×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Унгария блокира 6.9 млрд. евро военна помощ за Украйна
  • Силни бури в САЩ отнеха живота на 22 души
  • Папуа Нова Гвинея евакуира 7900 души заради заплаха от свлачище
  • Пожар пламна в сградата на Община Кресна
  • Китай блокира "екстравагантни" акаунти на инфлуенсъри
  • Откриха хероин за над 1 милион лева на „Капитан Андреево“
  • Софтуерен проблем на Централна гара в София е довел до отменяне и закъснение на влакове
  • Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът отбеляза Съединението с тъжна реч: За безпътното ни настояще, за загиналия дух и за изчезването на нациите


Президентът отбеляза Съединението с тъжна реч: За безпътното ни настояще, за загиналия дух и за изчезването на нациите
Радев е на площада в Пловдив, където се провеждат тържествата по повод 133 години от Съединението
06 Септември 2018, Четвъртък, 15:54 ч.
Автор: Антония Чорева

Държавният глава обърна внимание на връщането към нациите, но с разлика от ксенофобията

Президентът Румен Радев произнесе тържествена реч в Пловдив по повод 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Той отбеляза, че тогавашният дух днес го няма, че нациите се връщат към историята си и корените си, но трябва да се пази разлика от ксенофобията и че тогавашната жертвоготовност днес е останала само в книгите.

Ето какво каза президентът пред войските на пловдивския площад Съединение:

През септември 1885 г. българите решават да вземат съдбата си в свои ръце и не ги спира нищо, нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили.
Онзи вдъхновен възрожденски народ има една цел – Съединението.

Днес сме тук да почетем това велико дело, изцяло българско дело.
Събираме се от година на година в славните дни да споменем героите, гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще.

Редно е да се запитаме какво остава днес от духа на Съединението.
Защо потомците, които се събраха в общ дом, днес наричат България „тази държава”, а мнозина я напускат.

България в 20 век бе белязана от трагедии, които внесоха разкол в обществото и дори демокрацията не успя да го излекува.
Защото Съединението е еднократен акт, а единението е въпрос на съзряване.
За героите България стоеше по-високо от живота им, този зрял дух възроди България.
Този зрял дух трябва да води и нашите стъпки днес, а той остана да живее само в книгите и само в сърцата на най-ревностните от нас.

Някои избързаха да обявят нациите и държавите за отживелица в днешния глобален свят, пренаписваше се история.
Но махалото днес отива в обратна посока, народите все повече се обръщат към себе си и безродността вече не е модерна.
За да не скочим в ксенофобията обаче трябва да се обърнем към нашата история, към патриотизма, защото зрелият патриотизъм не говори високо, а мъдро. Не отрича света, а го приема без комплекси с ясна увереност за собствената си стойност.

Да почитаме нашето съзнание, че нашето единение днес е най голямата почит към делото на онова Съединение.

В категории: Политика


19
Коментара по темата
19.
!!!
07.09.2018 14:42:28
3
4
Шапка свалям на президента! На България са нужни повече кадърни държавни мъже като него! Трябва да се промени изцяло модела на управление!!!
18.
До Д-р ВЪХ
07.09.2018 10:45:37
1
5
От 10 години ни управлява ГЕРБ, които поне официално са русофоби, с две думи са анти Кремъл, т.е. няма никакаква логика това (че видиш ли речта на президента е написана в Кремъл) да е причината някакви си "обезверини" да напускат страната ни. Та Д-р ВЪХ да се беше кръстил ТРОЛ на ГЕРБ!!!
17.
Браво!
07.09.2018 10:31:59
2
9
ГЕРБерите не престанаха да го плюят , включително и поръчковите политолози. Блестяща реч , свързана с днешните реалности в България , разминаващи се със стремежите на хората и идеите за развитието на страната ни по време на Съединението.
16.
Атлант
07.09.2018 10:08:22
3
4
Добре построено слово-актуално и правдиво. Само щатски възпитаник и НАТО генерал ,летец -ас може да го направи. Човека е образован,обучен и възпитан.Все пак да учиш и да си отличник в САЩ е различно от пожарния институт в НРБ.
15.
*********
07.09.2018 07:36:59
7
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Искаме ЦЯЛАТА власт в ръцете на Генерал Радев !
07.09.2018 00:37:52
6
11
Най-после имаме ИСТИНСКИ Държавник и Президент , а не ПЛЮНКА, като един наскоро станал за ТРЕТИ пореден път младоженец ...
13.
Браво Радев
07.09.2018 00:13:57
5
11
Не съм нито ляв нито десен , но речта си беше добра и от всякъде истинска! Да живее България!
12.
EUROPOL
06.09.2018 23:52:35
3
4
според полоквник НСО Николаи Марков /списващ в саита Афера/ и данни от Агенция Митници ,всяка година по 30 ТОНА трупни изрезки от човешки органи от бьлгарски граждани отиват сьс самолети за ИЗРАЕЛ ,на власт е Боико и ГЕРБ 10 година едва ли Орешарски и Станишшев закрилят бизнеса с органи
11.
До8ми
06.09.2018 23:47:14
8
3
Майка ти е родила тъпо копеле,и отгоре на всичко не от този който мислиш за твой баща. Цялата махала знае кой е биологичният ти баща. Надарен сиганин който прескачал при майка ти,когато мъжа и рогоносеца бил ”нощна смяна”'
10.
ти да видиш
06.09.2018 23:45:09
8
13
С ГЕРБ на власт всеки ден е тьжен кошмарен изпьлнен сьс скандали трупове и тьга като в турска сапунка по Бтв нова и Диема
9.
*********
06.09.2018 23:42:01
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
до 6
06.09.2018 23:29:54
6
9
Президента Радев по никакъв начин НЕ Е виновен за така наречената " катастрофа" в която някаква си триколка се удря в колата на баща му ! Освен това триколката нито има фарове , нито мигачи , нито платена гражданска и това което е НАЙ-ВАЖНОТО - тя НЯМА читави спирачки , поради което изобщо НЯМА ПРАВО да се движи по републиканската пътна мрежа ! Освен това водачът и НЯМА КАСКА , и поради тази причина съвсем правилно ИМА НАПИСАН АКТ от пътна полиция ! В същото време , министърчето Ивайло Московски ЛИЧНО УБИ сина си с моторна шейна ! И до ден днешен срещу него обаче - нито има повдигнато обвинение , нито има дело , нито има разследване ! Що тъй ??? Така , че вместо да питаш президента , по-добре попитай Цацаров ЗАЩО прокуратурата му скатава един убиец ! Щото все пак , с инцидента с триколката все пак не е загинал никой , нали ? Нито пък има пострадали !
7.
АРКАН
06.09.2018 23:01:10
5
18
Вие не разбрахте ли че България си отива въпрос на време е да станем нечия провинция или колония е на тогава ще се наживеем.Русия ли америка европейския съюз,а никой не гледа към България какво ще каже народа,те не са казали не сме станали нечий васал.България няма да се оправи никога и българите не заслужават промяна и да се възроди България.До като има супер богати и супер бедни това няма как да стане,не мислят еднакво богатия няма да тръгне да прави въстания и бунтове да иска промяна,да си рискува той живота бизнеси положението и бъдещето на децата му,да рипа срещу властта нали децата му трябва да живеят по нагорно от него му.България е станала България не от европейския съюз защото е дошъл а от пролятата кръв и пак така ще стане ако ли не бъдещето е много мрачно.Преди хората са се дигнали защото всички са били на един хал и е нямало на къде,а ако чакаме пак така да стане този път може и да не можем да се освободим.Сега всеки се е заврял в дупката си и казва аз съм си добре,защо да се жертвам за иван.Днес е съединението но за нас е голямто разединение.Това е Бълагария върви към пропаст въпрос на време е да падне,богатите ще стават по-богати а бедните още по.Политиците ще ни лъжат плюят в лицето прегръщат и онождат като леки жени без да разберем така е като си траем до безкрай. до като не станем нещо си...стан И това ще е края.
6.
Комунист
06.09.2018 22:47:58
17
9
Радев, теб пък кой те бръсне за нещо? Кажи за катастрофата с баща ти?
5.
Д-р ВЪХ!
06.09.2018 22:27:04
16
10
Речта на фатмака е писана в Москва и той като верен слуга просто я прочете. Целта на този идиот е да разединява нацията и да ни държи в близка до Кремъл орбита.
Иронично, но точно и това е причината все повече хора да напускат тази окупирана задунайска губерния и обезверени да търсят спасение в белите държави.
4.
Уточнение
06.09.2018 22:23:18
6
1
Не вярвам президента да е сбъркал годината, ясно е кой .
3.
xxx
06.09.2018 22:06:26
2
17
Не знам дали е Мунчо, обаче е безкрайно прав. За близо 30 г демокрация се смалихме от 8 на 6 милиона, младите и образованите продължават да бягат, а циганите се множат и мачкат българите. Политиците (без значение от партията) са съсредоточени в крадене на еврофондове и осигуряване на родата си до 9-то коляно. Църквата е загубила ролята си на духовен водач, и се е превърнала в машина за правене на пари. За мен лично държавата няма оправия....
2.
Radin Go6ev
06.09.2018 22:05:41
11
15
НАЙ СИЛНАТА И СМИСЛЕНА РЕЧ ОТ БЪЛГАРСКИ ПАЛИТИК. ГОРД СЪМ С ТЕБ. МНОЗИНА ЩЕ ОТРЕКЪТ ДРУГИ ЩЕ СЕ ПРИСМЕЯТ НО ТОВА Е ПЛОД НА ОГЛУПЯВАНЕТО НА НАЦИЯТА. ВЕЛИК СИ . АКО МОЖЕХ САМО ДА ПРОМЕНЯ СВЕТА И ДА ВПИША В ИСТОРИЯТА ЗАМИСЪЛА НА ДУМИТЕ И СМИСЪЛА. ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО БЪЛГАРИ НЕ ОСТАНАХА
1.
гражданин
06.09.2018 21:48:41
15
14
На кой му пука за речите на Мунчо Хвърчилков !?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Обществената поръчка вече е в ход, очаква се да бъде избран изпълнител до края на юни Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Форумът ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Две жени са ранени
Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра! Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра!  Хороскоп за деня – 28 май 2024, вторник
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня - Ех, колко е хубава пролетта, ама лошото е, че започват да излизат гадините. Днес например видях змия и гущер.
- Аз пък видях бившия си!
Виц на деня Виц на деня - Тате, може ли да гледам Евровизия?
- Не! Пусни си порно, като всички нормални деца!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори