×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Босът на "Подкрепа" жестоко обиди протестиращите майки: Приберете си нещастните деца от улиците!


Босът на "Подкрепа" жестоко обиди протестиращите майки: Приберете си нещастните деца от улиците!
Председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов се отнесе унизително с хората с увреждания
19 Юни 2018, Вторник, 12:56 ч.
Автор: Антония ЧОРЕВА, снимки: авторът

Реформата тръгна, но майките плачат. Палатките и протестите продължават

Социалният министър Бисер Петков, представители на организации на хората с увреждания,  протестиращи майки се събраха днес в Министерски съвет и два часа обсъждаха реформата, която трябва да се направи в системата, за да има равни права и справедливи помощи за всички болни.

Срещата започна с добър тон, омбудсманът Мая Манолова представи законопроекта, който са подготвяли заедно с родителите на децата с увреждания, но в хода на изказванията напрежението избухна, когато председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се обърна към протестиращите с думите: „Престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците...”.

В Гранитната зала на Министерски съвет настъпи напрежение, мълчание и насълзени очи на майките, чу се само: „Моляяя, какво казахте!”, изречено от някоя от жените. Но дискусията продължи.

Стана ясно, че синдикатите не са напълно съгласни с предлаганите промени.Възражение има и Агенцията за хората с уврежданията в лицето на председателя й Минчо Коралски.

В хода на дискусията се разбра, че трябват 100 млн. лв., за да се задоволят всички нужди. Представителка на родителите на деца с увреждания обаче каза, че са нужни много повече пари - 1.2 млрд.лв. Никой не разбра откъде идва тази колосална разлика.

Основният лайт мотив беше, че сега има лична помощ за едва 12 000 души, а тя трябва да обхване над 77 000 човека.

В заключение министър Бисер Петков каза, че ще се вземе най-доброто от законопроекта, предложен от омбудсмана и ще го представи пред работната група, която работи по реформата за хората с уврежданията. Част от мерките ще се вкарат в Закона за социалните услуги, тъй като личният асистент е социална услуга.

Докато министърът говореше обаче, отвън пред Министерски съвет се чуваха възгласи: „Убийци!”.
Пред Флагман.Бг майките казаха, че след грубите думи на Манолов ще си сложат на черните тениски надписи "Синдикати-убийци”.



Те съпровождаха всяко официално лице, което излизаше от Министерски съвет с възгласи „Убийци”.
А в очите им се виждаха сълзи – "Казаха, че сме платени, да си приберем децата...", плачеха жените.

Накрая все пак събраха сили, за да кажат, че ще засилят действията си и няма да спрат нито с палатките, нито с протестите.

В категории: Политика


24
Коментара
24
Коментара по темата
24.
Ани
20.06.2018 05:52:34
1
4
Не са наред тези искания. Защо? Защото преди се искаше да получат парите и сами да решават за какво са им. И така едно дете с увреждане получава около 800-900 лв. Всеки би си помислил, че трябва да са доволни. Но не. Всеки си има проблемите. Най-вече е проблем, че тези пари спират, когато детето навърши 18. Влизайки в системата на възрастните, този болен човек няма почти нищо. И искането на майките в този смисъл има основание. Реформите, които се предлагат, още повече ще ощетят хората. Тук трябва наистина да се прави разлика кои са в състояние и желаят да работят, като е ясно, че говорим за изключения. Обаче работата е там, че се опитват да ги принудят да го правят без да има къде. И така ще орежат и малкото пари, които не стигат за лекарства. Защото пък други могат и са се уредили да работят и те също искат реформи в полза на себе си. Сега майките искат хем високи пенсии, хем асистенти и други услуги. Което ще струва много и ще има дискриминация, ако не се отпуснат на всички с увреждане. Системата с асистенти е скъпа и неефективна. Единствено дневните центрове могат да осигурят интеграция, подпомагане на способности и желанието на някои майки да работят.
23.
Съседка
20.06.2018 00:48:28
0
4
Наши съседи преди 7 години се принудиха да се преместят в Германия, защото големият им син има проблем със слуха. Не бих казала, че заминаха с удоволствие, имаха квалифицирана и добре платена работа тук, ново собствено жилище и подкрепата на семействата. Но детето не вървеше добре, заради слуха имаше и проблеми с говора и оттам - в училище, със средата, в обществото. Много често пътуваха за медицинска помощ до Германия. Българската държава им беше казала буквално "спасявайте си недоносчето". Там са го лекували, сложили са му импланти (които след определена фаза на растеж трябва да се сменят). Миналата година ги посетихме - детето, вече младеж, се пребори с езика и учи в гимназия - най-високата степен за средно образование там. Весел е, общителен и има приятели, ходи на спорт и всичко, което нормалните деца правят. А когато се връщат в България, малкият се дере, че иска тук, големият с нетърпение чака "да си тръгва".
Какво да мисля?
22.
33333
19.06.2018 23:30:51
2
11
НЯма държава имаме ИЗРОДИ за управляващи
21.
Как не ви е срам!
19.06.2018 22:51:20
1
15
Щяло да се наводни със съоръжения. Ами "белите" държави са наводнени. Там се отнасят с тях като с хора, не ги третират като отпадък. Има ли някой, който си пожелава такова дете? Да каже, ако има. Тези хора не са ги изоставили по домовете да ги подритат. И ако успеят да извоюват нещо, няма да е само за техните, а и за тези, които ще се раждат с проблем.
Такива, които са измекяри по природа, те винаги ще намерят ниша да се уредят. И да не е това, друго ще е. Дайте заради тях да се затрием, да няма откъде да цоцат!
За златки, николети и марии откъде се намират? Не е ли пак някой, ощетил финансово държавата? Не знам си коя с ферари за 300 бона подарък! От парите за закуска ли ги е събрал?
Тарикатите винаги намират начин, а другите ядат хурката.
20.
Антон
19.06.2018 22:04:51
2
16
Убийци и долни измекяри. Как си лягате вечер с какви души сте бе в тази партийка гербаджийска бивши комсомолци. Уроди долни всичко се връща и си има кой да гледа от горе. С какво безчовечно и овчедушни погледи може да туткате да правите среща, да си сложите новите костюмчета и да гледате трагедията на тези хора и да кажеш, ами ще вземем най-доброто и може би наесен ще направим нещо. Заключенията са просто излишни.
19.
Яааааа...
19.06.2018 22:02:48
14
6
Някой все-пак трябва да каже истината. Нали? А истината е, че в България всеки гледа да бръкне в джоба на комшията (чрез държавният бюджет). Измислят се какви ли не маймунджилъци - от документ-менте от ТЕЛК, че си недъгав, ненормален и пр. и до изваждане на фалшив документ, че собственото ти дете "не е добре", за да го набутат в някоя по-специална детска градина или училище. Да оставим настрана зловонната тема като подстрекаването на т.нар. "инвалиди" да изисквт построяване на съоръжения с които те трябвало да имат "достъп". Достъп до морето, като асансьора за инвалиди на бургският "мост". Паметник на глупостта - но парите са изядени! Скоро ще искат "достъп" до горите и планинските върхове - и цяла България трябва да се наводни от асансьори и въжета за лифтове. А кой ще плаща тези безумия? Ясно е кой - който разрешава да се яде баницата.
Сега протестират майките на тези нещастни деца. Пари искат! Парите им били малко! Че на 90 % от хората в България не им стигат парите. Номерът е на принципа - щом дадоха на полицаите, на надзирателите, на учителите и още не знам си вече на кого, защо и ние да не изкрънкаме някакави пари. И разхождат тези нещастни деца като на парад на ужасите. Със сигурност сред тези хора наистина има крайно нуждаещи се. Но, всичките ли? Ако се направи по задълбочена проверка на всички "телкаджии" и "крайно нуждаещи се" инвалиди и пр. може да се окаже, че някои хора имат доста имотец, други скътани "добри" суми в банките, други са прехвърлили жилището си на децата и като "крайно нуждаещи се" чакат обществото (т.е. ние) да ги издържа.
Казано накратко - трябва да се помага на наистина нуждаещите се хора, но след задълбочена проверка. И щом получават обществени пари, да се задължат срещу подпис да да декларират имотното и финансовото си състояние. И ако излъжат, да си носят отговорността като крадци и измамници.
P.S. Шокиращо е, че по новините научаваме, как някоя си бабичка (която за икономия не пуска водата в тоалетната), дала крупна сума пари на "ало" измамници.
18.
1
19.06.2018 22:00:09
1
14
ГЕРБ е или сбирщина от безмозъчни и некадърници или са върха на нахалството. Не можеш да държиш болни деца на палатка и да си правиш срещи две седмици и да им гледаш сеира на тези хора и да се подиграваш с тяхната болка. Много бързо може да се катурнете въпреки безочието с което се работи и гледа на нещата в тази страна и няма да ви е виновен Слави Трифонов или Мая Манолова, просто на този народ е крайно време да му писне. Чудя се колко още може?!
17.
Дъърррр
19.06.2018 21:43:27
8
2
Ккто боеко каза диийй прибирайте си лошият матрял свиниии
16.
мислещ
19.06.2018 21:05:51
12
10
Споко,довечера спонсора на мероприятието " да клатим правителството с деца инвалиди" Славето от Учиндол,ще обърне голяаааамо внимание на случката !
15.
yty
19.06.2018 20:58:27
3
14
Този мангал Димитър Манолов да се съобразява, какво и как, и пред кой говори, че ще му се види тясна България- как може по такъв начин да се изразява, да си мери думите , за да не го "премерим"!
14.
Луд
19.06.2018 20:44:23
1
22
Тъй като чета изказванията, има много увредени тук, на които външно не им личи. Вие, дето грачите срещу майките, гледали ли сте болни деца? А искате ли да гледате такива? Те не искат пари да "лапат", тъпи манерки такива, а искат средства за интегриране на тези деца в обществото, за осигуряване на що годе нормален живот. Ако инвалид в количка иска да пътува с влак от Пловдив до Карнобат например, ще ли може да се качи на влака? А има места в Европата, където може. ДОБРЕ, ЧЕ СТИВЪН ХОКИНГ НЕ СЕ Е РОДИЛ В БЪЛГАРИЯ!
13.
Хаха
19.06.2018 19:48:04
2
20
Синдикатите са създадени от политическата мафия за да бранят политическия елит, като размотават недоволстващите. Синдикалните структури в БГ действат според психолочиските науки, в които трябва да се създаде удушник за потушавена на народния гняв. Когато хората са много бесни синдикатите имитират подготовка на въстание, като умел надъхват народа, но в същото време успокояват техния гняв. Това е като да си гневен на някой човек, но вресто да го пребиеш ти отиваш и блъскаш боксовата круша и така твоя враг е цял, а ти отново си унизен, но успокоен. Така действат синдикатите. Това е мафия хранеща се с народния труд
12.
Време беше!
19.06.2018 19:47:28
14
7
Какви милярди искат, за мангалите ли, които са инвалиди цели села? Тръгнали с малки деца, за които получават доста, ама искат още! Синдикатите защитават работещите, които ще плащат и на псевдо инвалидите! Професия майка на инвалид! Такава няма по света, само у нас! Плащат едни пари да създават инвалиди на стари години, после държавата им виновна. Хайде спрете се, вече е нахалство и наглост!
11.
TO
19.06.2018 19:37:23
2
10
Пари има ама само за няКОЙ. Да видите какво ще стане наесен когато ще се окаже че всичко е хвърлено за европредседателството и пари няма и за заплати
10.
Моряк
19.06.2018 18:56:42
8
6
Браво,бе. Рече им го. Това е.
9.
Pe60
19.06.2018 18:53:58
20
8
За какво ревете? За пари,защо не кажете за колко пари ревете! Ала,бала! Кажете,останалите как да си издържат здравите деца с 700лв. Айде стига. От данъците на работещите бедни,да лапате по 1500 лв доживот. Изкарайте си хотелите и бизнесите. Който е наистина нуждаещ-да! Ама тези дето лапат от наеми-какво,срам нямате. Господ ви гледа,лапачки и пак ще ви накаже!
8.
Soros1
19.06.2018 18:45:20
5
13
"Босът" -правилно нацелихте този път. Всички партий ,дружества и синдикати ,станаха като частни фирми за пари ,много пари. Никой вече не защитава народа. Мислете Българи за следващите избори. Направете правилният избор. Ако мислим,че има видов ден,Бог всичко връща-няма да се оправим
7.
До боса на "подкрепа"
19.06.2018 18:45:07
4
13
По голям изрод от теб няма
6.
Ga
19.06.2018 18:19:38
1
20
Изрод в костюм
5.
Не знам какво да направя
19.06.2018 18:01:53
4
23
България - държавата на проститутките, докато те се къпят в пари “неплатените”, хората тънат в мизерия БЕСЕН СЪМ
4.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
19.06.2018 17:54:14
2
12
Ний хич не сме платени .... Изобщо не сме...
3.
УЕФА
19.06.2018 17:42:23
3
28
Тиквошенко ходи на мачове в чужбина с народна пара, а за децата пари нямало
2.
ex
19.06.2018 17:33:45
5
20
sindikatite sa na Tikvanij+Vinkelov nali te im plaqat
1.
Майка!
19.06.2018 17:29:08
4
24
Кураж!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в уличен стълб Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори