×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Великден през соца: Западен филм по телевизията, за да не ходи народът на църква


Великден през соца: Западен филм по телевизията, за да не ходи народът на църква
Храмът “Св. Александър Невски” на Великден бе недостъпен за простосмъртните, вътре влизаха само дипломати, агенти на ДС и гръцки туристи
27 Април 2019, Събота, 21:00 ч.

Комунистическата власт лицемерно ухажваше и се надлъгваше с църквата

Днес няма църква в по-голям град, която да не е пълна с народ на Великден. Същото и по манастири и др. Някои смятат, че вярата се връща у хората след 45 години безбожие.

Дали е така, обаче?

Дали този народ пред олтара показва, че вярващите са много? Присъствието в църква на Великден и червените яйца не означават вяра в Бог, нито са израз на християнски морал.

Тези ритуали са по-скоро традиция, която съществуваше и при социализма. И тогава масово народът боядисваше яйца.

Но с посещенията в църквата беше по-различно, пише Георги Николов за e-vestnik.bg. Не, не е имало забрани, поне от края на 60-те години. Няма случаи да забранява на богомолци да ходят на църква. В България никога не е било като в СССР. Тук (с редки изключения) няма разрушени църкви, дори са строени нови.

Комунистическата власт лицемерно ухажваше и се надлъгваше с църквата. Най-хитрият номер на властта на Великден беше, че точно тази вечер пускаше късно вечер хубав американски филм по телевизията, след това концерти на западни изпълнители. За да останат хората вкъщи да гледат и да не ходят на църква.

Мамеха ги със забранените плодове на капитализма, за да ги предпазят от религията. Е, ако някой се чуди защо падна комунизмът, да не се чуди – той официално критикуваше капитализма, а го даваше на народа по малко, на части, като за примамка и за награда…

Храмът “Св. Александър Невски” в София на всеки Великден беше заграден, но по други причини. Синодът раздаваше пропуски, там се събираха дипломати от различни държави, плюс няколко автобуса гръцки туристи, каквито всяка година се изсипваха на Великденска ваканция в София и другаде из България.

Богомолците можеха да идат свободно на другия ден, в неделя да запалят свещ там. На самата служба в полунощ ходеха само хора с пропуски. И с пропуск, освен чужденците, се уреждаха бабите и дядовците, свързани с храма и силно религиозни хора, които са в постоянен контакт с църквата.

Но охраната заради чужденци имаше и положителна роля. Останалите църкви не бяха оградени и влизаше който си поиска. Десетки пъти се е случвало пияни софийски гамени да влизат по време на службата, да говорят и да се смеят на висок глас, да се подиграват на вярващите – предимно възрастни хора. Това поне в “Св. Александър Невски” не се е случвало.

След службата в полунощ улиците на София се изпълваха с хора със запалени свещи, които ходеха бавно, а милицията, която беше на крак тази нощ, следеше безмълвно, сякаш става дума за политически протест.

Днес църквите са свободни, пълни, в тях още на първия Великден след падането на Живков влязоха дори комунистическите първенци от стария режим.

Но Великден е по-скоро ритуал и традиция. И тогава, и сега Великден е преди всичко хапване, пийване, веселба, ваканция. Дефицитът на християнски морал и милосърдие е навсякъде в държавата. И в политиката, и в медиите, дори в църквата.

Някои политизират религиозния въпрос, искат лустрация в църквата, тя не била очистена от старите попове от времето на комунизма. Не е това проблемът. Пловдивският владика Николай е бил ученик по време на комунизма, не е обременен с нищо. А е карикатура на поп – ходи с часовник за 15 хил. лв. и се вози на три лимузини с еднакви номера като мутра.

Днес като че ли на българина повече му липсва образование и възпитание, а не религиозна свобода.


В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
Всичкологът Мишо
Всичкологът Мишо 19/07/2019, Петък 19:43 5
17
Коментара по темата
17.
До коментатор № 10 и 15
29.04.2019 10:42:45
0
2
Абе, комунистическо мекере? Много на голям бабаит се правиш зад компютъра. Това за "хващането" го разбирам така, че обичаш да хващаш хората за ... (нали се сещаш). Видях ви какви "герои" и "бабаити" сте комунистическите престъпници през 1989 г., когато народът излезе по улиците, а вие се насрахте прави и се скрихте в миша дупка. Комунистите са се правели на герои единствено с подкрепата на съветските танкове. Няма ли руска окупация - комунистът е най-обикновен задръстеняк. И затова сега ви се привиждат референдуми за излизане от ЕС и НАТО, с тайната надежда да дойдат пияндурниците и вие пак да живеете на гърба на народа. Народът е казал - "Като умират мухите - най-много хапят". Пак ще го повторя - през следващите 10 години повечето от вас ще са извършили единствената мъжка постъпка в живота си и ще си изтлеете в самота и мечти за нова руска окупация. И когато се облещите към тавана на много от вас няма да има кой да ви затвори зъркелите, защото децата ви избягаха от вас и вашия гнусен комунизъм. Избягаха не при пияндурниците в Москва, а на Запад при белите хора. Набий си го това в бетонната чутура - на мнозина комуняги (като теб), децата им се срамуват от тях и пририват, че родителите им са комунистически престъпници. И още нещо! Много е лесно да правиш комунизъм, като откраднеш имота и земята на другите. Но вие пак се осрахте! Сега като ги няма танковете на пияндурниците защо не направите пак комунизъм? Направете показно, съберете се комунягите и направете комунистически квартал, село или град. И като видят хората колко добре се живее при комунизма, те сами ще поискат да се присъединят към вас. Не само да драскате по форумите за киселото мляко и колко струвала баничката. Не го правите, защото сте некадърници и ще се изпотрепете взаимно, защото всички комунисти искате да командвате и сте скарани с работата.
Нещастник!
16.
Петър
29.04.2019 07:24:11
0
1
Великден не се празнуваше, или се отразяваше от властта, като най-обикновен ден! Това е истината.
Комунист, кои църкви са построени от партията, и поддържани от нея, не разбрах?
Би, ли бил така добър комунист да ни осветлиш!
15.
Герги до 13
29.04.2019 00:33:32
0
0
По това време за което съм писал бях на 17 години."Презряната" професия упражнявах за стаж и парите въобще не ме интересуваха!И до ден днешен имам приятели от въпросният период.Не знам какво са предпочитали тогава младите хора,но само в нашите бунгала бяхме около 30 човека.А колкото до "следващите 10 години" ти ГАРАНТИРАМ, че през която и да е от тях се срещнем някъде и си повториш думите пред мен, ще те стисна с два пръста за кирливият врат и мама после трябва да ти пере панталонките!!Повече нямам какво да ти кажа, пиши си на воля.Само помни, мойто момче-Камила от трън не куца!!!
14.
до 13 промития мозък
28.04.2019 17:06:24
2
2
През гадния комунизъм българите бяхме 9 милиона а ромите 0,2 млн, а през любимата ти демокрация сега българите сме 5,3 млн , а ромите 1,4 млн. Това са фактите джендъре и няма кой да ги прикрие. Този жесток геноцид на българите и разцвет на ромите се случва най-вече през периода 1998-2018 (ОДС, НДСВ и ГРОБ). Резултат: българите стопени наполовина, ромите увеличени неколкократно. А ти говори още за Отманли и за Георги Димитров, сега плащаш сметките на бай мангал и търпиш. а утре бай мангал като станат повече от нас и като те надупи заедно до жена ти и като ти набута черната немита ланга, ще викаш ох майко дупето ми бай Тошо къде си.
13.
комунистически безродник
28.04.2019 09:29:13
6
5
Абе, комунистически сульо, на кого ги разправяш тия селски лакардии?
Първо - какво общо има Великден с това, че си бил презрян спасител, и то в Отманли. Олигофрен!
Второ - спасител и тогава и сега - не бяха и не са престижни и заплатени професии.
Трето, по него време Отманли не беше (а и сега не е) предпочитано място от младите хора. Там беше пълно с вили на заводи и предприятия, т.е. зона за почивка на РАБОТНИЦИ а не на КУРОРТИСИТИ. Младежите тогава предпочитаха Сл Бряг, Созопол и пр. места, където можеше да са сред "бели" хора. Коментарът ти, сульо, за пореден път показва, че всички комунисти сте големи задръстеняци. Явно звездният миг на живота ти е бил, когато някоя работничка от Каспичан се е прежалила и е решила да ти пусне. Нещастник! Всички комунисти сте на това ниво! Хубавото е, че през следващите десетина години повечето от вас няма да можете повече да злобеете и да мътите главите на младежите, защото ще сте при Т. Живков и Г. Димитров, които ще ви провеждат строева подготовка.
Спасител в Отманли - ха-ха-ха!
12.
Бара
28.04.2019 05:33:54
1
8
Вие нищо не презнавате освен власт и кинти,продажна нация сте,все някой ви е виновен така ви отърва,неспазване пости,не четете Библията само кажете и чакате да дойдат празници и да се напълни те,долна сган сте
11.
КОМУНИСТ
28.04.2019 04:59:44
9
13
През социализма бяха построени над 180 църкви и стотици манастири ! Построени и поддържани в безупречно. След него бяха унищожени над 200 църкви и повечето манастири. Всичко е в руини. Цялата статия е долна, гнусна капиталофашистка простотия
10.
Герги до 8
28.04.2019 03:45:49
2
7
Ти си пиши в Гугъл, мойто момче колкото искаш.Това, което аз съм преживял като спасител в Отманли от 85 до 88 година, не Гугъл ами на Гугъла гугълчето не могат да ти разкажат....
9.
*********
28.04.2019 00:46:06
3
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
българин
27.04.2019 23:19:01
12
13
На Великден през скапания СОЦ пред църквите стояха проклетите комуняги с тефтерчета в ръка и записваха тия, които влизаха вътре. След това хората ги викаха в милицията и им се случваха разни лоши неща. В предприятията началниците им създаваха проблеми, а на учениците им намаляха поведението и т.н. След това, когато комунягите си направиха преврат през 1989 г. нещата се промениха - в църквата не можеш да си намериш място от комунистически престъпници. Колкото е по-голям комуняга-изедник, толкова по-напред се намира до олтара. А поповете вместо да призоват безбожните комуняги да се покаят и да не предават повече страната си на Русия, служат литургия и пеят с руски акцент. Напишете в Гугъл - Комунисти в църквата или вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=FO9n4mMMyQs
7.
до 5
27.04.2019 22:12:34
2
7
Не си наясно по въпроса с "малцинствата".... Провокациите идват от Турция....и през 88-89 година, и по-късно, и сега! Политиката на комшиите винаги е била " имперска"! Т. Живков отвори границата за тези, които решиха( след солидна атака от турските власти! ) да се изселят. А сегашните мижитурки мълчаливо преглъщат всякакви намеси във вътрешните работи на държавата ни!
6.
Ха ха
27.04.2019 21:53:48
2
13
В Стамбул турците са 20% другото е сган от всякъде пакита, монголи, кюрди, перси тук таме някой бял разбирай турчин само не разбирам що се пенявиш тука ..
5.
*********
27.04.2019 21:45:36
6
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
Дарт Мол
27.04.2019 21:42:49
8
23
Атеизмът и петолъчката искаха да погубят българския род,да превърнат българите в крепостни селяни, като тези в СССР. Християнските добродетели нямат нищо общо със съветската матрица налагана по това време в половин Европа. Дали сме им Книгата, дали сме им вярата, а от североизток само мегаломания и разруха. Тъмно и тежко бреме беше благодарността към "освободителите".
3.
Кривославен
27.04.2019 21:36:49
21
8
Ух, добре че се махнаха комунистите, че сега ходя на църква с маратонки и джинси. Цъкам лайкове във фейсбук докато дядо поп чете молитвата. Утре ще се наплюскам за Великден като прасе.
Истински мирянин съм.
2.
DJARO
27.04.2019 21:32:22
22
4
Togava vav vseki dom ima6e agne6ko na masata......sega Naroda NQMA.....dori za kozunak i qiza......
1.
Георги
27.04.2019 21:26:19
5
22
Какво безбожие бе какъв Великден,на агнето и на козунаците всички са много религиозни,а постят ли ,чели ли са библията ,живеят ли както тя повелява... цялата тази мафия Църквата ,мисли ли за бедните помага ли им?Духовниците защо са с коли за по една торба пари,защо да опее починал или да освети къща попа взима пари,Господ им събира процент ли?В материалния продажен и изкривен свят в който живеем ... църквата трябва да е пример за смирение а не за разгул.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как отговори Горанов на Петър Кънев за състоянието на ГКПП „Малко Търново” Как отговори Горанов на Петър Кънев за състоянието на ГКПП „Малко Търново”

Предстоят някои ремонти, но едва ли ще има генерално подобрение на ситуацията

Санкциите срещу Русия: До какво доведоха? Санкциите срещу Русия: До какво доведоха?

Пoчти нe ce гoвopи oбaчe зa cмиcълa нa тeзи caнĸции - зa тoвa, ĸaĸвo ca пocтигнaли тe

Секс провали, за които трябва да прочетеш! Секс провали, за които трябва да прочетеш!

Креватните занимания могат да те накарат да искаш още или да ти се прииска земята да се отвори и да те погълне

Биткойн срещу Либра: Ключовите разлики между двете криптовалути Биткойн срещу Либра: Ключовите разлики между двете криптовалути

Макар на пръв поглед да има прилика, Libra и bitcoin всъщност са много различни

Асоциацията на прокурорите защити колега от Бургас, станал жертва на „кална“ атака заради "Каваците" Асоциацията на прокурорите защити колега от Бургас, станал жертва на „кална“ атака заради "Каваците"

Поредица от материали се опитват да внушат, че Венета Иванова е корумпирана, а тя е страхотен професионалист, категорични са от Асоциацията на българските прокурори

Трагедия! Мъж се удави след скок от Моста в Бургас Трагедия! Мъж се удави след скок от Моста в Бургас

Не е ясно дали става въпрос за самоубийство или нещастен случай

Неприятна изненада: Мъж видя ампутирания си крак върху кутия цигари Неприятна изненада: Мъж видя ампутирания си крак върху кутия цигари

Той не е давал разрешение снимката да бъде използвана

Това са 7-те най-богати жени в света, които не си знаят парите Това са 7-те най-богати жени в света, които не си знаят парите

Богатството на дамата, оглавила класацията, се изчислява на близо 50 милиарда долара 

Яна на Петко показа силикона Яна на Петко показа силикона

Бившата танцьорка позира с опасно изрязан бански, тип „триъгълници“, който едва успя да скрие силиконовия й бюст

Всичкологът Мишо Всичкологът Мишо
Серия вторични трусове разлюляха Гърция след земетресението Серия вторични трусове разлюляха Гърция след земетресението

Хиляди паникьосани хора излязоха на улиците

Шок в Кипър: 12 тийнейджъри от Израел изнасилиха групово туристка Шок в Кипър: 12 тийнейджъри от Израел изнасилиха групово туристка

Жертвата на 19 години и били примамена в хотел в Агия Напа 

Издирват седем души след пороите в Турция Издирват седем души след пороите в Турция

Над 4 000 души са напълно откъснати от света

Италия - новото фискално Ел Дорадо? Италия - новото фискално Ел Дорадо?

За да спре изтичането на мозъци, страната залага на фискалната привлекателност на територията си
 

Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор

Източници от ръководството на Европарламента потвърдиха пред "Зиаре", че Кьовеши остава единственият кандидат на Европарламента за този пост

Десетки загинали и ранени след адска касапница в Турци Десетки загинали и ранени след адска касапница в Турци

До тези кървави цифри се стигна, след като микробус с нелегални мигранти се преобърна в провинция Ван

 

Япония в траур: Десетки жертви в аниме студио! Япония в траур: Десетки жертви в аниме студио!

За палежа е арестуван мъж, който крещял „Умрете!“

Приятел на Клинтън създал педофилски остров на разврата Приятел на Клинтън създал педофилски остров на разврата

Една от жертвите твърди, че обслужвала сина на английската кралица принц Андрю

След 71 години брак! Съпрузи умряха в един и същи ден След 71 години брак! Съпрузи умряха в един и същи ден

94-годишният Хърбърт починал първи, а след 12 часа починала 88-годишната му съпруга

 

Триумф: Атанас Скатов изкачи девети осемхилядник Триумф: Атанас Скатов изкачи девети осемхилядник

Тази сутрин алпинистът от Сливен стъпи на връх Гашербрум 2 

Бойко Атанасов Бойко Атанасов Главният прокурор в момента се е отдал на политическата власт Виц на деня Виц на деня Обява:
"Вие обичате сутрин да ви донесат кафе в леглото, но сте сами? Бригада опитни хамали ще ви достави вас и вашето легло до всяко кафене в града"
Виц на деня Виц на деня Мъж тича в районното и вика:
- Стрелях по тъща си, вкарвайте ме в килията!
- Тя умря ли?
- Ако беше умряла, за какво щеше да ми е да се крия тук!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Умните хора не се обиждат, а веднага почват да планират отмъщение.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори