Сезонът за познавачите на юг от Бургас започна! Излезе паламуд и чернокоп
08 Септември 2018, Събота, 10:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, снимка: авторътРесторантьорите категорични: Софиянци изядоха старата риба от фризера, вадим прясната
От вчера времето и морето край Бургас буквално се възродиха. Напук на метеоролозите, които предвиждат краткотрайни валежи и заоблачаване, времето се стабилизира около приятните 27 – 28 градуса, а морето е гладко като тава.Курортистите намаляха наполовина, но за тези които са все още край брега от Обзор до Резово, както и за тези които сега ще пристигнат, се заформят сигурни прекрасни 7 дни. Слънцето ще грее непрекъснато, морската вода е с температура 24 градуса, но най-важното е с какво се завръщат рибарите сутрин.
Дългоочакваният паламуд вече се появи, при това не е циганка, която старите морски вълци изхвърлят при улова и изобщо не го допускат в ресторанти, а си излизат пораснали парчета от 400 до 500-600 гр. Такъв паламуд сме ви снимали и в кадъра, направен край Даляна на Гамартата. Освен пораснал паламуд, втори ден рибарите вадят и маломерни чернокопчета с дължина 10-12 см, които са недостижими като вкус, в сравнение с каквато и да е риба, уловена в Световния океан. Те се наричат тенекийки и се пържат. Морето ври и от едър сафрид.
Най-щастливи са ресторантьорите и продавачите на едро от големите хладилни складове.
„Столичани изядоха замразения паламуд и чернокопа, които им предлагахме като пресни, защото не подозираха, че цяло лято тези риби няма как да излязат. Зареждаме хладилниците с прясна риба и каним всички, които разбират от море, да ни гостуват оттук нататък“, шегуват се край пристанището на Созопол и даляните.
Поради присъствието на огромни пасажи от цаца, която е естествената храна за чернокопа, до 3-4 дни маломерните рибки ще станат стандартни, а към 20-ти септември на скарите ще сложим и първият лефер, в който ще се е превърнал чернокопът.
В категории:
Бургас






Нафтата с ново попълнение
30/04/2025, Сряда 22:00
0

Каза, че има опит с...
30/04/2025, Сряда 21:48
0



Прави любопитен ход?
30/04/2025, Сряда 21:00
0

Тръмп с интересно изказване за Путин
30/04/2025, Сряда 20:48
4

Земетресение близо до България
30/04/2025, Сряда 20:24
0

Огромна трагедия в Индия
30/04/2025, Сряда 20:00
0

Екшън в Перник
30/04/2025, Сряда 19:48
0

Путин с показателен ход
30/04/2025, Сряда 19:24
4

Счупен ли е българският F-16?
30/04/2025, Сряда 19:10
6

Зеленски с притеснителни думи за Русия
30/04/2025, Сряда 19:03
7

Фрапантен инцидент в България
30/04/2025, Сряда 18:40
1
Купете си паламуд чак като водата изстине до към 14-15 градуса ,а и същата температура на въздуха.Тогава го вейте и сушете.
На Краснодар продават или е внос от Турция или е размразен стар от миналата година или е овалян в калиев сорбат и нитритна сол-затова ако си купете ще ви сладни на вкус защото търговците са го наръсиле с консерванти който дават сладък вкус.
Така правят и с чернокопа и сафрида - винаги го торят с калиев сорбат и нитритна сол на Краснодар!
Яжти си вия скапания паламуд
Бургазлии набиват само чернокоп и пържен сафрид