×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правителството започва война с антиваксърите! Стартира национална програма за масова имунизация


Правителството започва война с антиваксърите! Стартира национална програма за масова имунизация
Здравният министър Кирил Ананиев е внесъл в Министерски съвет проект, с който се спира разпространението на морбили
16 Октомври 2018, Вторник, 15:00 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

Заради бума на морбили в Европа, кабинетът ще приеме Национална програма

Правителството започва спешни мерки и масова ваксинация срещу разпространението на морбили и рубеола в страната.

На утрешното заседание на Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е внесъл проект за Национална програма за елиминиране на морбили и рубеола в Република България за периода 2019 – 2022 г.

Целта на програмата е да се прекъсне разпространението на морбили, което през последните години се засили заради откази на майки да имунизират децата си и силен отпор на част от родителите срещу ваксините изобщо и обособяването на т.нар антиваксърски движения. Смята се, че отказаът от ваксини идва основно от образовани и интелигентни хора, а другата причина за разпространение на морбили е ромското население.

Основните приоритети на програмата са насочени към поддържане на високо имунизационно покритие (над 95% в национален мащаб и над 90% в регионите)според имунизационния календар на страната, което ще доведе до трайно снижение на заболяемостта и фактическо прекъсване на местното разпространение.

Ще се предотвратят случаите с вроден рубеолен синдром чрез имунизация на жените в детеродна възраст. Освен това ще се осигури допълнителна възможност за имунизация срещу морбили и рубеола на възприемчиви групи от населението.

Основна целева група са ромите, където обхватът на ваксината е по-малък.

С осъществяването на програмата ще се подобри системата за епидемиологичен надзор – ще се осигури незабавно епидемиологично проучване и задължително лабораторно доказване на всеки съмнителен случай на морбили и рубеола, вкл. вродена рубеола. Здравната система трябва да има готовност и за адекватен отговор при внос на морбили в страната, тъй като при достатъчно високо имунизационно покритие и липса на местно предаване на морбили единствените случаи, които ще се регистрират, ще са вносни.

Инфекциозните заболявания морбили и рубеола са ваксинопредотвратими и влизат в задължителния имунизационен календар на България под формата на комбинирана ваксина. Тези инфекции са основна причина за заболяемост и смъртност в детската възраст преди въвеждането на задължителна имунизация.

Очаква се правителството да докладва с колко са се увеличили случаите на морбили в страната.

Статистика на Световната здравна организация показва, че в световен мащаб има бум на морбили, а през 2017 г. са се разболели повече от 21 000 души, като при 35 изходът е бил фатален, като най-големият брой на починалите е в Сърбия.
Миналата година и в България жертва на морбили стана 10-месечно бебе от кв. Столипиново в Пловдив, а заразените бяха 36 души.
Най-големите огнища са в Италия и Румъния.
В първия месец на тази година Италия е регистрирала над 200 случая. Румъния е съобщила за повече от 3400 случая и 17 почнали от януари 2016 година.

В категории: Здраве


5
Коментара по темата
5.
До ddd
17.10.2018 01:48:41
3
3
Едно време , моето момченце , Янчо Таков , който беше син на Пеко Таков от политбюро , ВЛЕЗЕ ВЪТРЕ ВЪВ затвора за два Корекомски кожуха !
Щото, същото това време , беше АД за престъпниците ! Лично аз - нямам нищо напротив концлагерите , когато те са пълни с престъпници , при това осъдени от ДЪРЖАВЕН съд !
Виж , днес , при демократията е съвсем наопаки ! Престъпниците , че даже и убийците ( Като Ивайло Московски например ) , не само , че не стигат до затворите и концлагерите , ами даже и изобщо не влизат в съда ! Върхът на цинизма обаче е , че същите тези хора УПРАЖНЯВАТ ВЛАСТ ! А що се отнася до Чернобил - лично аз изобщо не съм убеден , че той е предизвикал повече вреди отколкото ЖИВАКА в детските ваксини на Престъпника Москов !
4.
ddd
16.10.2018 23:56:45
8
4
3, навътре ти е хлътнала празната глава. Едно време не си чувал диагнозата аутизъм защото тогава на тези деца им лепваха какви ли не диагнози от бавноразвиващи до психично болни, бяха изолирани от останалите или изоставяни. Ти и за Чернобил не беше чул и рупаше марулите в НАРОДНАТА ти република България. И за концлагери не си чувал щото и те като аутизма не ги демонстрираха по парадите.
КУХИ лейки като тебе сте по-опасни от болести.
3.
Много навътре в нещата
16.10.2018 23:03:54
3
6
Едно време , когато Държавата ни се казваше НАРОДНА Република България, и когато имунизациите бяха изцяло по Съветски стандарт , ДАЖЕ и докторите не бяха чували що е то аутизъм ! Щото такава болест даже и в учебниците по медицина нямаше !
Откакто обаче дойде демокраТията , на всеки 50 имунизирани деца - едно става аутист ! Апропо- от добрите стари Съветски ваксини - даже и помен няма на пазара ! А за капак на всичко - за престъпниците като Петър Москов например - правосъдие нЕма ! ( и никога нЕма да има - повЕрвайте ми ) !
За бога братя - НЕ УБИВАЙТЕ децата си с демократичните им скапани ваксини !
2.
АЗ
16.10.2018 22:56:24
3
7
САМО АБСОЛЮТЕН КРЕТЕН МОЖЕ ДА СЕ ВАКСИНИРА......В ТАЯ КОЧИНА БГ
1.
Jimmywolf
16.10.2018 22:23:49
3
6
Мухахахаахаха! Като ги видя всички да си бият ваксини, по-точно, аз да им поставя васкината, която е предназначена за мен, ще си помисля, хубаво е да изчакам и да видя резулатата!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори