×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Държавата не можела да обезщети застрахованите в „Олимпик“, обмисляла да им наеме адвокатска кантора в Кипър


Държавата не можела да обезщети застрахованите в „Олимпик“, обмисляла да им наеме адвокатска кантора в Кипър
В момента законът не предвижда задължения за обезпечаване чрез български гаранционен фонд, смята Владислав Горанов
20 Август 2018, Понеделник, 11:33 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Привикват кипърския посланик, ще го питат за статута на компанията

Българската държава не може да обезпечи вземанията на българските шофьори, които са застраховани във фалиралото дружество „Олимпик“. Обмисля се обаче ангажиране на кипърска адвокатска компания, която да представлява гражданите ни при дело в Кипър.

Правителството ще настоява пред Европейската комисия (ЕК) и за ускорено приемане на директива за решаване на подобни казуси, която в момента се подготвяла. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинга днес в Министерския съвет, на който бе обявено, че от правителството настояват зам.-шефката на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн да подаде оставка.

Горанов направи коментари по отношение правната рамка в българското и кипърското законодателства.

„Чуха се много спекулации, някои от които бързам веднага да опровергая. Българският кодекс за застраховане предвижда клоновете на юридически лица, осъществяващи застрахователна дейност на територията на Европейския съюз, да внасят вноски в един от гаранционните фондове, управляван, и това е фондът, който служи за покритие на щети при липса за застраховка „Гражданска отговорност“ и липса на установен причинител. Това е, което компанията „Олимпик“ е правела като вноски в гаранционните системи на българската застрахователна система и което се използва за обезщетяване на причинени на трети застраховани лица при липса на установен застраховател, повтарям, и липса на установено превозно средство – когато след претърпяване на щета превозното средство, примерно, е избягало от застраховка. В този смисъл в българското и европейското законодателство липсва основание, тъй като подобни вноски не е следвало да бъдат правени, компанията „Олимпик“ или застрахованите в компанията „Олимпик“ да могат по някакъв начин да се удовлетворят от гаранционните фондове, които съществуват на територията на Република България. Тези български граждани, които имат вземания заради неприключили застраховки, които са прекратени обаче, по изчисление на Комисията за финансов надзор говорим за малко под 10 милиона, автоматично стават (така е и по българския и по гръцкия закон) кредитори на гръцкия фонд и на дружеството в Гърция по несъстоятелност“, заяви Владислав Горанов.

В 14 ч. при външният министър Екатерина Захариева е извикан кипърският посланик, на който щели да бъдат поставени няколко въпроса.

Един от тях е какъв статусът в момента на компанията „Олимпик“ в Кипър и каква ще е процедурата оттук нататък там, тъй като засега у нас нямало официална информация.

Горанов обясни: „Има значение дали дружеството се прекратява в Кипър поради несъстоятелност или дружеството се прекратява в Кипър на друго основание. Този нюанс е свързан с това, че при едната хипотеза – ако дружеството се прекратява в Кипър поради несъстоятелност, българските граждани, които автоматично се суброгират като кредитори, т.е. те няма нужда да подават никакви заявления пред никого, ще имат право да получат (такова е нашето разбиране) обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат подобни застрахователни вземания, ще трябва да се удовлетворяват от масата на несъстоятелността така, както са процедурите при общата несъстоятелност в Европейския съюз, доколкото има общи такива. Това, което допълнително обсъждаме, е, ако се стигне до подобно състояние, да ангажираме кипърско адвокатско дружество – специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес по несъстоятелност ще се води там, който да представлява българските кредитори в Република Кипър, тъй като няма как държавата да се суброгира като кредитор от името на застраховани български граждани в тази компания.“

Министър Горанов щял да разговаря и с кипърския си колега.
По повод настояванията на БСП държавата да поеме обезщетенията на българските шофьори той каза: „Искам да прекратя отново всякакви спекулации по повод на това, че българският закон в момента дава възможност или предвижда задължения за сметка на български гаранционен фонд да се реализират нереализираните права и бъдещи застрахователни вземания на застраховани български граждани там“.

Предстояло иницииране на законодателни промени и настояване пред ЕК да се ускорят промени в съответна проектодиректива.

„Това, което се предвижда в проектодирективата, е в подобни ситуации националните гаранционни механизми да изплащат веднага на засегнатите лица и да регресират към застрахователните гаранционни фондове на държавата-членка. Но това в момента може да стане единствено след промяна на директивата. Ще положим всички усилия да помогнем на българските граждани да реализират правата си в Кипър.
2 милиона неоснователно от страна на кипърската компания са преведени в обезпечителния фонд, който се управлява от гаранционния фонд в България. Тези 2 милиона обаче не могат да се раздадат просто така на български граждани, защото те са недължимо внесени от кипърската компания в българския обезпечителен фонд и вероятно ще се върнат след съответната процедура от кипърска страна в масата на несъстоятелността на подобно дружество“, каза още финансовият министър Владислав Горанов.

В категории: Бизнес , Политика


Почина легенда на ЦСКА
Почина легенда на ЦСКА 14/12/2019, Събота 17:43 0
24
Коментара по темата
24.
обикновен електорат до 23. Герб
21.08.2018 06:20:17
0
1
Виждаме така е - работа има за всички ,а пари само за някои.
23.
Герб
20.08.2018 17:21:54
2
0
Стига сте ревали,работа има,пари има в България,аз работя всеки ден по 12-16 часа и съм доволен.
22.
Рамбо
20.08.2018 17:18:09
1
3
Ами като не могат да ги обезщетят, защо ги карат да си правят нови застраховки, Гербаджиийска сган мръсна
21.
*********
20.08.2018 16:29:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
20.
koko
20.08.2018 15:56:01
0
3
я сега да видим тези олимпик данък платилилиса за миналата година или баце ги е крил ам как да видим той диска на регистъра го поправят в момента с чука баце що не си ходиш в барселона
19.
до 12
20.08.2018 15:55:31
2
2
Не знам кой за кого ще гласува ама си го изби от празната кратуна, че някои мислещ и уважаващ себе си нормален човек ще върне БСП и ДПС да управляват България! НЯМА КАК ДА СТАНЕ!!!
18.
siso
20.08.2018 15:45:11
0
2
а да си дойдем на думата-понеже ес се готви да уреди подобни казуси а то дружеството олимпик свързано с бул инс -да се чете сик е от нашите избързахме да го бутнем без да плащаме за сметка на народа много хитри тези мен ма е срам че гласувах за герб
17.
Сеизмограф
20.08.2018 15:31:00
0
2
ВНИМАНИЕ !!! Засечена е леко завоалирана дейност в коментарите на тролчета, опитващи се да оправдаят виновните за ситуацията в момента и да представят ФАКТИТЕ обърнати наопаки - гражданите сами са виновни ,понеже СА СПАЗИЛИ ЗАКОНА.
16.
Сеизмограф
20.08.2018 15:30:15
0
2
ВНИМАНИЕ !!! Засечена е леко завоалирана дейност в коментарите на тролчета, опитващи се да оправдаят виновните за ситуацията в момента и да представят ФАКТИТЕ обърнати наопаки - гражданите сами са виновни ,понеже СА СПАЗИЛИ ЗАКОНА.
15.
Иванушка глупака
20.08.2018 15:19:30
0
4
до 11.
сега пак някой ви е виновен,нали -"Тариката".Тази застраховка не е на доброволни начала,а ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!Това не ти е,каско примерно,че да проучвам кой застраховател,колко е коректен.Осигуровките ми върху заплатата също са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!Респективно ,след като ДЪРЖАВАТА НАЛАГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ (ако не платиш ставаш закононарушител) ПЛАЩАНИЯ,ТЯ ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРА,ЧЕ СИСТЕМАТА РАБОТИ и ДА ЗАЩИТАВА КОРЕКТНИТЕ ГРАЖДАНИ !
14.
Иванушка глупака
20.08.2018 15:06:46
0
3
до 8.
vini "умника".Четохме ,четохме и разбрахме -Човека взе парите и...kуче влаче, рейс, диря няма няма хей !КРАТКО РЕЗЮМЕ НА статията -МНОГО ТЕРМИНИ ОТ ОБЛАСТТА НА ФИНАНСОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО и В ЗАКЛЮЧЕНИЕ - ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ЗА БАЛЪЦИТЕ.НЯМА ЗНАЧЕНИ,ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕНИЯT ПАЗАР Е РЕГУЛИРАН И ИМА ГАРAНЦИОННИ ФОНДОВЕ - РЕСТОТО НА ПАРИТЕ СЕ ОТЛАГА ЗА СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.В МРАЧНОТО НАСТОЯЩЕ,БАЛЪЦИТЕ КАТО МЕН
ЩЕ ТРЯБВА СОБСТВЕНОРЪЧНО ДА ЗАПЛАТЯТ ВТОРИ ПЪТ ЗА СЪЩАТА ,ПЛАТЕНА ВЕЧЕ ВЕДНЪЖ,УСЛУГА.Ти нещо друго ли разбра,"УМНИКО"???
13.
Някой да направи списък
20.08.2018 15:04:43
0
5
КТБ, Олимпик, Търговския регистър
12.
Ура другари
20.08.2018 14:58:02
1
4
И да не забравите пак да гласувате за ОПГ герП.
11.
сега пак някой ви е виновен,нали
20.08.2018 14:49:43
6
2
вижте само колко коли на глава от населението има-селската мечта на Ганьо-да има собствен автомобил..даже няколко..ами като нямаш 2лв в джоба няма да караш кола е дрисльо.Цялата държава пълна с 100годишни кошници..купи си една кола и я поддържай и обслужвай нормално.Отишли ми се застраховали в най-евтиното дружество дето и второкласник ще усети ,че нещо не е наред и сега държава нямало-Ами няма,заради селяндури като вас-прости,алчни,мързеливи и гледащи все да са на далавера.Ами сори ама пак ви наиграха-като не ви увряха тъпите селски картуни..Другия пък плюе -герб било виновно-ами да дойде бсп тогава пак ли,кво?
И майка ти да дойде пак ще е виновна, щото селянина си е селянин
10.
Славчо
20.08.2018 14:39:07
0
2
За всяко прасе има Коледа!
9.
тъпаци
20.08.2018 14:38:00
6
3
Сега я търсите държавата,нали? ..Всеки краде,влачи,лъже,маже и гледа да прекара другия и най-вече нещо държавно да е(щото всеки си мисли,че му се полага) Що спахте като подписвахте,а? Колко хора изгоряха навремето в банковите пирамиди и продължават да горят хора и в момента ,щото все гледат фалшивото,без пари да го вземат-ми толкова ли не ви дойде на акъла ,че е прекалено евтино? Къде била държавата..на майка ви у шундата е-там ,където сте я пратили..Прост народ
8.
vini
20.08.2018 14:36:30
4
3
Много прости хора има във тази държава.Направете си труда да прочетете статията и ако имате малко мозък ще разберете за какво става въпрос.Спрете да пишите глупости.
7.
Nakoi si
20.08.2018 14:35:35
0
5
ЗНАЧИ ТАКА СКАПАН И ПЕДАЛИ ДА Е А ВАШТА МАМИЧКА МРЪСНА. ТО ИЗЛИЗА ЧЕ НАПРАВИТЕ СЪЩИЯТ НОМЕР И С ДАНЪЦИТЕ. КАКВО ЗНАЧИ ЧЕ ПАК ТРЯБВА ДА ГИ ПЛАТИМ ЛИ ТУМОРИ СКАПАНИ. АМИ ТО ПО ДОБРЕ ДА НЕ ПЛАЩАМЕ НИЩО ЩОТО НЕ СЕ ЗНАЕ. МАЙКА ВИ НЕДЪГАВА ДА ЕБА И ЕБАЛНИЦИТЕ ВИ
6.
wind of change
20.08.2018 14:32:35
2
3
ГЕРБ,ГЕРБ каква я надробихте пак ?Господа управляващи много смело и систематично режете клона на ,който седите.Голяма глупост от ваша страна -да си мислите,че и този път ще мине номерът с много общи приказки(прах в очите)и козметични оставки (едно две жертвени агнета) тук-там. "Ганьо" може да е много търпелив и да изглежда будала ,но удариш ли го по джоба - жална ти майка ! Засега поздрав с песента " wind of change " - балканска версия "батальонът се строява".p.s.Тепърва ще жънете бурите на ветровете ,които сеете.....
5.
сефте
20.08.2018 14:29:25
0
4
ама не разбрах каква е тая дума държава в заглавието
4.
Az
20.08.2018 14:24:31
1
4
Не е държава,а долнопробен кенеф....т.е.,не,дупката на кенефа....
3.
Желание ако има...
20.08.2018 13:58:58
2
7
За какво е тогава този гаранционен фонд?
2.
гастро езофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ)
20.08.2018 13:56:34
0
9
спрете да наричате тая дупка държава, това е торитория в която всеки се спасява както може
1.
ДПС, ГЕРБ, БСП, птрЕЕЕооотите и Румен Радев
20.08.2018 13:47:33
0
7
Мнооо ясно маняцииии. Да питаме ,къде са Тея мижатурки,които ни обеждавяха тук,че Олимпик няма да фалира? Къде са Тея плазмодии??? Лъжат повече от нас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Община Пловдив да обясни на гражданите за разрушаването на Бетонния мост, а не да се всяват ненужни смутове Община Пловдив да обясни на гражданите за разрушаването на Бетонния мост, а не да се всяват ненужни смутове

Това е инженерното решение, иначе ще изпуснем програмния период и европейското финансиране, смята транспортният министър

Жената на Андрей готви за "Фермата" Жената на Андрей готви за "Фермата"

Красивата половинка на продуцента и водещ на риалити формата, смая всички с кулинарните си хрумвания

Ветеринарните лекари отбелязват професионалния си празник Ветеринарните лекари отбелязват професионалния си празник

Датата не е избрана случайно

Създадоха „умна” маска срещу мръсния въздух Създадоха „умна” маска срещу мръсния въздух

Изобретението вече е достъпно за потребители

Откриват ски сезона в Банско Откриват ски сезона в Банско

Ски легендата Марио Мат ще бъде там, за да даде старт на новия сезон

Армия от проститутки печели по 240 бона на месец в Кърджали Армия от проститутки печели по 240 бона на месец в Кърджали

По-голямата част от тях са „гурбетчийки“ за планинския регион и идват само когато клиенти се свържат по обявите им в сайтове за възрастни

Голяма трагедия! 21-годишна шофьорка загина при зверска катастрофа край Плодив Голяма трагедия! 21-годишна шофьорка загина при зверска катастрофа край Плодив

Колата е изхвърчала в канал

ЦИК си раздадоха тайно бонуси от две заплати ЦИК си раздадоха тайно бонуси от две заплати

Решението е гласувано на заседание на 22 ноември с пълно мнозинство от всички 16 присъстващи членове

Никола от ж.к.“Меден рудник“ размаза зрелищно Мерцедеса си Никола от ж.к.“Меден рудник“ размаза зрелищно Мерцедеса си

18-годишният шофьор предизвика тежко ПТП на светофара в Каблешково

Кметът Георги Димитров и Добата засаждат дръвчета в Карнобат Кметът Георги Димитров и Добата засаждат дръвчета в Карнобат

Днес те запретнаха ръкави и се включиха в акцията

Продадоха за 183 хил. долара кръглите очила на Джон Ленън Продадоха за 183 хил. долара кръглите очила на Джон Ленън

Кръглите очилца са доставени на легендарния член на Бийтълс през 1966 г.

ЮНЕСКО изважда култов белгийски карнавал от списъка си ЮНЕСКО изважда култов белгийски карнавал от списъка си

Причината е постоянни обвинения в антисемитизъм

Тръмп вижда собствената си победа в изборите догодина, гледайки успеха на Борис Джонсън Тръмп вижда собствената си победа в изборите догодина, гледайки успеха на Борис Джонсън

Ще бъда преизбран догодина, смята американският президент

Зловещ инцидент с красива журналистка! Сега изглежда ужасно Зловещ инцидент с красива журналистка! Сега изглежда ужасно

Радвам се, че съм жива, написа тя след инцидента

Секси полицайката Диана се напи и направи неописуемо шоу 18+ Секси полицайката Диана се напи и направи неописуемо шоу 18+

Публикациите предизвикаха вълна от недоволство сред потребителите, които настояваха да бъдат взети мерки и тя да бъде наказана

Фолксваген отказва да избере локация извън Турция за новия си завод Фолксваген отказва да избере локация извън Турция за новия си завод

 Германският автопроизводител не очаква трудности заради отлагането на решението да строи ли завода

Борис Джонсън постигна съкрушителна победа във Великобритания Борис Джонсън постигна съкрушителна победа във Великобритания

 Резултатите ще дадат тласък на Brexit

САЩ и Китай на прага на споразумение САЩ и Китай на прага на споразумение

 Тръмп одобрява търговската сделка

Лидерите на ЕС се споразумяха за „Зелената сделка” Лидерите на ЕС се споразумяха за „Зелената сделка”

Полша, която е силно зависима от производството на електроенергия от въглища, не пожела да поеме засега ангажимент

Консерваторите на Борис Джонсън с убедителна победа на изборите във Великобритания Консерваторите на Борис Джонсън с убедителна победа на изборите във Великобритания

Сега той ще има възможност да доведе до край намеренията си за Брекзит на 31 януари

Румен РАДЕВ Румен РАДЕВ Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата Виц на деня Виц на деня Срещат се двама наркомани:
- Наскоро се запознах с едно момиче.
- Взели й телефона?
- За какво са ми толкоз телефони, взех й компютъра.
Виц на деня Виц на деня 2020 година. Урок по български език:
"Как да пишем правилно емотикони."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не отлагай за утре това, което можеш да накараш да направи някой друг.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори