×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огромни злоупотреби в Центъра за развитие на човешките ресурси


Огромни злоупотреби в Центъра за развитие на човешките ресурси
Това е Таня Калканова. Тя разпределя 80 млн.лева годишно по своя преценка, наливайки огромни средства в кухи НПО-та
29 Октомври 2018, Понеделник, 08:31 ч.
Източник: Канал 3

Бутафорните проекти на неправителствени организации получават финансиране. Връщат на ръка процент от парите на директорът на Центъра – Татяна Калканова?

Стопроцентово усвояване на парите от еврофондовете. Това някак си се превърна в девиз и основна цел на българските управници след влизането ни в ЕС през 2007 г.

Има една малка държавна структура, която получава и харчи 40 милиона евро годишно. Тоест 80 милиона лева. Европейски пари. Много пари, а вероятно малцина от вас са я чували. Казва се „Център за развитие на човешките ресурси“.

Създаден е, за да разглежда, подбира и финансира проекти, които биха помогнали да се развиват човешките ни ресурси. Съществува от над десет години и формално е под шапката на Министерството на образованието.

Решенията обаче, как и за какво ще се похарчат европейските 80 милиона лева се взимат вътре – в самия Център за развитие на човешките ресурси. А там според наши вътрешни източници – това еднолично прави  директорът Татяна Калканова, използвайки доверени служители, които тя е назначила на ключови места.

След като получих сигнал за нередности и няколко седмици разследвах дейността на Центъра и директора Калканова, се натъкнах на меко казано скандални факти за изразходването на европейските пари.

Оказа се, че нейното ведомство е наливало огромни суми в частни неправителствени организации – НПО-та, както и други обществени организации, като е одобрявала и отпускала искани от тях големи суми за меко казано бутафорни и дори звучащи смехотворно проекти.

Ето няколко примера от многото подобни. И сами преценете, доколко одобрените и финансирани от Центъра за развитие на човешките ресурси проекти, са свързани с развитието на човешките ресурси.

СДРУЖЕНИЕ ЕКОСВЯТ РОДОПИ е получило 18 хиляди евро за проект наречен:  ЕР ЕР ЕР ЕР ИН ДЪ РОДОПС. Каквото и да значи това.

Сдружение наречено БАДМИНТОН КЛУБ-ВИАС е взело 28 хиляди евро за проект „да бъдем активни“.

33 хиляди евро пък получава СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА КУАДРАТЛОН ФЕДЕРАЦИЯ .

И нататък – 20 хиляди евро за Сдружение „Обзорарт“ по проект „Живата библиотека тире монологът тире диалог“ , каквото и да значи това.

18 хиляди евро получава „Неформална група „свежи лица“,

30 хиляди Сдружение „Калокагатия“,

37 хиляди евро за Сдружение „Бадминтон клуб Левски – Люлин“, а  32 хиляди евро са дадени на Сдружение „Омега“ по проект „Младежко презареждане 2“.

Дотук станаха към 200 хиляди евро. А има и още по-фрапиращи примери. Центърът за развитие на човешките ресурси дава 120 хиляди евро на ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА от Русе по проект цитирам:


„Разказване на приказки за старата костенурка“.

И сега внимавайте добре – други  80 хиляди евро са отпуснати на техникума по селско стопанство в Костинброд за проект цитирам: „Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня“. За тези, които не са разбрали добре – ще повторя „Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня“. За този проект, очевидно ТЯСНО свързан с развитието на човешките ресурси у нас, да повторим – са дадени 80 хиляди евро или 160 хиляди лева.

Изброените до тук примери надхвърлят 1 милион лева, а са само малка част от откритите от мен, будещи смях проекти, одобрени и финансирани през последната година от Центъра за развитие на човешките ресурси.

Финансирани с европейски пари.

„Корупция и шуробаджанащина“. Така обясниха случващото се служители на Центъра. Те пожелаха да останат анонимни. Все пак една от тях се съгласи да говори пред камерата, с уговорката да не показваме лицето ѝ. Тя е дългогодишен служител на Центъра, заемаща отговорна длъжност.

Бутафорните проекти на частни неправителствени организации се одобряват и получават финансиране, а след това връщат на ръка процент от парите на директорът на Центъра – Татяна Калканова, пита Васил Иванов в разследването си.

Друга част от тези смешни проекти пък се финансират, защото НПО-тата, които получават парите са на подставени лица на висши политици от управлението. И съответно по тези партийни линии директорът се радва на дълга кариера на този пост.

Тук е мястото да споменем, че при предишното правителство на Борисов, съгласно коалиционното споразумение, Министерството на образованието и съответно Центърът за развитие на човешките ресурси, бяха под опеката на Реформаторския блок.

И тогава неговият представител Меглена Кунева, като министър на образованието постави Калканова на поста ѝ.


В категории: Животът


6
Коментара
Флагман.БГ Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица 21/05/2024, Вторник 17:15 0
Алисия изживя кошмар в Дубай
Алисия изживя кошмар в Дубай 21/05/2024, Вторник 16:59 0
Fibank отрече: Не се продаваме!
Fibank отрече: Не се продаваме! 21/05/2024, Вторник 16:00 0
6
Коментара по темата
6.
гражданин
29.10.2018 20:00:34
1
0
Ама защо журналистите трябва да правят тези разследвания. Малко ли разследващи органи има в тази държава. И никакъв контрол на тези пари за какво се харчат на фона на цялата мизерия и беднотия. Тази госпожа е само бутона. Зад нея стоят хищните хиени политиците
5.
Кую
29.10.2018 15:41:27
0
1
Мазна кифла.Измислена за крадене организация.Няма край....
4.
Нели
29.10.2018 12:40:31
0
6
Браво! Нямат срам! Затвор им е малко,но всички ще бъден свидетели ,как това няма да се случи.Пак ще излезе суха от водата тази госпожа. От друга страна хора,които все още се опитват наистина да работят в Българи да създават работни места,само може да сънуват европари за развитие и благоустройсво.Хора,които с честен труд се скъсват от работа и всяка стотинка е добре дошла,но....мечти и блянове.
3.
*********
29.10.2018 11:08:35
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
*********
29.10.2018 11:01:55
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
LPk
29.10.2018 10:41:23
1
6
"Аз мога" - курсове към Бюро по труда. Курсисти току завършили ученици, хора на ръководни постове, мъртви души. Предварително обявявани проверки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Вчера 39-годишният Димитър Любенов е бил пуснат изнанедващо под домашен арест Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица Нямам как да бъде раздвоена - 50 на 50, хем кариера, хем мъж Награждават най-успешните учители в Бургас Награждават най-успешните учители в Бургас Събитието е посветено на честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Кметът на Общината Марин Киров обяви 22 май за ден на траур Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Нямало е разговор, в който да е било предлагано на Пеевски да стане премиер, категоричен бе съпредседателят на ПП/ДБ Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Опитвам се да убедя все повече хора да гласуват, защото когато отвратените не отидат до урните, ще управляват отвратителните, каза кандидат-депутатът от ПП-ДБ Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Повечето хора използват гнездото за запалка, която обикновено осигурява 12V Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Изоставената блондинка от "Ергенът" има връзка с мъж на годините на баща й 12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Пеевски посочи още, че предложението на лидера на ДБ е включвало пенсиониране на Бойко Борисов
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори