×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: В училищата цареше ред, късите поли бяха забранени, за да не развалят морала


Спомени от соца: В училищата цареше ред, късите поли бяха забранени, за да не развалят морала
Учениците бяха длъжни да ходят с униформи и да не носят бижута, за да не развиват по-бедните деца комплекс за малоценност още в началото на живота си
24 Февруари 2019, Неделя, 09:03 ч.
Автор: Флагман.бг

А днес често не можеш да разбереш ученичка ли виждаш или някоя разголена фолкпевица

Образованието и възпитанието на децата по времето на социализма бяха ръководени от презумпцията, че всички са равни и на всички държавата трябва да предостави еднакви възможности за просперитет. Учениците бяха длъжни да ходят с униформи и да не носят бижута, за да не развиват по-бедните деца комплекс за малоценност още в началото на живота си, пише socbg.com.

Учениците бяха длъжни редовно да подстригват косите си и да не подражават на западната мода на хипи-движението.

На ученичките по времето на комунизма беше забранено да идват в училище с къси поли, за да не нарушават социалистическия морал. А днес често не можеш да разбереш ученичка ли виждаш или някоя разголена фолкпевица.

На подрастващите беше забранено да пушат и да пият алкохол.

Някои го правеха в тоалетната, а ако ги видеха учители, ги докладваха на педагогическия съвет и провинилите се бяха наказвани с намаляване оценката за поведението.
В зависимост от доходите на родителите някои ученици (от многодетни семейства) получаваха безплатни купони за обяд и стипендия. Цената на обяд в ученическата столова беше 0,50 лв. за супа, основно ястие и десерт. Стипендиите за ученици през 70-те бяха в размер на 20-30 лева на месец.

По нова време имаше строг морал и дисциплина и никой не можеше и да си помисли да обиди учител или да го нападне, тъй като имаше респект и дори страхопочитание към преподавателя. А сега в училищата е пълна анархия.




Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
25
Коментара по темата
25.
Gotti-Манипулация на Флагман
25.02.2019 11:10:21
1
0
защо на коментари 6,7,9,13,15 не може да се даде положителен вот ?
24.
Браво
25.02.2019 01:54:19
2
4
А днешните деца на статуквото ако ги видите - 07, 06 и 05 наборки с прашки на плажа, свалят се с възрастни мъже, лапат яката, и кво ли още не. Повечето са прикрити и се правят на скромни, но това си е вродено двуличие. Най-лошото е , че бизнеса и властта се наследяват и утре тия гамени и к*урви ще ни управляват !!! Затова трябва премахване на ДЕМОНкрацията , иначе много лошо за нас!!! Политиката и бизнеса са в мутри женени за курви, а децата им са по-зле и от тях
23.
Светла му памет и Вечна Слава на Бай Тошо !
25.02.2019 01:21:17
2
6
Забелязвам , че някой СЪВСЕМ ТЕНДЕНЦИОЗНО ПЛАЩА , за да се плюе времето , когато Българският народ и Българската нация бяха в истински подем и разцвет ! При това - далеч не само демографски ! Слушайте сега квазидемократистчета : НРБ може да беше Съветски сателит , но тя НИКОГА НЕ Е била толкова унизена колониална Държава , каквато е днес ! И недейте и да си помисляте да плюете по Сопциалистическото ни училище , щото то бе на светлинни години по-добро от днешната ни демократична пародия на такова ! И понеже на някои нещастници все комунисти са им в устите , за тях има един съвсем еледментарен но логичен въпрос :
Боко , Цецо Кауня и Цецка партийната секретарка К'ВИ са бе ?
Ами цялата им кохорта по-надолу ?
22.
така така
24.02.2019 19:09:37
0
3
Вижте ги сега малките уродливи дечица!!!
21.
Комунист
24.02.2019 19:08:31
1
3
То и сега в много социалистически страни като скандинвските училищата са с униформи ! Дори в Невеликобритания много от училищата са так. И не само, по доста места в Европа е така. Цял свят в момента взема със шепи от социализма, повечето европейски страни са много по социалистически от нас. Всички се борят за СОЦИАЛИЗЪМ Само нащшите фашисти и неуките, малоумни наркомани го плюят по заповед от САЩ
20.
Комунист
24.02.2019 19:07:37
1
6
То и сега в много социалистически страни като скандинвските училищата са с униформи ! Дори в Невеликобритания много от училищата са так. И не само, по доста места в Европа е така. Цял свят в момента взема със шепи от социализма, повечето европейски страни са много по социалистически от нас. Всички се борят за СОЦИАЛИЗЪМ Само нащшите фашисти и неуките, малоумни наркомани го плюят по заповед от САЩ
19.
gsn43
24.02.2019 16:37:28
5
3
Петър Младенов : Другари ,картината в икономиката е потресаваща! От 1983 г. сме с отрицателен прираст ,нужни са ни най -малко 2.6 милиарда долара заеми годишно от ЗАПАДА. Изолацията ни докара до просешка тояга. Сменихме Живков ,защото стигнахме пропастта. Можехме да издържим още седмица две. Да кажем месец..............
18.
kaizer soze
24.02.2019 12:36:14
1
6
sega vseki den,vseki 4as navsiakade ima matrial
17.
дъртак
24.02.2019 12:15:38
2
17
Защо не пишете,че и гей парадите бяха забранени, именно на тях се радват сегашните демократи...Всичките до един ,са мазни джендъри-моралисти БУХАХАХАХ
16.
dick schizophren
24.02.2019 12:09:42
2
11
Die Kommunisten langweilen meinen Hintern jeden Tag auf dem Stuhl, also bin ich traurig, also möchte ich, dass diese Zeit zurückkommt
15.
Bingo
24.02.2019 11:51:23
1
16
Менюто със сигурност е тристепенно, а дали е здравословно не съм го изследвал, но и в комунизма помня какво беше и не мога да кажа, че е много по-различно. Има един надпис на недостроения надлез до с. Лъка и той гласи "Социализмът ни беше уродлив, демокрацията ни – дваж по-уродлива“. Не знам кой го е писал, но това е реалността в момента защото това се получава когато простите комунисти изведнъж станаха капиталисти и ни построиха ,,Демокрация" по техните разбирания.
14.
хххх
24.02.2019 11:35:19
9
8
Aз износвaх нa дядо ми дрехите
13.
ПОЗОР
24.02.2019 11:20:28
13
12
И едно време имаше боища. И мен са ме били и аз съм се бил. Някои от съучениците ми пропушиха още в 5 (пети) клас като не се и криеха особенно, а в английската гимназия после непушачите бяхме малцинство. Айде стига сте пълнили главите на младите с врели некипели. Единствената разлика е, че тогава управляваше безродна русофилска тиква от Правец, а сега пак е безродна русофилска тиква, ама от Банкя.
12.
баба Мара от пазара
24.02.2019 11:18:46
13
11
„късите поли бяха забранени, за да не развалят морала“

Какъв морал, какви пет лева, пачавра леке хваща ли, че комунист да има морал? На 10.10. 1989 г. комунистите си направиха дворцов преврат и свалиха своя главатар – правешкия цървул Т. Живков. Отнеха му партиен билет №1 и го дадоха на прокурора. Хвърлиха го на вълците! А сега реват за него като проститутки без клиенти. Живков умря сам, изоставен и забравен! А той ги обсипваше с превилегии. ТАКЪВ Е МОРАЛЪТ НА КОМУНИСТА!
А в училищата късите поли не бяха забранени заради морала. Развратът е в основата на комунистическият морал, което се прави с цел да се унищожи традиционното християнско семейство. По същото време в Болшевишка Русия (която е пример за нашенските комундета) девизът е „За една комсомолка да преспи с комсомолец е като да изпие чаша вода”. Който не вярва, нека да го изпише в търсачката и да провери. Пак заради морала ли бяха забранени дългите коси, брадите, дънките, рок-енд-рола, тесните, а след това широките крачоли на панталоните и пр.? Не! Това се правеше по идеологически причини. Правеше се ОБРАТНОТО на това, което е на Запад и затова комунистите са познати още и като ОБРАТНИ ХОРА.
По това скверно време лично съм бил свидетел на т.нар. „хайки“, които бяха от няколко лелки и чичковци комунистически активисти – крайно прости и примитивни хора. Причакваха младежите на пл. „Тройката“ и с линийка мереха широчината на крачолите и ги разпаряха по тяхна преценка. А западната мода първо беше с тесни крачали, а по-късно с широки и теоретично можеше да се окаже, че на някой си са му разпрали крачолите на панталона, защото са тесни, след това, че са широки. Настригваха се коси, бръснеха се бради! На момичетата с къси поли, за които става дума в статията, бяха причаквани на площада, и и м слагаха по бедрата големи елипсовидни печати, защото били „курви“.
А какви бяха тия каки, които комунистите мъкнеха по банкети и станаха майки на сега възхваляващите комунизма по форумите сбърканяци?
И ще завърша като поясня защо всъщност комунистите са ОБРАТНИ и СБЪРКАНИ хора. Защото плюят демокрацията и реват по порядките на „онова“ скверно време, а не се сещат, че ако им отмерим с техния аршин – на по демократично, а по комунистически – до един щяха да са по концлагерите за престъпленията, които са извършили. Толкова!
11.
ок
24.02.2019 11:01:20
3
14
В статията не прочетох нещо, което да не е вярно!
10.
Г
24.02.2019 10:43:30
1
23
Много хора си мислят че училищната униформа е ей така само като дреха.....тя е измислена още в средновековието...идеята е всички да са с еднакво прилежно облекло за да няма завист, неравенство и агресия между учениците.
9.
до до1
24.02.2019 10:41:19
3
16
Не, хората не са прости и затова избягаха от мошеници наречени работодатели....над 2 милиона и половина са по чужбина от 7 милионна Б-я и около 2 милиона имат друго гражданство вече
8.
дядо
24.02.2019 10:38:31
7
22
Какво и как е било ние си знаем, но имаше законност и ред, а сега ? Обвинявате че е имало привилегировани да но имаше за всички. Който реши отиваше на почивка, лекуваше се , а сега? Крадци и мошеници ,грабители без морал, за политиците да не говорим....
7.
до 1
24.02.2019 10:22:30
12
12
Това време си отиде .Който не работи няма да яде.Ако си бил умен едвали щеше да ревеш?Познавам хора ,които живеят като царе с мозъка ,които имат.Ама като си мързелив и прост как ще имаш пари.
6.
до лудия комунист №1
24.02.2019 10:05:05
20
10
Ненормалнико, сън не те хваща от слухтене в мрежата, за да почнеш пак да дрискаш комунистическа отрова. Не си пиеш лекарствата и ще изперкаш изцяло и тогава ще те приберат за постоянно в Карлуково.
Супата струвала 50 ст. - ами, че и майка ти струваше толкова - една супа. Вие комунистите сте утайката на обществото и генетичните отпадъци на българската нация. Колко тъп и ограничен трябва да си, че да повтаряш едни и същи глупости, като изтъркана грамофонна плоча. Баничката, киселото мляко, храните били здравословни - ама друг път. Вашите господари от Москва ни пратиха радиоактивен дъжд и сума ти хора се разболяха от рак, мръснико, а ти бълнуваш за "истински и здравословни храни". Всичката ви е такава!
ДА СИ КОМУНИСТ НЕ Е МНЕНИЕ - ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
5.
До бот номер 2 и 3
24.02.2019 09:57:20
6
23
А какво яде днес детето ти за 3 лв? Със сигурност не е тристепенно и здравословно, освен ако не броиш вафла, чипс и кола за тристепенно. Ходи да спамиш другаде , бот.
4.
До bingo
24.02.2019 09:54:27
7
23
Като гледам правописа ти изобщо не си стъпвал в училище, ром такъв, но явно наистина вашите са виновни. А по комунизма учителите не са пушили във тоалетната, личи ти че си от демокрацията роден, простьо!
3.
Bingo
24.02.2019 09:35:26
14
7
До колкото си спомням учителите пушеха с учениците в мизерните тоалетни. 0.50 лв. при 120 лв. заплата са колкото 3 лв. от 800 лв. в момента плащам малко повече от 3 лв. за обедното меню на детето в училище, но пък печеля в пъти повече от 800 лв. И в момента в много училища имат въведени униформи, важното е, че имаш право на избор дали да учиш там или не. А за морала на децата са виновни родителите а не самите те, но и голяма част от учителите са пълни некадърници не че и по онова време не баха. Айде стига с вашите носталгии по комунистическия строй, където ако кажеш и дума против партията заминаваш за Белене. Така се подържаше вашия ред и дисциплина. В момента ГЕРБ се превърнаха в чудовището което беше партията майка, и леко полеко със законите си които приема ни връща в годините на доносниците и политическите репресии. А този с постиженията в науката да вземе да се скрие някъде, много добре знам как всеки нов продукт е беше лошо копие на някой западен.
2.
Bingo
24.02.2019 09:25:44
16
8
До колкото си спомням учителите пушеха с учениците в мизерните тоалетни. 0.50 лв. при 120 лв. заплата са колкото 3 лв. от 800 лв. в момента плащам малко повече от 3 лв. за обедното меню на детето в училище, но пък печеля в пъти повече от 800 лв. И в момента в много училища имат въведени униформи, важното е, че имаш право на избор дали да учиш там или не. А за морала на децата са виновни родителите а не самите те, но и голяма част от учителите са пълни некадърници не че и по онова време не баха. Айде стига с вашите носталгии по комунистическия строй, където ако кажеш и дума против партията заминаваш за Белене. Така се подържаше вашия ред и дисциплина. В момента ГЕРБ се превърнаха в чудовището което беше партията майка, и леко полеко със законите си които приема ни връща в годините на доносниците и политическите репресии.
1.
Комунист
24.02.2019 09:03:02
12
25
Щом супа, основно и десерт струваха 50 Ст. , то стипендия от 30 лв си беше почти 25% от заплатата на майка ми. А и храните в стола бяха истински и здравословни, а за нивото на образование да не говорим....анти комунисти дето пишат с главни букви може да видят в нета какви постижения имахме в областта на науката
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас „Бургас е традиционна спирка от националното ни Роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции", заяви Наталия Георгиева – изпълнителен директор на АИБЕСТ Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации 129 депутати подкрепиха предложението за махането му като председател на парламента Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя
Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори