×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой как тълкува речта за „единението на нацията” на Румен Радев: От лични амбиции за партия до искане на извинение


Кой как тълкува речта за „единението на нацията” на Румен Радев: От лични амбиции за партия до искане на извинение
Партията на Нинова, която издигна президента, мълчи за изявите му. Десните го предизвикаха да прояви повечекураж
Ключови думи: Радев, Цветанов, единение
01 Октомври 2018, Понеделник, 16:51 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

Борисов ще козирува, Цветанов иска извинение за разделението

Президентът Румен Радев разбуни духовете, след като се появи в национален ефир, за да поиска „единение на нацията”.

Думите и речта му се тълкуват от всички политически партии и различни анализатори, като голяма част от тях виждат личните амбиции на президента да влезе трайно в политиката.

Ето какви са тълкуванията:

„Макар че изказването на президента изглежда миролюбиво, той трябва да се извини за всичко, което причини през последната година и половина”. Това заяви днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Това е разделение, което той цели към Министерски съвет и премиера. Не може да си всявал разделение досега и сега да искаш единение”, уточни още Цветанов.
Той обясни, че възприемал искането за единение на президента към политическата сила, която го е излъчила – БСП.
„Да има единение в БСП -може би това иска президентът”, каза още Цветанов и напомни, че всички знаят, че приоритетът на Румен Радев е Изтокът, а не европейските избори, които предстоят.
„Ако следим внимателно неговите изказвания, ще видим, че той има антиевропейско и антиатлантическо говорене”, напомни Цветанов.

Припомяне, че в петък вечерта президентът Румен Радев имаше официално обръщение в ефира на БНТ. Ето какво се казваше в него:

Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката. Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето.

Наивно е да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха.

България избра пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека. Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието.

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението.


Политически анализатори свързаха речта на президента с първите му крачки за реално влизане  в политиката чрез бъдещия лична партия и по-конкретно , че ще поведе сдружението на акад. Георги Марков. Учени, общественици и индустриалци учредиха сдружението „Инициатива Единение“ преди няколко седмици. Слуховете говорят, че зад речта на президента стои именно идея на акад. Георги Марков, която вече е в ход.

Вчера премиерът Бойко Борисов също коментира изказването на президента с думите: „Иска единение, но да не иска да помете ГЕРБ. Ако е искрен, ще му козирувам с две ръце”.

Десните, по-точно ДСБ, също тълкуваха думите на президента, като му поставиха няколко условия, но също се осъмниха в неговата искреност за единение.
От ДСБ са категорични, че "същинското помирение с миналото" преминава през "признаване на факта на политическото насилие, неговото безусловно осъждане, в това число осигуряване на възможност за наказателно преследване на извършителите на престъпления".

От дясната партия се обръщат към Радев да призове БСП "да преустанови честването на датата 09.09.1944 г., която дълбоко разделя обществото ни."

Десните го предизвикаха още "да поеме инициативата, в т.ч. и конституционна законодателна инициатива, за стабилно и трайно конституционно решение, изключващо погасяването по давност на отговорността за престъпления на властта срещу гражданите, извършени от представители на авторитарни и тоталитарни режими".

"Ако проявите силата и куража да тръгнете по този труден път към истинско единение и помирение, ще имате подкрепата на всички български демократи", заявяват от ДСБ.

От БСП досега не са коментирали речта на Румен Радев, когото издигнаха за президент. Анализатори  коментират, че социалистите са му обидени затова, че в предходната си реч каза, че няма алтернатива на сегашното управление като каквато се виждат хората около Корнелия Нинова и самата Нинова.

В категории: Политика


Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
13
Коментара по темата
13.
До2ри Аналчо
02.10.2018 15:45:39
0
2
Аналчо пак ли ти бе,вониш та се нетраеш! Бягай да работиш непрокоосанико! Тръгнал си да разсъждаваш по теми които са сложни за мозъчето ти,все пак си резултат от аномалия,аналнозаченат си.
12.
Чехльото обединител?
02.10.2018 15:32:41
0
3
Ама със Решетников и цигарения милиардер патриарх Кирил,ще трябва ли да се обединяваме? Защото ако Льотчика ще е обединител,ще трябва и с чикистите на Путя да се обединяваме.
11.
123
02.10.2018 09:08:11
2
2
Правилно сте се озаглавили в коментара си " Смешник". Явно сте такъв и такъв ще си останете .
10.
m
02.10.2018 08:09:01
5
1
мухльото да благодари на ББ че заради него е президент никой не го беше чувал този преди.срещу цецка и мен щяха да изберат
9.
Кирчо
02.10.2018 06:55:52
2
9
Президента е избран демократично от народа така че неговия глас е глас народен колкото и да не им харесва на наще управляващи политици и техните евроатлантически партньори точка
8.
Katar
02.10.2018 00:02:12
1
6
"О ,неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? "
Защо се сблъскваме с такава невежест и тесноградство .
Нив сме синове и дъщери ,на древна нишка истакана в кравта ни от хилядолетия.
Защо робувате на американски,европвйски и дтуги култури .
Това не еволюция .......!!!!!
Когато тя спре идва ревюлюция.
7.
Смешник
02.10.2018 00:00:40
8
5
Няма по тъп и пробит президент от този на снимката. Аз поне не помня от Живково време насам. Като пилот може да е бил добър, но като Президент, кръгла нула.
6.
До 6
01.10.2018 21:24:49
5
7
Фатмака няма и желание, щото е от тях. Това че се прави на цървул не го прави народен човек.
5.
Ratt
01.10.2018 21:08:45
0
10
Време е Цецо да замълчи! Грабят ни а си мълчим! Защото ги „ няма” спонсорите!
4.
Бургазлия
01.10.2018 20:48:46
5
3
Когато махнат паметника на съветската армия окупатор тогава ще има помирение
3.
КОЙ- ВИЕ ОТ САЙТА
01.10.2018 20:46:06
4
5
Тълкувате- Оракули ли имате или химици от Търговище и то леки химички
2.
!!!
01.10.2018 20:42:21
3
8
Много добра идея! Как обаче да се помириш със сегашните крадливи "управници", необразовани, примитивни, лицемерни, корумпирани....управлявани от външни сили, които изобщо не ги е еня за България?!
1.
*********
01.10.2018 20:32:53
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивалът премина под патронажа на проф. д-р Христо Бозов, ректор на университета
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори