Сезонът за познавачите на юг от Бургас започна! Излезе паламуд и чернокоп
08 Септември 2018, Събота, 10:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, снимка: авторътРесторантьорите категорични: Софиянци изядоха старата риба от фризера, вадим прясната
От вчера времето и морето край Бургас буквално се възродиха. Напук на метеоролозите, които предвиждат краткотрайни валежи и заоблачаване, времето се стабилизира около приятните 27 – 28 градуса, а морето е гладко като тава.Курортистите намаляха наполовина, но за тези които са все още край брега от Обзор до Резово, както и за тези които сега ще пристигнат, се заформят сигурни прекрасни 7 дни. Слънцето ще грее непрекъснато, морската вода е с температура 24 градуса, но най-важното е с какво се завръщат рибарите сутрин.
Дългоочакваният паламуд вече се появи, при това не е циганка, която старите морски вълци изхвърлят при улова и изобщо не го допускат в ресторанти, а си излизат пораснали парчета от 400 до 500-600 гр. Такъв паламуд сме ви снимали и в кадъра, направен край Даляна на Гамартата. Освен пораснал паламуд, втори ден рибарите вадят и маломерни чернокопчета с дължина 10-12 см, които са недостижими като вкус, в сравнение с каквато и да е риба, уловена в Световния океан. Те се наричат тенекийки и се пържат. Морето ври и от едър сафрид.
Най-щастливи са ресторантьорите и продавачите на едро от големите хладилни складове.
„Столичани изядоха замразения паламуд и чернокопа, които им предлагахме като пресни, защото не подозираха, че цяло лято тези риби няма как да излязат. Зареждаме хладилниците с прясна риба и каним всички, които разбират от море, да ни гостуват оттук нататък“, шегуват се край пристанището на Созопол и даляните.
Поради присъствието на огромни пасажи от цаца, която е естествената храна за чернокопа, до 3-4 дни маломерните рибки ще станат стандартни, а към 20-ти септември на скарите ще сложим и първият лефер, в който ще се е превърнал чернокопът.
В категории:
Бургас
Опасно време утре: Обявиха жълт код за 12 области
Затворник осъди държавата за 16 лева
Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата
Кои храни ни причиняват кариеси
Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета
Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците
24/04/2024, Сряда 20:40
0
Феновете на "Денсинг старс" откачиха: Това е пълно безобразие!
24/04/2024, Сряда 20:20
0
Кои храни ни причиняват кариеси
24/04/2024, Сряда 20:00
0
Статистика показа: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
24/04/2024, Сряда 19:40
0
Опасно време утре: Обявиха жълт код за 12 области
24/04/2024, Сряда 19:20
0
Хората с увреждания с електромобили ще ползват безплатни винетки
24/04/2024, Сряда 19:00
1
Германия увеличава пенсиите от 1 юли
24/04/2024, Сряда 18:40
0
Стоичков пак ще става дядо, чака внук
24/04/2024, Сряда 18:20
2
ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията
24/04/2024, Сряда 18:18
0
Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата
24/04/2024, Сряда 18:00
3
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително
24/04/2024, Сряда 17:58
0
Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена
24/04/2024, Сряда 17:40
0
Купете си паламуд чак като водата изстине до към 14-15 градуса ,а и същата температура на въздуха.Тогава го вейте и сушете.
На Краснодар продават или е внос от Турция или е размразен стар от миналата година или е овалян в калиев сорбат и нитритна сол-затова ако си купете ще ви сладни на вкус защото търговците са го наръсиле с консерванти който дават сладък вкус.
Така правят и с чернокопа и сафрида - винаги го торят с калиев сорбат и нитритна сол на Краснодар!
Яжти си вия скапания паламуд
Бургазлии набиват само чернокоп и пържен сафрид