×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отчита се успешен сезон с повече туристи, но с по-ниско потребление


Отчита се успешен сезон с повече туристи, но с по-ниско потребление
Твърде малко пари се заделят за туризъм в нашата община и много от добрите идеи са унищожавани в зародиш, само защото не се предлагат от когото трябва, отбелязва Табаков
03 Октомври 2018, Сряда, 23:16 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Авторът

„Зелената зона” бизнесът в Морската година на Бургас отчита спад на приходите между 25 и 30 %, подчерта експертът в сферата на туризма Живко Табаков

- Г-н Табаков, каква оценка поставяте на Лято 2018 г.?

- Няколко са факторите, които, по мое мнение, оказаха силно влияние върху летния сезон. Нали си давате сметка, че за да анализираме цялостната картина, не можем да боравим само с данни от НСИ или Евростат. Не по-малко важна е информацията от местните неправителствени организации и бизнеса, която често не се обследва в детайли. Оттам идва и разминаването – правителството отчита успешен сезон с повече туристи, но в същото време, във финансов аспект, нещата стоят по различен начин. Можем да кажем, че това лято, за съжаление, не се радвахме на добро време - през май, юни, че и до средата на юли беше дъждовно. Имаше спад на руски туристи, които по принцип потребяват различни услуги. Заетостта в хотелите по Черноморието през юли е била около 50 %, през август малко по-висока, а това са ни силните месеци. За септември е ясно – под 50 % традиционно са заетите легла. Имам информация, че тази година сме изплатили и значителна сума обезщения към недоволни туристи заради ниското качество на обслужване. В същото време Турция и Гърция предлагат пакети, с които е трудно да се конкурираме. Не знам и за какви толкова платежноспособни туристи се говори, че са посетили Черноморието ни, когато е налице значителен спад при потреблението. Бизнесът твърди, че това е една от най-лошите му години.

-На общинската сесия преди седмица отбелязахте, че заради зелената зона Бургас е изгонил част от туристите си. Какво показва вашето наблюдение? Как се отрази на бизнеса „позеленяването” на целия периметър около Морската градина?

- Бизнесът, опериращ в периметъра на „Зелената зона“, отчита спад на приходите между 25 и 30 %. Собственици на заведения в Морската градина са забелязали, че хората са правили своите вечерни резервации след 21:00 часа, когато вече не действа платеният режим на паркиране. Значително по-малко хора е имало от градовете Сливен, Ямбол и Стара Загора, което означава, че не сме изпълнили целите на „крайноседмичния“ туризъм. Само август е бил по-успешен, но един месец няма как да компенсира цял сезон. Няколко пъти съм изказвал опасенията си, че с въвеждането на „Зелена зона“, включително и през почивните дни, ще поставим пред неравни условия бургаския бизнес. И, да, това се случи. Никой до ден днешен не ми е дал обоснован отговор защо едни хора бяха и са привилегировани за сметка на други. Истината е, че „Зелената зона“ не беше създадена въз основа на нужда, не беше преценено и обследвано до какво ще доведе и сега последствията са видими, колкото и на гласувалите за нея да не им се харесва. Внушава се, че се създава ред, но както сами се убедихте, се създаде единствено „ефектът на доминото“.

- Лятото започна силно с нискотарифните полети на Райънеър, но пък част от туристите изразиха разочарованието си в анкетните карти, че „градът е голяма строителна площадка”. Това удар ли беше срещу туризма?

- За удар или поне не умишлен смятам, че не би могло да се говори, но е факт, че ремонтът на централната улица „Богориди“ приключи, когато сезонът вече беше започнал. Твърде дълго бяха затворени търговските обекти по улицата, което не е нормално за туриста, разбира се. Повече ме притеснява спирането на нискотарифните полети от и за Летище Бургас, говоря за двете линии, които бяха обявени за целогодишни. За мен, в основата на това преустановяване на полетите стоят лошите продажби и ниският интерес към нашата дестинация през зимния период.

- Липсват ли на Бургас достатъчно забавления, за да привличаме по-сериозен туристопоток? Мнозина дори обявиха, че сме се превърнали в „голяма работническа спалня”.

- Четох го някъде това определение за Бургас, но то даже не е съвсем адаптирано към реалността, защото, ако навремето имаше предприятия, в които работеше половин Бургас, то посочете ми кои са тези предприятия сега и колко души работят в тях? А иначе - няма да изненадам никого, казвайки, че Бургас продължава да бъде предпочитано място само за лятна почивка. Липсват ни атракции и културни мероприятия през зимата. Страдаме от недостиг на разнообразни хранителни заведения, а нощният живот, както много не ми харесва да призная, но е факт, е “мъртъв”. Разчитаме на няколко летни атракции и това е. Няма как да сме конкурентноспособни с това, което предлагаме към този момент.

- Какво бихте препоръчали да се промени в тази насока?

- Твърде малко пари се заделят за туризъм в нашата община и много от добрите идеи са унищожавани в зародиш, само защото не се предлагат от когото трябва. Действа се избирателно и това отблъсква. Това е мислене на дребно и може да бъде само пречка за туризма. Усилията ми сега са насочени в подготовката около „Фестивала на маскарадните игри, народното и художествено творчество“, с който целим както удължаване на туристическия сезон, така и подкрепа към изворното народно творчество, основа на всички форми и проявления в съвременната българска традиционна култура.

В категории: Политика


България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори