×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Калин Терзийски обжалва присъда за обида на паметта на Хайтов


22 Февруари 2019, Петък, 14:36 ч.
Автор: Флагман.БГ

Първоинстанционният съд се произнесе в полза на двамата сина и дъщерята на Хайтов, които са били засегнати от думи на Терзийски в тв предаване

Писателят Калин Терзийски обжалва пред Софийския градски съд съдебно решение, с което бе осъден от роднини на покойния Николай Хайтов за обида на паметта му, информира OFFNews.

Първоинстанционният съд се произнесе в полза на двамата сина и дъщерята на Хайтов, които са били засегнати от думи на Терзийски в телевизионното предаване "Комбина" по Нова тв. Интервюто бе показано през 2016 г. Там писателят казва, че Николай Хайтов и Йордан Радичков са били "слуги на един режим, който аз не мога да понасям" и че "те са правили ****** на Тодор Живков".

Интервюто е излъчено с встъпително обяснение от водещата Лора Крумова. "Действително нямахме очакването, че той ще бъде в състоянието, в което е - очевидно нетрезвен", казва тя. Затова екипът се колебал дали да го излъчи, но решили да пуснат записа, защото "това е неговият свят и живот в момента".

Засегнати от казаното в ефир, наследниците на Николай Хайтов решават да заведат дело за обида, като първоначално имат морален иск за символична стойност - 1 лев. По-късно предявяват и финансова претенция и съдът отсъжда Терзийски да изплати по 8000 лева на всеки от тримата ищци плюс съдебните разноски.

По време на обжалването пред СГС роднините на автора на "Диви разкази" не присъстваха в залата, а бяха представлявани само от адвокат.

Защитникът на Терзийски, адв. Камен Новиков, обяви в залата, че не приема решението на първата инстанция, тъй като думите на писателя отразяват начин на мислене, различен от общоприетите мнения, но това не предполага носене на наказателна отговорност. Казаното било насочено срещу режима, а не срещу конкретни личности. Впоследствие други лица са вложили в тях смисъл на обективно, а не на оценъчно мнение, посочи юристът. "Не е ли бил близък до върхушката? Кое е лъжата, клеветничеството и обидата", попита той. Според него вредата от изказването не е доказана.

Адв. Александър Кашъмов също се яви в залата като съдебен защитник на Терзийски. Според него ищците претендират чужди права, а правото на добро име е субективно право на индивида. По думите на Кашъмов е обезпокоително, че се претендира накърняване на доброто име на покойник, който е и публична личност. "Ако продължим в тази посока, къде ще отидем? Как биха реагирали претендиращите за наследници на Ботев, на хан Крум, на Адам и Ева?", попита риторично той. Според него, подобен прецедент би означавал драстично ограничаване на свободата на словото. Защитникът припомни, че в цивилизационен план, в процеса на развитие на правните системи у нас и в чужбина, е отпаднало наказанието за богохулство, както и съставите за накърняване на герб, религия и пр.

Адв. Кашъмов се позова и на решение на Конституционния съд от 1996 г., в което се посочва, че свободата на словото се отнася не само за "информация и идеи с благоприятен прием, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да е друга част от населението". "Когато се коментират действие на един общественик в политическии и обществем план, се изисква максимална степен на търпимост", заяви защитникът.

В съдебната зала Калин Терзийски заяви, че е християнин и в принципите му е никога да не наранява човешка душа. "Но по отношение на власт, на всяка една власт, която винаги наранява хората (а тази е установена като диктаторска), не мога да не се отнасям без презрение. Ако някой е бил близък и е обслужвал една нехуманна система, аз говоря за това на своя писателски език в целия му спектър - мога да звуча като каруцар или като академик", заяви той.

По думите му, в интервюто той е говорим именно срещу режима, а не срещу хора. "Ако беше тук, бих се извинил заради наранената душа на човека, но ще продължа да твърдя същото, защото то е истина", добави писателят.

Той заяви още, че е изпитал на гърба си какво означава да говорят и добро, и лошо за теб. "Знам, че така трябва да бъде, защото аз съм публична личност".

"Радичков и Хайтов са хора, които са ме учили на писане. Единствено не съм харесвал, че давали възможност на една антихуманна власт да съществува. Тази власт съществува до момента, в който завърши моята младост (...), когато бях в строителни войски. Щяхме именно с такава пропаганда да бъдем изпратени да се избиваме с турските си събратя", завърши писателят.

Предстои СГС да се произнесе по делото.




1
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
1
Коментара по темата
1.
Аззз
22.02.2019 14:49:14
0
3
Стига сте му правили реклама на тоз мишок! Баси и нещасника - само реве, че не го четели.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК
Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори