×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Антикомунистическата квазикоалиция на Бойко Борисов


Антикомунистическата квазикоалиция на Бойко Борисов
Александър Йорданов е добър оратор и знаково лице на СДС - Борисов се надява да получи бонус от това
28 Март 2019, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Демократичната марка СДС легитимира авторитарния лидер на ГЕРБ, но обещаното шесто място в листата може и да не е "сигурно избираемо"

Преди десетина дни Бойко Борисов обеща „сигурно избираемо място” на СДС в листата на ГЕРБ за предстоящите Европейски избори.

Днес стана ясно, че „сините” получават чак шестата позиция, на която ще бъде бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов.

Колко сигурно е то? На последните евроизбори ГЕРБ получиха точно шест места. Тогава те бяха в опозиция срещу правителството на Пламен Орешарски и възвръщаха доверието си.

Сега ситуацията е доста по-различна. От две години на власт е кабинетът „Борисов 3”, който не спира да се тресе от скандали.

Между двете срещи на ГЕРБ със СДС пък избухна „апартаментгейт”, който взе главата на Цветан Цветанов като парламентарен шеф на най-голямата партия.

Електоралните щети тепърва ще се измерват.

ГЕРБ би могла да вземе шест евродепутата, но може и да не успее.

Съществен елемент в разпределението на мандатите ще е това - колко формации ще минат високата бариера от 5,88%.

Ако те са повече, вероятността ГЕРБ и СДС да се провалят ще е голяма.

Депутати от партията на Борисов се притесняваха, че може да бъдат изиграни. Причината е, че освен избираемо място СДС получи обещание и за още една позиция в листата. При игра с преференции „сините” привърженици можеха да пратят и втория човек напред.

Сега обаче това вече е малко вероятно. Вторият човек на СДС – Илия Лазаров, ще е последен в листата.

По-вероятно е „сините” преференции да бъдат активирани за Александър Йорданов, чието влизане в Европарламента от шеста позиция не изглежда сигурно. Още повече че и човек от ГЕРБ от по-задно място може да изскочи с преференции и да изхвърли Йорданов. Тук трябва да се отбележи, че Бойко Борисов обеща това да не се случи.  

Веднага след обявеното споразумение днес бившият зам.-председател на СДС Костадин Марков реагира с коментар във „Фейсбук”: „Днес не е хубав ден за демокрацията в СДС. СДС не е избирало Сашо Йорданов за представител в листата на ГЕРБ. Нищо против човека, напротив, харесвам го много, но правилата при нас са погазени. Или ГЕРБ са си го посочили, или Румен го е пробутал. И в двата случая някой трябва да си ходи. Върховно унижение е да отидеш със списък от пет човека на преговори с ГЕРБ и те да ти посочат човека за избираемото място. На Румен му отива да докара до там СДС, но все си мислех, че в НИС има разумни мъже.”

Изборът на Александър Йорданов от страна на ГЕРБ вероятно цели активиране на антикомунистическия електорат.

От формацията на Бойко Борисов, изглежда, в кампанията пак ще свирят на тази струна, което все още хваща дикиш, в битката с БСП.

Йорданов е добър оратор в тази посока и ще е особено полезен.

Прави впечатление, че ГЕРБ спазиха традициите да не влизат в предизборни коалиции. Макар че за първи път се сближават толкова с друга формация, официално обединение отново няма да има. Това също е повод за недоволство от страна на вътрешната опозиция в СДС.

Синята партия е и марка на прехода към демокрация, а съглашението с авторитарния Бойко Борисов също предизвиква масово неодобрителни коментари.

Още повече че до този момент СДС декларираше, че е опозиция на властта.

Румен Христов оправдава поврата с призива на водача на Европейската народна партия Жозеф Дол за обединение на партиите от ЕНП.

Декларирането на проевропейската линия ще е друга опорна точка на ГЕРБ и СДС като контрапункт на БСП.

Защо всъщност няма коалиция?

Политическото споразумение между ГЕРБ и СДС е „за съвместно явяване на европейски избори 2019 г.”. Т.е. ГЕРБ явно отново ще заявят в Централната избирателна комисия самостоятелно участие. По правилата на играта формално пък СДС дори няма да се водят участник на евровота, което си е скандално за част от членовете на партията.

Това, което ГЕРБ правят като отстъпка, е, че върху предизборните им материали ще присъстват и символи на СДС.

„Сините” обаче няма да може да се ползват от правата на партиите, излъчили евродепутати. Едно от тях, например, е да имат представители в избирателните комисии. Друго е свързано с правото да ползват преференциално сгради, предоставени от държавата.

Според някои мнения обаче, ако СДС вкара евродепутат, това ще ги върне в политическата игра. Особено ако конкурентите им от „Демократична България”, които са яростни противници на режима на Борисов, не успеят да преминат изборната бариера.

Редовите политици от ГЕРБ са доволни от квазикоалицията със СДС.

„Добро решение е. Ще получим бонус от поне 50-60 хиляди гласа. Демонстрираме и обединение на десните срещу БСП”, коментира пред „Флагман” депутат от партията на Бойко Борисов.

От репутационна гледна точка това е добър ход за ГЕРБ. Дали обаче ще е достатъчно за изборна победа на фона на тежкия скандал с апартаментите, е друг въпрос.

Дали партията на Бойко Борисов няма да понесе и други тежки удари в кампанията до 26 май, никой не може да предвиди.

Евровотът е ключов за ГЕРБ, защото загуба би довела почти сигурно до падане на правителството и до предсрочни парламентарни избори.

 




Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
15
Коментара по темата
15.
реалист
01.04.2019 13:49:42
0
1
Жалко за седесарите, започнаха с промяна,която свърши с поставянето на командира,а сега се залепиха до герберасите за да загърбят своите демократични идеи,но властта е по -важна ,да се потопят в управляващата изопачена демокрация.
14.
gogo
29.03.2019 13:46:00
5
6
Понеже съм живял в комунизма, отдавна съм решил, че винаги ще гласувам за този който има най-голям шанс да измести БСП (БКП). Те са корена на злото и докато ги има е беЗмислено да се търси логиката в политическото пространство в БЪЛГАРИЯ.
13.
Винету
29.03.2019 11:56:36
2
7
Ама Боко си е антикомунист от край време.
Не помните ли , че премахна Паметника на съветската армия не само в София, но и в Бургас, Пловдив и др. градове с паметници на окупаторите?
Не помните ли, че премахна паметниците на комунистите-терористи, обявени за престъпници със специален закон от НС? Той премахна освен паметниците на шумкарите, но и безбройните паметни плочи с иманета на комунягите-майкопродавци!
Не помните ли, че Боко отвори досиетата на доносниците на комунистическото ДС?
Не помните ли, че Боко изгони руски дипломати-шпиони, в знак на солидарност с "белите" държави относно отравянето на Скрипал с руското бойно отровно вещество Новичок?
Не помните ли, че по настояване на Боко в българските училища се изучават престъпленията на комунизма и те вече не гледат като телета, ако ги попиташ примерно кой е А. Солженицин?
Да не си помислите, че Боко Кратуната предложи преди време на комунягите да управляват заедно и тогава Корнела му плю в сурата - неееее, няма такава работа.
Селският тарикат Боко Кратуната е автентичен 100% антикомунист - вЕрвайте ми...
12.
Krasy
29.03.2019 11:45:47
2
3
А стига бе, то от лоялен член на ЦК на БКП до антикомунист има само един мимкрон разлика, в случая несъществена! Кой не знае Ал.Йо, кой не е чел за него, небившите комунисти в геЙрП и СДС се броят на пръсти, ама не са в листата за евродУпетати!
11.
българин
29.03.2019 09:24:44
4
14
Номерът на Кратуната едва ли ще мине, че покрай СДС да прилапа повечко гласове. Аз лично няма да гласувам за него, каквато и врътка да измисли. Навремето и Костов, който назначи всичките си братовчеди и безброй ченгета във властта, също плашеше с комунистите, но номерът не мина.
10.
*********
29.03.2019 05:13:33
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
Smith
29.03.2019 01:09:03
4
21
Гербавите знаят, че нямат никакви хора подходящи за Европа, затова и бутнаха няколко десни продажника в листата. Уж се пишат европейци, ама само като става въпрос за усвояване на евро-мангизи. Иначе в кратуните им има сърпове и чукове и от Москва ги държат на къса каишка. Жалки уроди, днес приеха забрана да се слага хавлия на пясъка, ако не се плати рекет на заграбилите черноморието ДС мутри. Кажете ми какви говна имат в кратуните тези клефуци?
8.
Мокрите мечти
28.03.2019 23:03:37
19
5
За власт на БСП-Нинова и сие за да се накрадат за пореден път и спонсорите от арестите да освободят!Ако се надяват престъпната БСП да не им свалят имунитета в ЕП, значи са по-наивни,от колкото прости!
7.
300
28.03.2019 22:45:23
7
6
Флагман спокойно, изборите идват но вие пари няма да вземете, обещано от гроб!
Щото така ви харесва забелязваме гербавите!
6.
hahahaha
28.03.2019 22:45:06
3
17
На тая снимка само комунисти ве... флагман гръмнете се
5.
DDT
28.03.2019 21:48:32
4
14
agoniqta e golqma i predstoi kolaps
4.
fen
28.03.2019 21:47:46
3
22
ДО КЪДЕ Я ДОКАРАХА
3.
Стари курви
28.03.2019 21:31:06
4
23
Нов Бардак
2.
Гробаря
28.03.2019 21:20:18
4
22
То знаехме че седесето е умряло, а сега вече и ще го погребвам
1.
Баси наглеците
28.03.2019 21:19:02
5
22
... мистър 10% сигурно е дал 20% за да се уреди
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори