×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Модерната икономика търси предприемачи с нацепени мозъци, а не мускули, нужна е промяна в Бургас


Модерната икономика търси предприемачи с нацепени мозъци, а не мускули, нужна е промяна в Бургас
Харалан Александров коментира социлогичните проблеми в Бургас, свързани с младежите
27 Декември 2018, Четвъртък, 10:27 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Общината е достатъчно активна и подготвена, за да проведе инициативтата за насърчаване на предприемачеството сред младежите, трябва да се работи в насока средно образование, смята Харалан Александров




Социалният антрополог доц. д-р Харалан Александров, преподавател в НБУ в София, който миналата година проведе проучване на тема "Защо младите напускат Бургас?", разговаря с репортер на Флагман.БГ относно новата инициатива на общински съветници от ГЕРБ за промяна в акцентите на образованието - от висше към средно професионално, както и насърчаване не предприемаческия дух сред тях.

- Г-н Александров, в Бургас се заформя една инициатива, която изглежда цели да пренесе акцента на образованието от висшето такова към средното професионално. Смятате ли, че това е подходящо за града?

- Средното образование представлява тази част от образователната система, върху която държавата и общините имат по-голям контрол. Висшето пък е до голяма степен ангажимент на младите хора и техните родители и в този смисъл, за да се направи успешна политика по отношение на морални принципи, ценности и граждански позиции, средното образование е естествена среда. Аз мисля, че Бургас е в много добра позиция да стартира точно такава инициатива, тъй като той вече има достатъчно развита икономика и доста активна община, и доста подготвени кадри, и няколко успешни експеримента в тази насока – иновативното училище по програмиране в жк „Меден рудник” и ОУ „Ал.Г.Коджакафалията”.

- Достатъчно добре ли е подготвена Общината според вас и какви са вашите наблюдения за Бургас?

- Да. Аз съм работил по няколко проекта с тях през миналата и тази година във връзка с миграцията. Що се отнася до резултатите – въпреки добрата инфраструктура и въпреки пригледния вид на Бургас, който се харесва в цяла България, младите хора продължават да напускат града. В този смисъл тази инициатива е нещо като отговор от страна на общинското ръководство по повода на миграцията, че изтичат мозъците на града. И така това е една напълно уместна инициатива в образованието на местно ниво. Средата в България е уместна за подобни експерименти и сега е един прекрасен момент за въвеждането или по-скоро връщането на възпитанието в образованието.

- През последните години Бургас получи тежък прякор сред българите – „Градът на учениците и пенсионерите”. Вие правилили ли сте проучвания в тази насока?

- Не, но съм запознат с този факт. Като цяло впечатлението е, че младите в Бургас са „изпуснати”. Това създава морална паника, която вероятно е и една от причините администрацията да търси решение на проблема. Не мисля обаче, че ситуацията е драматично различна от тази в другите градове. По-скоро различното е в добрия смисъл – че тук има активна общинска власт, която се опитва да промени нещо. Това, което със сигурност се знае е, че тук има сезонна заетост, предимно свързана с туризма и като че ли няма достатъчно развит малък и среден бизнес, който да ангажира в трудови дейности младите.

- Кои са основните групи в бургаската общност, чиито деца емигрират?

- Резултатите са показателни – това са деца в семейства от горната средна класа.  Плащещо е, че някои от водещите гимназии в града водят коренно различна политика от тази на общината. Това, с което те привличат учениците е, че им осигуряват работа в чужбина. Това е чисто противоречие – между администрация, семейство и училища. Едните се опитват да задържат младите, а другите директно ги насърчават да напускат. По този проблем предстои много сериозен разговор на местно ниво и такъв всъщност вече е започнат.

- А на какво се дължи желанието на младите да бягат от тук?

- Това, което установих от моите срещи с млади е, че има много интересно развитие по този проблем. Докато преди те бягаха и хвърляха камък зад гърба си, сега те са с нагласата да отидат да учат и да се върнат обратно тук. В интерес на истината има доста млади хора с богат опит, които са работили в чужбина – Америка, Европа, и са се върнали тук, опитвайки се да направят свой бизнес, да развият някакъв старт-ъп. Харесват си Бургас и от гледна точка на местното развитие градът има една позитивна нагласа за връщане. Зависи обаче как ще бъдат посрещнати и какви възможности ще има предоставят.

- Може ли да се реши наведнъж проблема с всички тях?

- Не и затова трябва с тях да се проведе доста индивидуална дискусия, защото не е възможно да се вземат общи мерки. Разбира се има и общи неща – повечето, които се връщат, го правят заради добрия климат, мястото край морето, харесват си общността, която е доста приятелски настроена.  Бургас не е малък град, но сякаш е запазил уюта си – тук при всяко минаване по бул. „Богориди” или ул. „Александровска” човек може да види познати и приятели – лукс, който в гоелмите организирани градове в Европа с подобен размер е почти невъзможен. 

- В последните години се наблюдава едно отчаяние в Бургас. Може би това е комплексен проблем между семействата, средата и училището. Как може той да се реши?

- Няма просто решение. Първото, което трябва да се случи е работодателите да си променят базистните нагласи. Виждате, че този дебат върви в цялата страна и то много активно. Работодателите продължават да разчитат на нископлатена работна ръка. Оформиха се две ясно изразени позиции – едната на правителството, която налага натиск върху пазара на труда, като например вдига минималните заплати; другата е на организирания капитал, който все още се държи в най-лошите черти на марксисткия капиталист-експлоататор. Вероятно голяма част от българските капиталисти произхождат от средите на комунистическата партия и по тази причина споделят марксистките възгледи за иззедника-чорбаджия. Ако не се променят нагласите към работещите, не можем да разчитаме, че те ще останат тук при отворен пазар.

- Това може би води до исканията, които наблюдавахме това лято – внос на работна ръка.

- Да, започва паника – „нямаме работници”. Ако могат да внесат роби от още по-бедна държава, го правят. По-добре ще е да се научат да печелят от иновации или от нещо смислено, а не от експлоатация на хора. Това е големият проблем и той не е просто икономически. И това не може да се реши от кмет или администрация, колкото и да го искат.

- Конкретно за проекта на общинските съветници... има ли основа за неговото изпълнение?

- В ненаситената и неразвита икономическа среда на България има много възможности за развитие на предприемчивостта у младите. Въпреки че не всеки е роден предприемач. Една добра общинска политика, според мен, би било да се стъпи  на вече съществуващата бизнес среда и на другата инфраструктура, която има общината и съвместно с бизнеса и администрацията да започнат да подкрепят младите. А те имат нужда от насоки, от това някой да ги ориентира в начина, по който работи българската система. Разбира се имат нужда от евтин кредит, а на по-късен етап е възможна и появата на бизнес ангели – успели предприемачи с опит, които инвестират в нови проекти на други бъдещи предприемачи. Когато това започне да се случва, Българи и в частност Бургас ще започне да бъде разглеждан като едно добро място. В момента младите не се чувстват така.

- Общината на първо четене иска да направи по-задълбочено проучване, да анализира социалните среди в града.

- Това е така и съм сигурен, че ако това се случи, някъде през пролетта ще имаме много по-голяма яснота.

- Таргет групите на инициативата на общинските съветници са от 4-ти до 8-и клас. Каква е целта на това?

- Според мен тепърва предстои да се изяснява това. От разговорите ми със Станислав Андреев, който е един от двигателите на инициативата, разбирам, че има криза на основите на трудовата етика – че след определена възраст децата развиват лоши навици, че са „изпуснати”. Прекарват повече време в нищоправене. Инвестират в тялото си, за да станат нацепени батки и красиви каки, но не инвестират в умовете си и на фундаментално ниво това ги определя като губещи. Хубаво е да изглеждаш добре, помага, но не е достатъчно в модерната икономика. Трябва да нацепиш и мозъка малко, не само корема. Нужна е промяна в това отношение.

Разумно е да се насочат по-малките, които все още така да се каже... не са покварени от културата на гетото. Защото истината е, че много от характеристиките на циганското гето, са завладяли голяма част от българската общност. Типчна такава е, че не е задължително само да си беден. Липсата на перспектива, липсата на модел, живота ден за ден... това са проблемите и тяхното решение трябва да се търси.



Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 0
17
Коментара по темата
17.
Киро Проданов
29.12.2018 10:23:03
0
0
Хари, поздравления за позициите в интервюто. Но сигурно си даваш сметка, че лъскавата част на града е съвсем различна и противоположна на оформилите се бизнес зони в чертите на града. Бургаските бизнес зони с малки изключения са хаотично разпределяни и разполагани, пътищата до, около и вътре в тях са в окаяно състояние. А връзката между община - образование и практическа заетост на учениците в бизнеса е никаква. Етикети от рода на "капиталист-експлоататор" е много едностранчива, неуместна и подхранващr вечното недоволство. Много е важно проектите за проучване на реалните субективни фактори по темата да не бъдат сами за себе си печеливши и успешни. А да се опрат на по-широка социална база и да посочват причините и мерките за постигане на напредък в развитието на града и областта.
16.
До 7
28.12.2018 17:11:34
0
2
Кой твърди,че общината дава приоритет на средното образование?И ти защо реши,че то не е важно?
15.
Fasa
28.12.2018 03:43:47
2
12
В Бургас честен бизнес няма,ако не крадеш фалираш.В Бургас има само коври кинтоманки и батки така наречените шматки
14.
Граждани за Ефективно Разграбване на България
28.12.2018 00:37:28
1
11
Герберастите май се уплашиха, че няма кой да им бачка. Налапаха всички мазни бизнеси обаче роби няма.
13.
Гоцо
28.12.2018 00:09:22
1
14
Какъвто и бизнес да започнеш тук, Нападжии, Хеита и т.н. ще те занулят. Ако не си гербаджия, ще те смажат.
12.
ммммооооозъъък
27.12.2018 22:22:48
0
12
Харалане ,то хора с ъкъл все още се намират в българия ,ама тия със сопите ше ги прогонят .От 1989г досега кото е направил няко лев с мозък му е бил вземан ,,,,Я от мутри я от преторианците на власта или я ще му се случи случка .Държавата е малка ама много малка и всичко ставащо се разчува за секунди. Истанбул 18 000 000 град управляван от 1 кмет ,тука я има няма 4,,5 милиона със ученици пенсионери и т. н,,,Ама министерства 18 на брой, агенции ,,абе чиновник бирник мутра политик ..и всички чакат да се напълни хазната /бююджета /и познай как се усвояват милиарди от хора с гладък мозък.
11.
Тука
27.12.2018 21:28:17
0
3
е България бе хееей
10.
дрън дрън
27.12.2018 21:20:27
9
8
Града е пълен с блядове и руски кавали.Нема да на бъди
9.
Неразбрал
27.12.2018 21:12:20
3
8
Не мога да разбера, как искат да задържат младите хора от 18 до 40 години в Бургас и в същото време да залагат на развитието на средното, а не на висшето образование? Може ли някой да обясни?
8.
fen
27.12.2018 21:03:33
3
4
ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА-"Софийска бизнесдама взима централния плаж в Слънчев бряг" , А СТИГА СИ РЪСИЛ МОЗЪК И ЩЕ ТИ СТАНЕ ПО ЯСНО ЗА КАКВО ГОВОРЯ СМЕШКО
7.
ново 20
27.12.2018 20:57:55
1
10
Факта че Общината залага на средното образование а не на висшето е показателен на къде върви града. Няма интелект - няма и висок принаден продукт. Да вземе кмета за пример Пловдив - там са 40000 студента всеки харчи минимум по 1000лв./мес. и това върти обороти от минимум 200-300 милиона лв./мес. Всеки като отиде да учи в София, Варна, Пловдив се устройва на работа и остава там - после времето си минава и т.н.
6.
Бургазлия
27.12.2018 20:23:48
1
15
Бургас е раят за нацепени пичове, боксьори, ММА бойци, татуирани маняци. Ако си някой от изброените жените са ти в краката. В Бургас материал за развитие на по-интелигентни професии има малко. Лошото е, че на тези боксьoри, ММА-ци и т.н. им дават да управляват недвижими имоти, логистика, магазини, отдели, да работят с клиенти и доставчици. Батките започват да се мислят за интелигентни, за бизнесмени, но си остават простовати и елементарни. Има едно ниво, което те не могат да преминат. Та така за бизнеса в Бс - години зад София и доста десетилетия зад Запада.
5.
Изтрит
27.12.2018 19:45:09
3
8
Почнаха да трият коментарите за Герб и доцента :))) визирам номер 3, където написах, че е на хранилка в Герб
4.
Marinero
27.12.2018 19:34:24
1
16
В града на чалгата и адидаса да говориш за образование и добра реализация е загубена кауза. Естествено по-умните и способни млади хора ще бягат от такова място като нашия спрял град и добре, че бягат защото ако остават ще бъдат претопени от посредственоста царяща тук. Така има поне малка надежда, че един ден някой от тях ще се завърнат по-знаещи и можещи и ще опитат да променят статуквото .
3.
*********
27.12.2018 19:34:17
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
баткасиндикат.оод
27.12.2018 19:32:05
2
10
Социалните антрополози са като рибите прилепала които се движат плътно до акулите(властоимащате) нищо НЕ правят само чакат изборите за да хвалят властоимащите и да прибират ПАРИ за ПИАР
СОЦИАЛНИТЕ Антрополози НЕ могат да дадат рецепти за успех,тяхната роля е да раздуват локуми да изговарят високопарни думи,да четкат силните на
деня
Не случайно соросоидното НБУ се помещава в сградата на бившата АОУНСУ(партийната школа на ЦК на БКП където се обучавали Партийни секретари сега им викат ПИАРИ и социални антрополози)
1.
Истината
27.12.2018 19:09:53
5
14
Колкото и мозък да има ако няма капитал нищо не става. Тия ги разправяй на студентите в НБУ със семестри по 2500 лв., те винаги ще ви купят учебника по предприемачество от 80 лв, където общо взето пише, че без капитал и инвестиция не става :)))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси Къщата му е до тази на обвинения в контрабанда Стефан Димитров - една ограда ги дели, обяви Тошко Йорданов Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Почнаха разпити – установява се кой за малко не предизвика снощи инцидент с фатален изход Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" От администрацията призовават гражданите, гостите и приятелите на града да се присъединят към благотворителната акция За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари Доброто стои в основата на човешките отношения, заяви министърът на образованието Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори