×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съветници предлагат: Авторът на модерната визия на Бургас Рикардо Тоскани - Почетен гражданин


Съветници предлагат: Авторът на модерната визия на Бургас Рикардо Тоскани - Почетен гражданин
Предложението ще бъде разгледано на сесията през октомври, подкрепено е и от Дружеството на бургаските художници
04 Септември 2018, Сряда, 01:45 ч.
Автор: Флагман.бг

Италианецът Рикардо Тоскани е един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, чийто отпечатък и днес ярко се вижда в облика на града ни

Общинският съвет на Бургас да удостои посмъртно Рикардо Тоскани със званието “Почетен гражданин на Бургас“. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Костантин Луков, Веселин Пренеров и Tошко Иванов.

Италианецът Рикардо Тоскани е един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, чийто отпечатък и днес ярко се вижда в облика на града ни.

Вносителите на предложението отбелязват, че тази година се навършват 90 години от неговата смърт, вследствие на туберкулоза.



През 1885 г. след вероломното нахлуване на сръбските войски в България, младият Тоскани оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и заедно с още 70 италианци отиват доброволци на фронта срещу Сърбия, за да защитават Съединението на Родината ни. За участието им в победния марш на българската войска, те са отличени със специален медал от италианския крал. След войната, той пристига в Бургас, където през 1895 г. Бургаският градски съвет му дава право да ръководи строителството на частни постройки.

Как един италиански архитект оформи визията на Бургас

Рикардо Тоскани е флагман на модернизацията на града, като изгражда някои от най-емблематичните му сгради. Той участва и в проектирането и строителството на катедралата “Св. Св. Кирил и Методий”. Негово дело са проектите на редица красиви сгради в Бургас – хотел “Империал”, “Модерен театър”, къщите на Йови Водени чаров, двете къщи на Йоанидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев, пансиона на девическото училище „Свети Йосиф“ в комплекс с католическия параклис „Свети Йосиф“, сградата на музея „Петя Дубарова“ и др.

До голяма степен промяната в архитектурния облик на централната част на Бургас е заслуга на Тоскани. Въпреки това той не е почетен по никакъв начин до този момент, за разлика от много други, с нищо не заслужили тази чест“, пишат вносителите на докладната записка. Те са категорични, че едно подобно дело не бива да тъне в забрава, още повече че става и дума за чужденец, участвал като доброволец в българската армия.

Предложението е подкрепено със становище от Дружеството на бургаските художници. Подписката, от Инициативния граждански комитет, е подкрепена от двойно повече бургазлии от изискванията на  действащата наредба.

В категории: Политика


19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
Чалга чалга
06.09.2018 09:14:09
0
0
Ricardo Toscani ако види на какъв турски зандан се е превърнал Бургас и всичко направено от него или архитекти с малко акъл се руши и се строят кооперацийки тип коледна елхичка и когато дъжда спира от първия до последния етаж продължава да вали. Рухнали мазилки и напукан бетон от идеята за елхичката.
Най ми харесват плочките от тарикатите до Лозово или другаде... след 2 години минали през 4 сезона и повърхноста се пука и остават само стърчащи камъни.
А защо не наградите турския султан за робството и сегашното предателство към народа за бевкусицата наречена "Аква калиде' как само ще си съперничи с италианския архитект.... Сив град, сиви улици с плочки и пейки от Турция.
18.
*********
05.09.2018 15:43:09
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
ти да видиш
05.09.2018 13:37:30
0
7
придворния арх.Бурулянов да се вгледа в архитектурата на Тоскани да погледне и своята ще види РЕГРЕСА на сьвременото сроителство дано да го усети
16.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
05.09.2018 12:55:42
0
3
Ученик който не може да строи къщи като Тоскани за нищо не става. Всеки ученик в Бургас тряба да може да води глобален бизнес и да строи като Тоскани. Не ни трябват боклуци в града.
Събаряйте панелените гета и направете града градина!!!!
15.
Истината
05.09.2018 12:51:31
2
2
Причината за почвтните граждани е да се даде пример на младите какви животи са най полезни и най уважавани.

Много добра идея.

Но не мога да кажа че такъв велик човек дели същата награда със една егоистка като Кичка която
засрами града когато направи скандал че не иска да си плати глобата за паркиране защото била “пг”.

Мисля е време за доказани хора които с делата ди постигат революционни подобрения.
14.
до 13
05.09.2018 12:40:23
1
2
защото не харесват нещастници, които плюят по форумите
13.
ss
05.09.2018 12:22:33
2
3
Защо ми изтрихте коментара за Димитър Людиев нещастници
12.
до неразбралите
05.09.2018 12:12:33
1
5
Рикардо Тоскани (на италиански: Ricardo Toscani) е италиански архитект с изключително голям принос за урбанизацията и модернизацията на град Бургас.

Биография
Той е роден на 4 септември 1857 г. в градчето Индуно, разположено до река Олона, Ломбардия, Австрийската империя, днес в Италия. Предполага се, че след завършване на политехническо образование в Италия, той е пристигнал в България през 1883 г. Тогава именно се продължава строителството на международната ж.п.линия в сектора от Саранбей (Септември) до София. След тази дата италианското дружество „Виталис“ предприема строителни дейности и голяма група италианци, ръководени от инж. Бартел, пристигнали в България. Сред тях със сигурност може да се твърди, че е бил Рикардо Тоскани.[1]

Военния историк генерал Йордан Венедиков в книгата си „История на доброволците от Сръбско-българската война – 1885 г.“, отбелязва героичното участие на италианските работници във военните действия срещу подтикнатото от Австрия нахлуване на сръбски войски в България. Тогава 70 инженери и работници сформират италианското Дружество за взаимопомощ и заедно с цялата си техника и голямо количество санитарни материали се присъединяват към защитниците на България. Председател на Дружеството е Рикардо Тоскани.

С техническите си средства и с уменията си на санитари италианците допринасят за спасяването на голям брой ранени в сраженията при Сливница и Пирот. Някои от тях загиват. След края на войната италианският крал Умберто І удостоява със специален медал за гражданска доблест знамето на италианската доброволческа дружина.

Освен с проектирането на бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ между 1897 и 1907 г. арх. Тоскани се занимава и с организирането на строителните операции. Италианският консул в града насърчавал младия архитект да проектира и строи много други обществени и фамилни сгради в Бургас. Подписът му стои под проектите на редица красиви сгради в Бургас – хотел „Империал“, „Модерен театър“, къщите на Йови Воденичаров, д-р Миркович от Сливен, двете къщи на Йонидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и др.

През 1918 г., заедно с архитект Светослав Славов проектират пансиона на девическото училище „Свети Йосиф“ в комплекс с католическия параклис „Свети Йосиф“.

Сградата на музея „Петя Дубарова“ е също проектирана от Тоскани през 1926 г.

В края на живота си, болен от туберкулоза, с надежда да оздравее, заедно със сина си замива за Котел (през 1928 г.) и там днес почиват останките на този знаменит архитект.

Неговият племенник Марио Тоскани е проектант и сградостроител, дал изключително много за архитектурната визия на град Раковски.
11.
cert
05.09.2018 11:53:31
2
3
Центъра чуден сив, с парково осветление по поръчка правено от заварени профили... най грознавото на света. С една сива боя като грунд. Лампи тип бесилка на Г и фонтани от които кучетата пият вода а не бургазлиите си мият краката от пясъка. Чудо, чудо...
10.
ho
05.09.2018 11:51:55
1
5
Да сменим альошата като претопим статуята му и направим от същия материал статуя на николовчето. Съзидател и благодетел на съвременен бургааш!
9.
Бс
05.09.2018 11:48:16
0
5
А архитектът на "съвременния" Бургас,какво ще го правите? Такъв хубав център и фонтани ни завеща.
8.
хидтоинжинера също е с голям принос
05.09.2018 11:37:13
2
1
а някой български архитект да знаете?
7.
Молко повече
05.09.2018 11:05:33
0
5
Рикардо Тоскани (на италиански: Ricardo Toscani) е италиански архитект с изключително голям принос за урбанизацията и модернизацията на град Бургас.

Биография
Той е роден на 4 септември 1857 г. в градчето Индуно, разположено до река Олона, Ломбардия, Австрийската империя, днес в Италия. Предполага се, че след завършване на политехническо образование в Италия, той е пристигнал в България през 1883 г. Тогава именно се продължава строителството на международната ж.п.линия в сектора от Саранбей (Септември) до София. След тази дата италианското дружество „Виталис“ предприема строителни дейности и голяма група италианци, ръководени от инж. Бартел, пристигнали в България. Сред тях със сигурност може да се твърди, че е бил Рикардо Тоскани.[1]

Военния историк генерал Йордан Венедиков в книгата си „История на доброволците от Сръбско-българската война – 1885 г.“, отбелязва героичното участие на италианските работници във военните действия срещу подтикнатото от Австрия нахлуване на сръбски войски в България. Тогава 70 инженери и работници сформират италианското Дружество за взаимопомощ и заедно с цялата си техника и голямо количество санитарни материали се присъединяват към защитниците на България. Председател на Дружеството е Рикардо Тоскани.

С техническите си средства и с уменията си на санитари италианците допринасят за спасяването на голям брой ранени в сраженията при Сливница и Пирот. Някои от тях загиват. След края на войната италианският крал Умберто І удостоява със специален медал за гражданска доблест знамето на италианската доброволческа дружина.

Освен с проектирането на бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ между 1897 и 1907 г. арх. Тоскани се занимава и с организирането на строителните операции. Италианският консул в града насърчавал младия архитект да проектира и строи много други обществени и фамилни сгради в Бургас. Подписът му стои под проектите на редица красиви сгради в Бургас – хотел „Империал“, „Модерен театър“, къщите на Йови Воденичаров, д-р Миркович от Сливен, двете къщи на Йонидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и др.

През 1918 г., заедно с архитект Светослав Славов проектират пансиона на девическото училище „Свети Йосиф“ в комплекс с католическия параклис „Свети Йосиф“.

Сградата на музея „Петя Дубарова“ е също проектирана от Тоскани през 1926 г.

В края на живота си, болен от туберкулоза, с надежда да оздравее, заедно със сина си замива за Котел (през 1928 г.) и там днес почиват останките на този знаменит архитект.

Неговият племенник Марио Тоскани е проектант и сградостроител, дал изключително много за архитектурната визия на град Раковски.
6.
Сър Джон
05.09.2018 11:04:23
5
3
Идиотите, които коментират вероятно току-що чуха за съществуването на Рикардо Тоскани.
5.
Предложение
05.09.2018 10:57:07
5
3
И преплетени анцуг Адибас и Тиква изобразени на герба на града!
4.
*********
05.09.2018 10:37:45
3
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
horeishio kein's cousin
05.09.2018 10:33:53
2
0
a ve snimkajiata vinagi fashta taz sas zelenoto, vinagi..mai taino i obicha
2.
Архитект
05.09.2018 10:23:53
1
5
Мислих , че вече е почетен гражданин
1.
Пълна нула
05.09.2018 10:19:36
5
9
До кога ще се правят циркове с починали хора.
Кой ще отиде да му каже лично че е станал почетен гражданин?
Акт, който е за PR и парлама.
Не води до нищо.
Явно нямат с какво друго
да се занимават от ОбС
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори