×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Никотиана Vs. Булгартабак: Фалира ли Пеевски цигарения холдинг?


Никотиана Vs. Булгартабак: Фалира ли Пеевски цигарения холдинг?
Компанията изхвърля на улицата 200 служители
13 Януари 2019, Неделя, 12:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Фабриката в Благоевград е най-голямото производство на холдинга, очевидно и тя ще последва съдбата на тази в София





"Булгартабак Холдинг", чиято собственост се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, затваря цигарената си фабрика в Благоевград, пише Капитал. Ръководството на компанията е дало двудневен срок на служителите за доброволно напускане, като те са били уведомени че фабриката ще бъде закрита. По този начин съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение.

В момента служителите в предприятието са около 200 души - далече от пика си от около 2000 души в по-силните години на "Булгартабак". През последните три месеца производството е работило на пълни обороти, за да изпълни последните си поръчки.

Фабриката в Благоевград е и най-голямото производство на холдинга, като тя ще последва съдбата на фабриката в София. Според приватизационния договор, производството трябва да се запази до 2021 г.

Кратка следприватизационна история

Държавният монопол на производство на цигари и пазарен лидер беше приватизиран през 2011 г. от тандема Цветан Василев - Делян Пеевски през несвързани пряко с тях компании. Тогава холдингът имаше около 35% пазарен дял и продажби за 367 млн. лв. Три години по-късно при раздора между двамата "Булгартабак " остана под контрола на депутата от ДПС, като за кратко той имаше и официален миноритарен дял.

От приватизацията насам обаче пазарният дял на цигарения холдинг в България постепенно се стопяваше, въпреки че пазарът на цигари в страната растеше през цялата криза, а бизнесът на "Булгарбатак" беше периодично напомпван със специални закони, акцизни ставки по поръчка и кредити от Българската банка за развитие, които "Булгартабак" получи след фалита на КТБ.
На този фон обаче ръстът в приходите беше значителен. През 2014 г. те достигнаха 510 млн. лв., като според отчетите около 85% от тях бяха от продажби в Близкия изток. В същото време компанията беше дежурно споменавана като производител на най-контрабандираните марки цигари в Турция.

Затваряне на фабрики

През април 2016 г. цигарената фабрика на "Булгартабак" в София беше затворена, а над 400 души от персонала – освободени. Приходите на плевенската фабрика, която подготвя тютюни за производството, спаднаха наполовина.

През 2017 г. "Булгартабак" без решение на общото събрание продаде най-ценния си актив – търговските марки, на British American Tobacco за сума, по-голяма от цената, на която холдингът беше приватизиран и сега международният концерн държи правата върху тях за България, Русия и Адриатическия регион. Самият холдинг тогава обяви, че се ориентира към експортни пазари, основният от които е Близкият изток. Според минималните подробности от договора, които бяха оповестени, ВАТ е сключил договор за производство на ишлеме на купените марки в "Благоевград БТ" за до две години, т.е. най-късно до април 2019 г.

Все по-слаби резултати

След продажбата на марките на BAT, дъщерното "Благоевград-БТ" купи мажоритарен дял в "Техномаркет", а холдингът придоби производителят на млечни продукти "Лодис". Така продажбите на веригата за електроуреди, която има общо 48 магазина, и на мандрата в Пазарджик (марките "Лакрима", "Дядо Либен" и др.) осигуриха близо 40% от приходите на холдинга.

При цигарите в края на 2017 г . цигареният холдинг съкрати половината от служителите си в благоевградския завод, а в тютюневата фабрика в Плевен остави на работа 12 души. През февруари 2018 г. дойде и информацията, че "Булгартабак" има намерение да затвари и фабриката си в Баня Лука, която се намира в Република Сръбска, което срещна несъгласието на местното правителство и синдикатите.

Негативният тренд продължи и през 2018 г. като за първото полугодие на изминалата година загубата достигна 10.5 млн. лв., а нетните приходи от продажби на "Булгартабак" се бяха свили с 46% до 164.7 млн. лв. спрямо 303.1 млн. лв. за същия период на миналата година.


В категории: Бизнес


10
Коментара по темата
10.
До 7
14.01.2019 00:30:23
0
1
Типично "робско" искане и мислене!
9.
Бичето
13.01.2019 23:43:21
0
3
Това е стара игра ....
сега държавата ше даде едни милиони завъзтановяване на компанията....
Скоро ше започне по новините гледайте с протест на тютюно производителите
Ашколсун !!
8.
Smith
13.01.2019 22:47:13
4
2
Веднага след като Тиквата продаде Булгартабак за 50 милиона на гнусните руснаци и путин назначи мекерето си пеевски тук да ръководи гробежа, беще ясно, че ще опустошат всичко и ще опънат мангизите. Курвата му на пеевски иска яко кинти за поддръжка.
7.
Аз
13.01.2019 22:43:58
2
1
Поне да ги съкратят за да имат право на обезщетение върху осигурителния доход и стаж а не на минимум
6.
МАSSAK
13.01.2019 21:54:33
0
4
BAT/бат/ ЕРДОГАН е мнооу сьрдит на ПЕЕВСКИ понеже всека 2цигара в ТУРЦИЯ е контрабандна и идва от БУЛгаристан
ЕРДО казва на ПЕЕВСКО/образно/;БАТкоо виж ся не мои тьи,с тез контрабандни цигари храниш кюрдските чавета сьответно те са плодят-множат и праят на Тюрк ХАВА КЮВЕРТЛИРИ,ГОЛЯМ КОДЖА ПРОБЛЕМ всичкоту ПАРТИЗАН ХУЛИГАН ПЕЩМЕРГЕ от ПКК захлебва от твоия папирос ,с декрет на МИТ обявяваме тоз папирос за нечестив ,за даима КОДЖА САЛЯМ РАХАТ м/у ТЮРКИЯ и вилает БУЛГАРИСТАН контрабанда ИОК
А и твоя папирос сьс СПАДА на ЛИРАта непродаваем ,сирици пара иок ,печмерге пара иок,турци пара иок
5.
дядо
13.01.2019 21:05:15
4
5
Поредната простотия на платената флегмаснска измет!Кой разтури и продаде цяла България бе уруди демократски?!
4.
Хан Аспарух
13.01.2019 20:50:38
0
7
Пълни некадърници. С готови пари пак се насраха
3.
do 1
13.01.2019 20:50:32
0
5
Да продава каквото си иска, ама тая свиня започна да продава държавата ни и хората в нея.
2.
Оферта
13.01.2019 20:47:01
0
6
Има ли заинтвресувани ?!
Колко можете да платите , за да дялна прасето от бизнеса ?
Няма охраняем човек !
Чакам оферти !
1.
България
13.01.2019 20:39:12
0
8
Този изрод ще продаде и майка си
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори