×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Адидас” изтегля от пазара бели маратонки заради обвинения в расизъм


„Адидас” изтегля от пазара бели маратонки заради обвинения в расизъм
Моделът е част от линия продукти на компанията, създадени в чест на „Месеца на афроамериканската история"
09 Февруари 2019, Събота, 20:42 ч.
Автор: Флагман.бг

Подобна съдба сполеят "Гучи", "Зара", "Прада" и други, най-мощната вълна от критики вероятно обаче отнесе “H&M”

След обвинения в расизъм „Адидас” обяви, че изтегля от пазара своя марка чисто бели маратонки. Моделът е част от линия продукти на компанията, създадени в чест на „Месеца на афроамериканската история”, който се чества в няколко страни, включително и САЩ.

Подобна съдба сполетя и „Гучи”, която изтегли свой модел пуловер, който също бе заклеймен в социалните мрежи като расистки. Моделът маратонки на „Адидас” е част от линия, вдъхновена от Харлемския ренесанс през 20-те и 30-те години и е замислена в чест на Месеца на афроамериканската история. Той се отбелязва всеки февруари в САЩ, Великобритания, Ирландия, Канада и Холандия. Чисто белите маратонки обаче очаквано бяха буквално унищожени от критики в социалните мрежи, а „Адидас” ги изтегли веднага от пазара и поднесе извинение.

Под прицел се оказаха и в „Гучи”, заради модел черен плетен пуловер, чиято яка може да се вдига и да покрива долната част на лицето. В нея има и отвор за устата, ограден с червено. Социалните мрежи обаче отсъдиха, че моделът наподобява т.нар. „блекфейс” – театрален грим, използван в миналото от бели актьори, за да окарикатуряват чернокожи. Актьорите се намазвали в черно и се гримирали с големи червени устни. Пуловерът на „Гучи” също е част от линия скиорско облекло, което се предлага в различни модели и комбинации. От компанията обаче веднага изтеглиха критикувания модел, поднесоха извинения и заявиха, че са си взели поуки. Двете компании са част от дълга поредица подобни случаи в последните години. Под прицел наскоро попадна и „Долче и Габана” заради рекламно видео. В него азиатка, облечена в дрехи на марката, се опитва да яде различни храни, като пица и спагети, с традиционните китайски пръчици за хранене. Рекламата веднага предизвика остри реакции, че се подиграва с китайското достойнство и се опитва да вменява стереотипи, пише Монитор.

През 2017-а пък „Зара” изтегли свой модел пола, която беше щампована с анимационна жаба. Според социалните мрежи обаче въпросната жаба напомняла прекалено на жабока Пепе. Той е създаден още през 2005-а и през годините се превърна в герой на различни колажи, шеги и пародии в социалните мрежи.

Покрай президентските избори в САЩ през 2016-а обаче образът му започна да се използва от поддръжници на Доналд Тръмп, а впоследствие и от различни крайнодесни движения. В крайна сметка Пепе също бе заклеймен като символ на омразата, а „Зара” също трябваше да изтегля полата от пазара.

В края на миналата година от „Прада” също бяха обвинени в расизъм заради своя линия аксесоари за чанти, които варираха от малки играчки до ключодържатели. Една от тях обаче приличаше на маймуна с голяма червена уста, а някои отново съзряха в нея символ на расизъм и въпросния „блекфейс”. Най-мощната вълна от критики вероятно обаче отнесе “H&M”, които преди време пуснаха рекламна кампания на свои продукти.

В тях малко чернокожо момченце носеше блуза с надпис „Най-готината маймуна в джунглата”.


В категории: Бизнес


7
Коментара по темата
7.
Георги
12.02.2019 23:59:49
0
1
Много готини, удобни и издържливи са тия маратонки. Много ги харесвам. Нося си ги и не ми пука за нищо, защото с тях сякаш не ходя, а летя.
6.
az
11.02.2019 14:33:39
0
5
Да им "бера лайката " на всички организацийки, нежни комитети, хелзински събрания и прочие. Тия ни връщат 2019 години назад. На път са и християнството да поставят на карта само и само да ни набият мюсолманското покрай мнимите дискриминации. Няма да носим бяло, защото е дискриминационно, няма да носим черно, защото било расистко, няма да се обръщаме с той или тя, защото било нетолерантно към джендърите, няма да ядем банани на улицата, защото било препратка към маймуната, няма да викаме коледен базар, а зимен базар, защото мюсюлманите се чувствали дискриминирани. Алооооууу, кой ги е канил, който им е отворил границите - той да си дава задника на тях. Моето дете, моето семейство и родители носим гените на своя народ, приели сме християнството, не пречим на другите вярващи, но не искам покрай "хартата за правата на човека" аз да се чувствам в родината си пренебрегнат и "съобразителен" с порядките на натрапници и малцинство. Живеем в едно общество с еднакви правила и официален език. Държавата ни е християнска, намира се в християнска Европа, а изборът натрапниците от близкия изток и северна Африка да живеят тук и в Европа си е изцяло техен, не наш. Тук, у нас, по нашите земи и териториални граници, ние ли трябва да се съобразяваме с нашествениците, с емигрантите, с гейовете, с цветнокожите и с джендърите ??? Ние ли трябва да плащаме "гостоприемството" на Меркел. Ето, коренното население на Германия, Белгия, Франция и Англия вече се стапя. Тук в България отдавна ни претопиха покрай тази толестария ( от толерантен и педераст) и циганизация, зад която стоят една плеяда политици, платени организации и хора под сурдинка, за които е по-важно нашата територия да опустее и да се превърне в мека на първичността, абсурда, необразованите и прости хора с нагон само за ядене, Йеване и крадене. Такъв народ искат тук, такъв народ отглеждат и за тях колкото по-бързо изчезне българщината, толкова по-добре.
Това е по-страшно от война, а ясновидците, като Ванга ще излязат прави, че следващите ( след втората световна) войни ще се водят по друг, по-различен, но много по-опасен способ...И е факт това.
5.
оффф...
11.02.2019 02:32:02
1
3
Това големи фирм да се вслушват в отзивите на своите клиенти, ние в България никога няма да го разберем
4.
ужас
09.02.2019 22:04:08
0
13
тия са баси комплексарите. във всяко нещо виждат дискриминация или расизъм. малоумници.
3.
стар десен пес
09.02.2019 21:07:32
0
18
Съвсем изтрещяхме.По едно смокиново листо и е екологично и НЕрасиско.Пък и еротично.
2.
ахахахха
09.02.2019 20:59:12
0
19
„Най-готината маймуна в джунглата”.ахахаххааааа
1.
Ха ха
09.02.2019 20:53:12
1
23
До какво доживяхме бялото е расистко т.е. да живеят мангали Те кафявите....лайняното е на мода...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори