×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

ВАС потвърди уволнението на "Следователя на Митьо Очите", Камбоджанеца аут от системата завинаги


ВАС потвърди уволнението на "Следователя на Митьо Очите", Камбоджанеца аут от системата завинаги
Иван Христов беше заподозрян в покровителство над несебърския бос Димитър Желязков след стрелбата срещу него през 2016 г.
05 Декември 2018, Сряда, 22:12 ч.

Решението идва две години след като магистратът бе премахнат заради подозрения за въртян от него частен бизнес

Следователят Иван Христов окончателно е освободен от съдебната система поради несъвместимост. Наред с работата, за която получава заплата, той е упражнявал и търговска дейност – управлявал е барове и ресторанти по морето, а това е забранено от Закона за съдебната власт. Това става ясно от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), съобщава lex.bg.

Отделно следователят е обвинен в злоупотреба със служебното си положение след стрелбата срещу Димитър Желязков – Митьо Очите в Слънчев бряг преди близо две години, заради което беше временно отстранен от длъжност.

След престрелката, при която загина охранител, а Желязков беше тежко ранен, главният прокурор Сотир Цацаров лично замина за курорта. Там пред медиите той заяви: „Колеги от Софийската градска прокуратура, които бяха около седмица в Бургас, извършиха множество активни действия по разследването. Всички те са свързани с въпросния следовател, с начина, по който той работи, с начина, по който упражнява фактическа търговска дейност, ако мога така да се изразя и с начина, по който рефлектира неговото пребиваване на територията на Слънчев бряг върху цялостната работа“.

Дни по-късно Иван Христов, който до преди това беше с изнесено работно място в Несебър и Слънчев бряг, а после беше върнат в Бургас, беше привлечен като обвиняем. Тогава прокуратурата заяви, че той ще отговаря по чл. 283 от НК, според който длъжностно лице, което използва своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с до три години затвор.

Впоследствие прокурор Рени Кирилова от тогавашното Специализирано звено „Антикорупция“ в СГП подаде сигнал срещу Иван Христов до Етичната комисия на Прокурорската колегия. В него тя твърди, че има данни за несъвместимост с магистратската длъжност по отношение на следователя. Той бил сочен като действителен собственик на хотел и заведение от разпитани по досъдебното производство срещу него свидетели, които работят във въпросните обекти – камериери, сервитьори и т.н.

Законът за съдебната власт (чл. 195, ал. 1, т. 3) забранява на магистратите да упражняват търговска дейност. Ако бъде установена такава несъвместимост, това е самостоятелно основание за освобождаване от длъжност на съдията, прокурора и следователя (чл.165, ал.1, т.7 от ЗСВ).

Самият Христов по онова време заяви, че за заведението и хотела е теглил кредит от 100 000 евро, а всичко друго са спекулации. Парите получил като ипотекирал апартамента си в Бургас, който е купил с пари от престоя му в Камбоджа. Навремето жилището струвало 15 000 долара, а сега било оценено на 144 000 евро. Синът на магистрата – Христо Христов обясни, че той „движи бизнеса“ със заведението и хотела в Слънчев бряг и му помагат майка му, както и настоящата съпруга на баща му – Дани.

Етичната комисия разгледа материалите и ги внесе в Прокурорската колегия с предложение Иван Христов да бъде освободен поради несъвместимост. На заседанието на колегията на 26 юни 2017 г., след изслушването му, следователят беше уволнен.

Тричленен състав на Върховния административен съд обаче отмени решението с мотив, че кадровият орган не е извършил никакви действия по доказване на несъвместимостта, а просто е цитирал получени материали от досъдебно производство срещу Христов.

Петчленният състав на ВАС обаче не е съгласен с това твърдение и отменя решението на първата инстанция.

„Настоящата съдебна инстанция приема, че по отношение на Христов такава несъвместимост е налице и е установена от съдържащите се в административната преписка доказателства. Същият, докато е заемал длъжността „следовател“- лично и под „прикритието“ на съпруга и низходящи, деца – е упражнявал търговска дейност в конкретни търговски обекти – „Вира Тики Бар“, ресторант „Рива бар енд Фууд“ и „Дроид Техно сервиз“.

Не може да бъде споделен изводът на първоинстанционния съд, че административния орган не е извършил собствен анализ на събрани в друго, досъдебно производство, доказателства- свидетелски показания, а безкритично е приобщил същите“, изтъква съдиите Йовка Дражева (председател), Диана Добрева, Здравка Шуменска, Анна Димитрова и Еманоил Митев (докладчик).

Според тях анализ на материалите има в доклада по сигнала срещу Христов от прокурор Рени Кирилова. Там са цитирани и показанията на 14 души – бивши служители във въпросните търговски обекти и полицаи. Един от свидетелите казал: „Иван Христов ми предложи да започна работа при него… по един списък започна да ми обяснява какво трябва да направя по ресторантите му, по заведенията му и по хотелите му… на това нещо присъства и жена му Йорданка… но Иван Христов беше този, който ми казваше какво трябва да правя като негов работник“. Другите показания били аналогични.

Що се отнася до полицаите, то един от тях, който работи в РУ-Несебър, казал: „Със сигурност зная, че колегите от охранителна са респектирани от Иван Христов, когато проверяват негови обекти или сигнали, които касаят негови заведения. Под „негови заведения“ имам предвид, че е обществена тайна , че бар „Вира Тики“, заведението срещу входа на полицията и хотела над него са на Иван Христов“.

Началниците на сектори „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ в Несебър пък свидетелствали за пряка намеса на Христов в работата им при проверка на сигнали: „…започна да предявява претенции, че не може да викаме всички от персонала му заедно, да ги викаме един след друг, защото така сме му затваряли заведението…“ и „…настоя поне хората му да викаме един по един, а не едновременно, защото затрудняваме работата на заведението му… Зная, че Иван Христов е собственик на заведенията „Вира Тики“… Не зная на чие име се водят тези обекти, но всички в Слънчев бряг знаят, че това са заведенията на Иван Христов…“.

ВАС обобщава, че всички свидетели са категорични, че Иван Христов публично е демонстрирал, че е фактическият собственик на барове и ресторанти, че еднолично взима решения за тяхното управление, а присъствието на съпругата и децата му било формално. Петчленният състав не дава вяра на показанията на двама свидетели, които казали, че не познават Христов като собственик, а като съпруг на собственичката и обръщението „шефе“ било само израз на уважение.

Нататък съдът цитира мотивите към проекта за изменение на ЗСВ от 4 юли 2017 г., когато именно текстът за несъвместимостта (чл. 195, ал.1, т.3) беше допълнен и вече предвижда: „Съдия, прокурор и следовател, докато заема длъжността си, не може да упражнява търговска дейност под каквато и да е форма, включително лично, чрез подставено лице и/или с явен и/или със скрит пълномощник или да е съдружник, управител или да участва в надзорни, управителни съвети или съвети на директорите или в контролни органи на търговски дружества, кооперации или юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват стопанска дейност, с изключение на тези професионални сдружения, в които членуват“.

ВАС изтъква, че целта на промяната е да се засилят гаранциите за независимост и безпристрастност на магистратите, както и да бъдат премахнати всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт. Затова е била предложена и приета конкретизация на разпоредбата като вече изрично е забранена всяка търговска дейност, под каквато и да е форма, дали лично или под прикритието на трети лица е забранена.

„Законодателят, в сочените мотиви към изменението на чл.195, ал.1, т. 3 ЗСВ, е приел, че „несъвместимостта“ следва да обхване и случаите на фактически упражнявана търговска дейност, както и на тези, при които за тази цел се използват други лица. Настоящият съдебен състав намира, че законосъобразно ПК на ВСС с оспореното решение приема, че такава „несъвместимост“ е налице към 7 юни 2016 година: Иван Христов не е бил отстранен, заемал е длъжността „следовател“ и в същото време – под „прикритието“ на свои близки, е осъществявал и търговска дейност – управление на търговски обекти“, изтъква ВАС.

Решението е окончателно.

В категории: Темида


19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
Хайайа
06.12.2018 22:23:49
0
0
Той един свидетел тоя орган , да го закведът на лекарска комисия нещо недъгав със слаба психика и дълтонист абе мбого белязан от съдбата
18.
Живо Дългия до 5
06.12.2018 16:58:17
0
0
Прав си много хора наредиха и главния свидетел беше Калоян Негъра от Ямбол,че се и хвали в специализирания съд как с неговите показания са дадени две доживотни присъди. Ама той си е такъв Добър човек не е боклук поне не голям
17.
До 13
06.12.2018 12:48:32
4
0
Шматката си ти и не съм Чайника.а ти си най вероятно наказано полицайче за несвършена работа.и като си толкова наясно тряцва да знаеш че Рали не е ангел....
16.
Очите
06.12.2018 11:41:28
0
7
Тоз шушумигар Чайника ми го докара Страхил. Взе да ми реве че съдружника му го изритал от бизнеса. Е аз да не падам от небето че да му казвам какво поръчвам и кой ще пострада. Нали като стане работата първо него ще привикат. Като ощетен съдружник с актуален жесток конфликт. Ще давам обяснения на тази чичка измислена. Той ако е много страшен,така ли ще го нарита Рали.
15.
гастро езофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ)
06.12.2018 11:09:33
0
6
а хотелчето ще го вземем ли в полза на дъжавата
14.
До 11
06.12.2018 11:03:35
0
6
Я кажи кой точно лежа и колко според теб трябва да се лежи за убийство на жена и дете. Според мен доживот.
13.
До11 лъжеца
06.12.2018 10:54:56
0
8
Виж сега паляк. Предполагам че си Чайника,бившия съдружник на Рали,защото цял живот си фантазираш че някой те изтезавал. А ти си един учител по професия и много голяма шматка. Засържаха ви със Капелата за 1год. и то за изнудването на Рали,а не за бомбата. За бомбата ти не знаеше нищо,както показа и ”детектора на лъжата” на който ти позволи да те подложат,понеже си чок мафиот и въобще не се изплаши Чайник-инструкторе по шофиране. Друг път да знаеш,че кплкото и да те е страх,не трябва фа се подлагаш на детектора. А дали Митьо е човек на Ботьо,остави да преценят бандитите и истинските ченгета. А те всички знаят..А ти си шматка която е опряла до мафиотите,защото съдружника ти,ти казал.”Марш от тука куче мръсно”. Инструкторе дърт и смешен,който никой не те е измъчвал. И се признахте сами за виновни за изнудване със Страхил,за да ви пуснат на лежаното 1годината. Иначе ако имахте дупе да лежите и да не се признавате,нямаше съд който да ви осъди. Г-н Паляк самопризнал си. Виждах те по коридорите на полицията като те бяха задържали и беше изплашен като малка кошута.
12.
КПКОНПИ
06.12.2018 10:13:11
0
22
Време е,да се покаже на тези селски тарикати,че възмездие има и ще има!!!Време е,да се направи обстойна ревизия на въпросното семейство съставено от любовници и бивши и настоящи жени и да се види,как си придобил Ваньо имоти за милиони в центъра на Сл.Бряг?Как точно с апартамент в Бургас за който забележете са му дали 150хил€ кредит и този пич с тези пари успя да построи търговски център срещу Хризантема?По-интересното е как Ваньо успя връщайки се от Камбоджа да закупи парцел срещу полицията и да си направи хотел с50-60 помещения и ресторант и кафе и какво ли още не.Този не е по-различен от Очите,Кравата,Маргина и куп други мафиоти,но все пак държавна работа пич,друго си е.А и братчето е прокурор в Бургас и кой ще смее да го пипне?Да,да,ама и на теб ти дойде времето.
11.
До 7
06.12.2018 09:18:40
6
0
Разбирач ти знаеш ли 4е то4но по това дело близки до Очите лежаха доста време в ареста ,взеха им имуществото и бяха изтезавани точно от Ботьо Ботев.е как тогава е работел с Митьо???защо всички мислите че знаете толкова много.
10.
Двойно Правосъдие в тч ГРАНИТИ
06.12.2018 08:24:54
1
6
Заловен с подкуп бивш зам окръжен прокурор Ангел Георгиев върнат редови прокурор в бургас.
Уволнен за търгови с власт апелативен прокурор Емил Христов върнат да работи редови прокурор в Бургас
9.
Гг
06.12.2018 07:03:17
0
5
И ко,той си оправил живота за 100 години напред поне
8.
Запозната
06.12.2018 06:13:15
0
7
Като се има предвид качеството на съдиите във ВАС и начина на работа там, това решение е пълна изненада. А Камбоджанеца с основание се е натискал да стои следовател. Сладко е да въртиш бизнес и никой да не смее да те закача (мутрите) или проверява (НАП, ПОЖАРНАТА, РЗИ, ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА, КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ и т.н). Прав му път. Сега без вълшебната служебна карта ще видим как ще оцелява.
7.
Камбиджанеца Ванко и Ботьо
06.12.2018 02:19:43
0
13
Водеха разследването за бомбата в Обзор. При този гнусен атентат бяха убити майка и детето и,а поръчител на атентата е един ”бос с торбички”. Същият бос получаваше ”бащина подкрепа” от Ботьо и Камбоджанеца години наред. Възможно ли е боса-детеубиец да е ”пожален” и умишлено да е провалено разследването за убийството на жената и детето? Питам за един приятел,извинявайте,ако въпроса е прекалено логичен и риторичен!
6.
запознат
06.12.2018 01:38:27
1
6
пускайте толупа този му скалъпи доживотната
5.
Питайте го този
06.12.2018 00:30:55
2
6
Как с Ботьо уговаряха свидетели и подхвърляха улики,за да вкарат в затвора противниците на Митьо. Три доживотни присъди скалъпени от Камбиджанеца,Ботьо и Очите. От там започна съвместната ”дейност” между Ботьо и Митьо Очите. Колко хора наредиха боклуците мръсни.
4.
Данчо Ямболския
06.12.2018 00:10:47
1
5
Тепърва те чака кауня Ванка.Мен ме пречаткаха, сега теб, после...10 малки негърчета бяхме...
3.
Корупция
05.12.2018 23:44:53
1
8
А тези които лежат в затвора заради него и скалъпените му наредени разследвания, какво става с тях?
2.
Само питам
05.12.2018 23:34:40
0
6
А в затвора кога?
1.
Ъъ
05.12.2018 23:21:49
2
6
Баси боклука, като има бизнес кво се натиска на държавно,. Смятай кво лапане е там и кви далавери щом при условие че печели милиони не му се маха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ нямали такъв авторитарен лидер като Корнелия Нинова, а имали водач-демократ ГЕРБ нямали такъв авторитарен лидер като Корнелия Нинова, а имали водач-демократ

Бойко Борисов бил винаги готов на отстъпки, обяви Цветан Цветанов

Нечовешка корупция в ТЕЛК! Престъпната схема използвала пароли, държавата ощетена с милиони! Нечовешка корупция в ТЕЛК! Престъпната схема използвала пароли, държавата ощетена с милиони!

30 процента от населението в Силистренска област са инвалиди по документи

Райна заголи дупе на остров Боракай Райна заголи дупе на остров Боракай

С младото си гадже Валери Тюлеков се отдадоха на романтична ваканция

РИОСВ-Бургас започва проверки. Ще следи за почистени речни корита и землища РИОСВ-Бургас започва проверки. Ще следи за почистени речни корита и землища

Общините са предупредени, имат срок, след това следват солени глоби, предупреждават от ведомството

Евродепутати гласуваха да се прекрати смяната на времето през 2020 г. Евродепутати гласуваха да се прекрати смяната на времето през 2020 г.

Край на смяната на времето още през март 2019 ще предизвика сътресение и проблеми в някои сектори

Акция "Моруна"! Задържаха мъж, уловил 200-килограмова риба Акция "Моруна"! Задържаха мъж, уловил 200-килограмова риба

Моруната е хваната в района на Силистра

Вижте най-модерния фитнес на Бургас през 1995 г., освещава го Георги Николов-Мечката Вижте най-модерния фитнес на Бургас през 1995 г., освещава го Георги Николов-Мечката

Пред залата е паркирано същото порше, в което бе екзекутиран дни по-късно 

Ужас! Жена се хвърли от мост върху колите долу и загина на място Ужас! Жена се хвърли от мост върху колите долу и загина на място

Случаят е станал тази сутрин

NASA със сензационна новина: Загадъчен организъм в тялото на наш астронавт е ключът към вечната младост NASA със сензационна новина: Загадъчен организъм в тялото на наш астронавт е ключът към вечната младост

Една от установените промени е, че имунната система на Скот Кели е била свръхактивна

Несебър отбеляза 146 години от гибелта на Левски Несебър отбеляза 146 години от гибелта на Левски

Букети и цветя бяха поднесени от граждани, деца и ученици, общински структури и организации

Скръбна вест: Почина Карл Лагерфелд, легендарният дизайнер на "Шанел" Скръбна вест: Почина Карл Лагерфелд, легендарният дизайнер на "Шанел"

Той се е чувствал зле през последните 2-3 седмици. Снощи е бил хоспитализиран спешно

Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване

Регистрирани са над 2000 души, печалбата - до 50 000 франка 

Мистерия: Сферични тела излизат от пещера Мистерия: Сферични тела излизат от пещера

Уфолози твърдят, че е изкопана от извънземни

Илън Мъск напусна OpenAI Илън Мъск напусна OpenAI

Мъск е съосновател на компанията, която работи от 2016 г.

Трагедия! Шампион загина в уличен бой Трагедия! Шампион загина в уличен бой

Сбиване с охранител в центъра завърши със смърт

Венецуела изгони европейски депутати – планирали заговор Венецуела изгони европейски депутати – планирали заговор

Венецуелското министерство на външните работи обвини политиците от Европейския съюз, че са планирали заговор

Една от най-известните певици в света се омъжи тайно Една от най-известните певици в света се омъжи тайно

Ламбърт е поместила в Инстаграм няколко снимки от събитието

Извънземни са ни създали като флашки, за да пазим знанията им Извънземни са ни създали като флашки, за да пазим знанията им

Човешкото ДНК е като книга, която се препредава, а 95% от информацията в нея не ни е нужна, казва уфологът Боб Лазар
 

Задържаха две жени, издирвани за тероризъм Задържаха две жени, издирвани за тероризъм

Жените са издирвани за връзки с "Ислямска държава" 

20-годишно момиче остана инвалид за цял живот заради един пиърсинг 20-годишно момиче остана инвалид за цял живот заради един пиърсинг

Девойката явно получила инфекция, решила, че е просто пъпка

Йордан Цонев Йордан Цонев Дори ДПС не може да стабилизира това управление Виц на деня Виц на деня -На колко години сте?
-На 18.
-Но и преди 2 години казахте същото.
-Не съм от хората, които днес говорят едно, утре друго!
Виц на деня Виц на деня -Убили сте 8 човека. Какво ще кажете в своя защита?
-В живота трябва да се пробва всичко
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Измина 5-ти ден от Свети Валентин! Искам кафе и малко да си почина
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter