×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаски депутат към нов министър: На частен гард са му разрешили да носи картечница – ами ако е психично болен?


Бургаски депутат към нов министър: На частен гард са му разрешили да носи картечница – ами ако е психично болен?
Не съм доволен от отговора Ви - беше формален и бланкетен, каза Тодор Байчев на дебютиращия на парламентарен контрол министър Маринов
07 Октомври 2018, Неделя, 03:00 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: Авторът

Тодор Байчев пита защо още не е готов автоматизираният регистър, крайният срок за който обаче е 31 март 2019 г. 


Бургаският депутат Тодор Байчев е притеснен, че има вероятност психично болни частни охранители да бъдат въоръжени с картечници. Това стана ясно на последния парламентарен контрол, когато Байчев навърза смущаващи данни от проверки на прокуратурата върху частната охранителна дейност у нас.

Народният представител, който е родом от Карнобат, се оказа първият, задал въпрос на новия вътрешен министър Младен Маринов. А темата беше липсата на единен автоматизиран централизиран регистър на лицензите за извършване на частна охрана.

„Приехме Закон за частната охранителна дейност, който влиза в сила тази година, някъде от края на месец март, и в Преходните и заключителните разпоредби ние постановихме МВР да създаде единен автоматизиран централизиран регистър на лицензите за извършване на частна охранителна дейност. Към този момент това все още не е създадено, въпреки че все още има малко време, но времето е малко – 31 март 2019 г. На практика няма и не е ясно колко са охранителните фирми в България, къде са регистрирани и каква дейност точно извършват към настоящия момент“, обяви Тодор Байчев.

Според депутата от „БСП за България“ имало забавяне на този чисто административен процес от страна МВР, а процесите протичали мудно. Байчев попита Младен Маринов каква е готовността на министерството да създаде въпросния автоматизиран регистър.

Министърът дебютира на парламентарния контрол, като обясни, че са предвидени 420 000 лв. за създаването на регистъра.
„През месец юни 2018 г. е утвърдено Проектопредложение по разработеното и утвърдено задание за изграждане на автоматизирана информационна система „Лицензиране и контрол на частната охранителна дейност“. Административните и организационни мерки предстои да бъдат финализирани от Дирекция „Обществени поръчки“ – МВР, с избор на изпълнител за обществена поръчка за изграждане на автоматизирана информационна система „Лицензиране и контрол на частната охранителна дейност““, прочете Младен Маринов от подготвения му отговор, като обясни, че законовият срок е до 31 март 2019 г.

В репликата си Тодор Байчев не пожали министъра-дебютант: „Благодаря Ви за отговора, но няма как да бъда доволен от него, тъй като според мен беше чисто формален и бланкетен“.

Депутатът цитира данни, които се изнасяли – че оборотът на частната охранителна дейност у нас варирал от около 1-1,5 млрд. лева до 2,5 млрд. лв., което било доста над бюджета на МВР.

Този много по-голям бюджет ние не знаем в какви ръце отива, в какви чисто икономически субекти и кои физически лица стоят зад тях. Другото, което също ме смущава, е извършената прокурорска проверка и че на нея се установяват някакви смущаващи факти, а именно, че лицензи са давани на криминално проявени лица, на психично болни. Вие сте полицай от кариерата, знаете и разбирате от оръжия – на един човек е дадено, включително му е разрешено за лична охрана, да има автоматично оръжие картечница, не ми се мисли, ако този човек с картечницата е психично болен, какво би могло да се случи“, възмути се депутатът от бургаския регион.

Тодор Байчев цитира зам.-главния прокурор Ася Петрова, която заявила, че основният проблем е липсата на общ регистър на фирмите и тяхната дейност. Тя не изключвала това да се прави умишлено.
„Мен ме смущава това нейно съмнение и Ви моля по най-бърз начин да протекат всички процедури, за да няма такива съмнения, че се върши нещо умишлено, и то още повече от страна на МВР“, призова депутатът Байчев.

Младен Маринов не изглеждаше особено притеснен от критиките и взе думата за коментар, като успя да контрира вече без да чете.
„Господин Байчев, все пак срокът не е изтекъл, припомни министърът. Аз се запознах с мерките, които сме предприели. Това са процедури, които по закон трябва да се извършат. Финансирането е предвидено, така че се надявам в рамките на законовия срок това да бъде факт. Мога да Ви кажа, че и до момента тези фирми се регистрират, имат отчетност, но тя не е автоматизирана.
По отношение на фактите, които дадохте - ако имате конкретни факти, ще ги проверя и ще Ви запозная с резултата. Но дирекциите, които по закон упражняват контрол, го упражняват и към момента и не бих казал, че тази дейност е безконтролна“, така завърши Маринов спора си с Тодор Байчев. 



В категории: Карнобат , Политика


Флагман.БГ Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър 16/05/2024, Четвъртък 17:21 0
15
Коментара по темата
15.
В Г З-до 14
19.10.2018 12:51:00
0
4
Че Димитров какъв е ,той хич не е бил партиен член,въобще не са били другари с другарите от БСП и ГЕРБ,нали тези всички ренегати продължават този така наречен преход вече 30 години,защото така им изнася.
14.
АБВ - до 12 и 13
19.10.2018 11:15:53
4
2
Като не харесвате ГЕРБ и БСП отново гласувайте за Димитров. Заплащането ще е по два стека с цигари. Хахаха
13.
Карнобатлия
16.10.2018 15:19:33
2
4
Че как ще иска промяна Байчев-прав е предишния коментар-ако има нови избори той вече няма да е на хранилката в парламента,тогава ще го видим ,с 2-3 кокошкарски дела в Карнобат ще умре гладен.А сега опозиция на кого?На ГЕРБ,ами те са техни другари,обединени в ограбването на българския народ.30 години преход,нито война е имало , нито природни бедствия,просто брутална и антинародна политическа класа,която трябва да си получи заслуженото.
12.
Комунист
11.10.2018 12:36:40
4
4
Кого залъгвате,Тодоре,уж сте някаква опозиция,на кого ,на вашите другари от ГЕРБ?Че Вие сте едно и също -БСП и ГЕРБ-все другари от БКП,и какво ще промените ,та Вие най-малко искате промяна,защото ако има истинска промяна всички трябва да сте в ЗАТВОРА.Политическите партии ГЕРБ и БСП трябва да се забранят и обявят за антинародни, а членовете им да нямат право да заемат ръководни длъжности.
11.
Браво!
10.10.2018 16:22:51
2
4
Браво, Байчев ! Дано Карнобат се събуди и го изберат за кмет!
10.
БГцирк
08.10.2018 10:54:27
2
2
Сега аз ще ти задавам въпрос, пък ти няма да ми отговаряш . После ти ще ми задаваш въпрос аз няма да ти отговарям. Това за пред камерите и овцете дето ни избраха. Пък довечера сме на общо парти , не пред камерите. Ще си поделим баницата , до когато ни търпят .
9.
doBoi4ev
08.10.2018 08:10:35
0
1
Ami tozi vapras go zadai na Karaka4anov kak voenni se razxojdat s kala6tnici i se praviat na niakakvi filmovi geroi apak sa mi6ki
8.
Христо
08.10.2018 08:06:58
0
0
Боичев сиядаи си на гъзът и не се занимаваи с тези работи
7.
СОД
07.10.2018 17:22:51
1
6
Байчев да разчопли още раната! Да вземе да провери коя фирма кой обект охранява и за колко пари го прави и накрая колко дават на охранителя и колко се отчитат и на кого?
6.
Ху@
07.10.2018 16:05:53
1
4
Това Ангел Ангелов ли го попита?
5.
*********
07.10.2018 15:43:46
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Jimmywolf
07.10.2018 14:33:00
0
3
След като всеки психопат на анаболни може да носи оръжие, да се въоръжен и ние - обикновените граждани.
3.
Fuck of
07.10.2018 14:19:10
2
7
Герберастчета....яд ви е, че може да ви се затвори кранчето да пазите болници и училища ли? Прав е Байчев да подхване темата, ама дано я довърши да видим кой пази и за колко лева го прави?
2.
Въй, бургаски депутат от БСП!?
07.10.2018 13:18:22
6
4
Имало и такива значи. Щото то кой ги знае тези от БСП-то в Бургас. Аз поне не съм ги чувал, а съм човек интересуващ се от политика. А що не повдигнеш въпроса защо в частните охранителни фирми работят оснивно пенсионери. Ма много ще ни охраняват. Те вече взели, дали, ама запасали пищовчетата. А'ре бегай бе пУмияр.
1.
бургазлия
07.10.2018 13:12:14
4
2
Вместо да се занимава МВР първо трябваше другаря Байчев да се увери как стоят нещата с разрешителните за носене оръжие издавани от КОС при ОДП Бургас .Всички стрелби по Слънчака са извършени със законно притежавано оръжие .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков катастрофира с автомобил на НСО Кирил Петков катастрофира с автомобил на НСО ПТП-то е причинено от внезапно изскочила кола от път без предимство 37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна 37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна Мащабното мероприятие се организира от БКА – ИКО България, с председател световният шампион Шихан Емил Костов Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис В раницата му ченгетата намерили буркан с глави суха зелена тревна маса Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Това, разбира се е голям купон, а и учителката е притисната от новите морални норми и няма да може да го изхвърли от стаята за да не бъде дадена под съд за дискриминация Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Извършени били много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта към нея Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Церемонията, с която ще бъде отбелязано началото на летния сезон у нас, ще започне в 18 ч., пред портите на Старинен град Несебър Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Климатичните промени донесоха и нещо хубаво по нашите географски ширини Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Домакин и организатор на проявата е боксов клуб „Роял“, входът е свободен НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами По първоначална информация строителната бригада обещавала извършването на ремонтни дейности на покриви и огради, договаряли си определено заплащане, но след това променяли условията си и изнудвали клиентите си да им доплащат големи суми Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Мъжът може да получи до 20 години затвор
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори