×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безскрупулни адвокати плащат на санитари, погребални агенти, катаджии за информация


09 Юни 2018, Събота, 22:46 ч.
Източник: Трафикнюз

Свалена табела на Българската асоциация за  пострадали при катастрофи, поставена в КАТ - Асеновград, предизвика задочен спор между адвокатурата в града и представители на асоциацията. По настояване на Адвокатски съвет плакатът бе свален, тъй като на табелата е посочен телефона на асоциацията, а под телефонния номер  има надпис, който гласи:„Правни консултации и психологическа подкрепа“. От БАЗК коментираха, няма никакво основание за премахване на въпросния плакат. Целта на табелата е да популяризира национален телефонен номер, на който всички пострадали при ПТП могат да получат безплатна и навременна консултация. Според председателя на БАЗК Владимир Тодоров  кампанията цели да осигури достъпен начин за пострадали при ПТП лица да научат своите права, да получат адекватна психологическа помощ след преживения стрес, да бъдат добре информирани с цел предотвратяване на порочни практики и злоупотреби от страна на държавни институции, лечебни заведения, застрахователни компании и некоректни адвокати, както и да сигнализират за проблемни пътни участъци.

Проблемът обаче се простира далеч след "табелата" на БАЗК, тъй като последните години делата с обезщетения на пострадалите от катастрофи са се превърнали в огромен бизнес. Причината е, че този сегмент от правните услуги е "приватизиран" от определени адвокати или адвокатски кантори. Някои адвокатски фирми са скрити зад различни асоциации и техни представители се свързват  с пострадалите или наследниците на починалите. Сключват договори, като обещават, че ще договорят голямо обезщетение от застрахователя. Има случаи, когато комисионните стигат от 30 до 50% от цялата сума.  Решенията за точния размер на обезщетението са субективни и зависят от отношенията между адвокат и съда. Апетитите действително са много големи, тъй като става дума за пазар, който достига до 1 млрд. лв. годишно. Пловдив има печална слава в тази област.

- Плакат на Българската асоциация на пострадали от катастрофи бе свален от КАТ – Асеновград след намесата на Адвокатския съвет на пловдивската колегия. Какви бяха мотивите ви, за поискате подобна санкция то полицията?

- Сигналът на наш колега бе основание да се обърнем с официално писмо към ОД на МВР да свали реклама  на една неправителствена организация, която рекламира безплатна правна помощ за пострадалите от катастрофи.  Първо безплатна помощ не може да бъде предлагана, правната помощ е платена. Има случаи, когато се полага безплатна правна помощ, но не и по този ред. Второ не е тайна, че има адвокати,  които съответно привличат клиенти по нерегламентиран начин.

- Ако излезем извън табелата на БАЗК, в колегията има ли сигнали за други нарушения, касаещи делата за пътнотранспортни произшествия?

- Официални сигнали в колегията няма, но като практикуващ адвокат, получавам доста информация.  Това е наболяла от години тема, както сред адвокатурата, така и сред гражданите, тъй като в един момент се оказва, че доста хора се доверяват на такъв тип адвокати, които предлагат уж безплатна правна помощ, а обърканите и страдащи близки стават тяхна жертва. Има такива парадоксални случаи, в които близките на загинал в катастрофа, научават от самите адвокати  за трагедията. Сигналите са двустранни. Получаваме устни  жалби от граждани, а и доста колеги се оплакват от нелоялна конкуренция. Но за първи път колега има доблестта да излезе с името си и да пусне официално сигнал, за да можем и ние официално да се обърнем към дирекцията на полицията в Пловдив и да сигнализираме , че подобна практика нарушава Закона за адвокатурата  и Етичния кодекс на адвоката.  Не би било редно под формата на обещание за безплатна правна помощ определена категория лица да си правят реклама в държавни учереждения.  Същата е и ситуацията с представители на различни правозащитни организации, които под предлог че помагат на жени  и деца, пострадали от престъпление, оказват правна помощ. Много внимателно трябва да се подхожда по въпроса, не мисля, че в институциите трябва да бъдат поставяни рекламни материали.

- Къде всъщност е уловката в обещанията за безплатна правна помощ?

-  Няма нищо безплатно. По отношение на пострадалите от катастрофи, правната помощ далеч не е безвъзмезмездна. В повечето случаи адвокатите обищават безплатно водене на наказателното дело, а не е тайна, че  след това удържат адвокатските хонорари от обезщетението, което се присъжда. В някои случаи тези обезщетения стигат  20 - 35 процента, може би и повече. Порочен е самият начин на получаване на информация от  колегите, които се занимават с този вид дела.  Тук няма свобода на договарянето, не отива клиентът при адвоката,  защото е добър или специалист в материята. А напротив – адвокатът ги намира. Как , по какъв начин – това не е ясно. Чувал съм, че санитари, погребални агенти, катаджии, шофьори от Пътна помощ  работят за тези кантори и търгуват с информация. Съответно получават възнаграждение за адрес или доведен клиент. 

След като се е сдобил с първоначалната информация, адвокатът прави договор, прави пълномощно,  залага сериозни неустойки, за да не може договорът да бъде развален. Чувам че вече се правят цесии – предварително купува бъдещото вземане на пострадалия. Тези неща първо са неморални и второ незаконни. При една катастрофа никой не може да бъде сигурен първоначално кой е виновен, кой ще понесе вината. Например  ако загиналият е виновен за катастрофата, няма начин неговите близки да получат обезщетение за катастрофата.  На практика обаче се злоупотребява много с този тип дела. И има една категория колеги , които тръгват буквално от нищото да се занимават с този вид дела. Очевидно отнякъде получават информация, подкрепа или логистика. Ние си ги знаем помежду си.

- В Пловдив има ли монопол на определени адвокати върху тези дела?

- В Пловдив имаше двама колеги монополисти по тези дела. Единият в момента е задържан, а другият – бе пострадал. В медиите има достатъчно информация и за двамата и за това какво се е случило между тях, така че коментарът е излишен. Понеже пазарът не търпи свободни пространства, нишата започва да се заема от други колеги. Засега нямаме сигнали за някакви драстични нарушения. Не знам за колеги, които да действат съвсем безскрупулно.  Аз като адвокат преди имах годишно по 5-6 такива дела годишно.  Последните десетина година, когато се появи възможността със застраховките, подобни дела изчезнаха от „пазара”.  Дори да дойде клиент,  след един – два месеца получаваш нотариална покана, че клиентът оттегля пълномощното си и не трябва да работиш по това дело.  Научаваш, че някоя софийска кантора е отишла при клиента, предложила е пари в брой или месечна рента до приключване на делото и хората, разбира се, предпочитат тях.

- Това законно ли е?

- На ръба на закона е. Подобни договорни с резултативни хонорари по принцип не са допустими. Но със заобикаляне на някои законови норми и специално изготвени договори се правят такива еквилибристики. Разбира се, няма как да е ясно как ще приключи едно дело и кога. Аз лично също имам горчив опит.  През 2014 г. загина бащата на мой клиент. Първоначално той бе вербуван от софийски адвокати, но в последствие развали договора с тях. Оказа се, че Районна прокуратура Гоце Делчев наблюдава делото, при положение, че има смъртен случай, а прокуратурата в Благоевград изобщо не знаеше за случая. Наложи се аз да уведомявам прокуратурата и след година побра с полицията в Гоце Делчев да приключат казуса. След това се започна отлагане на делото и в един момент той влезе в парламента и получи имунитет. След това се започна нова сага. Изпрати се по компетентност в Софийски градски съд и т.н.т. След 4 години има присъда на първа инстанция, а има още две. 

- Как адвокатска колегия може да противодейства на подобни практики?

- Ако бъдем сезирани официално за дисциплинарно нарушение, ние задължително образуваме проверка, а след това и дисциплинарно дело, което се гледа от дисциплинарния съд на колегията.  Но задължително трябва да имаме сигнал.  Но вече има доста сигнали в адвокатската колегия  от застрахователи, които като загубят делото сами искат да се свържат с пострадалия или близките и да си платят, за да не обременява длъжника  с такси и хонорари на адвоката, но въпреки това  колегите пускат изпълнителни дела. Имаме такива сигнали, но не можем да реагираме, тъй като в крайна сметка това е решение на клиента дали ще заведе изпълнително дело или не.  Ясно е, че това се прави с цел още един хонорар, което не е етично.

В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
2
Коментара по темата
2.
До 1 щото плаща яко
10.06.2018 05:45:55
0
0
Зятова
1.
Sergei
09.06.2018 22:27:42
0
2
Ами постера на SOS ПТП в МБАЛ на Кристиян що не го споменавате !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Има и бус на криминалистите  Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори