×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Казусът с апартхотелите в България, или 460 хиляди руснаци с имоти за 6 милиарда - „откъде се пръкна всичко това“


Казусът с апартхотелите в България, или 460 хиляди руснаци с имоти за 6 милиарда - „откъде се пръкна всичко това“
Димитър Бойчев, Петър Кънев и Валери Симеонов притискат министър Ангелкова за разрешаване на проблема с нелоялната конкуренция
09 Юни 2018, Неделя, 01:45 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Министерството на туризма изпитва сериозни трудности с разрешаването на проблема с нелоялната конкуренция


Министерството на туризма изпитва сериозни затруднения в решаването на проблема с нелоялната конкуренция на апартхотелите. Това стана ясно на последното заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм в сряда.

Министърът на туризма Николина Ангелкова отговаряше на актуални депутатски въпроси.
Темата с апартхотелите бе повдигната от бургаските депутати Димитър Бойчев (ГЕРБ) и Петър Кънев („БСП за България“).

„Мисли ли се в посока регламентация на тези апартхотели? Проблемът наистина е много голям. Знам, че е много трудно, но все пак трябва да търсим начин да ги регламентираме, защото са една, бих казал, сива част в сектор „Туризъм““, обърна се Бойчев към министър Ангелкова.

Отговорът на министърката бе: „Те са длъжни да се категоризират, обаче не го правят всичките, защото казват, че имат собственост, това са техни лични гости, семейни приятели и т.н. И всъщност се въртим в един омагьосан кръг.“

След направени промени в наредба, свързани с категоризцията и прекатегоризацията, отпреди две години имало известен напредък. 

„Имаме много регистрирани апартхотели, апартаменти за гости и цели сгради, които упражняват туристическа дейност. Но има и такива, които не го правят и пак казвам, тука наистина, ако вие имате конкретно предложение, с най-голямо удоволствие го дайте да го интегрираме в законопроекта, но това, което ние обсъждахме... наистина, тънката линия е изключително трудна по отношение на дефиницията на турист в апартамент за гости и гост на самия собственик“, заяви Николина Ангелкова.

По думите й, когато данъчните налагат актове на такива нарушители, те падат в съда.
И тук почваме пак в този кръг да се въртим. Ако имаме сигнали за нелоялна конкуренция, ние сигнализираме КЗП, данъчните. Отиваме на обща проверка, те му напишат акт, той в съда падне. Той казва: „Ами този ми е приятел, дошъл ми е на гости. Що да му взимам пари, камо ли пък да плащам данък.“ И оттам вече се създава цялата тази въртележка и те са изцяло по Закона за етажната собственост“, обясни министър Ангелкова.

Председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев каза от своя страна: „Седмица преди Вие да бъдете в Москва, с президента Радев имахме срещи с Медведев и Путин. Три точки бяха основните.“

Кънев уточни, че трите въпросни точки били строежът на АЕЦ „Белене“, газът и туризмът.
„Там обаче излязоха едни цифри, които бяха оповестени първо в руските медии и не знам откъде се взеха – че 460 000 руснака имат имоти в България, които стрували 6 милиарда. Откъде се пръкна всичко това? Имате ли някаква информация за какво става въпрос? И това е свързано точно с апартхотелите. И по този повод знам, че Вашият колега и „приятел“ Валери Симеонов има предложение за апартхотелите. Запознати ли сте с него
и как бихте го коментирали“, попита бургаският депутат.

Министър Ангелкова не отговори нищо за статистиката, свързана със собствеността на руснаците.

Със законодателното предложение на Валери Симеонов и партията му НФСБ не била запозната. Тя обаче очаквала то да бъде изпратено за становище на Министерството на туризма от съответната ресорна парламентарна комисия.

Припомняме, че вчера вицепремиерът Симеонов отново повдигна темата пред представители на бизнеса в Поморие.

Законодателното предложение на депутатите от НФСБ е да се въведе нов годишен данък за жилищните имоти в курортите, „които не са основно жилище на данъчно задълженото лице“.
От изслушването на министър Ангелкова стана ясно, че тя допуска вариант, свързан с данъчното облагане.

На няколко пъти Николина Ангелкова подчерта трудността в намирането на дефиниция по отношение на апартхотелите.
„Много ни е трудно да измислим конкретна дефиниция, с която да не нарушаваме частните интереси на гражданите“,
подчерта министърката.

Петър Кънев попита как е решен въпросът с апартхотелите конкретно в Испания. Министър Ангелкова отговори, че там имало патентен данък.

Димитър Бойчев заяви, че заради неразбориите и масови разногласия между различните собственици в апартхотелите нещата там започнали да ескалират. Вече и посланици били занимавани с въпроса.

Имало конфликти между собствениците на хотелите и администрацията. Руски комплекс стоял затворен от две години, тъй като притежателите на апартаменти не си плащали за услугите.

Николина Ангелкова отговори, че може би е нужно да се създаде специална работна група, за да се обсъди темата „на база на реалните факти“.
Тя заяви още: „Въпросът е, че те в момента са по Закона за етажната собственост и всъщност казусът е доста сериозен и изисква наистина може би една специална група, в която да се седне и да се обсъди, защото пак казвам – собствениците насила не можем да ги накараме. Те казват: „Идват си наши гости“. И те попадат в обхвата на Закона за етажната собственост. И оттам вече идват другите проблеми.“

В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
17
Коментара по темата
17.
Идеен
12.06.2018 20:12:39
0
2
Паспортен контрол на границите да изисква адресна карта къде и колко е пребивавал чужденеца (Има го в закона) и документ за платена курортна такса. Дължи се от всички, които нямат адресна регистрация с местоживеене в курорта.
Ето така ще влязат пари.
16.
jl
11.06.2018 11:15:19
5
2
Тия огладняха и се чудят откъде да смучат, само за нови данъци, такси и глоби говорят.
15.
Сарафово
11.06.2018 09:04:15
7
11
Предпочитам руснаци ,вместо арабухи.Имат пари и инвестират не само в РБ а в целия ЕС.Трябва да им предложим най-добрите условия за да идват в РБ а не в Турция и Гърция.Не съм против и други християни ,но да са заможни.....
14.
венериански негър
11.06.2018 08:36:54
6
9
Ингилизите накупиха също доста с цел продажба на по-висока цена. Ама сега излизат. И продадоха точно на руснаци. За разлика от тях руснаците си и поддържат имота и им са по-близки и езика и културата и всичко. Валери да не се прави на солидарен джендър, а да погледне какво става, турци, мангали, мигранти, българска демографска криза, уж в ресора му, пък се занимава да връща тютюнопушенето в кръчмите и разни утопии че щял да накара онези забравени в молдова, да идват тук.
13.
Аз
11.06.2018 06:45:18
1
15
също имам предложение. Собствениците на телевизии да се облагат с данък : Замърсяване на ефира.
12.
До 9
11.06.2018 02:07:55
2
11
Руснаците, които идват в Бг всъщност са хора, които работят и живеят извън Русия. Като се прибирам лятото с чартърите от Германия самолета е 80% пълен с руснаци. И аз преди си мислех, че идват от Русия, но не. Тука в Германия е фул с руснаци.
11.
конкурс за простотия
11.06.2018 01:04:54
4
3
Пръкна се от това че ЕС задължава да се продава. И както се вижда някои са продали и майка си и тролят по медиите за някой долар от нпо-то.
10.
конкурс за простотия
11.06.2018 01:03:57
5
2
Пръкна се от това че ЕС задължава да се продава. И както се вижда някои са продали и майка си и тролят по медиите за някой долар от нпо-то.
9.
007
11.06.2018 00:47:24
5
20
"460 хиляди руснаци с имоти за 6 милиарда - „откъде се пръкна всичко това“

Въпросът в заглавието е логичен и отговорът е лесен, стига човек да иска да го намери. Наистина човек може да се озадачи, откъде аджеба тия гладни хрътки и потребители на одеколон "Тройной" ще намерят толкова пари, за да изкупят толкова имот в България. Но, като се вземе предвид и някои други неща, като продажбата на Нефтохим за $172 милиона (Шел даваха няколко милиарда!!!), свинщините около станалата вече банална и морално остараля АЕЦ Белене, и другите по-дребни неща като сквернословията на "цигареният" руски патриарх, азбуката дошла от "македонските земи", упоритостта с която се бранят паметниците на Червената армия - окупатор, натрапеното "побратимяване" с руски градове, толерантността към провокации от рода на "Рокерите на Путин", създаване на паравоенни формирования с камуфлажни униформи и руски знамена на ръкавите, призивите да напускане ЕС и НАТО и пр и пр. свинщини като реабилитация на комунистическите престъпления, нещата придобиват смисъл. Само тия, които си заравят главите в пясъка като щрауси, (уж) не знаят какво става.
8.
Pon4o
11.06.2018 00:28:54
2
11
Мир на праха и на българския туризъм....този мангал от Ямбол ще го ликвидира
7.
Читател до 6
10.06.2018 23:57:28
6
5
Тези не са курортни имоти. Повечето апартхотели са апартаменти пригодени за постоянно живеене и са регистрирани в Букинг. Какъв курортен имот те гони... Данъците са си нормални.
6.
Поредни простотии!
10.06.2018 23:44:36
2
4
Преди години Станишевото БСП искаше да облага доходите от работа в чужбина, независимо от конвенциите против двойното данъчно облагане! Сега нали така или иначе се плаща по-висок данък за курортен имот, който обикновенно е доста по-малък като площ от основното жилище! Пак недомислици отречени от римското право: Не два пъти за едно и също!
5.
460к
10.06.2018 22:33:46
1
7
460к бъдещи гласоподаватели, на които никой не облъща внимание.. все още. Слепци и глупци.
4.
наблюдателен
10.06.2018 22:02:57
3
16
Малко пояснение за предложението на Патриотите. Близо 200 млн. лв. годишно допълнителни приходи за общините предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси. Валери Симеонов предлага да бъде въведен нов местен данък между 0,2 и 0,7% от данъчната оценка за жилищни ваканционни имоти, разположени в „климатичните планински или морски от национално значение“. Конкретния размер зависи от населеното място, в което се намира имота. Налогът ще се дължи и за имоти, които не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма, а също и за имоти, за които не се плаща наем. От данъка са освободени жилища, които са декларирани като „основни“ от собствениците си. Господата от хотелиерския бранш чрез бургаски депутати ,негодуват, че руснаците дават апартаментите си под наем, и не плащат данъци. Но никой не каза ясно, че едва 5% от руснаците имат повече от един апартамент. А останалите 95% ще регистрират жилището си за основно и ще бъдат освободени от данъка, като е предвидено в законопроекта. Тук тези промени ще ударят по джоба българските граждани, които имат или сега ще си купуват второ жилище за почивка. Продажбите по черноморието от няколко години основно се извършва от български граждани. Това ще е доведе до отлив на продажбите на ваканционни имоти, г-да депутати. Нима на местните власти не им стига данък от 3.5% при продажба, високата такса смет и данък сгради, та да искат и нов за апартхотелите около 300лв. на апартамент на година даваш или не го даваш под наем няма значение. Има много други практики за легализиране на доходите от нощувки. Все още не е ясно дали законопроектът ще получи подкрепа в парламента. От ГЕРБ коментираха само, че „се работи по текстовете“, а от БСП все още се запознават с предложението. Нужно е по-голямо обществено обсъждане, аз лично съм против този нов данък, както и бизнес и правителство се обявиха в началото на мандата за намаляване на данъчната тежест. Г-да управляващи Създайте условия на бизнеса да работи и печели и той ще си плаща данъци и ще има приходи в хазната, които трябва да харчите разумно, а не безогледно и най-вече за благото на всички граждани.
3.
Читател
10.06.2018 21:21:47
2
10
От хотелските комплекси в България печелят много, ама много - около хиляда души. От апартхотелите в България не бих казал, че печелят много, ама много, но бих казал, че печелят достатъчно, за да са доволни, но не хиляда души, а доста, доста повече. Т.е. те радват една по-голяма част от българското население. Правителството НЕ трябва да опитва да избута апартхотелите, а да ги стимулира да искат да плащат данъци. Но това не става с друсане на клона с черешата, че да се оядат ей така. Трябва мисъл. Тези хора могат и повечето биха платили данък с удоволствие, стига той да бъде логичен. Патентния данък не е добър вариант. Ако от 16 легла ти се заемат само 4 за месеца, що ще плащаш за останалите?
2.
бай Ставри
10.06.2018 20:49:49
2
26
Апартхотели има и в Гърция, Иалия, Испания и къде ли не. Къде сте седнали с луковите си глави да измисляте топлата вода. Хората преди нас са се сблъсквали с това и са го решили. Както са го решили там, с патентен данък, го въведете и тук. Че като гледам какви капацитети са се напънали да мислят, гусжа министърката и наш Валерко, си представям какво акО ще изакат.
1.
гмйгмюмжюмюмгюмжйлжйлгйлгймжй
10.06.2018 20:44:22
6
11
ШУМЕН КАБЕЛАРОВ РАБОТИ ЗА ИЗРАЕЛ ЗАЩОТО САМИЯ ТОЙ Е ЧИФУТ. .......ТАКА СЕ ГОНЯТ РУСНАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ , ПОСЛЕ СЕ ПРЕМАХВАТ БЪЛГАРИТЕ БИЗНЕСМЕНИ С ХОТЕЛИ И ДИСКОТЕКИ, НАКРАЯ СЕ ИЗБИВА С ХИМТРАЙЛА КОРЕННОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ , НАКРАЯ НА БЯЛ КОН ТУКА ИДВАТ МИЛИОНИ ЧИФУТИ ОТ ИЗРАЕЛ И ВЗИМАТ ВСИЧКО БЕЗ ПАРИ И ТУК ЗАЕДНО С КРИМ ОСНОВАВАТ ДЪРЖАВАТА ...НОВ ИЗРАЕЛ. .....ЧИФУТА ШУМЕН КАБЕЛАРОВ И ПАРТИЯ ГРОБ САМО ЧИФУТИ ПРОСТО ИГРАЯТ РОЛЯТА НА АРИЕРГАРД И МИНОЧИСТАЧИ. ......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Браншът както страда заради липсата на обслужващ персонал, а ни задължават на всеки пет поста да има лекар, жалва се експертът по водно спасяване Иван Георгиев Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен Светлозар Пенчев е собственик на пловдивски машиностроителни фирми "Триера" 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата Затвориха вратата и започнаха да ни налагат, разказва русокосият Альоша, който се върнал от Франция и събрал приятелите си в заведението, за да се почерпят Започва Страстната седмица Започва Страстната седмица Във всичко, което правим, трябва да бъдем водени от вярата в милостта на Господ Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“
Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори