×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Революционната промяна в образованието тръгва от Бургас, ОбС даде зелена светлина за пилотен проект


Революционната промяна в образованието тръгва от Бургас, ОбС даде зелена светлина за пилотен проект
Максимата „Учи, за да не работиш“, не е вярна – човек трябва да учи, за да се реализира и да е успешен, смята Станислав Андреев от ГЕРБ
18 Декември 2018, Сряда, 00:01 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

На деца от 4-ти до 8-ми клас ще се покаже как могат да се развият в родния си град

Революционна промяна на цялостната подготовка на учениците в Бургас е на път да се осъществи с пилотен проект, който получи подкрепата на последната сесия на Общинския съвет в Бургас. 

Идеята е да се изработи Общинска програма, която да насърчи младите към професионално и кариерно развитие, извън университетите и извън корпоративната работа в друг град. Инициатор е Станислав Андреев, общински съветник от ГЕРБ. Репортер на Флагман.БГ разговаря с него след сесията местния парламент.

Проблемите на Бургас са очевидни – в града има основно две възрастови групи – до 19 г. и над 45 г. Това значи, че тук работна ръка от млади, образовани и активни професионалисти липсва и това се забелязва в почти всеки сектор на бизнеса. Причината, смята Андреев, е липсата на предприемачески дух. И това съвсем не е лишено от истина.

Нашата цел е на два етапа да променим ситуацията, в която Бургас е изпаднал в последните години. Първият етап ще е да се създаде работна група с участници от Общинския съвет, администрацията и Сдружение „Верния настойник“, която да извърши проучвания и анализи по отношение на пазара на труда, образователната и семейната среда, настроенията и т.н. Тя ще изгради база от данни като втората цел ще е да се работи на няколко фронта – ученици, родители, учители и лектори, които да показват на младите добрия пример в бизнеса. Вторият етап е разбира се изграждането на необходимата материална база, но това ще стане чак след внимателен анализ на ситуацията“, коментира пред Флагман.БГ Станислав Андреев.

Целевите групи от младежи, които сме избрали са между 4-ти и 8-и клас. Тук идеята е следната – да покажем на подрастващите още от ранна възраст, че могат да бъдат успешни тук, че могат да бъдат предприемачи, да се грижат за собствения си живот, без да разчитат на добра работа. Че висшето образование е необходимо, но не задължително. Че средното-професионално такова е напълно достатъчно да им даде основа, над която да започнат смело да градят. Идеята е в специални лекции да им показваме реални примери от живота още в тази възраст – за да избегнем те да се превърнат в поредните аутсайдери и черни овце, идолизиращи пошлостта“, коментира още Андреев пред Флагман.БГ, който подчерта, че стремежът е да се развие местния бизнес, който в последствие да започне да дърпа града напред.

За да е успешна подобна инициатива, каквато общинските съветници предлагат обаче, ще е необходим много труд, но те са склонни да го вложат. Още повече, че досега в никой град на България администрацията не е стартирала подобни каузи. 

От години усилено се говори, че бъдещето на образователната система не е във ВУЗ-овете, а именно в средните професионални гимназии, които на практика да изваждат реални, подготвени за изпитанията на живота специализирани кадри.

Не е случайно, че в последните години в Бургас отвориха две нови училища – и двете таргетирани към професиите на бъдещето – ОУ „Ал.Г.Коджакафалията“ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Инициативата на общинските съветници изглежда много добра и полезна. Добра е защото дава началото на нещо, което трябваше да се направи преди години. Добра е защото напук на наложеното статукво опитва да промени една практика и да разчупи стереотипа, закоренил се в съзнанието на огромна пропорция от хората – „Учи, за да не работиш!“.

Трябва да учиш, не за да не работиш, а за да можеш да се реализираш и да си успешен. А примери за това има много, както в града, така и в широкия му обхват в областта“, категоричен е инициаторът на идеята Станислав Андреев.

В категории: Политика


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
35
Коментара по темата
35.
HR на производител от Бургас
21.12.2018 06:28:57
0
2
Факт е, че МАСОВО биографиите на младите хора в региона са като шарена черга. Търсиш хора за работа - дори и без опит, и пак няма за какво да се хванеш. Идеята е точно това, от което се нуждаят тези два фактора за развитието на Бургас - бизнесът и подрастващите. А тези, които коментират негативно хората с активен християнски живот - били те евангелисти или католици, ще кажа само, че видимо не познават бизнес средите у нас и в чужбина, защото именно от тези религиозни общности са собствениците на най-успешните в дългосрочен план начинания. За пример ще дам регион Пловдив, с. Житница у нас и икономическото чудо Южна Корея, къдети компаниите масово стартират работния ден с молитва!! Желая успех на новия проект!
34.
Георги Царев
20.12.2018 12:57:02
0
1
Идеята е добра , но и бизнеса трябва да даде своя принос за осъществяването и.Няма как да обучаваме специалисти след , като няма фабрики и предприятия където да стажуват и после да се реализират професионално.Аз , когато учех средно образование ходех два пъти в седмицата на практика и след това ми беше усигорено работното място.За това мисля , че проблема е не само на държавата , а и на така наречения бизнес.И не на последно място работодателите трябва да се научат , че труда на работника се заплаща достойно.Подкрепям идеята , но трябва да се сподели и с фирмите в града ни.
33.
Haker40
19.12.2018 20:58:52
2
3
Само да кажа, че всички хейтърски постове са от един и същ IP адрес все едно че много хора пишат. Комунистически трол мъгляв. Просто да сте наясно. Хак да им е на комунята. FREEDOM!
32.
име
19.12.2018 19:04:03
0
3
Здравейте! Аз съм на 18 години и съм ученик в 12 клас в английската гимназия, Бургас. Неуспорим факт е, че голяма част от промените в света са дело на предприемачи и също така е всезанйно, че предприемачеството е средство, което отваря множество възможности за всеки човек, който е заинтересован.
От години в училище се налага да слушаме за негативните мисли на някои автори по литература или да зубрим информация, която всички знаем, че никога няма да приложим, но все се оправдаваме с думите : "За обща култура го учим."
Аз избрах вместо това, да чета книги относо предприемачеството или да слушам лекции на тази тема от телефона (когато е възможно) и смятам, че точно това разшири мирогледа ми и ми позволи да надникна много повече в "реалния сват", отколкото всичко останало в програмата за учене, което би трябвало да ни "подготви за живота."
Аз подкрепям идеята и мисля, че това ще раздвижи замрялата обстановка в училищата и ще промени виждането на учениците относо учебните заведения като цяло.
31.
Марин Димитров
19.12.2018 18:28:39
0
3
Браво ! Бизнесът ми е в затруднено положение няма млади хора който да се учат на технически умения.
30.
история
19.12.2018 18:05:11
0
0
Протестанството протестира срещу папата и твърди, че истината и спасението са открити на всяка личност, независимо от Църквата.
Така всеки човек бил превърнат в непогрешим папа.
29.
Таня
19.12.2018 17:02:49
0
2
Идеята е полезна! Приветствам всеки, който има сърце за положително развитие на подрастващите. Надяваме се да се осъществи, и успех на г-н Андреев в битката за устояване на ценностите.
28.
Стефан Куцаров
19.12.2018 16:53:16
2
4
Мисля, че идеята е много добра. Рядко виждаме по медиите желание от страна на парламента на местно ниво да мисли години напред. Не напразно всички знаем, че младите и подрастващото поколение не бъдещето. Хубаво е да мислим как биха могли да се развиват и да бъдат успешни и добри на попрището на което развиват своя потенциал, умения и заложби.
Страхотна идея, има нужда от подкрепата и на гражданите като общество и от властта на местно ниво, както и от бизнеса.
Дано и за напред има такива будни хора не само на местно, но и на централно ниво!
27.
Анти-хейтър до 16.Куку
19.12.2018 15:51:07
2
4
Сигурно, ако г-н Андреев беше православен или католик, гласувалите за него нямаше да са като овце. Ако пък беше атеист или комунист - идеите му за развиване на предприемачески интереси у подрастващите щяха да са по-добри или по-лоши! Аман от хейтърство и религиозен сарказъм! Не виждате ли какви джендър проекти са навлезли в образованието ни напоследък? Предпочитам евангелист да ми учи децата на бизнес мислене, отколкото еврогей-активист, например! Пък и човекът е дал смислена идея, вече кой и как ще я реализира - това времето ще покаже.
26.
Образ
19.12.2018 15:02:22
1
1
Ключовата дума е "образ". Образованието създава образа от знания които трябва да има човек. Така че, който отрича висшето образование ( доброто образование) вероятно има скрит мотив
25.
ГоцоГ до 23
19.12.2018 12:44:22
0
2
Как да се направи като какъвто и бизнес да направиш в Бургас, ако не си гербераст ще те смачкат. Нападжийте обикалят дори павилиончетата за дъвки и им блъскат актове по 1000 лв. Проверки, глоби, проверки, глоби,
проверки, глоби ....
24.
Engineer
19.12.2018 12:40:54
0
4
Единственото смислено нещо, което прочетох в статията е, че се признава публично най-големият проблем на Бургас, а именно обезлюдяването откъм млади, интелигентни и амбициозни хора. Явно е вече твърде осезаемо, за да направи признание и гербаджия. След като (цитирам него) града напускат хора между 19 г. и 45 г., защо проектът е насочен към учениците между 4-ти и 8-и клас?
Другият проблем, който всъщност поражда първия е липсата на качествени и добре платени работни места. Не съм прочел някъде кметът да коментира тези проблеми, все едно те не съществуват. С бездействие, а може би и с умишлени пречки местната власт не привлича големи инвеститори, които да инвестират в стоки и услуги с висока добавена стойност. Толкова ли е сложно да се направи списък с всички големи и свободни офиси клас А и да се започнат преговори с големите компании в София, които не могат да си намерят кадри там, да отворят офис тук! Ако трябва направете един проект, усвоете едни пари (в това ГЕРБ са добри) и построете една бизнес сграда клас А. Пуснете без наем примерно за 5 години няколко големи корпорации, които да отворят няколкостотин хубави работни места и нещата ще започнат да се случват.
23.
Kapitan.bs
19.12.2018 12:19:13
1
1
Мисля, че идеята е добра. Има нужда от средни специалисти повече от висшисти. Въпроса е как ще се направи на практика
22.
Гоцо
19.12.2018 12:17:28
0
3
Гербаджийте се усетиха, че заграбиха всички бизнеси, но младите се изнесаха в Европа и няюа кой да им бачка. Сега ще се опитат да си възпитат в училищата балъци да им бачкат. Нема да стане герберасти, ще трябва сами да бачкате.
21.
Daskalo73
19.12.2018 12:16:09
0
3
Хубав е проекта. Дано се осъществи на ниво.
20.
Мин дъо
19.12.2018 12:14:31
0
3
Инициативата е породена от идващите избори,в което няма лошо,препусана е от стара статия на вестник.....,няма да правим реклама,пак няма лошо,остава да се обърнете към правилните хора в града за съвет как аджеба да се случи и за какво иде реч.
19.
Съдия
19.12.2018 12:13:00
1
1
Щом ви пречи християнството сте или хомо или долни комуняги. И срещу образованието тръгнахте. Сакън да не се изучи народа.
18.
lalala
19.12.2018 11:43:56
2
1
Novoto kazino v hotel Balgaria - tova e reshenieto za mladi i stari v Burgas.
Nema nujda da uchim i da se trepem ot rabota.....
17.
морския
19.12.2018 11:38:08
0
0
Наборе, удари още едно и проясняване на взора......
16.
Куку
19.12.2018 11:09:48
3
6
То така се става общински съветник в Бургас. Цялата местна евангелистка църква гласуват за този. Като овце са. А той не разбрах как точно ще показва на младите да бъдат предприемчиви?! Евангелски проповеди ли ще им чете или на църквата ще ги води...
15.
До 13
19.12.2018 11:05:28
3
3
Колкото по-бедни са хората, толкова са по-лесни за манипулиране и вярват на всичко, което им кажат... за това и 99% от ромите са евангелисти.
14.
Burgas
19.12.2018 11:02:47
4
4
Евангелист е този общински съветник... аман от религиозни сектанти
13.
Ром
19.12.2018 10:58:46
1
1
Сдружение „Верният настойник“ – Бургас има за цел да подпомага личностното изграждане и развитие на ромите и лицата в неравностойно социално положение като свободни личности, обогатяване на знанията на младежта в областта на обществените науки, икономиката, хуманитарната и духовната област, държавното, стопанско и социално управление и други области на науката, културата, образованието, тяхната социална интеграция и практическа реализация в живота за оцеляване на социално слабите среди.
12.
горките деца
19.12.2018 10:33:26
0
3
Децата не ги мислете, живота е пред тях и имат свобода на избор. Днешните пишман "бизнесмени" - те имат нужда от обучение, как да наемат и обучават работници.
11.
Кую
19.12.2018 10:21:37
2
2
Който ги слуша тези, всеки ден е първи април.
10.
Grajdanin
19.12.2018 09:34:21
3
3
Една хубава идея и платените тролчета на комунистите наскачаха. Много пари ви дават да хейтвате
9.
Кирез
19.12.2018 08:47:25
1
4
Ако не ги прегърнем и направлявани това ще свършат /нар/ дилърите РЕШАВАЙТЕ
8.
ow4edushie
19.12.2018 08:46:10
4
5
дали преди дали след 89-та нищо не се е променило. партийката си продължава. едни и същи морафети. и тогава се крадеше и сега се краде с тая разлиха че тогава имаше и повече за ората а ся не. иначе тикводушието е налегнало сички послушни овци. а такива малоумни образователни инициативи за които флагман дава широка гласност през последните 10 мес с участието на местното общинско ръководство...ние в крайна сметка община ли сме или някакво учебно партийно заведение! тоя кмет кмет на град Бургас или е или образователен наместник на общината! само образование някой да е чул нещо друго да е направил завод да е отркил нещо друго освен тъпи училища да е открил. не ви ли писна от тея тъпи образователни програми по 100 програми се образоваме а децата все по малоумни затъпели и неграмотни! прах в очите е всичко!
7.
gradski
19.12.2018 08:36:37
2
5
Похарчихте милиони за турбо - модерни бизнес зони и ги напълнихте с автосервизи. За млади хора няма добре платена работа. Ама докарването на голям инвеститор не става с "калинки".
6.
*********
19.12.2018 08:36:09
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
00
19.12.2018 08:24:27
2
5
поредно желание за усвояване на средства от "работни групи, администрация, Сдружение...?" Накрая нищо няма да се помени към по-добро, а напротив, ще затъваме повече. Да се замислят съветниците ни за другите причини!45ed1
4.
Янко
19.12.2018 08:12:27
3
7
Стратегически.... образователно... дрън-дрън... Квалифицираните кадри са търсени в Бургас за по 500 лв чисто възнаграждение, а носят отговорност за в пъти по-големи суми. Скъпи бургаски работодатели, задоволявайте се с неквалифицирани кадри!!! Весели празници!
3.
Mila mainolio
19.12.2018 08:05:31
1
6
ГеЙбераст ще дава старт на образованието. Тези жалки опити за шеги не са никак забавни. Все пак ги виждаме експертите им и светилото им...
2.
Образование
19.12.2018 07:30:00
1
9
Не се разбира точно каква е целта на тази инициатива? Какъв образ трябва да придобият учениците от образованието? Образ на родолюбци, духовни хора на част от общност или образ на хора със силно желание за печелбарство на всяка цена. Желанието за предприемачество и печелбарство ще ги кара да напускат страната още след 7-8 клас!! Нали предриемчивите хора търсят най-добрата среда за реализация или са глупави и уприто дълбаят там където условията ща бизнес липсват?
1.
Иху
19.12.2018 07:11:44
3
11
Причината за липсата на хора в града не е предприемаческия дух, а репресивнта политика на държавните и общински органи в комбинация с некадърното управление на града вече 10 години.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори