×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министрите Цачева и Захариева са гласували „за” Истанбулската конвенция и третия пол


Министрите Цачева и Захариева са гласували „за” Истанбулската конвенция и третия пол
Няма опасност БСП да бъде изключена от ПЕС заради отказа да приеме конвенцията
27 Юли 2018, Петък, 10:45 ч.
Автор: Антония ЧОРЕВА, снимка: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Нинова „била подложена на жесток бой”, за да даде положителна позиция за скандалния документ


Министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на правосъдието Цецка Цачева са дали положителни становища за Истанбулската конвенция.

Това съобщи в Казанлък лидерът на БСП Корнелия Нинова, която преди малко се е запознала със становищата „за” и „против” документа, който скандализира обществото и предвижда въвеждане на трети социален пол. Днес Конституционният съд категорично реши, че Истанбулската конвенция е противоконституционна.

Решението коментира и Нинова, чиято партия беше против конвенцията. Тя обясни, че „никой не знае, но през последните 5-6 месеца БСП е била подложена на жесток бой и от свои, и от чужди”.

„Изключително щастлива съм, че разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на Бойко Борисов, която я внесе и който след една година управление каза, че съжалява единствено за това, че тя не е била обяснена и приета”, обясни Нинова.

А становищата на външния и правосъдния министър показвали отношението на цялото правителство.

„Нямаше друга партия в България, която в последните 5-6 месеца да беше подложена на такъв жесток бой от свои и от чужди. Чуждите ни наричаха антиевропейци, своите ни заплашваха с изключване от Партията на европейските социалисти”, каза Нинова.

На въпрос на Флагман.бг остава ли сега опасността за изключване от ПЕС Нинова отговори, че вече не стои на дневен ред.

„След мисията, която беше тук миналата седмица, изпратена специално да ни убеждава, мисля, че с взаимно уважение си обяснихме, че сме на различно мнение и различните мнения трябва да се уважават”, каза още Корнелия Нинова.

Тя добави, че нейната партия ще продължи да се бори с насилието над жени с всички средства, както и досега, но и наесен ще внесе законодателни промени в законодателството.

В категории: Политика


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
Оооооо
27.07.2018 17:16:37
1
3
Кой беше пък тоя фильо димимитров...аман от болни мозъци!!! Няма ли мислещи, качествени хора в тая държава??? Познати, които живеят навън , връщайки се за малко пред лятото, казват: "тук става все по-лошо"!!!
17.
f
27.07.2018 15:19:38
11
4
Fuck BSP tezi mrusni izrodi
16.
me
27.07.2018 15:09:33
3
3
14, к'во цитираш неподписалият Конституцията, въргалящият се по палатковите лагери, цял живот на държавна хранилка?
15.
q
27.07.2018 15:03:40
2
2
Забравете за Шенген, Еврозона, престъпната шайка ГЕРБ рязко ни завъртя към техния господар от Кремъл с поредица от действия, които обслужват руската олигархия и интереси! Оставка!
14.
f
27.07.2018 15:01:00
2
1
Филип Димитров: Истанбулската конвенция не противоречи на българската Конституция
"Джендър идеология", която е толкова популярна колкото "екофашизъм" няма никаква правна стойност, казва още конституционалистът

Днес Конституционният съд излезе с решение, с което с осем на четири гласа обявява Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, за противоречаща на основния закон - Конституцията. Четири от висшите магистрати подписаха документа с "особено мнение" - Румен Ненков, Филип Димитров, Константин Пенчев и Георги Ангелов.

Ето с какви са мотивите на бившият премиер Филип Димитров:

"Не съм съгласен с решението по конституционно дело № 3/2018 г., с изводите на мнозинството, както и подхода към тях, по следните съображения:

Конституционният съд би следвало да разгледа искането за обявяване на противоконституционност в следните насоки:

- Съществува ли текст или принцип в българската конституция, който да се намира в противоречие с целите, обсега или конкретни разпоредби на Конвенцията;

- Съществуват ли вече като част от българската правна система други актове, които съответствуват на съдържанието на Конвенцията и

- До какво се свежда отговорността, поета от правителството, респ. от парламента, за да се установи има ли и какви рискове от бъдещи действия, които биха могли да застрашат конституционния ред.

Разглеждайки искането, без да разграничи отчетливо тези елементи, мнозинството попадна в объркване и в контекста на особено шумна политическа кампания (която Конституционният съд, разбира се, не може да пренебрегва, но трябва да оценява с подобаващата му прецизност), стигна до постановеното решение.

Конвенцията определя целите и обхвата си в чл. 1 и 2 изключително в рамките на насилието над жени и домашното насилие. Обстоятелството, че тази проблематика е третирана в други законодателни и ратифицирани от България международни актове (подробно изброени в решението), ни най-малко не отменя правото на правителството да подпише нов международен акт, които създава допълнителни гаранции за международно сътрудничество при спазването на тези норми (тъкмо това е и новото в Конвенцията – ангажимент за по-разгърнати мерки за защита срещу насилието над жени и домашното насилие).

Дали обаче България не трябва поради бедност да откаже закрила на пребивани жени не е конституционен въпрос, а въпрос на изпълнителната и донякъде на законодателната власт.

Мнозинството избра като основен аргумент за мотивиране на решението си приемането, че с позоваването на пола в неговото социално измерение
(употребата на термините "gender" или "genre") се изразявала "идеята, че социалното измерение на пола е независимо от биологичното". Така мнозинството, макар и формално да посочва неразривната връзка между биологичната и социалната характеристика на пола, всъщност имплицитно е възприело тезата, развита в становището на президента, че полът (и като даденост, и като поведение) по българската Конституция бил само биологично определен. Тази теза е съвършено несъстоятелна.

Цитирайки чл. 47, ал. 2 от Конституцията, мнозинството изтъква, че е употребен "терминът жени, който е несъмнено основан върху биологичното разбиране за пола". По силата именно на чл. 47, ал. 2 защитата на жената е свързана с нейната социална роля точно толкова, колкото и с биологичната (при това майчинството съвсем не е задължително да е "биологично"). Тъкмо това има предвид и Конвенцията, а не измисляне на някакъв "небиологичен" пол. Такова разбиране съвпада с поддържаното в края на мотивите към настоящето решение и е удивително, че мнозинството не е успяло да долови това съвпадане.

Мнозинството е отделило твърде много внимание на преводаческите усилия във връзка с понятието "gender" или "genre" – усилия, напълно излишни, защото преводът е въпрос само на улеснение и изясняване за ратифициращите страни. Единствените меродавни за приложението на Конвенцията (включително и като част от националното законодателство) са текстовете на двата езика – английски и френски, така че всеки термин може да бъде превеждан и описателно, стига това да изяснява смисъла му.

В езиците, в които типичната дума за пол - "sex", има двойнствено звучене, терминът "gender" или "genre" освобождава понятието от еротичното му звучене, което на български думата "пол" постига успешно, но в никой език на тези думи не се придава "небиологично" значение.

В мотивите към решението са изброени изчерпателно всички случаи, в които е употребено понятието за пол, натоварено със социалните му характеристики ("gender" или "genre"), и в нито един от тези случаи не се говори за трети пол или за нещо друго освен жени и мъже. Напротив, отхвърляйки насилието над жени, изрично се споменава, че има нестереотипни полови роли, т.е. има хора, чието социално полово поведение е "особено", (т.е. отклонява се от типичното за съответните полове, "gender" или "genre", които си остават два). Да се мисли, че е противоконституционна забраната да се упражнява по тази причина насилие върху тях, е абсурдно.

Създава се обаче едва ли не впечатлението, че тезата на мнозинството по същество обявява за противоконституционна например забраната да се пребиват трансвестити – нещо, което противоречи и на принципите на Конституцията, и на всички действащи антидискриминационни и наказателноправни разпоредби.

Друга погрешна интерпретация на мнозинството е свързана с понятието "идентичност, основана на пола" ("gender identity"). Съществуването на хора, които в поведението си се отклоняват от традиционните мъжки или женски роли (и желаят да е така), е житейски, а не нормативен факт и никоя конституция или закон (дори нацистки или комунистически) не може да определи дали тях ги има или не, а само дали могат да бъдат изтребвани (в случая с нацизма), дискриминирани и изселвани (при комунизма) или снабдени с елементарна защита срещу насилие, каквото предвижда конвенцията. Очевидно публичното признаване на един съществуващ факт помага, а не вреди при гарантирането на тази защита. Да се твърди (както в някои от постъпилите становища), че някаква "българска конституционна идентичност" противоречала на признаването на съществуващи факти от живота е нелепо.

Да се твърди, че Конституцията забранява да се говори за това, понеже то "не цели постигане на равенство между половете, а заличава разликите между тях, с което принципът на равенството загубва смисъла си", е също необяснимо. Как точно става заличаването на разликата между половете за мен (и вероятно други със също така обикновени възприятия като моето) остава загадка. Но от това се извежда увенчаващата мотивите към решението фраза, че "ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент". Излиза, че според конституционния законодател изясняването на факта, че има лесбийки или трансвестити означава, че мъжете и жените ще станат еднакви. Слава Богу, нищо в текста на Конституцията не показва, че конституционният законодател е имал подобни мисли.

Бурната социална реакция на българското общество, макар и подстрекавана от неверни тълкувания и внушаване на фалшиви страхове, очевидно отразява някои реални опасения, свързани с възможността ратификацията на Конвенцията

а) да се окаже способ за проправяне на път към признаване на еднополовия брак и

б) да открие пътя за екстравагантни неправителствени организации към насаждане по "законен" начин сред децата на "свръхосвободени" идеи (като самоназоваващата се така "джендър идеология" – "gender ideology").

Първото опасение е неоснователно. Според чл. 46, ал. 1 от българската Конституция бракът е съюз между мъж и жена. Конституционни изменения не стават чрез конвенции, а единствено по начин, описан в глава IX от Конституцията.

Второто опасение има своите основания. Факт е, че понякога разумни класически либерални идеи се защитават от тесногръди либералфанатици или екстравагантни авантюристи по съответен за манталитета им начин. Конституционният съд не е призван да гадае дали такива ще се втурнат към българските училища и дали някое правителство няма да ги допусне там – нещо, което то има всичката власт да възпре, а при наличие на обратна политическа воля то би могло да ги допусне със или без обсъжданата Конвенция.

Понятието "джендър идеология" (с което българското общество се запозна напоследък) е точно толкова популярно, колкото понятията "екофашизъм" (ecofascism) и "феминистонацистка" (feminazi). Общото е, че и трите понятия могат да се използват от ентусиазирани интелектуалци, но нямат никаква правна стойност.

Не съществува обаче никакво основание - поради страх от това, че някое правителство няма да си свърши работата или че някои родители се считат неспособни да възпитават децата си – да се обявява за противоконституционна международна конвенция, която не противоречи на никакъв текст или принцип на българската Конституция.
13.
Наблюдател
27.07.2018 14:55:51
4
8
Респект към БСП и Нинова за разумната и последователна политика по отношение на тази гнъс! А тези които са подписали, ами то трябва само да ги видиш за да разбереш защо са подписали!
12.
Наско-педераско
27.07.2018 14:37:02
2
12
Абе Наско, я си го кажи направо, че използваш краставиците освен за ядене, и за други неща. Не случайно еврогетаците приеха закони против кривите краставици - правите им влизали по-добре. Толкова по Истамбулски конвенции и пр. педерастки менти...
11.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
27.07.2018 14:26:09
11
1
Не изпускайте момента да сме в пакет с държавите които провеждат модерни полови изследвания.
Не е сега момента да губим специалисти ако се окаже че има милиарди бюджети за такива изследвания. Ние трябва дори да водим тези теми ако сме лидери. Ние трябва да сме в челото на тази дискусия със добро. Мислете като Левски!!!!
10.
DJARO
27.07.2018 14:24:58
2
6
Koito glasuva...ZA..Istanbulskata konvenziq...DA BUDE PROKLET DO 9to KOLQNO...AMIN????V BG si ima mnogo strogi zakoni za doma6noto nasilie....prosto trqbva da se prilagat..a tazi konvenziq e napisana zaradi tezi 5-6,,4lena v neq..prokarvaiki tazi ideologiq...ubivaiki bude6teto pokolenie v stranata...mujut si ima morkov.....jenata si ima praskovka...taka 4e NQMA nujda ot kokteili...
9.
Стига!
27.07.2018 14:24:45
2
14
Стига с тая просташка конвенция! Природата е създала модела мъж-жена! И НИКОЙ не може да променя това! Болни мозъци! Лекувайте се!!!
8.
Наско
27.07.2018 14:23:00
13
4
Няма какво да питате Българите тикви дето се дадоха на турците без бой през 1400та.
Ще правим каквото каже Холандия и Англия.
Ако те мислят че му е времето, значе това му е времето.
Ако може да привлечем клиенти на болниците за рязане на полови органи, ако може да привлечем джендъри като туристи - добре са дошли.
Ние сме сигурни в пола си.
На всеки ще направим място със добра дума.
Точка!!!!
7.
Истината
27.07.2018 14:20:06
15
4
Гледайте практично на нещата.
Не съдии ами учени трябваше да се произнесат.
А з бизнеса щяхме да имаме много повече ползи и ще имаше да се похвалим с нещо ново пред света че сме отворени. Конвенцията е за някои хора специфично, няма да навреди на никой.
Напротив щеше да даде повече гласност.
Това би ни дало повече туризъм.
Никой не е забогатял от държене на главата в пясъка.
Аз пък съм за тая конвенция. Бих гласувал ДА.
Възможно да има такива хора.
НИЩО не ми струва.
Но давам шанс да съм със най напредналите държави.
6.
За Цецка е нормално
27.07.2018 14:17:43
0
15
"Бащата" незнае мъж ли е или жена
5.
пешев
27.07.2018 14:06:28
14
6
ТАЯ МАЗНА МУЦУНА КУР НЕЛИЯ СЪЩО ПОДКРЕПИ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ В НАЧАЛОТО..
4.
Smith
27.07.2018 14:02:42
3
22
Че то другарката Цецка Цачева Данговска ни на жена прилича, ни на мъж. Нормално да гласува с ДА за конвенцията. Очаквам и Ангелкова да я подкрепи, но съм се излъгал.
3.
Аз
27.07.2018 14:02:17
3
16
Ами това изчадие Цецка си направо Дженифър....имам нейна снимка да си плаща кучето...
2.
Въй!
27.07.2018 13:59:33
3
19
Ами тя Цецка Ц. си е от 33-тия джендър! Как няма да гласува "за".
1.
ЧУЛИ-НЕДОЧУЛИ
27.07.2018 13:47:14
19
8
АЗ СЪЩО НЕ ПОДКРЕПЯМ КОНВЕНЦИЯТА, НО ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА? КАКЪВ ТРЕТИ ПОЛ? КЪДЕ ГО ПИШЕ, КАЖЕТЕ МИ НА КОЯ СТРАНИЦА Е, ЗАЩОТО ТАКОВА НЯМА НИКЪДЕ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори