×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Нинова може да изкара Борисов от Министерския съвет за втори път със същата стратегия


Как Нинова може да изкара Борисов от Министерския съвет за втори път със същата стратегия
Корнелия Нинова залага на нови лица като Румен Радев и Елена Йончева за сметка на стари като Георги Пирински
22 Януари 2019, Вторник, 14:42 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Предстоящите европейски избори напомнят на президентските от 2016 г., БСП се очаква да заложи на нови лица


В БСП пак е предконгресно. В събота соцпартията се събира на заседание на най-висшия си форум, което би следвало да предполага нови големи вълнения и конфликти.

Откакто Корнелия Нинова оглави БСП през май 2016 г., партията е като че ли в постоянен емоционален дисбаланс. Причина за това е кадровата реформа, която Нинова се опитва да прокара, неглижирайки по-старата партийна номенклатура.

Две години и половина след възцаряването й обаче вълнението изглежда най-сетне поуспокоено.
Може обаче и да е коварно мъртво.

„Вече сме в навечерието на изборите. Всичко, което е противопоказно на добрия резултат, трябва да бъде оставено настрана. И това се отнася за всички – от председателя до избирателя.” Думите са на 69-годишния „ветеран” Георги Божинов, върл противник на Нинова след решението й да прокара правило – депутати с повече от четири мандата да не могат да се кандидатират отново за Народното събрание.

Божинов каза това преди първия „пленум” на БСП за годината на 12 януари. Репортери се опитаха да го провокират с въпроси около напрежението между Сергей Станишев и Корнелия Нинова.

Една от интригите е дали Станишев, който е президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), ще оглави листата за Европарламента на изборите през май.
„Всяко едно изказване, което вреди на изборния резултат, е противопоказно само по себе си и в момента не трябва да се прави. И аз няма да го направя”, отсече още Георги Божинов.

Че „вътрешната опозиция” в БСП се е кротнала, стана ясно и след самия „пленум” (заседание на Националния съвет, както се казва официално).
Всички единодушно гласували „за” редактираната стратегия „Визия за България”, както и „за” платформата за евроизборите. А там има и конфликтни текстове, свързани с Истанбулската конвенция и с политиките за миграция. Тези два документа се очаква да бъдат окончателно утвърдени от Конгреса на БСП в събота.

„Това беше най-спокойният пленум от две години насам”, коментира пред „Флагман” човек от „Позитано”.
Все пак преди избори партията обичайно се консолидира и противниците на ръководството млъкват. Освен това мирише и на власт, коментира източникът, близък до ръководството. 

Замлъкването обаче може и да е задълго, ако БСП спечели евроизборите, което се очаква да създаде истински политически трус в държавата.
За това загатва и премиерът и лидер на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов.
В неделя той събра 2000 души – национален и местен партиен елит, на френетично събрание в София, в което сериозно разкритикува съратниците си.
Стигна се и до заплахи: „Чуйте ме, обичам ви, но не е даденост това. Факт е, че БСП с тези провалени политици, повтарям, провалени, гонени от управление, ни доближават. Това ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя! Така че моля ви, всеки един да се огледа какво прави – дали е съветник, дали е кмет, дали е областен, дали е министър, зам или какъвто и да е.”

Социолозите дават фактическо изравняване между първата и втората политически сили.
След дългите години на власт и покрай неспирните скандали в настоящото коалиционно управление с „Обединените патриоти” доверието в ГЕРБ започна да спада осезаемо.
Големият въпрос е дали БСП ще може да се възползва от това.


Соцпартията е опитна „столетница”, но има и тежко минало, с което опонентите й продължават да плашат електората.
Шансът на „червените” сега е да консолидират противниците на ГЕРБ и да успеят да получат периферен вот от хората, които не понасят Бойко Борисов и компания.

Евроизборите напролет може доста да напомнят на президентските през 2016 г.
Много от избирателите гласуваха за Румен Радев не защото е от БСП, а защото това щеше да доведе до оставка на правителството „Борисов 2”. Премиерът и лидер на ГЕРБ тогава провокира със заявката, че ще се оттегли от властта, ако загуби на първи тур, както и стана.
Сега случаят е идентичен. Ако БСП победи на евровота през май, соцпартията няма да дойде на власт. Това може да накара много избиратели, които не харесват „червените”, все пак да ги подкрепят просто за да съборят Борисов, чийто стил на властване става все по-обсебващ и брутален.

Засега директна заявка, че премиерът ще подаде оставка при такава ситуация, няма, но то се подразбира. Самият Бойко Борисов винаги е твърдял, че изборите са лакмус за това дали е налице съществена промяна в електоралните нагласи.

По неофициална информация Корнелия Нинова не била настроена положително към никой от сегашните четирима евродепутати на БСП – Сергей Станишев, Георги Пирински, Момчил Неков и Петър Курумбашев. Единствено спрямо последния тя имала определени симпатии.

Станишев и Пирински са на различни позиции спрямо лидерката по много въпроси. Младият Неков пък стана евродепутат през 2014 г. благодарение на преференциалния куриоз „15/15”.

Стратегията на Корнелия Нинова да отстранява „старите муцуни” в БСП обаче може да е много ползотворна.
Тя печели одобрението на младите в партията, но по-важното е, че привлича и избиратели от широката периферия. И тук пак трябва да си припомним случая „Румен Радев”.

Слуховете, че Нинова иска да заложи на Елена Йончева като водач на листата, не са безпочвени. Йончева е депутат от гражданската квота и трупа политически „лайкове” с разследванията си срещу властта. Атаките на управляващите срещу нея едва ли са случайни. Сдоби се и с обвинение за пране на пари, което вероятно е предизборно и цели „отстрелването” й за евролистата.

Станишев може и да понатрупа авторитет с дългогодишното си евролидерство в ПЕС, но в България все още кънти въпросът кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. Тогавашният председател на БСП със сигурност бе замесен в ситуацията.
Георги Пирински е от старата гвардия и Нинова вероятно ще се постарае да го прати „в пенсия” за евровота напролет.

Листите обаче ще се подреждат от Националния съвет, а не еднолично от лидера, припомня човек от „Позитано”. А Корнелия Нинова няма силен контрол върху „пленума”.
Така или иначе, макар и крехко, мнозинството е с нея, така че можем да очакваме радикални промени в евролистата на БСП.

А иначе на предстоящия след дни Конгрес не се очакват драми, уверяват партийци.
„4-5 човека останахме да критикуваме Нинова и ние ставаме лоши. Но тя има едноличен и авторитарен стил на управление”, коментира един от вътрешните й опоненти, с което обясни и защо вече избягва откритите критики срещу нея.

Не е чудно, че е отпаднала и идеята да се върнат старите правила за избор на председател на БСП – т.е. това отново да прави Конгресът, а да не става с гласуване от целия партиен актив.
„Дори и някой да го предложи на Конгреса, в момента няма как да се приеме”, казва партиец, който не харесва Корнелия Нинова.

Лидерката обаче може да затвори устата на опонентите си задълго, ако успее да прокара вижданията си, като освежи партийните листи, и отново събори Бойко Борисов от власт след четири месеца.

В категории: Политика


12
Коментара по темата
12.
мишо
23.01.2019 15:57:28
2
0
Да видим дали Боко ще заложи на Лилето, която ни увеличи винетките и съсипа пътищата докато отговаряше за тях.
11.
крушкув
23.01.2019 15:04:38
0
5
Курнелия,продължавам да те обичам много,мерси за тортата,беше вкусна,изядох е до последната сметана.венсеремос,кога ще излизаме в балкана,всегда гатов,вперьод,цункам те значи.
10.
bate Goiko
23.01.2019 11:16:09
0
1
vsichki plachat za shamari .
9.
БСП
23.01.2019 09:07:39
5
5
САМО ТЕ ЩЕ ОПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ БСП.ГЕРП СА МАФИЯ БОИКО И ЦВЕТАНОВ ДА СЕ МАХАТ ОКРАДАЬА ДЪРЖАВАТА НАЙ ГОЛЯМАТА МАФИЯ Е ГЕРП ДОКАЗАНО САМО ЛЪЖИ И КРАЖБИ И ЗАЛЪГВАТ НАРОДА САМО ТЕЗ ХАРЕСВАТ ГЕРП КОИТО ИМАТ ИЗГОДА ИЛИ ТЯЬЕН РОДНИНА Е ОТ ГЕРП ДОЛУ ГЕРП БРАВО НИНОВА ВИЕ СТЕ ВЕЛИКА ЖЕНА С ХАРАКТЕР ЕВАЛА
8.
БСП напред
23.01.2019 08:31:54
6
5
БСП може да спечели като защитава традиционните български ценности от Хан Кубрат до сега. Българите не щат да напускат страната си, а искат да живеят нормално в земите отците си! Трябва да се намери обединяваща идея!
7.
БачоКиро
22.01.2019 22:23:18
8
7
Това момче Лисицов,авторът на материала,добре са му платили .Поне да беше написал,че е платен репортаж.
6.
до 5.
22.01.2019 21:47:23
6
13
Каквато и да e говори много добре ,достъпна e за народа ,а оная тиква проста 2 думи не може да каже и ако каже нещо то ще е лъжа.
5.
Коя е тази Нинова?
22.01.2019 21:44:30
9
8
Аааа зам. министърката на Иван Костов приватизирала ”Техноимпекс”. Веднага и дайте властта,на нея и на социалистите милионери! Хахааа
4.
Путев
22.01.2019 21:44:04
7
9
С Нинова шега не бива ,казва и маха .Намахана мадама .Ей шапка и свалям за характера.Мъжко момиче .
3.
Дернев
22.01.2019 21:16:52
7
6
Нинова трябва да се махне, а Станишев да се забрави. И давамата носят само негативи на БСП. Изкарайте К. Паскалев и другикато него знаещи и можещи, които винаги са държани в страни от събитията и пиради това и партията идържавата сесринаха. Ако някоя партия има такива хора, това е само БСП и е крайно време да им се даде зелена светлна. Този срив в държавата трябва да се спре.
2.
Каква оставка?
22.01.2019 20:31:34
12
9
Не трябва Бойко да се вързва на Нинова, защото тя е пътник като Йончева към Сливенския! Страхът от служебно на БСП-Радев правителство , трябва да е мобилизиращ, защото пак ще има грабежи,далавери и Грипени! Само бой на червените олигарси!
1.
*********
22.01.2019 20:19:30
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори