×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След нов обрат в мача с горивата: Ревизоро победи Валери Симеонов


След нов обрат в мача с горивата: Ревизоро победи Валери Симеонов
След гласуването на промените на второ четене Емил Димитров (с очилата) бе доволен, Симеонов обаче очаква протести
31 Януари 2019, Четвъртък, 15:16 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Законът, прокламиращ борба със сивата икономика, не бе отложен - чака се наредбата

 

 

Парламентът се отказа да отложи новия закон „Ревизоро”, който прокламира борба със сивата икономика в сектора на горивата.

Това, според НФСБ, може да предизвика сериозно обществено напрежение.

Припомняме, че правителството предложи влизането в сила на закона да се отложи с шест месеца. Народното събрание обаче не успя да отреагира бързо. Така законът в крайна сметка влезе в действие на 28 януари.

Макар и със задна дата и на ръба на правото днес парламентът можеше все пак да приеме отлагането, но това не се случи.

Вместо това бяха приети други изменения, които трябва да успокоят собствениците на „вътрешни” бензиностанции – строителни, транспортни фирми и т.н.

Припомняме, че от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в лицето на генералния директор на „Лукойл” Валентин Златев възроптаха срещу отлагането на закона и с днешното гласуване явно успяха да постигнат своето.

Депутатите премахнаха и паричните гаранции в размер на 20 000 лв., което бе спорно изискване за регистриране на т. нар. малки бензиностанции.

След окончателното гласуване на промените днес депутатът Емил Димитров-Ревизоро потвърди, че регистрацията ще е безплатна.

Според него, оттук нататък ако някой не иска да се регистрира, той има други мотиви. Ревизоро вероятно искаше да намекне, че става въпрос за играчи от сивия сектор, но не го каза директно.

Макар че при дебатите на първо четене Димитров и съратникът му от „Обединени патриоти” Валери Симеонов си „стиснаха ръцете”, промените на второ четене възобновиха тихия конфликт между двамата.

Симеонов днес каза пред репортери: „Приема се законът в един вид, който е различен от предложението на Министерския съвет и в един вид, който е изтипосан в Комисията (за борба със сивата икономика, ръководена от Ревизоро) под прякото влияние на най-големите собственици на бензиностанции и търговци на горива, съответно това са „Лукойл”, OMV, Shell и т.н. – акулите в бранша най-силно влияеха върху тази Комисия, която смея да смятам, че не е особено безпристрастна.”

Това, което депутатите направиха днес, бе да дадат нов срок за влизане в сила на съответната наредба, с която де юре новите правила ще влязат в действие. Макар че срокът е до шест месеца, наредбата е готова и може да бъде приета веднага. Това потвърди и Емил Димитров-Ревизоро.

„Законът за горивата е влязъл (в сила) в понеделник. Това, което ние можехме да направим, е да дадем до шест месеца срок – министърът на икономиката да издаде наредба, която той каза, че е готова и е налице”, заяви пред репортери Ревизоро.

Валери Симеонов каза от своя страна: „Тези текстове, които бяха приети днес, въпреки че предложихме да бъдат подобрени, беше отхвърлено и те позволяват във всеки един момент от момента на публикуване (на закона) в „Държавен вестник”, примерно след три дена, във всеки момент може да се внесе и въведе в действие Наредбата, с която да се нанесат тежките поражения върху целия бранш – тези поражения, от които се притеснявахме и за които толкова много протестирах лично аз и моите колеги от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) още преди шест месеца.”

Лидерът на НФСБ добави, че през юли 2018 г. законът е бил одобрен с гласовете на депутати от всички парламентарни групи, което допринесло за настаналото напрежение.

„Не искам да съм лош пророк. Тогава предрекох, че до Нова година улиците ще почернеят от протестиращи хора. Не стана това, но януари месец беше под заплахата да има масови протести. Сега мога да кажа, че с тези текстове на закона допълнително си докарва управляващата коалиция едни доста сериозни протести, които се притеснявам, че ще блокират много сериозно входно-изходящи КПП-а на България. Ето това ще направим, защото хората вече не вярват, не вярват на такива половинчати промени”, добави Валери Симеонов.

Не стана ясно в какво по-точно са претенциите на Симеонов, след като бяха приети предложенията да няма парични гаранции за малките търговци.

Аз предложих промени, в които категорично да се каже, че законът няма да действа до 28 май. Беше отхвърлено. Сега никой не гарантира на всички тези ощетени търговци, дребни собственици на бензиностанции, че няма да бъдат изиграни и те вероятно ще реагират по този начин (с протести – б.а.)”, коментира още Валери Симеонов.

След въпрос дали ще се наложи монопол в сектора, той отговори: „Ако човек се качи на колата и обиколи три бензиностанции, ще му стане ясно има ли монопол или няма. Като види еднаквите цени, няма какво да се питаме. Има монопол в България. И в момента има. Ще стане още по-страшно, когато изчезне конкуренцията на малките. Тогава вече никой не може да предвиди каква ще бъде цената на горивата.”

 


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
10
Коментара по темата
10.
baihui
31.01.2019 20:17:37
1
4
"Флагман" - ЛИЗАЧИ!
9.
Галеви
31.01.2019 20:11:08
6
3
проверете ги горките малки търговци на горива, имат коли за по 100 бона и с по няколко имота. как може такава невъобразима наглост искат да им съчувстваме, защото им спрели кранчето да крадат. не само че трябваше да влезе този закон, трябва да ги проверят откъде и как са придобили автомобили, имоти и прочие. от много години се изхранват нагло на гърба на бедния българин а сега били жертви. затвор за тези долни наглеци
8.
Тончо
31.01.2019 19:44:36
7
3
Този път браво на НС. Даже направиха
много компромиси със селските тарикати. Дребните крадци трябва да се мачкат
7.
*********
31.01.2019 19:39:34
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Хай чиститу
31.01.2019 18:33:26
1
6
Догодина 3 лв бензина. Ми тъй де. Че таз не остана за яхтичка на господаря Зл...
5.
до 1
31.01.2019 17:55:14
2
6
Ситуацията е следната: крадците на едро взеха хляба на крадците на дребно :)
4.
Истината
31.01.2019 17:49:01
0
7
Не Ревизоро победи В.Симеонов, а Вальо Златев го победи. Пак е ходил където трябва с куфарчето..... Ясна е работата пак, грам съмнение за корупция няма и този път у хората!
3.
До 1.гражданин
31.01.2019 16:41:40
3
6
Гражданино , ти наистина си пълен , ама завършен ИДИОТ и си заслужаваш съдбата.....
2.
*********
31.01.2019 15:56:34
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
гражданин
31.01.2019 15:45:48
5
4
Хайде сега някой да обясни какъв точно им е проблема на малките бензиностанции та ще протестират. Ама така като за идиоти,понеже не схващам добре !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори