×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да сринеш Търговския регистър - като го оставиш на отговорно пазене на грешния човек*


Как да сринеш Търговския регистър - като го оставиш на отговорно пазене на грешния човек*
Правосъдният министър Цецка Цачева носи пряка вина за мегагафа
22 Август 2018, Сряда, 15:29 ч.
Автор: Крум ЗАРКОВ*

Технически проблеми в Търговския регистър е имало и досега. Никога обаче блокирането му не е продължавало толкова дълго време, без адекватно обяснение

Да сринеш електронната система, от която зависи работата на всеки собственик и управител на фирма в България, не е толкова трудно. За това мероприятие не се изискват нито специални интелектуални качества, нито многогодишна подготовка в кибертерористична база в Северна Корея.

Достатъчно е да оставиш Търговския регистър на "отговорно" пазене под контрола на лица, чийто най-значим принос към държавното строителство е партийната им книжка. Провалът ще се случи от само себе си, въпрос на време.

Всичко започна през март с една дребна, но достатъчно некадърна поправка в Закона за счетоводството (в стил "да облекчим малкия и средния бизнес"), която доведе до близо 6-месечен хаос в Търговския регистър и забавяния с по 2-4 седмици на заявления със срок "от днес за утре".

Вписванията на спешни запори, прехвърлянето на дружествени дялове, включването или изключването на членове на управителни съвети, свикванията на общо събрание на акционерите, регистрирането на нови фирми, нотариалните сделки - всяка от тези процедури зависи от работата на регистъра, а забавянията се санкционират за сметка на търговците.

В някои от случаите става дума за разпореждания с активи за милиони, някои от случаите не търпят отлагане поради риск от загуба на значителни суми.

Нито оплакванията от бизнеса, нито молбите за помощ от самите служители на Агенцията по вписванията не доведоха до промяна.

Е, сега не само подаването на заявления, а дори проверката за актуалното състояние на дружествата в сайта на Търговския регистър е невъзможна - този път поради технически причини. Хардуерният срив е само капката, която преля последната чаша търпение.

Стигна се до абсурдната ситуация, в която юристи призоваха търговците да спрат да сключват сделки помежду си до второ нареждане...

Всички останали са свободни да се редят на опашки пред гишетата на Агенцията по вписванията насред август. И да бъдат така добри да си плащат по двойна тарифа заради внасянето на заявленията "на хартия".

Сривове и технически проблеми в Търговския регистър е имало и досега. Никога обаче блокирането му не е продължавало толкова дълго време, без адекватно обяснение за причините и без наказания за виновните.

Няма изненада за липсата на разбиране за проблема от страна на Народното събрание - от 240 народни представители в 44 Народно събрание, само 30 притежават диплома по висше юридическо образование.

12,5% от хората, които пишат и поправят законите на Република България, са формално квалифицирани да изпълняват тази дейност. Поне се предполага, че разбират какво гласуват и осъзнават практическите последици от решенията си. Една дузина от депутатите-юристи са възпитаници на Софийския университет. Останалите (с едно изключение*) идват от всевъзможни правни факултети из страната - от ЮЗУ и ВТУ до Бургаския свободен университет.

Като за без пари - толкова.

Настрана оставяме спекулациите за пъкления план за прикриване на следи на фирми с огромни заеми. Далеч сме от мисълта, че правосъдният министър Цецка Цачева собственоръчно е предизвикала късо съединение в сървърното помещение на Агенцията по вписванията.

Но когато за 6 месеца са допуснати 2 срива от подобен мащаб в толкова важна система, все някой трябва да се замисли дали не е прескочил нивото на личната си некомпетентност.

Само до преди година Борисов заплашваше с уволнение всеки министър, който "не прегърне идеята за намаляване на опашките за гишетата".

Ако на това му се казва административна реформа и професионално електронно управление, мерси, ресто.

*Автор на коментара е депутатът от БСП Крум Зарков, завършил международно публично право в Сорбоната

*Заглавието е на Флагман.бг


В категории: Политика


2
Коментара по темата
2.
НЯМА ЛОШО
22.08.2018 15:56:39
1
1
че е завършил престижно ПРАВО.НО ИЗЯВЛЕНИЯТА МУ СА ПОЛИТИЧЕСКИ А ПРОБЛЕМА ТЕХНИЧЕСКИ!!!
1.
Kornelia
22.08.2018 14:34:40
4
2
Колкото по-малко юристи, толкова по-добре ще вървят нещата. Ти като си завършил Сорбоната, виж какъв смотаняк си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Той не намери мъжкото в себе си, за да им го каже в очите, бясна е звездата от първия сезон Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Скокът е пет пъти  Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Апаши разбили апартамента на 85-годишната певица и свили всичките ѝ ценности Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Изместиха ме, детронираха ме,  Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България 11000 души изгледаха на живо финала на шоуто за имитации, милиони бяха пред малките екрани  Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки
Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори