×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов притиска Ралица Агайн да подаде оставка "доброволно" заради фалита на "Олимпик" (допълнена)


Борисов притиска Ралица Агайн да подаде оставка "доброволно" заради фалита на "Олимпик" (допълнена)
Премиерът има двуяка роля, защото е председател на най-голямата партия, коментира финансовият министър Горанов
20 Август 2018, Понеделник, 09:20 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Правителството не може да я освободи, а парламентът има изключително лимитирани правомощия, обясни финансовият министър Владислав Горанов


Премиерът Бойко Борисов и правителството искат оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Причината са пропуски в работата на звеното, за което тя отговаря, свързано с контрола на застрахователната дейност.

Повод за исканата оставка е фалитът на застрахователното дружество „Олимпик“.

Правителството не може да отстрани Агайн. Това би могъл да направи парламентът, но при изключително лимитирани правомощия, обясни финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет.

Затова и от правителството смятат, че Ралица Агайн следва да напусне доброволно. Така тя ще запази доброто си име като специалист, обясни Горанов.

Днес в Министерския съвет се състоя междуинституционална среща, ръководена от премиера Бойко Борисов, заради фалита на „Олимпик“. Потърпевши от ситуацията са близо 200 000 български шофьори.

На брифинга Владислав Горанов коментира, че няма как държавата да се суброгира от името на застраховани в „Олимпик“ български граждани.

„Тук искам да се върна и върху ролята на регулатора и бележките и слабостите, които от страна на българското правителство искам да отправя към Комисията за финансов надзор. Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската компания е отнет и дотук свършва приносът на Комисията за финансов надзор (КФН), издавайки забрана за сключване на нови полици на територията на Република България от това кипърско дружество. Липсва обаче информация към Министерството на финансите, към правителството и към Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание за последствията от отнемането на лиценза в Република Кипър. Няколко месеца течат съдебни процедури, а се оказва, че в деня, в който финансовото министерство на Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската КФН не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който ще функционира оттук нататък процесът, и начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират. В този смисъл намираме сериозни пропуски в ръководителя на направлението „Застрахователен надзор“ г-жа Агайн. Българският закон не предвижда възможността правителството да иска нейната оставка. Така също и българският парламент има изчерпателно изброени хипотези, при които може да освободи предсрочно член на КФН, избран от парламента. Но някой трябва да поеме отговорност и като се има предвид структурата и начина на управление на КФН, т.е. всеки от нейните ръководители на отделения се избира от българския парламент, и като се има предвид, че по-голяма част от натрупаните проблеми и липсата на адекватни действия в застрахователния сектор са довели до подобна криза, позицията на правителството е, че г-жа Агайн трябва доброволно, тъй като пак повтарям, четейки Закона за КФН, не откриваме подобни основания... Знаем, че стартира и проверка на българската прокуратура, която ще установи дали функциите на зам.-председателя на КФН са изпълнявани добросъвестно и така, както предвижда законът. Така или иначе ние ще настояваме за това г-жа Агайн да поеме отговорност и да освободи поста, който заема“, заяви Владислав Горанов.

Той коментира като пропуск на КФН това, че не е обърнала специално внимание на доста по-ниските цени и отстъпките, които е давало дружеството „Олимпик“.

Горанов заяви, че ще инициират законодателни промени по повод казуса.

След репортерски въпрос финансовият министър каза: "Приемете сегашното изявление, което е консултирано и с министър-председателя, който между другото е в двуяка роля, тъй като е и лидер на най-голямата партия в българския парламент, че ние искаме г-жа Агайн да поеме отговорност за състоянието на застрахователния сектор и в случая неблагополучието, пред което са изправени стотици хиляди български граждани, и да освободи заемания от нея пост, тъй като очевидно в работата на това отделение в КФН има редица слабости, натрупани през последните години, които за съжаление тя неудовлетворително е адресирала. Пак подчертавам, че законът дава изключително лимитирани правомощия на Народното събрание за освобождаване на член на КФН. Какво ще бъде окончателното действие на Народното събрание – то, естествено, трябва да е само в рамките на Конституцията, въпреки че при едно недобре мотивирано освобождаване на такъв член на колективен орган, би могло да породи права за него и впоследствие да търси правата си пред Европейския съд по правата на човека."

Такъв бил случаят с бившия подуправител на БНБ Цветан Гунев, за който все пак ситуацията била несъпоставима.

„Но като политическа позиция ние смятаме, че тя, ако иска да запази доброто си име на специалист в сектора, трябва да признае свои пропуски и да освободи заемания от нея пост“, заключи Владислав Горанов.



В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
13
Коментара по темата
13.
човек от народа
20.08.2018 15:48:16
0
0
Цитат -"Така също и българският парламент има изчерпателно изброени хипотези, при които може да освободи предсрочно член на КФН, избран от парламента."АЛОУУ - СЪВСЕМ ЗА БУДАЛИ НИ ВЗЕХТЕ !!!ЗНАЧИ ПАРЛАМЕНТЪТ ИМА ПРАВОМОЩИЯТА ДА НАЗНАЧИ ,А НЯМА ТАКИВА ДА ОСВОБОДИ ???ПУСТА ГЬОСТЕРИЦА.........
12.
Минчо Агайн
20.08.2018 14:56:48
0
2
Май е унука
11.
реалист
20.08.2018 13:48:44
0
4
Е КАК ДА Я ПРИТИСНЕ КАТО Е ДЪЩЕРЯ НА ГЕНЕРАЛ ОТ ДС ТОЙ ЗАТОВА Я Е НАЗНАЧИЛ 2014Г. , НЕ МУ Е ЛЕСНО НА БОЙКО
10.
*********
20.08.2018 13:41:37
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
Абе, Тикво
20.08.2018 13:28:01
0
5
Не разбирам едно. Само преди няколко дена, Борисов, типично в неговия нагъл стил се изказа, че трябвало ние, като граждани да си отваряме очите като си избираме къде да се застраховаме!!! Сега видиш ли, се оказва, че все пак държавата е тази, която трябва да си отваря очите.....и естествено, те милите (правителство и парламент) не можели да направят нищо. И това го казва човека, който на практива командва и "независимата" съдебна власт!!!!!
8.
RE-6
20.08.2018 13:14:39
0
0
Едва са го уредили навремето да дойде в Бургас. Сега да го разкарат.
Че кой да сложат. Те от Вършило-свършили. От Айтос, Поморие, Несебър - не може.
Пък и какво общо имат с наводненията ?
Много лично отношение.
7.
Любопитен
20.08.2018 13:04:48
0
7
Защо само зам.председателя, председатела на КФН да не е хванал Мойсей за камбаните или пърдят в едно гърне с пожарникаря?
6.
ЯКАТА РАБОТА
20.08.2018 12:41:49
3
4
Боривсов започва да се дърши доста странно. Все едно я кара на парче, без да му пука. Я да вземе да погледне шефа на пожарната в Бургас, заради когото загинаха толква хора от наводнения. Какво се заяжда с дамата по-горе, която реално е облсужвала интересите на неговите министри. Да си почисти МВР-то, като започне от пожарната най-напред. А още по напред да разкара корумпираното котило на шефа на пожарната в МВР, в Бургас.
5.
restodeliver
20.08.2018 12:35:00
2
5
Ако бяхте информирани кой е Генерал Агайн,нямаше да напишете такова заглавие.
4.
again
20.08.2018 12:30:36
1
3
Бих я опънал тази кака :)
3.
демократ
20.08.2018 12:11:08
2
12
Провеждането на поредни "избори" след многогодишно управление от криминален вид не е изход а удължаване на агонията ! Народният съд неизбежно и необходимо бъдеще за Родината ни ! Иначе просто няма никакъв смисъл !
2.
питанка
20.08.2018 12:07:08
6
15
Хайде пак някой друг е виновен за пълното безхаберие на Борисов. На 6-тия ден след фалита се почеса по главата и заяви, че ужилините ще си получат парите ама в Кипърски драхми ! И нито дума затова, че собственик на "Олимпия" е испанец объркан здраво със СИКаджиите братя Маргени ! Длучайно съвпадение ! ВЕрвайте Му !
1.
Герб оставка
20.08.2018 12:03:32
9
16
Вашата оставка Борисов чакаме,вашата,а не кьорфишеци да ни пробутвате с калинките Ви.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори