Опитайте сладкото изкушение на Созопол, тайната му се пази с векове
Този чуден сладкиш, който гали небцето, можете да опитате само и единствено в Созопол
"Дамга" - със сигурност знаете какво означава тази дума - следа, белег, петно, леке, отпечатък, позорен печат, стигма. Но едва ли сте опитвали вкуса й. Да, точно така. Дамгата е сладкото изкушение на Созопол, което от векове, още от византийско владичество, се приготвя само и единствено там и по специална рецепта, от възрастните созополчанки. Рецептата е тайна, а формата за дамгите не може да намерите никъде. Тя се предава като семейна реликва от майка на дъщеря и от свекървана снаха. На пръсти се броят жените, които приготвят сладкото изкушение, и можете да ги намерите в старите созополски къщи.
Още от времето на византийските императори, след това през турското владичество и по-късно, в годините на Възраждането, "дамгата" е била акцент и кулминация на всеки голям празник, сватба, кръщене и семейни тържества и най-вече на Великденските празници.
Дамгите винаги се приготвят от няколко души, тъй като технологията е сложна и сам човек не може да се справи.
Идеалната пропорция за перфектна дамга е 12 яйца, половин килограм брашно и пакетче пшенично нишесте. Яйцата се разбиват на сняг и към тях се прибавят 12 пълни яйчени черупки хладка вода, една черупка ракия, след което постепенно и равномерно се добавят брашното и нишестето, като се редуват. Накрая към тестото се слага щипка сол и една ванилия за аромат.
То е рядко, като за палачинки. За да станат дамгите, сместта трябва точно да се улучи, иначе всичко пропада.
Нямате ли специална форма обаче, мероприятието не си струва изобщо да се започва, категорична е жената. Приятелките имат само две, произведени преди повече от 50 години от грамофонни плочи. Поне от 20 години няма майстори, които да се занимават с тях, затова останалите за общо ползване се пазят като истинска ценност. Не се измиват, след употреба се забърсват с мека салфетка и се прибират.
Формичката се топи в яйчено – брашнената смес и веднага се прехвърля в тенджерка с един литър врящо олио. Сладкишът се изпържва за секунди, слага се в чиния и обилно се наръсва с пудра захар, докато е още горещ.
Елегантно мезе с яйца, хайвер и шпроти за празничната трапеза
Германия въведе радар за 230 000 евро срещу джигити – глобите вече летят
Балъков откри "Каса Бала" в София с послание към болните герои от САЩ'94
Булка в болница след масов бой на сватба в Германия – 30 участници, арести и напрежение
Банките с практични съвети, за да се подготвим за еврото
Бурното минало на Габриела Цонева от „Ергенът“ и защо любовта й не е оцеля
Камбоджанските власти твърдят, че Тайланд е пръскал токсичен газ от дрон
Ако Фанка спечели голямата награда в "България търси талант" - ще дари всичките пари
Санираха още един блок в Камено, сградата вече е с енергиен клас „А“
Над 10 хил. души чакат да се чипират, мислят, че ще живеят вечно
Танкерът KAIROS успешно провлачен от Ахтопол до Бургаския залив
Предупреждаваха я, но тя не чу - крахът на Джан-Микеле и Габриела
