×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Простреляха Розов пеликан с ловна пушка край Бургас


Простреляха Розов пеликан с ловна пушка край Бургас
Пеликанът не е ловен обект, защитена е от Закона за биологичното разнообразие
23 Януари 2019, Сряда, 20:47 ч.
Автор: Флагман.БГ

Птицата е откарана за лечение в Спасителен център

Розов пеликан е прострелян с ловна пушка край Бургас. Птицата  е открита от екип на "Зелени Балкани" по време на среднозимното преброяване на птиците  миналата седмица, информира Дневник. Ранената птица  е откарана за лечение в Спасителен център в Стара Загора.
Ветеринарните лекари от центъра съобщават, че крилете на птицата, както и тялото ѝ, са засегнати от сачмите на въздушна пушка. Младият пеликан е и със счупано стъпало. Все още не е ясно какви са пораженията върху вътрешните органи.



Ветеринарно медицинския факултет при Тракийски университет е помогнал с безплатна рентгенография и консултация от доц. Галина Симеонова, за да може птицата да полети отново на свобода - въпреки че няма сигурност дали ще успее.

Розовият пеликан не е ловен обект и е защитен от българския Закон за биологичното разнообразие като част от ценната европейска природа, защитавана от мрежата "Натура 2000" .

Статутът му е "изчезнал" според Червената книга на България, в която се уточнява, че той е преминаващ и отчасти зимуващ в нашата страна, а по време на миграцията се среща предимно по Черноморското крайбрежие.

Видът е разпространен в делтата на Волга и на Дунав, езерата Манич, Манич-Гудило и Преспа и има обща численост от около 4000 двойки за цяла Европа.

В категории: Животът


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
8
Коментара по темата
8.
До 7
24.01.2019 18:39:01
1
1
Доста по наясно съм, отколко можеш да допуснеш! :) Няма да споря с аматьори - безсмислено е! :) Остани си със здраве! :)
7.
До знаещия
24.01.2019 13:47:05
1
3
Ти май не си наясно каква е работата на екоинспекцията. Да следи за опазването на околната среда. Ама защото ония в София са все като теб и карат хората да се занимават с глупости. И за твое съжаление не работя в РИОСВ.
6.
До 5
24.01.2019 09:54:05
2
2
Бре! Ти голяма логика изкара - постингите 2 и 4 защитават съвсем противоположни позиции, а ти успя да ги поставиш под общ знаменател!:) Титан на мисълта! Нито съм бил уволнен от РИОСВ, нито членувам в НПО. Чини ми се обаче, че ти си настоящ служител на РИОСВ :) Закона те задължава да ходиш и да спасяваш бедстващи птици, а не НПО, дето "вдигат шум до небесата". Като не си съгласна да се занимаваш с това, направи аргументирано предложение (като ти виждам "логическите" съждения, силно се съмнявам, че можеш!) за промяна в нормативната уредба. Ако и това не си в състояние да сториш, и си несъгласна да изпълняваш вменените ти по закон служебни задължения - просто си подай оставката, така е почтено! Обаче друго е да си кюташ на сигурна държавна ясла, нали? :)
5.
До 2 и 4
24.01.2019 07:12:59
2
2
Ти или си уволнен от РИОСВ или си някой от тези НПО-та, дето уж вършат много работа. Да, не е работа на държавната еко инспекция да се занимава с пострадали птици, но точно заради такива като теб, дето лапате мнооого пари от проекти, те са задължени да ходят и спасяват бедстващи птици. Защото ако не отидат, вие вдигате шум до небесата. И точно РИОСВ изпращат птиците в Стара Загора. Защо БДЗП не се занимава с това. Защото няма пари в това. Като се обадят хората на БДЗП за пострадала птица и те ги препращат към РИОСВ. И не ми говори къде живеете и какви коли карате, ами кажи с какви пари ходите на екскурзии и почивки по чужбина, че някои даже и родителите си водят. И каква е толкова важна работата която вършите. Да правите укрития и площадки за птици, струващи стотици левове, а взимате от проектите хиляди евро.
4.
До 2
24.01.2019 06:32:11
3
1
Знаете, че няма безплатен обяд! Все някой плаща сметката. В случая – държавния бюджет! Изобщо, какво съдействие можете да очаквате от държавен чиновник, който си няма хал-хабер от ветеринарна медицина? И не е вярно, че нищо не правят в РИОСВ. Отворете месечните им отчети за реакциите по сигнали на сайта. Ако си направите труда да изчислите процента на постъпилите сигнали за бедстващи гадинки, ще видите, че това почти винаги представлява преобладаващата част от сигналите! Абсурдно е в служба, дето няма на щат нито един служител, с професионални познания по оказване на помощ и лечение на животинки, да се отчита толкова свършена „работа” именно в тази област! Поне няколко щатни чиновника там оправдават „работата” си с подобен вид „съдействия”! Разходки за „оказване помощ на ранен щъркел” до турската граница, например и т.н. В град като Бургас, например, дето броя на боледуващите от респираторни проблеми малки деца е значителен, вследствие на постоянно замърсения атмосферен въздух, е кощунство приоритет за контролните служби по околна среда да са умрели пеликани! Подайте сигнал на зеления телефон за миризма на нефтопродукти и ще видите, че реакцията най-често е съвсем формална. Обаче, ако кажете, че в Сунгурларско, например, има щъркелче, паднало от гнездо – веднага се праща кола, заедно със шофьор и служител, за да „помагат”! Особено ако сигналоподавателя се представи като „природозащитник”. Помощта струва на бюджета и гориво на колата, и командировъчни разходи, и надниците на служителите, които в противен случай нямаше да бъдат на щат. Предстоят съкращения в държавната администрация и оправданието на заеманите позиции не е никак маловажно. Оказването на „помощ” на бедстващи животинки от скъпоструващи държавни чиновници беше погрешно приоретизирано през последните години с цел угода на така кресливите „еко-защитници”! В повечето страни от ЕС подобни дейности са отдадени (и субсидирани в някаква разумна степен) на външни изпълнители, обикновено вериги от ветеринаро-медицински клиники, разполагащи с нужния капацитет за целта. Държавните органи се намесват единствено в случаи на констатирани посегателства върху защитените видове. Съществуващото положение в България е сбъркано, прекалено скъпо и неефективно!
3.
Rozov pelikan
24.01.2019 04:20:42
3
0
V zaglavieto-lovna pushka.
Cheta statiata, veche e vazdushna.
Ta sa chudia s kvo ma garmiaha.
2.
До No 1
23.01.2019 23:06:54
3
1
Нищо не струва на държавния бюджет. По закон РИОСВ са длъжни да оказват съдействие, де факто нищо не правят.

99% от ранените диви животни са намерени от добри хора и предадени в Центъра за лечение на диви животни в Стара Загора от със съдействието на доброволци, които жертват личното си време абсолютно безвъзмездно. Обикновено намират начин за транспорт - с лични автомобили, с приятели, които пътуват в тази посока, дори и шофьори на автобуси помагат, когато се налага. Слава богу - добри хора винаги ще има.

Въпросният център се издържа изцяло от "грантове", както ги наричат във Флагман, като хората пишат проекти предимно пред европейски институции. Отчитането на тези проекти е изключително строго контролирано и се знае за какво е похарчена всяка изразходвана стотинка. Цялата тази информация е обществено достъпна и всеки, който е достатъчно грамотен и интелигентен може да я провери. Също така всеки който желае може да отиде на място, да види центъра и да се запознае с екипа за да се убеди на място как точно се изразходват европейските средства.

Познавам лично доста от тези хора - сред тях няма един "богаташ". Живеят в панелки, карат 15-20 годишни коли, но са отдадени на природозащитната идея и правят каквото могат. Идете и се убедете сами - при този тип организации всичко е публично и прозрачно.

За съжаление срещу тези хора се води от години една мръсна кампания от едни определени кръгове, които "усвояват" милиони от "грантове" без да вършат никаква работа. Организации като "Зелени Балкани" и БДЗП са им трън в очите, понеже им пречат на злоупотребите.

Апелирам към всички със здрав разум да не приемат първосигнално всички гадости, които се изсипват по медиите, включително и Флагман, а да си направят труда да проверят информацията. Лесно е - 15 минути търсене в Гугъл вади много интересни неща. Примерно последното интервю на онзи мръсник Каролев може да се обори изречение по изречение през сайта на МОСВ, стига да има желание. Всичките му лъжи лъсват.
1.
Питане
23.01.2019 18:26:54
3
3
Хубаво! Така и трябва да се постъпва! Интересно ми е обаче, как "експертите" на РИОСВ "оказват помощ" на защитените животинки, при положение, че никой от тях няма ветеринаро-медицинска квалификация? Когато човек се разболеете, търсите лекар, или друго медицинско лице, нали? Как тогава някой чиновник "помага" на защитени животни, без да има нужните познания?! И не става ли дума за грандиозна измама с подобен вид "помощ"? Колко струва на държавния бюджет подобен род "помощ" ежегодно?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Според непотвърдена информация в джипа са превозвани мигранти Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици
Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори