×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Номинираха Иван Гешев за главен прокурор, почти сигурно няма да има друга кандидатура
  • Иван Тотев няма да се кандидатира за кмет на Пловдив
  • Иран съобщи за 17 арестувани шпиони от ЦРУ
  • За десета поредна година Бургас ще е домакин на Sun Tribe Open Air. Той ще се проведе на 26 и 27 юли в парк "Росенец"
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Правителството удължи концесията на БМФ Порт Бургас с още 11 години


Правителството удължи концесията на БМФ Порт Бургас с още 11 години
Само за 7 години дружеството изпълни почти напълно инвестиционните си задължения, макар срокът да е 35 години
18 Юни 2019, Вторник, 13:18 ч.
Автор: Флагман.Бг

Огромни инвестиции и бързият темп на развитие направиха бургаското пристанище предпочитан партньор за морски бизнес

 

„БМФ Порт Бургас“ ЕАД стриктно изпълнява концесионните си задължения и само за седем години превърна бургаския  порт в едно от най-значимите, конкурентни и предпочитани черноморски пристанища. Огромните инвестиции и бързият темп на развитие вече оказват своето положително влияние върху  националната и регионалната икономика. Товарооборотът е нараснал 3 пъти, създадени са стотици нови работни места - ползите за местната икономика са очевидни.  Клиентите вече не заобикалят Бургаския залив - обновени, механизирани и автоматизирани Пристанищен терминал  „Бургас Изток – 2“ и Пристанищен терминал „Бургас Запад“ предлагат обработка на кораби и товари в съответствие с най-високите световни стандарти. Това е мотивът Министерския съвет на свое заседание на 5 юни т.г. да реши да удължи срока на концесиите на двата терминала от по 35 години на 46 години и осем месеца, всяка.

„БМФ Порт Бургас“ ЕАД е концесионер на терминал „Бургас Изток – 2“ от 2012 г. и на терминал „Бургас Запад“ от 2013 г. Само през първите 7 години от концесията на Пристанищен терминал „Бургас Изток -2“ дружеството е изпълнило почти целия размер на инвестициите, предвидени в Инвестиционната програма, приложение към Концесионния договор. В реконструкцията  и модернизацията на терминал  „Бургас Изток – 2“ са вложени над 215 000 000 лева, при предвидени за целия срок на концесията общо вложения в размер на  223 434 600 лева. В Пристанищен терминал „Бургас Запад” само за първите 5 години  инвестициите надхвърлят  32 000 000 лева, при предвидени за целия срок на концесията  общо вложения в размер на  34 814 000 лева. На практика, към момента, за краткия срок от седем години, дружеството е изпълнило почти напълно инвестиционните си задължения, поети с договорите за концесия за 35 години. Основната част от инвестициите са извършени в обекти - публична държавна собственост, които  към момента на извършването им стават собственост на държавата.

Новият терминал за обработка на втечнени въглеводородни газове – пропан, бутан и пробан-бутан, бе въведен в експлоатация през м. януари 2015

За да се покрият  изискванията на товародателите, са преструктурирани  основните пристанищни мощности. Модернизацията на товаро-разтоварната техника и оптимизирането на организацията на работата е основна предпоставка и гаранция за привличането на товародатели и увеличаването на товарооборота на пристанищните терминали. Изградени и пуснати в експлоатация са специализирани комплекси за обработка на товари, изпълнени по проекти и технологични разработки на водещи международни компании. Стандартите за обработка на кораби са изцяло  приравнени с най-модерните световни практики.

Изградени са 4 специализирани и напълно автоматизирани комплекси за обработка на кораби и товари  -  за насипни товари (меден концентрат), в т.ч. и покрит склад за съхранение, за обработка на втечнени въглеводородни газове, за обработка и съхранение на сярна киселина за износ със складов капацитет от 50 000 тона,  за обработка и съхранение на зърнени товари с капацитет на съхранение от 75 000 тона, заедно с авто и ж.п. разтоварище. Рехабилитирани са над 150 000 кв. м съществуващи открити складови площи и са обособени  100 000 кв. м. нови открити складови площи с товароносимост от 10 тона на квадратен метър.  Изцяло е обновена  пристанищната механизация за обработка на кораби и товари,  закупено е  фабрично ново оборудване - хидравлични пристанищни кранове, челни товарачи, вилкови повдигачи и др.

През 2018 г. дружеството завърши и най-мащабната частна инвестиция,  правена някога в пристанищна инфраструктура в  България!

То изгради три допълнителни корабни места за обработка на различни видове товари, едното от тях – дълбоководно. В резултат на тази инвестиция кейовият  фронт на терминал „Бургас Изток -2“   е удължен с повече от 400 метра. Изпълнени са и над 400 000 куб. м драгажни дейности в пристанищната акватория с цел удълбочаване на новоизградените корабни места до -12,20 м.

Георги Домусчиев – председател на Съвета на директорите на „БМФ Порт Бургас” ЕАД и изпълнителният директор Борис Балев посрещнаха официалните гости при откпиването на Южната претоварна база

Благодарение на реализираната амбициозна инвестиционна програма Пристанищен терминал „Бургас Изток – 2“ е избран за основна логистична база при изпълнението на няколко международни проекта, свързани с газопреносни, сондажни, проучвателни и добивни дейности на потенциални и действащи находища за нефт и нефтени продукти. Подобни проекти са дългосрочни и с изключителна висока степен на икономическа важност за развитието на страната и постигане на независими енергийни източници. Терминалът е редовно посещаван от специализирани плавателни средства и кораби, които извършват доставки от и до сондажните бази, разположени в Черно и Каспийско море.

В Пристанищен терминал „Бургас Запад“  е извършено цялостно саниране и рехабилитация на пристанищната инфраструктура и съоръжения. С цел бързата, сигурна и безопасна работа при обработката на товари са рехабилитирани всички складови площи,  железопътните трасета,  настилките и подходните пътища към зоните за обработка и складиране на товари.  Обновени са закритите магазии и административната сграда.    

Пряк ефект от модернизацията на пристанищната  инфраструктура, мощности и съоръжения в двата терминала е значителният ръст на товарооборота. При обработени товари през 2012 г. в размер на 1 538 270 тона, за 2018 г. е отчетен товарооборот от общо 5 818 018 тона, което показва, че товарооборота е увеличен повече от три пъти.  

Сериозно е нараснал и обемът на предоставяните спомагателни морско-технически услуги на двата терминала - пилотски, буксирни, агентийски, спедиторски, митнически и др.  В резултат на въведената нова техника и организация на работа 2,5 пъти е нараснал обемът на контейнеризираните и деконтейнеризирани товари. Посочените дейности допринасят за организиране на услугата по обработка на товарите като единно и цялостно обслужване с високо ниво на качество, удовлетворяващо и най-претенциозните клиенти.

Концесионерът стриктно изпълнява поетите социални ангажименти. 

В компанията работят над 900 човека, при поет с договорите за концесия ангажимент за осигуряване на 547 работни места. Създадените допълнителни работни места са свързани не само с обработката на товарите, но и с поддръжката на пристанищната инфраструктура и съоръжения.  Поддържат се застраховки за сметка на работодателя, въведена е ваучерна система за безплатна храна, осигурено е и допълнително здравно обслужване на работниците и служителите. Специално внимание дружеството отделя на условията за здраве и безопасност при работа. Редовно заседава Комитет по условия на труд - съвременната форма на социално партньорство, от която зависи успехът на цялостната политика в областта на безопасността. Новосформираният екип по здраве и безопасност работи по утвърдени световни правила и стандарти. Социалната политика на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД включва поддържане и  развитие на свой собствен Център за професионално обучение. В стремежа си да откликне на нуждите на своите клиенти, и да е в крак с динамиката на пазара, компанията има особен фокус към поддържане и повишаване на квалификацията на своите работници и служители. В модерния Център за професионално обучение са осигурени съвременни условия за повишаване квалификацията, както на работниците на компанията, така и за обучение на желаещи външни курсисти.

Само за изграждането на ВВГ-терминала са изразходвани около 6 милиона евро

През 2018 г., „БМФ Порт Бургас” ЕАД официално придоби статут на одобрен икономически оператор, което му дава право да се възползва от определени митнически облекчения в целия Европейски съюз.  През същата година дружеството е прието и за  постоянен член на Европейската федерация на частните пристанищни оператори, представляваща интересите на около 85 % от пристанищните оператори на Европейския съюз.

Една от основните цели на концесията е повишаването на ефективността и постигането на по-високо качество на пристанищните услуги.  „БМФ Порт Бургас“ ЕАД  осъществява тази цел чрез влагането на инвестиции в нови пристанищни мощности, обновяването на техниката, амбициозното управление и цялостното поддържане на пристанищните терминали, и, не на последно място - социално ориентирано отношение към работниците.
    
Правителството оценява усилията на дружеството да модернизира бургаското пристанище и да го превърне в желан партньор за морски бизнес, с което да повлияе и на икономическия растеж на  страната. Това е основната причина срокът на двете концесии да бъде удължен с още 11 години и осем месеца всяка. От своя страна дружеството концесионер поема допълнителни задължения за нови инвестиции и нови концесионни плащания в рамките на удължения срок, както и за изпълнение на съответстващите нови стойности на концесиите. Удълженият срок на концесиите ще допринесе за продължаване и утвърждаване на успешната социална програма на компанията, в т.ч. и поддържането на нови работни места, които изцяло съвпадат с интересите на обществеността в Бургас и региона.


В категории: Бизнес


България Всички новини
Несебърлийка подкара Пунтото си след няколко големи, спипаха я в Слънчев бряг Несебърлийка подкара Пунтото си след няколко големи, спипаха я в Слънчев бряг

36-годишната жена била спряна за рутинна проверка от ченгетата

„Демократична България” няма да подкрепи Димитър Николов за кмет на Бургас, ще има свой кандидат „Демократична България” няма да подкрепи Димитър Николов за кмет на Бургас, ще има свой кандидат

Седем са обсъжданите имена за София

Вижте каква съпруга ще бъдете според зодията Вижте каква съпруга ще бъдете според зодията

Бракът винаги е огромна стъпка

Добрата новина! Криминалистите на Първо РУП избавиха Бургас от румънските измамници Добрата новина! Криминалистите на Първо РУП избавиха Бургас от румънските измамници

Още в началото на сезона мамалигарите бяха прогонени от града

 

Изненада: Откриха гранати при ремонт на покрив в Йоаким Груево Изненада: Откриха гранати при ремонт на покрив в Йоаким Груево

Полиция и военни са обезвредили боеприпасите 

Глория е готова с автобиографичната си книга! В нея певицата разкрива дълго пазени тайни Глория е готова с автобиографичната си книга! В нея певицата разкрива дълго пазени тайни

Баща ми имаше проблеми с алкохола, майка ми плачеше, ядосваше се“, са чат от нещата, които Гло споделя на белите листи хартия

Аферата "Виртус", в която двама руснаци изгоряха със стотици хиляди евро в Бургас Аферата "Виртус", в която двама руснаци изгоряха със стотици хиляди евро в Бургас

Кирил Купцов и Денис Забабурин вярват, че държавата ни ще защити правата им на чуждестранни инвеститори и ще даде добър знак на други руски бизнесмени

Пускат сигнали и срещу Бойко Борисов в новосъздадената Етична комисия на ГЕРБ Пускат сигнали и срещу Бойко Борисов в новосъздадената Етична комисия на ГЕРБ

Григор Здравков от "Легия Антимафия" чакал да публикуват мейл, на който да ги изпрати

Славея Сиракова записа песен с бургаски поп идол Славея Сиракова записа песен с бургаски поп идол

Парчето е дебют на музикалната сцена за голямата дъщеря на Наско Сираков и Илиана Раева

Жестоко убийство с брадва във Варна Жестоко убийство с брадва във Варна

Прокуратурата е потвърдила за случая, но отказала подробности

Смразяващи разкрития за трагедията с българска студентка в Италия Смразяващи разкрития за трагедията с българска студентка в Италия

За последен път момичето било видяно живо в събота сутринта 

Bĸлючeният тeлeфoн вce пaĸ мoжe дa e oпaceн в caмoлeт - пoнe пpи няĸoи мoдeли Bĸлючeният тeлeфoн вce пaĸ мoжe дa e oпaceн в caмoлeт - пoнe пpи няĸoи мoдeли

Всички радио сигнали могат да причинят вреда

Гладна чайка отмъкна чихуахуа от двора на английско семейство Гладна чайка отмъкна чихуахуа от двора на английско семейство

Нападението се случило пред шокираните погледи на собствениците 

Падението на Гришо продължава Падението на Гришо продължава

Българинът все по-надолу в ранглистата на АТП

Страшна трагедия с българска студентка в Италия Страшна трагедия с българска студентка в Италия

22-годишното момиче е намерено обесено на дърво от земеделец

Български крадци заловени в Италия след преследване с хеликоптер Български крадци заловени в Италия след преследване с хеликоптер

Двамата задържани са регистрирани за кражби

Как се отрази ритникът в Слънчев бряг на туризма и на лицето на България в Израел? Как се отрази ритникът в Слънчев бряг на туризма и на лицето на България в Израел?

Израелците идват за шопинг туризма, техни фирми рекламират страната ни, каза посланикът Румяна Бъчварова

„Слуга на народа“ печели убедително изборите в Украйна „Слуга на народа“ печели убедително изборите в Украйна

Край на войната, освобождаване на нашите пленници и победа над корупцията са нашите приоритети, каза президентът Владимир Зеленски
 

Перверзници 14 часа дрогираха и изнасилваха 18-годишна ученичка (СНИМКИ) Перверзници 14 часа дрогираха и изнасилваха 18-годишна ученичка (СНИМКИ)

Кошмарите на момичето започнали когато обърка колата на Uber и се качила в автомобила на мъжете

Силно земетресение разтърси Босна и Херцеговина Силно земетресение разтърси Босна и Херцеговина

Трусът е бил на дълбочина два километра и е бил съпроводен със силен тътен

Бойко Атанасов Бойко Атанасов Главният прокурор в момента се е отдал на политическата власт Виц на деня Виц на деня Иванчо има контролно. Прави опит да препише от Марийка, когато госпожата се обажда:
- Иванчо какво си мислите че правите с Марийка?
- Ами...
- Аз мисля, че преписваш!
- Ами, госпожо, вие му казвате преписване, а ние работа в екип!
Виц на деня Виц на деня "Горд съм, че съм жълт!" - каза азиатецът.
"Горд съм, че съм черен!" - каза африканецът.
"Горд съм, че съм бял!" - каза расистът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Извинението е прието, доверието е отказано.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори