×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаски депутат предупреждава: Арменските църкви ще бъдат затворени, католическата ще бъде ударена


Бургаски депутат предупреждава: Арменските църкви ще бъдат затворени, католическата ще бъде ударена
Готвени промени в правилата за държавните субсидии и за службата на чужди свещеници притесняват Николай Тишев
11 Октомври 2018, Четвъртък, 10:02 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка-архив: Авторът)

Николай Тишев настоява за редакция на промените в Закона за вероизповеданията на второ четене


БСП, ГЕРБ и ДПС влязоха в особен режим на спорен консенсус по отношение на противоречиви промени в Закона за вероизповеданията. Народното събрание прие на първо четене два законопроекта, които ограничават свободите на религиозните общности у нас. Целта е да се спре влиянието на чужди държави и радикални течения.

От големите парламентарни формации одобриха промените с уговорката, че между първо и второ четене ще се остави повече време за редакция на текстовете. За целта ще се състави и работна група от депутати, в която ще участват и представители на вероизповеданията.

Единият законопроект е с много широк консенсус на ГЕРБ, ДПС и БСП и е резултат от разбирателство, постигнато на Консултативен съвет за национална сигурност при президента.
Вторият е само на депутати от „Обединените патриоти”, но има същата насоченост.


Бургаският депутат от „БСП за България” Николай Тишев обаче алармира, че може да бъдат ликвидирани някои християнски общности у нас.
Той обърна внимание на законопроекта на ГЕРБ, БСП и ДПС, като обясни, че основната цел е ясна  - противопоставяне на радикални форми на вероизповедания и на секти и църкви, които се нароили последните 30 години.

Само че има текстове, които задължително трябва да бъдат променени между първо и второ четене предвид и забележките от Българската православна църква и критичните становища на много други вероизповедания, коментира Тишев.

Според него има опасност за традиционни вероизповедания, които са от стотици години в България.
Той обърна внимание на два проблема, които били в същността на законопроекта.
Единият е, че се предвижда държавна субсидия да се предоставя само на вероизповедания, към които принадлежат не по-малко от едно на сто от населението на страната.
Финансирането на останалите вероизповедания остава по стария ред.

Бургаският депутат изчисли, че, за да получава субсидия, едно вероизповедание трябва да има поне 70-75 хиляди последователи.
Само православните християни и мюсюлманите в България са толкова, трябва да е ясно. По тази логика има традиционни вероизповедания, и за това взимам думата, които ще останат без държавна подкрепа. Например българските арменци са около 30 000 човека. А знаете, че Арменската апостолическа църква е в България от може би стотици години, а в последните над 100 години има храмове в най-големите градове. Те са изключително лоялни към държавата. Арменската общност е изключително интегрирана, спазва законите. Поради едно такова предложение те ще останат без субсидия”, коментира Николай Тишев от парламентарната трибуна, откривайки дебата по законопроектите.

„И второ нещо, което пък абсолютно касае и други вероизповедания. Въвежда се изискването свещеници и свещенослужители да бъдат само български граждани, като чужди граждани могат да бъдат свещенослужители само след разрешение на Дирекцията по вероизповеданията. Това да кажем, че може да бъде прието, но свещенослужещи чужди граждани могат да участват в богослужения само съвместно с местни представители на съответното вероизповедание. Ако това остане така в крайния вариант, трябва да ви кажа, че арменските църкви в България ще бъдат затворени. Защо? Арменската апостолическа църква няма духовно училище в България, нормално, както в Румъния и Украйна. Затова и техният каталикос или каталикос на всички арменци, в Ереван, праща техните свещеници да служат в България, във всички страни. Може би само в Русия има такова духовно училище. Това изискване означава, че в тези църкви няма кой да служи”, заяви още народният представител от „БСП за България”.

Той добави: „Последното, между другото, ще удари, така да се изразя, и католическата църква. На много места в католически църкви в България служат чужди граждани. Например в Малко Търново в църквата служат поляци поради същата причина.”

Тишев одобри това, че се удължава срокът за разглеждане на промените между първо и второ четене и че ще има работна група, в която ще се включат представители на всички парламентарни групи. Той изрази надежда, че участие ще вземат и представители на повечето вероизповедания.
По думите му - трябва много внимателно да отсеем сухото от суровото.

Николай Тишев заяви, че регистрираните вероизповедания в България са 177, но реално традиционните били 4 или 5.
„Да направим така, че да постигнем целите си, но да не противостоим и да не попречим на традиционните вероизповедания в България, които спазват законите и са лоялни към своята родина
”, призова бургаският депутат.

Реплика на изказването му не последва. По-късно обаче председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов адресира донякъде проблема със службата на чуждите свещеници. Той обясни, че на второ четене в закона ще има промяна и ще се даде възможност към Дирекцията за вероизповеданията да има само уведомителен режим за по-малките общности, сред които арменската и католическата.

Васил Антонов обяви от името на „БСП за България”, че те ще подкрепят на първо четене и двата законопроекта. Той обаче добави, че има много притеснения, които трябва да бъдат изчистени преди окончателното приемане на текстовете.

Искрен Веселинов от „Обединени патриоти” (ОП) коментира техния законопроект. Той обясни, че се предвижда проповедите да са само на български език, за да са „разбираеми за всички”. ОП предлагат и въвеждане на специални изисквания за местата за службите.

Отношение взеха и Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев от ДПС.
Те обясниха, че целта на промените, под които са се подписали, е да се предпазят вероизповеданията от чуждо влияние. От друга страна обаче трябвало да се вземат предвид опасенията на религиозните общности.


И двата законопроекта днес бяха одобрени на първо четене.

В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
Кабули
13.10.2018 12:21:05
0
1
Точно в стъпките на другаря Путин и другаря Орбан. Доближаваме се до китайците - що е чуждо, вредно е на партийните виждания. От дивашки комунизъм, към ретограден комунист-капитализъм. Да живеят хуманоидите на добрия чичко Ленин и аверчето му с картечницата Сталин!
7.
baihui
11.10.2018 21:07:20
1
8
Да бъдат забранени всички ПРОТЕСТАНТСКИ ЦЪРКВИ И СЕКТИ ! Там е "ключът от бараката"!
6.
??
11.10.2018 18:52:33
4
2
Защо толерирате арменците. Когато българският футболен отбор отиде в Ереван, там ги посрещнаха като скандираха: Цигани! Цигани!
5.
Armenian
11.10.2018 16:27:33
0
5
На това мъ се вика Диктатура, а не демокрация......няма такава държава..
4.
Киркор
11.10.2018 16:23:05
3
7
Султана разрешил да се строи арменска християнска църква за 100 арменеца през 18 век. Сега в 21 век вожда Винету я затваря.
3.
Питам
11.10.2018 14:07:16
2
6
Бат, Тишо ,всико друго оправено ли е ,че опряхме до църквите .Явно че се крие пак усвояване на пари.Повдигне ли се тема от високата камбанария каквато и да е значи --пари пари за крадене .
2.
Ирод
11.10.2018 13:36:24
2
9
Защо изобщо има субсидии за религии? На фона на лукса в който тънат духовниците и финансовия комфорт, който им е осигурен съм много против да се финансира каквато и да е религия от моите данъци. Всички осъществяват бясна търговска дейност, а плащат ли данъци?

Всеки е свободен да си вярва в каквото си иска, но да не го натрапва на другите.

Против съм държавни пари да се дават за религия!
1.
В
11.10.2018 12:49:15
1
5
опит да ударят МЮСЮЛМАНСТВОТО ще ударарят и АРМЕНЦИТЕ ХА ХА ХА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори