×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас е бутиков град, прекрасен е за живеене, а Мюнхен и Франкфурт – за работа. Но това скоро ще се промени


Бургас е бутиков град, прекрасен е за живеене, а Мюнхен и Франкфурт – за работа. Но това скоро ще се промени
Процесите вече са започнали, категоричен е доц. д-р Харалан Александров
21 Февруари 2018, Сряда, 23:02 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Министерствата не могат да знаят какво е необходимо за конкретна област и община и трябва да се върви към децентрализация на програми и фискални ресурси


Социалният антрополог доц. д-р Харалан Александров, преподавател в НБУ в София, проведе проучване на тема „Справяне с въздействието на миграцията чрез повишаване на институционалния капацитет за по-добро реагиране на предизвикателствата в обществото, произтичащи от трансграничната миграция на младежите в Дунавския регион“. Или казано просто и кратко – защо младите напускат Бургас? След покана от зам.-кмета на Бургас по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, с проучването си доц.Алекандров демонстрира интересни и даже неочаквани  резултати, с помощта на които проблемът може да се реши.

Флагман разговаря с доц. д-р Харалан Александров преди презентацията на тема „Как да задържим нашите и да привлечем чуждите млади?“



- Доц. Д-р Александров, в последно време някои недоброжелатели наричат Бургас „града на учениците и пенсионерите“ - броят на студентите намалява, зимно време след 17 часа по главната и бул."Богориди" няма жива душа, празни са и нощните заведения. Това е сериозен проблем. Как може да се реши?
- Причините са комплексни. Основната, извън всякакво съмнение, е отсъствието на достатъчно високоплатена работа. Оказва се, че Бургас е град с прекрасна инфраструктура и много добри условия за живот. В изследването, което проведохме, той дори беше наречен „бутиков“. Стандартът на живот обаче се разминава с доходите на хората. Като казвам „стандарт“ имам предвид основно цените, които, както се оказва, до голяма степен се диктуват от многобройните туристи. В т.нар. „луксозни заведения“ по центъра на града могат да се видят предимно хора, които говорят на чужди езици или хора от София, дошли на гости. За голяма част от жителите на града и общината този стандарт не е достъпен и това създава усещането, че Бургас е добро място за почивка или учение, но не и за работа. От последното ми проучване това, като информация, излиза много ясно.

- Проучихте ли дали се прави достатъчно от страна на Общината, за да се промени това?
- Общината и кметът са направили възможно най-доброто за развитието на града в тази насока. Сега обаче е ход на бизнеса. Оказва се, че елитните гимназии в града, които с основание се гордеят с доброто качество на образование, са така да се каже „трамплин“ за напускане на страната.За съжаление. В гимназиите за специализирано изучаване на чужд език има много добре отъпкан маршрут на миграция към съответната страна - Франция, Германия или Англия. Тук стигаме и до парадокс - разминаване между политиката на тези учебни заведения, които улесняват процеса на обучение в чужбина и новата политика на Общината – да създаде интелигентни бизнеси, такива с висока принадена стойност и в този смисъл образовани хора, които да останат тук.

- Но това не е ли глобален проблем?
- Категорично. Това се случва в целия свят  - нещо, което се случи и в България в първите десетилетия на прехода и продължава да се случва днес. На практика имаше „екзодус“ (масово изселване, б.а.) от селските райони. Това се случва и с Бургас, който между другото стои добре, защото от Ямбол и Сливен има механически прираст на населението, въпреки отрицателния биологичен такъв. Това е модел, който ако бъде оставен на пазарните стихийни сили, почти винаги води до свръхскупчване на много хора в няколко града с развита икономика. Резултатът е образуването на градски гета и драматично обезлюдяване на периферията. Бихме могли да го наречем латиноамерикански модел.

- Латиноамериканският модел и градските гета звучат плашещо за един град с много силно влияние на патриотичните сили, все пак вицепремиерът Валери Симеонов и двете му партии Атака и НФСБ са бургаски рожби. Какво имате предвид?
-Това е моделът, при който хората бягат от една абсолютно безнадеждна ситуация в провинцията и се скупчват в авелите (предградията - б.а.), например, като в Сао Пауло. Където преобладава престъпност, животът е кратък и брутален, където хората живеят в ужасяваща бедност и са или жертви на престъпления, или участници в такива – най-често и двете.

- Тук в България може ли да се говори за този модел?
- Има риск, да. Слава Богу нашите гета са сравнително уредени, в сравнение с това, което може да се види в истински бедстващите държави. В много отношения дори те могат да се нарекат кротки, а и все пак наблюдаваме спад в престъпността. В България имаме много ясен етнически оттенък – повечето такива места са съставени от роми. Специално в Бургас, въпреки че изследването ни не беше във връзка с гетата, а обхващаше предимно образованите хора в града, така или иначе сме ходили в кв. Кумлука и кв. Рудник,  знаем каква е ситуацията. Тя не е цветуща, но не е и бедстваща. Една положителна характеристика, която ни кара да се замислим, че все още сме далеч от Латиноамериканския модел е, че хората от тези общности рядко прибягват до директно насилие. Има бедност, има престъпност, наркомания и несигурни доходи – общо взето много рискове, които могат да доведат до така да се каже „безутешна“ ситуация – никаква светлина и никакъв опит с пазара.


Така изглеждат т.нар. "градски гета" в Сао Пауло

- Да се върнем на проблема с миграцията на младите към големите градове. Има ли начин това да се избегне?
- Цялата европейска политика е урбанистична и такава на развитие, насочена към това да не се реализира този модел, за да не се получи обезлюдяване на територии и фрапантна загуба в качеството на живота. Но то е едната страна на монетата. Качеството на живота пада независимо дали живеят 10 човека на квадратен метър или 10 на квадратен километър. Това е много неблагоприятен подход и един от ясните примери за катастрофата на неолиберализма в чистия му вид – в допускането, че ако оставиш пазарните сили да регулират нещата, светът ще стане от хубав - по-хубав. Общо взето не става по-хубав, а по-лош. В този смисъл се налага действително да има такава политика и тя е факт - политиката за развитието на селските райони и всички многобройни програми, по които и Община Бургас е доста активна. Добрата новина е, че Бургас е достатъчно голям и привлекателен град, за разлика от някои райони в България, където положението изглежда безнадеждно.

- Трябва ли тези политики да са централизирани?
- Точно обратното. Тук имаме вече структурен проблем. По силата на изключително централизираната и вертикално организирана българска администрация, всяко решение се взима от някое министерство в София. Аз не твърдя, че  там са некомпетентни или злонамерени, а просто, че те няма как да знаят характеристиките на местните общности. По много линии трябва да се премине към някаква форма на децентрализация на местно, общинско ниво. Това значи и фискална децентрализация – по-голяма част от ресурсите да бъдат управлявани и използвани за местни програми. Бургас е подготвен за по силата на това, че има разтропана администрация – колегите са много опитни.

- Тоест Община Бургас се справя с проблемите, за които говорим.
- Моите наблюдения са, че тук администрацията е много добре подготвена. Това, което прави е, че се опитва отчаяно да привлече ресурси по външни програми и проекти, но де факто получава от републиканския бюджет толкова, колкото прецени някой администратор от някое министерство.

- В крайна сметка има ли начин да върнем вече избягалите млади в Бургас?
Това вече се случва! Аз самият дълго  съм живял в чужбина, но избрах да се завърна в България – решение, което по онова време не беше много популярно и меко казано необичайно. Изборът ми бе мотивиран от професията, която съм избрал. Сега се оказва, че по време на проучването, което правихме през последните месеци, намерихме доста хора, които са се завърнали по родните си места тук, избрали да живеят в България, а не навън. Някои от тях заради семейството, други заради по-живата социална среда. Тези хора изтъкват очевидното като голям плюс на Бургас – местоположение край морето, мек климат (с изключение прави днешният ден,  не е много показателен. Смее се заради ледения вятър откъм североизток, б.а.), градската инфраструктура е приведена вдобро състояние, плюс живата социална среда – т.нар. „face to face“ общност. Хората се засичат по улиците, поздравяват се, животът е по-бавен и жителите не са подложени ежедневно на големия стрес, на който ги подлага големият град - като столицата, напр.

- Бургас – най-добрият град за живеене? Наистина ли?
- Няколко пъти чух точно тази фраза: „Бургас е прекрасен град за живеене, а Франкфурт или Мюнхен - идеално място за работа“. Процесите, които ще променят това, вече са започнали, а сега - вече и изследвани.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
43
Коментара по темата
43.
Бургаска батка
26.02.2018 15:22:41
0
0
Аз затова живея в Бургас и всеки ден пътувам до Мюнхен, щот там работя. Бахти умния съм.
42.
До 38
23.02.2018 20:15:42
0
3
Да чуем конкретика?Или приключваме до общи приказки?
41.
бг
23.02.2018 16:16:04
0
3
Абе тоя Харалан че и другите му колеги харалановци ни мисят за малоумници.Инфо има за всикчи и за всичко Хралане ъкъл давай в Мароко Конго и зимбабве с които ни равняваш.
40.
of / on / topic
23.02.2018 14:05:42
0
4
Едва през последните години правителствата, градските управи и градостроителите повярваха, че градоустройствените планове, при които има голяма гъстота на жителите в едно по-ограничено жизнено пространство, отнемат на хората тяхната лична територия. Последиците от този „живот в тълпа" проличаха ясно и недвусмислено при едно неотдавнашно изследване на популацията на елените на остров Джеймс, който се намира на около два километра от крайбрежието на Мериленд, в залива Чизапийк, Съединените щати. Твърде голям брой елени и сърни измирали, въпреки че по онова време храната била в изобилие, на острова нямало хищници, нито пък съществували данни за специфично вирусно заболяване. При подобни проучвания, осъществени в предишни години при плъхове и зайци, бил забелязан същият феномен. Изследванията доказаха, че смъртта на елените и сърните е причинена от ненормално засилената дейност на надбъбречните им жлези, водеща до свръхпроиз-водство на хормона адреналин, наричан хормон на стреса, и че това е резултат от все повече увеличаващата се численост на популацията, което пък лишава всяко животно от необходимата му за здравословен живот лична територия. Надбъбречните жлези играят важна роля в регулирането на растежа, на възпроизводството и на защитните сили на организма. Именно свръхголямата численост на популацията предизвиквала смъртта на животните, което било един вид своеобразна психологическа реакция спрямо стреса - тоест причина за измирането им бил „животът в тълпа", а не някакви други фактори като глад, хищници или болест.
39.
Петър
23.02.2018 07:30:37
1
7
Харалампи, това че ти си се завърнал, не значи че и другите го правят, или ще направят! Това зависи от политиката на Държавата, в това число и на местно ниво!
За жалост реалността се разминава брутално с опита ти!
38.
Мне
22.02.2018 19:05:50
3
13
Не, няма СКОРО да се промени. Бургас е пример за абсолютно некадърно управление, на иначе един така пълен с потенциал град!(заради местоположението и пр. дадености). Много крадетв, много сте корумпирани, много алчни! Всеки знае, че в Бургас бизнес, на този етап, не може да се прави. Даже една Стара Загора на м****а си, по средата на нищото там, ни задмина! Имайте си го Бутиковия град! Пенсионерите и орките ще ходят и ще цъкат с език на поредната градинка и шадраванче.Не, няма да е скоро..
37.
до 13 нали за това ВСЕКИ СИ МЪЛЧИ
22.02.2018 13:34:11
2
6
В тази държава от "АНДРЕШКОВЦИ"–всеки със своята малка ""далаверка""ПОЕДИНИЧНО С ОЧАКВАНЕ И МЕЧТИ//НА ТОВА СЕ КРЕПИ""""СТАБИЛНОСТА НА ТИКВАТА"НА КОЙТО МЕЧТАТА Е ДА ИЗБУТА ДО 2020г А ПОСЛЕ ПЕЙ СЪРЦЕ СВЯТ КАТО МЕЧТА///С МНОГО ПАРИ///А ВАС ""АНДРЕШКОВЦИ ""ЩЕ ВИ ЗАРОВЯТ С –НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВЕТЕ
36.
до 13 нали за това ВСЕКИ СИ МЪЛЧИ
22.02.2018 13:34:11
0
3
В тази държава от "АНДРЕШКОВЦИ"–всеки със своята малка ""далаверка""ПОЕДИНИЧНО С ОЧАКВАНЕ И МЕЧТИ//НА ТОВА СЕ КРЕПИ""""СТАБИЛНОСТА НА ТИКВАТА"НА КОЙТО МЕЧТАТА Е ДА ИЗБУТА ДО 2020г А ПОСЛЕ ПЕЙ СЪРЦЕ СВЯТ КАТО МЕЧТА///С МНОГО ПАРИ///А ВАС ""АНДРЕШКОВЦИ ""ЩЕ ВИ ЗАРОВЯТ С –НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВЕТЕ
35.
Do 26
22.02.2018 11:32:40
0
6
V greshka si brat Germanci I Anglichani nqma kak da ni zavzemat no te sas sigurnost shte badat zavzeti ednite ot tyrci arabi drugite ot negri I indiici A kazanoto po gore che Burgas e prekrasno mesto za jiveene a nemskite gradove za rabota toest za pechelene na pari e mnogo tochno I verno Na edin Burgazliq mu e nujno ne poveche ot tri meseca da jivee v koito I da e nemski grad I shte stigne neizbejno do tova zakluchenie
34.
до 17 ноунейм
22.02.2018 10:17:07
3
9
Толкова си тъп, че чак вдлъбнат... Как изобщо можеш да наречеш Мюнхен скучен като стил в сравнение със стъкления и бетонен Франкфурт, в който не е останала никаква история. За разлика от Фрнакфурт, в Мюнхен е запазена вековна история, катедрали, барок, замъци, нещо, което и да се наакат във Франкфурт няма да имат никога отново. Само тъп селяндур може да сравни евтин бърз стъклобетон с вековна история и култура, ама това се очаква от простак без обноски, какъвто явно си ти, а обиждаш Бургас и бургазлии, ча били такива.
33.
до 17-ти
22.02.2018 09:16:03
4
13
Прав си ,всички некадърници и некадърнички от малко търново са в Бургас на държавна работа,те ликвидираха община малко търново ,сега и Бургас,браво на тях.
32.
Хахха
22.02.2018 09:05:57
2
10
Хората се засичали и се поздравявали. Бате аз ако поздравя някой най-вероятно ще отнеса няколко ножки...
31.
Kojcho
22.02.2018 08:04:56
1
10
От едната страна стоят ниските заплати, срещу тях са застанали хиляди неконкуретни и неквалифицирани работници. Аутсорсинга е временно, но не дълготрайно решение, защото в него има предварително заложена спирачка в доходите. Имаме си един дяволски кръг, от който бавно и трудно се излиза. Хората не са мотивирани, а защо да са,след като е пълно с лоши примери за бързо забогатяване
30.
*********
22.02.2018 08:01:02
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
29.
Ахил
22.02.2018 07:46:18
2
14
Мюмюнхен
28.
Д-р Киров
22.02.2018 07:41:40
2
7
Дрън, дрън, че плюс.Голям град, голям глад.
27.
СТАРИЯ ГЛАРУС
22.02.2018 07:19:09
12
13
БУРГАС...НАЙ-ДОБРИЯ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ,БЪЛГАРСКИЯТ САН ФРАНЦИСКО....
ОБИЧАМ ТЕ БУРГАС....
26.
До 25
22.02.2018 02:14:29
12
15
Срещу БГ се извършва геноцид, понеже е на стратегическо място, има прекрасна природа и много суровини. Държавата е голям трън в очите на англичани и германци. На тях им трябва идиотски и болен народ, за да завладеят държавата без война. Затова постъпват с БГ като с Индия - прочети как са я завладяли без война. В Бг партиите са собственост или на германци, или на англичани, и на още 1-2 държави Като станат всички БГ тъпи като индийците , ще започне прираст на населението. Бг е управлявана от тъпи мутри, които имат мислене на робовладелци. Тези мутри се назначават от тия няколко държави, защото се знае, че ще съсипят държавата, а на тях им трябва съсипана БГ, за да сложат ръка върху нея. Още много Европейски и съседни държави са против БГ и правят всичко възможно да пречупят народа. Това е защото няма Световно Правителство и ние като малка държава с тъп народ ще страдаме много в бъдеще. Аз лично мн искам да дойде световно правителство, за да няма повече такава враждебност между държавите и народите, и тея по-силните да смачкват по-слабите. БГ има 100 пъти повече суровини и по-добра природа от Словения, но сме по-бедни. Това говори всичко за геноцида и лошото управление
25.
ти да видиш
22.02.2018 01:31:17
3
10
World Fact Book/CIA/ ;Етиопия /тия дет прогандата вика че умирали от глад/2007год 73 Милиона души -2017 Етиопия103 МИЛИОНА сиреч за 10год с 30МИЛИОНА увеличение или с 3 МИЛИОНА на година/щот са гладни/
СЕВРЕРНА КОРЕЯ -население 23 милиона 2007 год и 26 МИЛИОНА 2016. За 9-10 години с 3МИЛИОНА увеличение тоес с 500.000 души шот са гладни и според ПИАРа умират от ГЛАД /пьк всики са усмихнати с червени бузки и охранени физономии/
По данни Стати4ески Институти вьв БГ 10 МИЛИАРДА се губят само от контрабанда НЕплащане на даньци /от големи играчи/ и кражба на ДДС
24.
$$$$$$$
22.02.2018 01:16:10
4
7
Модела на Близкия Изток и Арабските страни .За да се увеличава с бьрзи темпове населението на 1страна е НУЖНО
1-Евтини храни/местно производство + безмитен внос/
2-Евтини сметки ТОК+Вода
3-НЕзависими енергиини източници/АЕЦ/това освен ниски сметки грантира и ниски ПРОИЗВОДСТВЕНИ разходи за местните стоки които са конкренти заради евтиния ток
4-Сьздаане на работни места-предимно сфера услуги и тьрговия препродаване на Китаиски стоки
5-Финансиране на здравни и образавотелни деиности с пари от Дьржавна Контрабанда на лекарства прахчета каптагон амфети цигари алкохол в другии страни ткси от транзитни грацдански самолети турски тирове печалби от хазарт-казина машинки 1рьк бандит
6-Ниски лихви на принципа на Ислямското банкиране
7-Строеж на евтини жилища/отваряне на фабрики цехов за евтин бг цимент и бг тухли бг пластмасова дограма бг стиропор изолация бои /
23.
555
21.02.2018 23:41:18
2
17
Такава всевластваща мизерия е не само в Бс, но и навсякъде, че......... вижте в сайта на НСИ с колко намалява България - 52-55 хиляди души на година, или с 1 човек на 9 минути.
Само в големите градове има някаква що годе перспектива и пак....
22.
Ъ!
21.02.2018 23:18:23
1
14
Мите, следващият път, кажи на Руска, че на чаша скоч ще й направя още по-обстоен анализ на проблемите на Бс. Нямаше нужда да харчете пари за глупости, които обществена тайна.
21.
оффф...
21.02.2018 23:07:22
7
14
Този господин ми водеше някои от лекциите в НБУ. Първо мислех, че е същия надут костюмар като другите преподаватели, но се заслушах в него и видях, че гледа доста по-обективно на нещата и анализира доста по-дълбоко събитията. Учудвам се, че Флагман са решили да интервюират нескандален, невраждебен професионалист. Приятно съм изненадан. Ще ми се повече хора да слушат какво има да каже този човек.
20.
до17
21.02.2018 22:30:09
2
11
В Мюнхен/НАИ-богатия град на Германия/ АЛБАНЦИТЕи македонци са мрьщят на 200 ЕВРА надница на ден виждат им са малко
ПРЕнаселено е Свободни квартири -кьши блокове НЯМА даже на високи НЕпосилни цени свободните квартири са в селца на 50-60 км от Мюнхен зна4и на ден ти трябват 2-3 4аса пьт и много евра за пьт
Работа има пари има но и много много взимат
19.
guhh
21.02.2018 22:23:02
7
21
Господинът говори пълни глупости и въобще не познава Бургас. Основният проблем на Бургас е липсата на работа. Решението е строителството на офис сгради и развитие на аутсорсинг индустрията със заплати 1500 лв. плюс. Спокойно в рамките на 5 години могат да се открият 10,000 работни места в тази индустрия, а там принципът е, че като дойдат някои фирми, това ще привлече и следващи такива.
Колкото до празните заведения смятам, че са такива, защото не гарантират сигурността на хората, отишли да се забавляват. Градът е пълен с назобени, надрусани, напомпани татуирани младежи, ходещи с ножове и боксове, които избиват комплекси по заведенията. Мерси, спрях да ги посещавам преди 15 години.
18.
ти да видиш
21.02.2018 22:22:04
7
20
Соц Антроплога явно НЕ запознат но в Бразилия Сао Поло 300 $ средна заплата-500 лв да ама 1-понеже е ТОПЛО местните НЕ плашат пари за отопление/вечно лято/ спестяват пари
2-БАНАНИТЕ са по 4 цента или 6 стотинки по курса наденя дет са вика 2 кила по 6ст да ЯДЕШ гладен няма да останеш
3 -70 miliona ot 198 milionoto население вьв Бразилия кара автомобил си на ЕТАНОЛ -23 ЦЕНТА или 36 стотинки за ЛИТЬР.Етанола се прави от Захарна Трьстика =За справка даже при Марешки горовото е около 1.4 Долара или над 2ЛЕВА не 36 ст
4-Кафето е 8 цента килото Наркотиците трeва и КОКИН са БЕЗ пари.1грам БЕЛО е 1-2 ДОЛАРА грама
Значи с 300 $ Бразилеца ЩРАКА с прьсти хапва пиива пуши шмурка ходи по цялден на плаж и сьрф и пляска младата си приятелка по гьза а тя му пуска без да и обещава 4е ще и купи три-стаен апартамент с гледка кьм Океана шото даже и бараките с ламаринени покриви в Февалите гледат гордо кьм океан
17.
ноунейм
21.02.2018 22:14:08
5
20
Бургас-Франкфурт-Мюнхен.....Чакайте малко ,че нещо май се объркахме...Какво е общото между Бургас и другите два града?Чисто географски ,че са в Европа,и до там.Някой да твърди ,че Мюнхен и Франкфурт са добри градове за работа е меко казано ненаясно.Мюнхен отдавна е един емигрантски град ,в който можеш да видиш цялата сган от всички посоки на света.Същата е картинката и в другия немски град Франкфурт(иначе доста по-красив от скучния като стил Мюнхен).Общо-взето и двата града с отдавна по-скоро турски,отколкото немски.Това моля моля не старата Германия с германската марка.Бургас,за него даже няма какво да говорим.Истински бургазлии вече няма.Пълно е със сган от странджанските села(3 и 4-то поколение),която се намества във всички нива на властта и администрацията и ще закопае някой ден този град завинаги.Град,който е еталон за престъпност и просташки обноски.Това е Бургас.....Град ,в който няма нищо бутиково,не го е имало,няма и да го има.
16.
рън
21.02.2018 21:53:44
4
17
Доц.Хараланов какво общо има ..миграцията на младежите в Дунавския регион..с младите в Бургас?!Или Бургас е на река Дунав,или ти искащ много да си пиеш водката в х-л.Приморец.за сметка на тукащните лапнишарани,затова май ти се струва бутиков града!Евтина реклама от необразован пиар!
15.
Гларус
21.02.2018 21:44:18
2
17
Прав е доцента - Бургас е бутиков град,цените са точно като в бутиците!А пък Руска като покани някой за следващо проучване,темата ще е Бургас-съвременната Атлантида!
14.
*********
21.02.2018 21:35:05
4
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
Бургас
21.02.2018 21:33:28
3
32
Абе мама му стара , бизнес имам и все пари нямам.Комшията на заплата в общината,,, с два мерседеса ,вила на Созопол с тенис игрище и басейн .вила на о.Тасос ,почивки събота и неделя А за мен почивки няма .Някой може ли да ме светне и уреди на ръководна длъжност ,как става.
12.
аз ще припомня?????????
21.02.2018 21:19:17
4
8
цитат–след 17 няма жива душа.ПРАЗНИ СА И НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ.ТОВА Е СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ//за кого?????хахаха//КАК МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ.?????????????????КАК БЕ ХОРА ДАЙТЕ СЪВЕТИ????ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА БУРГАЗЛИИ–Е НЕ !!!!!!!!!!!!
11.
аз ще припомня?????????
21.02.2018 21:19:17
4
8
цитат–след 17 няма жива душа.ПРАЗНИ СА И НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ.ТОВА Е СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ//за кого?????хахаха//КАК МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ.?????????????????КАК БЕ ХОРА ДАЙТЕ СЪВЕТИ????ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА БУРГАЗЛИИ–Е НЕ !!!!!!!!!!!!
10.
Касабова
21.02.2018 21:16:27
1
17
кондукторите в Бургас масово обвиняват хората че не са си валидирали/чекирали/ картите и глобяват по 10лв. особено ученици !!
Видях много жалби в ТЯХНАТА ФИРМА , явно основателни с извенение че преносимите машинки на кондукторките били развалени.
АКО ОЩЕ ВЕДНЪЖ МИ ИЗЛЯЗАТ С ТАКОВА ОПРАВДАНИЕ ЩЕ ИЗВИКАМ ДРАГНЕВ ПРИ КМЕТА С ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА да се извинят на детето ми. !!!
9.
*********
21.02.2018 21:02:15
4
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
*********
21.02.2018 20:56:29
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
*********
21.02.2018 20:49:49
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Касабова
21.02.2018 20:48:07
11
7
с това саниране става красиво, дано има втори транш.!!!
5.
Касабова
21.02.2018 20:46:08
1
17
ОТ КАЛИАКРА до РЕЗОВО всичко е световна красота.!!!!

особено СОЗОПОЛ ......!
4.
*********
21.02.2018 20:09:46
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Хаха
21.02.2018 20:05:16
3
23
Това, че централизираната власт нямало да знае характеристиките на района, си е чиста глупост!!! БГ не е с размерите на САЩ!!!! Тази примитивна идея води до разширяване на местните ФЕОДАЛИ и ДЪРЖАВНО-ОБЩИНСКИ ХРАНТУТНИЦИ!!! Трябва да се работи към премахване на общинските кметства и чиновници, и да се създадена малка бутикова централизирана власт, която да носи наказателна отговорност. Така ще се спестят над 10 милиарда годишно на бюджета, които ще влизат в болници, инфраструктура, образование, подпомагане на бизнеси и прочие сфери, които ще дадът НОВ ЖИВОТ на градовете и селата. В момента тия 10 милиарда влизат в джоба на едни мързеливи и крадливи кметове и общински чиновници, които си купуват апартаменти и къщи в Гърция, Турция, Испания, Италия и къде ли
2.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
21.02.2018 20:04:42
7
24
Тоя Харалампи пие ли си хапчетата?
1.
n
21.02.2018 19:42:37
7
12
burgadidas v edni izre4enie s munchen i frankfurt?muhahahah
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори