×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВАС потвърди уволнението на "Следователя на Митьо Очите", Камбоджанеца аут от системата завинаги


ВАС потвърди уволнението на "Следователя на Митьо Очите", Камбоджанеца аут от системата завинаги
Иван Христов беше заподозрян в покровителство над несебърския бос Димитър Желязков след стрелбата срещу него през 2016 г.
05 Декември 2018, Сряда, 22:12 ч.

Решението идва две години след като магистратът бе премахнат заради подозрения за въртян от него частен бизнес

Следователят Иван Христов окончателно е освободен от съдебната система поради несъвместимост. Наред с работата, за която получава заплата, той е упражнявал и търговска дейност – управлявал е барове и ресторанти по морето, а това е забранено от Закона за съдебната власт. Това става ясно от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), съобщава lex.bg.

Отделно следователят е обвинен в злоупотреба със служебното си положение след стрелбата срещу Димитър Желязков – Митьо Очите в Слънчев бряг преди близо две години, заради което беше временно отстранен от длъжност.

След престрелката, при която загина охранител, а Желязков беше тежко ранен, главният прокурор Сотир Цацаров лично замина за курорта. Там пред медиите той заяви: „Колеги от Софийската градска прокуратура, които бяха около седмица в Бургас, извършиха множество активни действия по разследването. Всички те са свързани с въпросния следовател, с начина, по който той работи, с начина, по който упражнява фактическа търговска дейност, ако мога така да се изразя и с начина, по който рефлектира неговото пребиваване на територията на Слънчев бряг върху цялостната работа“.

Дни по-късно Иван Христов, който до преди това беше с изнесено работно място в Несебър и Слънчев бряг, а после беше върнат в Бургас, беше привлечен като обвиняем. Тогава прокуратурата заяви, че той ще отговаря по чл. 283 от НК, според който длъжностно лице, което използва своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с до три години затвор.

Впоследствие прокурор Рени Кирилова от тогавашното Специализирано звено „Антикорупция“ в СГП подаде сигнал срещу Иван Христов до Етичната комисия на Прокурорската колегия. В него тя твърди, че има данни за несъвместимост с магистратската длъжност по отношение на следователя. Той бил сочен като действителен собственик на хотел и заведение от разпитани по досъдебното производство срещу него свидетели, които работят във въпросните обекти – камериери, сервитьори и т.н.

Законът за съдебната власт (чл. 195, ал. 1, т. 3) забранява на магистратите да упражняват търговска дейност. Ако бъде установена такава несъвместимост, това е самостоятелно основание за освобождаване от длъжност на съдията, прокурора и следователя (чл.165, ал.1, т.7 от ЗСВ).

Самият Христов по онова време заяви, че за заведението и хотела е теглил кредит от 100 000 евро, а всичко друго са спекулации. Парите получил като ипотекирал апартамента си в Бургас, който е купил с пари от престоя му в Камбоджа. Навремето жилището струвало 15 000 долара, а сега било оценено на 144 000 евро. Синът на магистрата – Христо Христов обясни, че той „движи бизнеса“ със заведението и хотела в Слънчев бряг и му помагат майка му, както и настоящата съпруга на баща му – Дани.

Етичната комисия разгледа материалите и ги внесе в Прокурорската колегия с предложение Иван Христов да бъде освободен поради несъвместимост. На заседанието на колегията на 26 юни 2017 г., след изслушването му, следователят беше уволнен.

Тричленен състав на Върховния административен съд обаче отмени решението с мотив, че кадровият орган не е извършил никакви действия по доказване на несъвместимостта, а просто е цитирал получени материали от досъдебно производство срещу Христов.

Петчленният състав на ВАС обаче не е съгласен с това твърдение и отменя решението на първата инстанция.

„Настоящата съдебна инстанция приема, че по отношение на Христов такава несъвместимост е налице и е установена от съдържащите се в административната преписка доказателства. Същият, докато е заемал длъжността „следовател“- лично и под „прикритието“ на съпруга и низходящи, деца – е упражнявал търговска дейност в конкретни търговски обекти – „Вира Тики Бар“, ресторант „Рива бар енд Фууд“ и „Дроид Техно сервиз“.

Не може да бъде споделен изводът на първоинстанционния съд, че административния орган не е извършил собствен анализ на събрани в друго, досъдебно производство, доказателства- свидетелски показания, а безкритично е приобщил същите“, изтъква съдиите Йовка Дражева (председател), Диана Добрева, Здравка Шуменска, Анна Димитрова и Еманоил Митев (докладчик).

Според тях анализ на материалите има в доклада по сигнала срещу Христов от прокурор Рени Кирилова. Там са цитирани и показанията на 14 души – бивши служители във въпросните търговски обекти и полицаи. Един от свидетелите казал: „Иван Христов ми предложи да започна работа при него… по един списък започна да ми обяснява какво трябва да направя по ресторантите му, по заведенията му и по хотелите му… на това нещо присъства и жена му Йорданка… но Иван Христов беше този, който ми казваше какво трябва да правя като негов работник“. Другите показания били аналогични.

Що се отнася до полицаите, то един от тях, който работи в РУ-Несебър, казал: „Със сигурност зная, че колегите от охранителна са респектирани от Иван Христов, когато проверяват негови обекти или сигнали, които касаят негови заведения. Под „негови заведения“ имам предвид, че е обществена тайна , че бар „Вира Тики“, заведението срещу входа на полицията и хотела над него са на Иван Христов“.

Началниците на сектори „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ в Несебър пък свидетелствали за пряка намеса на Христов в работата им при проверка на сигнали: „…започна да предявява претенции, че не може да викаме всички от персонала му заедно, да ги викаме един след друг, защото така сме му затваряли заведението…“ и „…настоя поне хората му да викаме един по един, а не едновременно, защото затрудняваме работата на заведението му… Зная, че Иван Христов е собственик на заведенията „Вира Тики“… Не зная на чие име се водят тези обекти, но всички в Слънчев бряг знаят, че това са заведенията на Иван Христов…“.

ВАС обобщава, че всички свидетели са категорични, че Иван Христов публично е демонстрирал, че е фактическият собственик на барове и ресторанти, че еднолично взима решения за тяхното управление, а присъствието на съпругата и децата му било формално. Петчленният състав не дава вяра на показанията на двама свидетели, които казали, че не познават Христов като собственик, а като съпруг на собственичката и обръщението „шефе“ било само израз на уважение.

Нататък съдът цитира мотивите към проекта за изменение на ЗСВ от 4 юли 2017 г., когато именно текстът за несъвместимостта (чл. 195, ал.1, т.3) беше допълнен и вече предвижда: „Съдия, прокурор и следовател, докато заема длъжността си, не може да упражнява търговска дейност под каквато и да е форма, включително лично, чрез подставено лице и/или с явен и/или със скрит пълномощник или да е съдружник, управител или да участва в надзорни, управителни съвети или съвети на директорите или в контролни органи на търговски дружества, кооперации или юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват стопанска дейност, с изключение на тези професионални сдружения, в които членуват“.

ВАС изтъква, че целта на промяната е да се засилят гаранциите за независимост и безпристрастност на магистратите, както и да бъдат премахнати всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт. Затова е била предложена и приета конкретизация на разпоредбата като вече изрично е забранена всяка търговска дейност, под каквато и да е форма, дали лично или под прикритието на трети лица е забранена.

„Законодателят, в сочените мотиви към изменението на чл.195, ал.1, т. 3 ЗСВ, е приел, че „несъвместимостта“ следва да обхване и случаите на фактически упражнявана търговска дейност, както и на тези, при които за тази цел се използват други лица. Настоящият съдебен състав намира, че законосъобразно ПК на ВСС с оспореното решение приема, че такава „несъвместимост“ е налице към 7 юни 2016 година: Иван Христов не е бил отстранен, заемал е длъжността „следовател“ и в същото време – под „прикритието“ на свои близки, е осъществявал и търговска дейност – управление на търговски обекти“, изтъква ВАС.

Решението е окончателно.

В категории: Темида


19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
Хайайа
06.12.2018 22:23:49
0
0
Той един свидетел тоя орган , да го закведът на лекарска комисия нещо недъгав със слаба психика и дълтонист абе мбого белязан от съдбата
18.
Живо Дългия до 5
06.12.2018 16:58:17
0
0
Прав си много хора наредиха и главния свидетел беше Калоян Негъра от Ямбол,че се и хвали в специализирания съд как с неговите показания са дадени две доживотни присъди. Ама той си е такъв Добър човек не е боклук поне не голям
17.
До 13
06.12.2018 12:48:32
4
0
Шматката си ти и не съм Чайника.а ти си най вероятно наказано полицайче за несвършена работа.и като си толкова наясно тряцва да знаеш че Рали не е ангел....
16.
Очите
06.12.2018 11:41:28
0
9
Тоз шушумигар Чайника ми го докара Страхил. Взе да ми реве че съдружника му го изритал от бизнеса. Е аз да не падам от небето че да му казвам какво поръчвам и кой ще пострада. Нали като стане работата първо него ще привикат. Като ощетен съдружник с актуален жесток конфликт. Ще давам обяснения на тази чичка измислена. Той ако е много страшен,така ли ще го нарита Рали.
15.
гастро езофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ)
06.12.2018 11:09:33
0
6
а хотелчето ще го вземем ли в полза на дъжавата
14.
До 11
06.12.2018 11:03:35
0
7
Я кажи кой точно лежа и колко според теб трябва да се лежи за убийство на жена и дете. Според мен доживот.
13.
До11 лъжеца
06.12.2018 10:54:56
0
12
Виж сега паляк. Предполагам че си Чайника,бившия съдружник на Рали,защото цял живот си фантазираш че някой те изтезавал. А ти си един учител по професия и много голяма шматка. Засържаха ви със Капелата за 1год. и то за изнудването на Рали,а не за бомбата. За бомбата ти не знаеше нищо,както показа и ”детектора на лъжата” на който ти позволи да те подложат,понеже си чок мафиот и въобще не се изплаши Чайник-инструкторе по шофиране. Друг път да знаеш,че кплкото и да те е страх,не трябва фа се подлагаш на детектора. А дали Митьо е човек на Ботьо,остави да преценят бандитите и истинските ченгета. А те всички знаят..А ти си шматка която е опряла до мафиотите,защото съдружника ти,ти казал.”Марш от тука куче мръсно”. Инструкторе дърт и смешен,който никой не те е измъчвал. И се признахте сами за виновни за изнудване със Страхил,за да ви пуснат на лежаното 1годината. Иначе ако имахте дупе да лежите и да не се признавате,нямаше съд който да ви осъди. Г-н Паляк самопризнал си. Виждах те по коридорите на полицията като те бяха задържали и беше изплашен като малка кошута.
12.
КПКОНПИ
06.12.2018 10:13:11
0
23
Време е,да се покаже на тези селски тарикати,че възмездие има и ще има!!!Време е,да се направи обстойна ревизия на въпросното семейство съставено от любовници и бивши и настоящи жени и да се види,как си придобил Ваньо имоти за милиони в центъра на Сл.Бряг?Как точно с апартамент в Бургас за който забележете са му дали 150хил€ кредит и този пич с тези пари успя да построи търговски център срещу Хризантема?По-интересното е как Ваньо успя връщайки се от Камбоджа да закупи парцел срещу полицията и да си направи хотел с50-60 помещения и ресторант и кафе и какво ли още не.Този не е по-различен от Очите,Кравата,Маргина и куп други мафиоти,но все пак държавна работа пич,друго си е.А и братчето е прокурор в Бургас и кой ще смее да го пипне?Да,да,ама и на теб ти дойде времето.
11.
До 7
06.12.2018 09:18:40
8
0
Разбирач ти знаеш ли 4е то4но по това дело близки до Очите лежаха доста време в ареста ,взеха им имуществото и бяха изтезавани точно от Ботьо Ботев.е как тогава е работел с Митьо???защо всички мислите че знаете толкова много.
10.
Двойно Правосъдие в тч ГРАНИТИ
06.12.2018 08:24:54
1
7
Заловен с подкуп бивш зам окръжен прокурор Ангел Георгиев върнат редови прокурор в бургас.
Уволнен за търгови с власт апелативен прокурор Емил Христов върнат да работи редови прокурор в Бургас
9.
Гг
06.12.2018 07:03:17
0
5
И ко,той си оправил живота за 100 години напред поне
8.
Запозната
06.12.2018 06:13:15
0
8
Като се има предвид качеството на съдиите във ВАС и начина на работа там, това решение е пълна изненада. А Камбоджанеца с основание се е натискал да стои следовател. Сладко е да въртиш бизнес и никой да не смее да те закача (мутрите) или проверява (НАП, ПОЖАРНАТА, РЗИ, ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА, КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ и т.н). Прав му път. Сега без вълшебната служебна карта ще видим как ще оцелява.
7.
Камбиджанеца Ванко и Ботьо
06.12.2018 02:19:43
0
15
Водеха разследването за бомбата в Обзор. При този гнусен атентат бяха убити майка и детето и,а поръчител на атентата е един ”бос с торбички”. Същият бос получаваше ”бащина подкрепа” от Ботьо и Камбоджанеца години наред. Възможно ли е боса-детеубиец да е ”пожален” и умишлено да е провалено разследването за убийството на жената и детето? Питам за един приятел,извинявайте,ако въпроса е прекалено логичен и риторичен!
6.
запознат
06.12.2018 01:38:27
1
7
пускайте толупа този му скалъпи доживотната
5.
Питайте го този
06.12.2018 00:30:55
2
9
Как с Ботьо уговаряха свидетели и подхвърляха улики,за да вкарат в затвора противниците на Митьо. Три доживотни присъди скалъпени от Камбиджанеца,Ботьо и Очите. От там започна съвместната ”дейност” между Ботьо и Митьо Очите. Колко хора наредиха боклуците мръсни.
4.
Данчо Ямболския
06.12.2018 00:10:47
1
5
Тепърва те чака кауня Ванка.Мен ме пречаткаха, сега теб, после...10 малки негърчета бяхме...
3.
Корупция
05.12.2018 23:44:53
1
8
А тези които лежат в затвора заради него и скалъпените му наредени разследвания, какво става с тях?
2.
Само питам
05.12.2018 23:34:40
0
6
А в затвора кога?
1.
Ъъ
05.12.2018 23:21:49
2
7
Баси боклука, като има бизнес кво се натиска на държавно,. Смятай кво лапане е там и кви далавери щом при условие че печели милиони не му се маха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори