питон в дома си Ку-ку! Семейство отглежда 7-метров питон в дома си

Хищното влечуго се храни със сърни и кози

Зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември Зеленчуците, които задължително трябва да хапваме през ноември

Здравословното хранене, съобразено със сезона, може да бъде полезно за здравето

Без е-тротинетки по площите само за пешеходци. Скоростта - до 25 км/ч Без е-тротинетки по площите само за пешеходци. Скоростта - до 25 км/ч

Задължителната минимална възраст за карането им е 14 г.

Откараха Нина Добрев в болница, в анафилактичен шок е Откараха Нина Добрев в болница, в анафилактичен шок е

Добрев получила силна алергична реакция

Адвокатът на кмета на Несебър: Николай Димитров е задържан незаконно Адвокатът на кмета на Несебър: Николай Димитров е задържан незаконно

Когато нещо е незаконно, не може да се направи прогноза, каза Ина Лулчева, след като бе попитана колко време градоначалникът ще остане в ареста

18% от руснаците искат пак Берлинска стена 18% от руснаците искат пак Берлинска стена

Все повече руснаци гледат негативно на падането на Берлинската стена

Михаил Горбачов: Не съм предал Източна Европа, дадох й права и свободи Михаил Горбачов: Не съм предал Източна Европа, дадох й права и свободи Той добави, че съседните държави само са получили права и свободи, на които вече са се радвали съветските граждани Защо ревнуват децата Защо ревнуват децата

Това явление ни озадачава, а така съшо и затруднява възпитателната работа, особено когато то стигне до болезнена степен

Има ли ангели-хранители? Камера за видеонаблюдение дава отговор Има ли ангели-хранители? Камера за видеонаблюдение дава отговор

Този младеж си стоял съвсем спокойно встрани от пътя. Мислел си за нещо, вероятно му било скучно…

Майка отвори шоколадово яйце и извика полиция! Това, което намери вътре, е шокиращо Майка отвори шоколадово яйце и извика полиция! Това, което намери вътре, е шокиращо

Тя дори не можела да си представи какво би се случило, ако детето не я било помолило да го отвори

Пребиха зверски туристка в Париж на Хелоуин, причината е шокираща Пребиха зверски туристка в Париж на Хелоуин, причината е шокираща

27-годишният Кристофър Уилямс и 21-годишната му приятелка Ребека Кеван решили да прекарат романтично, шестдневно пътуване 

Земетресение разлюля турската столица! Земетресение разлюля турската столица!

Засега няма пострадали или щети

Правят еднакво зарядно за всички мобилни телефони? Правят еднакво зарядно за всички мобилни телефони?

51 000 тона зарядни устройства за мобилни телефони се изхвърлят годишно

Твърде дебела котка не беше допусната в салона на самолета и я пратиха в бизнес класа Твърде дебела котка не беше допусната в салона на самолета и я пратиха в бизнес класа Котаракът Виктор имаше трудно, но с щастлив край пътешествие до Владивосток 6 страни от ЕС искат "централен надзор" за справяне с прането на пари в блока 6 страни от ЕС искат "централен надзор" за справяне с прането на пари в блока

Нужен е нов надзорен орган, който да поеме тази задача от страните членки, гласи общо искане на шестте държави

Филип Димитров, бивш министър-председател Филип Димитров, бивш министър-председател С преврата на 10 ноември искаха да продължат комунизма. Това беше вътрешнопратиен акт Виц на деня Виц на деня - Жена ми ме изгони в денят на сватбата.
- И защо?
- Притеснявах се за първата брачна нощ... и репетирах със сестра ѝ!
Виц на деня Виц на деня Младеж тича след автобус, и скача в него в последния момент, преди да се затвори вратата. Млада, симпатична жена го закача:
- Господине, знаете ли, че след автобус и жена не се тича?!
- Тича се, тича се, докато се качиш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато червилото ти струва десетки левове, не може да си позволиш да целуваш всякакви тъпаци с него!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори