×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

По кое време е по-добре да се събудите сутрин


17 Февруари 2019, Неделя, 19:37 ч.
Автор: Флагман.бг

Човешките биологични процеси са циклични и съответстват на слънчевите и лунните ритми. Принадлежността на даден човек към определен биоритъм се определя от хронотипа - нивото на работоспособност в определен период от деня или през нощта.

Според тази квалификация грубо се определят три вида хора - чучулиги, сови или гълъби, пише здравният сайт zdrave.to.

Човешки биоритми

Чучулигите се събуждат рано, почти при изгрев слънце, преди обяд могат да работят много неща. И в 9 вечерта вече са си оправили леглото и се готвят за сън.

Совите са техните противоположности: сутрин по-добре да не ги закачате, те са раздразнителни и неактивни, през втората половина на деня усещат прилив на енергия и сила, лягат след полунощ.

Гълъбите стават нито рано, нито късно - активни са през целия ден, лягат си час преди полунощ.

Д-р Пол Кели, водещ изследовател в Оксфордския университет, провежда проучвания, които доказват, че ако човек промени режима си, това има отрицателни последици. Човек се адаптира към изискванията на обществото: той започва да работи, когато се предполага, че трябва да почива и така нататък. Но как това се отразява на здравето му?

"Ние не сме в състояние да променим нашите 24-часови ритми и да се събудим в определено време. Нашият черен дроб и сърцето се подчиняват на различна последователност на работа и им нареждаме да се движат 2-3 часа назад или напред. "

Според Кели обществото трябва да бъде реконструирано под режима на гълъбите, като най-оптимален вариант, за да не навреди нито на сови, нито на чучулиги.

„Всички живеем в общество, което страда от липса на сън. Този проблем причинява проблеми на хората по целия свят. Най-често срещаният вид доброволно изтезание е ранното ставане и началото на работния ден преди 10 часа , казва лекарят.

Той твърди, че ритмизирането на умствените, физическите и химичните процеси в организма е генетично дефинирано. Нарушаването на биологичния часовник и циркадния ритъм оказва неблагоприятно въздействие върху мозъка, хормоналният баланс, енергийните нива и чувството за време.

В края на 18-ти век в цивилизованите страни започна да се въвежда осемчасовият работен ден и работа на смени, без да се вземат предвид биологичните цикли на човешкото тяло. Бизнесът започна да се развива, така че бе изгодно да работи 24/7.

Ние се отдалечихме от природата и предците, които са се ръководили от слънчевите лъчи, а не от бизнес стратегия.

Д-р Пол Кели е провел експеримент в няколко британски учила. Той се е състоял в преместване на началния час на занятията от 8:30 на 10 сутринта. Така всеки ученик можел да се събуди до 10, и не само да посещава уроците, но активно да участва в учебния процес.

Училищното представяне и участието в учебния процес се увеличили. Също така, децата са станали по-активни и забавни, намалени са били нивата на депресия.

Пол Кели предлага да се приложи това правило колкото е възможно повече в други области на дейност, за да се предпазят хората от претоварване и злоупотреба с кафе и енергийни напитки.

Според него резултатът ще се оправдае. Хората ще станат по-продуктивни, мотивирани, целенасочени и удовлетворени от живота. Те ще работят по-добре и ще донесат повече ползи за обществото.

Биоритмите и човешкото представяне са в пряка връзка. Трябва да се опитате да регулирате режима и ежедневието на тялото си, за да защитите здравето си.


В категории: Здраве


1
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
1
Коментара по темата
1.
Георги
17.02.2019 23:54:28
0
0
Абе аз като съм сутрин на работа от 5:30, ставам в 4 ч. Вечер като съм до 22 ч. си лягам към 1 – 2. Сега, дали да взема да се съобразявам с някакви си там тъпи статии или да я дам на работодателя ми, че да го трогна?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори