×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тишината на Валери Симеонов в курортите след 23 ч.! ГЕРБ обаче иска да ги даде на местната власт за изключения


Тишината на Валери Симеонов в курортите след 23 ч.! ГЕРБ обаче иска да ги даде на местната власт за изключения
Приеха законопроекта на Валери Симеонов за шума, в който влизат и националните курорти
12 Юли 2018, Четвъртък, 06:57 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

Нови правила за шум се въвеждат в цялата страна

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за защита от шума в околната среда, предложени от вицепремиера Валери Симеонов.

Симеонов представи какво предлага още в началото на гледането на законопроекта.

„Това е наболял проблем.  Десетилетия на този въпрос не се обръщаше внимание, нормативната база е несъвършена, а Законът за шума сега е неприложим”, обясни мотивите си вицепремиерът.
Той даде пример с новата статистика на Световната здравна организация, според която вредата от шума върху човешкия организъм водела до безпокойство и имала влияние върху сърдечно-съдовата система и предизвиква инфаркти и инсулти.

„В България положението е по-тежко от останалите държави в Европа, а различни лаборатории са  установили,  че над 40% от децата у нас са с увреждания на слуховия апарат”, каза още Симеонов.

Той обясни, че законът предвижда откриването на нови търговски обекти в жилищни сгради да става след направено изследване как влияе шумът на околната среда, като се завършва замерване в раммите на 20 дни и се дава становище за откриване на обекта и какво да бъде работното му време.

Втората промяна е в часовете, в които трябва да се пази тишина – от 14 до 16 ч. и вместо от 23 ч. до 7 сутринта, както е сега, сутрешната тишина се увеличава и става до 8 ч.

А органът, който ще следи дали се спазва законът, става МВР. При нарушване на забраната – без значение къде – в курорт, град или село, глобите стават двойни, а заведението се затваря за 7 дни. Ако нарушението се повтори, обектът се затваря за 30 дни.

Първи мнение по въпроса изразиха от ДПС – депутатът Танер Мехмед Али каза, че законът продължава да централизира властта, тъй като норми за шума има в наредби във всички общини и обяви, че ДПС ще гласува „против”, а между първо и второ четене ще внесе промени, за да не се вземат правата на местната власт. Депутатът бе категоричен, че с този закон ще се убие туризмът.
„Прилагането на закона в националните курорти трябва да е подчинено на същата логика, курортите също са места, в които почиват хора и не бива да посягаме на тяхната независимост. Не мисля, че курортите трябва да са по друг режим”, отговори му Валери Симеонов, но уточни, че е отворен за обсъждания и промени между първо и второ четене.

Славчо Атанасов от Обединени патриоти защити тезата на вицепремиера и даде пример как като е бил кмет на Пловдив най-голямата част от оплакванията на хората са срещу шума и хората не можели да живеят спокойно и изрази несъгласие с тезата, че тези промени ще фалират бизнеса. 

Вицепремиерът обясни, че тези мерки за шума в курортите не са само в България и страната няма да е последната, която ще ги въведе. Той даде пример, че от 1 януари 2017 г. в Ибиса и във всички корурти на Испания не може да има никакъв шум след 22 ч. А в Германия пък изискването било тишина след 20 ч. есента и зимата и след 21 ч. за лятото и пролетта.

Минути преди да бъде гласуван законопроектът за шума, позиция по него взеха и коалиционните партньори от ГЕРБ – депутатът Димитър Бойчев  каза, че в сегадействащия закон има разминаване между компетентните органи, които трябва да го прилагат, тъй като шумът обикновено е в събота и неделя, а РЗИ не работи тогава.

Бойчев обаче изрази мнение, че мярката за затваряне на заведение за 7 дни е крайна, тъй като в сезона направо става безсмислено то изобщо да работи, ако бъде затваряно първо за 7, а после и за 30 дни
Бойчев защити тезата и на министъра на туризма Николина Ангелкова, че курортите трябва да останат в ръцете на местната власт.
„Трябва да се търси баланс между здравето на хората, но и да се създадат условия на бизнеса да работи.  Трябва да се делигират права на местните власти, които си познават по-добре региона”, каза депутатът от ГЕРБ.

Същата теза защити и депутатът от ДПС Севим Али, който каза, че трябва да се направят промени между първо и второ четене на закона, според които курортите трябва да останат в ръцете на местната власт, тъй като това би попречило на целия туристически бранш.

Симеонов обаче отговори: „Категорично не мога да се съглася с предложението за промяна, просто защото тогава ще изпаднем в същата ситуация, в която сме в момента. Другото няма да доведе до спиране на шума в заведенията. Не разбирам кое е по-страшно - ако вляза в едно кафе и не ми издадат касова бележка за  2.50 лв. или една отворена дискотека, която побърка целия несебърски залив. За силен шум, агресия или терор затваряме до 7 дни, а за един касов бон – до 30 дни”, даде за пример той.

Депутатите приеха законопроекта на първо четене със  127 гласа „за”, против бяха 17 - ДПС, а въздържали се 10 – от БСП.

В категории: Политика


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
14
Коментара по темата
14.
Пешо кура
12.07.2018 18:19:14
0
0
Ееее..тъкмо си помислих че задачата ще бъде поставена на шматароците от "обществен ред" но явно нямат правомощия
13.
666
12.07.2018 17:28:59
2
4
Валерито днес каза,че не играел по масите и не си правил джуки.Ей на такъв му казвам мъж на място.Принципен и сериозен.Малко са такива като него.
12.
13
12.07.2018 17:20:21
4
5
Валери много готин човек си.
11.
министерски ода
12.07.2018 17:19:30
4
2
На шума ше кажа СТИГА
тишината тука с мен ПРИСТИГА
всеки плажен мафиот
се страхува от Валери важен патриот
ако Волюмето на макс надигат
даньчни и НАП ще му намигат
нема ден нема нощ
служа верно на Банкянския вожд
да са чува моя глас
шшш мишки аз сьм от Бургас
с мафията сме на Влас
Асфалт паша е над закона
яхнал вместо слон фалкона
ще ви управлява от сльнчевата Барселона
10.
Kav Dalaveri
12.07.2018 15:47:35
1
4
Ей много заблоден народ ееей ма така е като дойдеш от Сливен Ямбол и прочие в Бургас и се помислиш за ителигентен селянин така се получава
9.
VARA
12.07.2018 15:36:34
7
7
БРАВО!!!!!! АДМИРАЦИИ ЗА Г-Н ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ . ТОВА Е БЪЛГАРИН И ПАТРИОТ, А ДА МУ МИСЛЯТ МЕСТНИТЕ ВЕЛМОЖИ КМЕТОВЕ ПО СЕЛАТА, КОИТО ОСВЕН, ЧЕ СА СОБСТВЕНИЦИ НА ПОВЕЧЕТО КРЪЧМИ В ЦЕНТЪРА НА СЕЛАТА ПРИКРИВАТ И ЗАКРИЛЯТ ЦИГАНСКИТЕ ДЖУМБИШИ . С ВСЕКИ СИГНАЛ НА 112 ЩЕ ИМ СЕ СТЪЖНЯВА.
8.
с К.А.Т
12.07.2018 15:35:27
3
3
Викат служителката ми СУЛТАНКА
кьтала милиони в дьржавна банка
Шшшшт ТИШИНА
гасете лампите не искам светлина
нищо че коалицията е пьлен bug
от вас да не чувам гьк
утре като стане 4 лева тоз бензин
до мотела на границата отврям си безмитен магазин
за да няма шуши-муши
ще дам и на Ревизиоро да са нагуши
7.
7
12.07.2018 15:31:14
1
14
ВАЛЕРИТО Е НОМЕР 1.
6.
xaxaxa
12.07.2018 14:56:54
2
2
По прашка тип дантела моникина(тигрова)ще ме познаете съм до кея до слигшота розова хавлия идваите да купинясваме купона тече музиката гарми кво ме интересува за на Далавери глупостите Сланчака къртиииии .
5.
Хайде на протестите платени от мафията!
12.07.2018 14:51:37
3
1
Корнела отчете 76 платени от Позитано протести за 6 месеца! Това е причината да няма БСП-ТВ вече 2-ра година от решението на Конгреса на БСП! Платени протестери, платени гласоподаватели, платени лъжи от фалшиви сайтове, БСП Корнела и свине си плаща за да е на власт поне на Позитано! Тъпите червенотиквеничета ще и духат на голямата дупара, а тя към Вирджините прехвърля капитали при Еленка Станишковата Офшорка!Бедрум,Кубанита .. са на БСП спонсори и ще има протести в тяхна защита!
4.
Браво г-н Симеонов
12.07.2018 14:51:10
6
11
Напред ,Бургас е с Вас такъв политик ни трябва
3.
давай ВАЛЕРИ НАРОДА Е С ТЕБ
12.07.2018 14:25:51
7
14
всички които са против закона са купени от мафията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2.
Бедрум
12.07.2018 14:25:31
15
7
Бойко глухчо си намери, кръсти го Валери
1.
БСП само 10 присъствали!
12.07.2018 14:24:27
3
9
Явно това е бъдещият парламентарна опозиция БСП-10 и ДПС-17, общо 27 представители на мангалите и на мафията! Да са живи и здрави и без късмет :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори