×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Великден през соца: Западен филм по телевизията, за да не ходи народът на църква


Великден през соца: Западен филм по телевизията, за да не ходи народът на църква
Храмът “Св. Александър Невски” на Великден бе недостъпен за простосмъртните, вътре влизаха само дипломати, агенти на ДС и гръцки туристи
27 Април 2019, Събота, 21:00 ч.

Комунистическата власт лицемерно ухажваше и се надлъгваше с църквата

Днес няма църква в по-голям град, която да не е пълна с народ на Великден. Същото и по манастири и др. Някои смятат, че вярата се връща у хората след 45 години безбожие.

Дали е така, обаче?

Дали този народ пред олтара показва, че вярващите са много? Присъствието в църква на Великден и червените яйца не означават вяра в Бог, нито са израз на християнски морал.

Тези ритуали са по-скоро традиция, която съществуваше и при социализма. И тогава масово народът боядисваше яйца.

Но с посещенията в църквата беше по-различно, пише Георги Николов за e-vestnik.bg. Не, не е имало забрани, поне от края на 60-те години. Няма случаи да забранява на богомолци да ходят на църква. В България никога не е било като в СССР. Тук (с редки изключения) няма разрушени църкви, дори са строени нови.

Комунистическата власт лицемерно ухажваше и се надлъгваше с църквата. Най-хитрият номер на властта на Великден беше, че точно тази вечер пускаше късно вечер хубав американски филм по телевизията, след това концерти на западни изпълнители. За да останат хората вкъщи да гледат и да не ходят на църква.

Мамеха ги със забранените плодове на капитализма, за да ги предпазят от религията. Е, ако някой се чуди защо падна комунизмът, да не се чуди – той официално критикуваше капитализма, а го даваше на народа по малко, на части, като за примамка и за награда…

Храмът “Св. Александър Невски” в София на всеки Великден беше заграден, но по други причини. Синодът раздаваше пропуски, там се събираха дипломати от различни държави, плюс няколко автобуса гръцки туристи, каквито всяка година се изсипваха на Великденска ваканция в София и другаде из България.

Богомолците можеха да идат свободно на другия ден, в неделя да запалят свещ там. На самата служба в полунощ ходеха само хора с пропуски. И с пропуск, освен чужденците, се уреждаха бабите и дядовците, свързани с храма и силно религиозни хора, които са в постоянен контакт с църквата.

Но охраната заради чужденци имаше и положителна роля. Останалите църкви не бяха оградени и влизаше който си поиска. Десетки пъти се е случвало пияни софийски гамени да влизат по време на службата, да говорят и да се смеят на висок глас, да се подиграват на вярващите – предимно възрастни хора. Това поне в “Св. Александър Невски” не се е случвало.

След службата в полунощ улиците на София се изпълваха с хора със запалени свещи, които ходеха бавно, а милицията, която беше на крак тази нощ, следеше безмълвно, сякаш става дума за политически протест.

Днес църквите са свободни, пълни, в тях още на първия Великден след падането на Живков влязоха дори комунистическите първенци от стария режим.

Но Великден е по-скоро ритуал и традиция. И тогава, и сега Великден е преди всичко хапване, пийване, веселба, ваканция. Дефицитът на християнски морал и милосърдие е навсякъде в държавата. И в политиката, и в медиите, дори в църквата.

Някои политизират религиозния въпрос, искат лустрация в църквата, тя не била очистена от старите попове от времето на комунизма. Не е това проблемът. Пловдивският владика Николай е бил ученик по време на комунизма, не е обременен с нищо. А е карикатура на поп – ходи с часовник за 15 хил. лв. и се вози на три лимузини с еднакви номера като мутра.

Днес като че ли на българина повече му липсва образование и възпитание, а не религиозна свобода.


В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
До коментатор № 10 и 15
29.04.2019 10:42:45
0
2
Абе, комунистическо мекере? Много на голям бабаит се правиш зад компютъра. Това за "хващането" го разбирам така, че обичаш да хващаш хората за ... (нали се сещаш). Видях ви какви "герои" и "бабаити" сте комунистическите престъпници през 1989 г., когато народът излезе по улиците, а вие се насрахте прави и се скрихте в миша дупка. Комунистите са се правели на герои единствено с подкрепата на съветските танкове. Няма ли руска окупация - комунистът е най-обикновен задръстеняк. И затова сега ви се привиждат референдуми за излизане от ЕС и НАТО, с тайната надежда да дойдат пияндурниците и вие пак да живеете на гърба на народа. Народът е казал - "Като умират мухите - най-много хапят". Пак ще го повторя - през следващите 10 години повечето от вас ще са извършили единствената мъжка постъпка в живота си и ще си изтлеете в самота и мечти за нова руска окупация. И когато се облещите към тавана на много от вас няма да има кой да ви затвори зъркелите, защото децата ви избягаха от вас и вашия гнусен комунизъм. Избягаха не при пияндурниците в Москва, а на Запад при белите хора. Набий си го това в бетонната чутура - на мнозина комуняги (като теб), децата им се срамуват от тях и пририват, че родителите им са комунистически престъпници. И още нещо! Много е лесно да правиш комунизъм, като откраднеш имота и земята на другите. Но вие пак се осрахте! Сега като ги няма танковете на пияндурниците защо не направите пак комунизъм? Направете показно, съберете се комунягите и направете комунистически квартал, село или град. И като видят хората колко добре се живее при комунизма, те сами ще поискат да се присъединят към вас. Не само да драскате по форумите за киселото мляко и колко струвала баничката. Не го правите, защото сте некадърници и ще се изпотрепете взаимно, защото всички комунисти искате да командвате и сте скарани с работата.
Нещастник!
16.
Петър
29.04.2019 07:24:11
0
1
Великден не се празнуваше, или се отразяваше от властта, като най-обикновен ден! Това е истината.
Комунист, кои църкви са построени от партията, и поддържани от нея, не разбрах?
Би, ли бил така добър комунист да ни осветлиш!
15.
Герги до 13
29.04.2019 00:33:32
0
0
По това време за което съм писал бях на 17 години."Презряната" професия упражнявах за стаж и парите въобще не ме интересуваха!И до ден днешен имам приятели от въпросният период.Не знам какво са предпочитали тогава младите хора,но само в нашите бунгала бяхме около 30 човека.А колкото до "следващите 10 години" ти ГАРАНТИРАМ, че през която и да е от тях се срещнем някъде и си повториш думите пред мен, ще те стисна с два пръста за кирливият врат и мама после трябва да ти пере панталонките!!Повече нямам какво да ти кажа, пиши си на воля.Само помни, мойто момче-Камила от трън не куца!!!
14.
до 13 промития мозък
28.04.2019 17:06:24
2
2
През гадния комунизъм българите бяхме 9 милиона а ромите 0,2 млн, а през любимата ти демокрация сега българите сме 5,3 млн , а ромите 1,4 млн. Това са фактите джендъре и няма кой да ги прикрие. Този жесток геноцид на българите и разцвет на ромите се случва най-вече през периода 1998-2018 (ОДС, НДСВ и ГРОБ). Резултат: българите стопени наполовина, ромите увеличени неколкократно. А ти говори още за Отманли и за Георги Димитров, сега плащаш сметките на бай мангал и търпиш. а утре бай мангал като станат повече от нас и като те надупи заедно до жена ти и като ти набута черната немита ланга, ще викаш ох майко дупето ми бай Тошо къде си.
13.
комунистически безродник
28.04.2019 09:29:13
6
5
Абе, комунистически сульо, на кого ги разправяш тия селски лакардии?
Първо - какво общо има Великден с това, че си бил презрян спасител, и то в Отманли. Олигофрен!
Второ - спасител и тогава и сега - не бяха и не са престижни и заплатени професии.
Трето, по него време Отманли не беше (а и сега не е) предпочитано място от младите хора. Там беше пълно с вили на заводи и предприятия, т.е. зона за почивка на РАБОТНИЦИ а не на КУРОРТИСИТИ. Младежите тогава предпочитаха Сл Бряг, Созопол и пр. места, където можеше да са сред "бели" хора. Коментарът ти, сульо, за пореден път показва, че всички комунисти сте големи задръстеняци. Явно звездният миг на живота ти е бил, когато някоя работничка от Каспичан се е прежалила и е решила да ти пусне. Нещастник! Всички комунисти сте на това ниво! Хубавото е, че през следващите десетина години повечето от вас няма да можете повече да злобеете и да мътите главите на младежите, защото ще сте при Т. Живков и Г. Димитров, които ще ви провеждат строева подготовка.
Спасител в Отманли - ха-ха-ха!
12.
Бара
28.04.2019 05:33:54
1
8
Вие нищо не презнавате освен власт и кинти,продажна нация сте,все някой ви е виновен така ви отърва,неспазване пости,не четете Библията само кажете и чакате да дойдат празници и да се напълни те,долна сган сте
11.
КОМУНИСТ
28.04.2019 04:59:44
9
13
През социализма бяха построени над 180 църкви и стотици манастири ! Построени и поддържани в безупречно. След него бяха унищожени над 200 църкви и повечето манастири. Всичко е в руини. Цялата статия е долна, гнусна капиталофашистка простотия
10.
Герги до 8
28.04.2019 03:45:49
2
7
Ти си пиши в Гугъл, мойто момче колкото искаш.Това, което аз съм преживял като спасител в Отманли от 85 до 88 година, не Гугъл ами на Гугъла гугълчето не могат да ти разкажат....
9.
*********
28.04.2019 00:46:06
3
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
българин
27.04.2019 23:19:01
12
13
На Великден през скапания СОЦ пред църквите стояха проклетите комуняги с тефтерчета в ръка и записваха тия, които влизаха вътре. След това хората ги викаха в милицията и им се случваха разни лоши неща. В предприятията началниците им създаваха проблеми, а на учениците им намаляха поведението и т.н. След това, когато комунягите си направиха преврат през 1989 г. нещата се промениха - в църквата не можеш да си намериш място от комунистически престъпници. Колкото е по-голям комуняга-изедник, толкова по-напред се намира до олтара. А поповете вместо да призоват безбожните комуняги да се покаят и да не предават повече страната си на Русия, служат литургия и пеят с руски акцент. Напишете в Гугъл - Комунисти в църквата или вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=FO9n4mMMyQs
7.
до 5
27.04.2019 22:12:34
2
7
Не си наясно по въпроса с "малцинствата".... Провокациите идват от Турция....и през 88-89 година, и по-късно, и сега! Политиката на комшиите винаги е била " имперска"! Т. Живков отвори границата за тези, които решиха( след солидна атака от турските власти! ) да се изселят. А сегашните мижитурки мълчаливо преглъщат всякакви намеси във вътрешните работи на държавата ни!
6.
Ха ха
27.04.2019 21:53:48
2
13
В Стамбул турците са 20% другото е сган от всякъде пакита, монголи, кюрди, перси тук таме някой бял разбирай турчин само не разбирам що се пенявиш тука ..
5.
*********
27.04.2019 21:45:36
6
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
Дарт Мол
27.04.2019 21:42:49
8
22
Атеизмът и петолъчката искаха да погубят българския род,да превърнат българите в крепостни селяни, като тези в СССР. Християнските добродетели нямат нищо общо със съветската матрица налагана по това време в половин Европа. Дали сме им Книгата, дали сме им вярата, а от североизток само мегаломания и разруха. Тъмно и тежко бреме беше благодарността към "освободителите".
3.
Кривославен
27.04.2019 21:36:49
20
8
Ух, добре че се махнаха комунистите, че сега ходя на църква с маратонки и джинси. Цъкам лайкове във фейсбук докато дядо поп чете молитвата. Утре ще се наплюскам за Великден като прасе.
Истински мирянин съм.
2.
DJARO
27.04.2019 21:32:22
22
4
Togava vav vseki dom ima6e agne6ko na masata......sega Naroda NQMA.....dori za kozunak i qiza......
1.
Георги
27.04.2019 21:26:19
5
22
Какво безбожие бе какъв Великден,на агнето и на козунаците всички са много религиозни,а постят ли ,чели ли са библията ,живеят ли както тя повелява... цялата тази мафия Църквата ,мисли ли за бедните помага ли им?Духовниците защо са с коли за по една торба пари,защо да опее починал или да освети къща попа взима пари,Господ им събира процент ли?В материалния продажен и изкривен свят в който живеем ... църквата трябва да е пример за смирение а не за разгул.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшен канибалски екшън разтърси Трявна Страшен канибалски екшън разтърси Трявна

25-годишен младок се сби и нахапа ченге заради канабис 

Николета прибра Ники Михайлов в апартамента й от Божинов Николета прибра Ники Михайлов в апартамента й от Божинов

Двамата живеят в жилището на Николета в комплекс „Верту“ в близост до бул. „Симеоновско шосе“

Срам! Държавата остави Васил Найденов без пенсия Срам! Държавата остави Васил Найденов без пенсия

Певецът е огорчен и не крие, че се чувства чужденец в собствената си държава

Криско и Тита бойкотираха наградите на БГ Радио! Двамата трябваше да участват в програмата, но се обидиха и я пропуснахаэ Криско и Тита бойкотираха наградите на БГ Радио! Двамата трябваше да участват в програмата, но се обидиха и я пропуснахаэ

Криско съветва и Тита, която е негово протеже, да не ходи в Пловдив на мероприятието

Закриват прокуратурата в Несебър Закриват прокуратурата в Несебър

Тя става териториално отделение на РП-Бургас, същата съдба се предвижда и за звената на държавното обвинение в Поморие и Средец

Поморие отбеляза тържествено 24 май Поморие отбеляза тържествено 24 май Ад на пътя на 24 май! БМВ се размаза в автобус на пътя Бургас-Созопол Ад на пътя на 24 май! БМВ се размаза в автобус на пътя Бургас-Созопол

Водачът на немското возило и спътникът му били целите в кръв, коментират свидетели на инцидента

Борис Дали завъртя грандиозен бизнес във фалирала болница в Бобов дол Борис Дали завъртя грандиозен бизнес във фалирала болница в Бобов дол

До дни сделката за покупко-продажбата на двата етажа ще бъде финализирана

 

Вижте килъра на милионерката от Пловдив, спипан след 10 години издирване Вижте килъра на милионерката от Пловдив, спипан след 10 години издирване

Делото беше отложено по искане на адвоката му, за да се запознае с материалите по делото

 

Първо във Флагман.бг! Огнена вендета срещу колите на Желязко от жк. "Изгрев" Първо във Флагман.бг! Огнена вендета срещу колите на Желязко от жк. "Изгрев"

Стана ясно кои са собствениците на двата запалени автомобила 

Извънредно! Експлозия на пешеходна улица в Лион, има ранени Извънредно! Експлозия на пешеходна улица в Лион, има ранени

Според френския президент Еманюел Макрон се касае за нападение

Папа Франциск с послание към България за 24 май Папа Франциск с послание към България за 24 май

Папа Франциск благодари за гостоприемството и топлото му посрещане у нас от българския народ

Инж. Александър Христов: Достигаме скорост на протоните от 99,999% от тази на светлината Инж. Александър Христов: Достигаме скорост на протоните от 99,999% от тази на светлината

В Европейската организация за ядрени изследвания в момента работят над 100 български учени

Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала Пуснаха скандален запис на загиналия Емилиано Сала

Нант продал аржентинеца на Кардиф против волята му

Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон Прогрес: От трупове на починали хора правят компост във Вашингтон

Той се дава на роднините на починалия, които могат да посаждат в него цветя, зеленчуци или дървета

 

Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант Служителите в кухнята разкриват: Никога не си поръчвайте тези неща в ресторант

Не купувайте пуканки в киното на първа за деня прожекция

Гневна тълпа подгони Фарадж Гневна тълпа подгони Фарадж

Той бил в Кент на предизборна обиколка и се скрил в автобуса си

 

Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина Огромен скандал! Арестуваха Марадона в Аржентина

Властите закопчали Божията ръка на летище "Есеиса", след като към тях е подадена жалба от бившата му съпруга Росио Охеда

Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии Извънземно нашествие на Луната, снимаха десетки летящи чинии

Московчанин снима флотилия от НЛО край естествения спътник на Земята

Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк Българка призна за подла схема за пране на пари в съда в Ню Йорк

Тя била замесена в корупционни схеми за над 200 млн. долара 

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател До Банкя се стига по пътя за Мюнхен, преди Белград - вляво Виц на деня Виц на деня Гинеколог към пациентка:
- Водите ли активен полов живот?
- А, не, просто си лежа отдолу...
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате, циркът дойде!
- Не, тати... Това са абитуриентки.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Винаги се уча от грешките на хората, които са се вслушали в съветите ми...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори