×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вие палите ли свещ в тази църква? Вижте какво има зад олтара й


Вие палите ли свещ в тази църква? Вижте какво има зад олтара й
Фасадата на храма „Св.Иван Рилски” в Бургас. Но това е само фасадата
30 Април 2018, Понеделник, 17:02 ч.
Автор: Флагман.бг, Снимки: Стамат ТЕНЧЕВ

Там, където няма физическа чистота, няма как да има духовна, затова не вярваме и в реалното предназначение на т.нар.неделно училище


Когато едновременно със строежа на гордостта на академичната общност в Бургас – Свободния университет, архитектите показаха и проект за строеж на абсида на храма „Св.Иван Рилски”, намиращ  се в непосредствена близост до Алма Матер. Идеята за издатината във форма на дъга, представляваща елемент от сакралната архитектура всъщност трябваше да симулира от вътрешната страна олтара и презвитериумът, т.е. мястото на духовенството, а външната страна да служи за изпълнение на ритуала в нощта срещу Велика Неделя – Възкресението на Христос.

Възмутен от състоянието на всичко, което се вижда около църквата днес, наш читател ни изпрати следните снимки, първата от които започва откъм лявата задна част на сградата, т.е. от т.нар.абсида:







Метална ограда с катинар забранява преминаването, тъй като тук е струпан инвентар и боклуците на павилионите с пилетата на грил, пиците и другите търговски обекти за бързо хранене







От дясната страна на сградата също е монтирана ограда с катинар и да се премине зад т.нар. абсида е невъзможно, защото и от тая страна е заринато с миязмите на търговците край храма.





А това е гледката откъм северната страна на църквата, където поповете са отдали под наем мястото на кафе „Нефчо”. Сервитьорките може и по цял ден да седят по масите, но очевидно не се сещат в колко мръсотия са заринати.





И тъй като приходите от тия обекти явно не стигат на светите ни отци, сега събират дарения от миряните за дострояването на ето този билдинг с височината на самата църква – под благовидното наименование „Неделно църковно училище”. Нашият читател ни изпрати кадри от втория етаж на тая сграда, където ясно са очертани три гарсониери с тераси, бани и с чиста площ по 30-40 кв.м. След като Флагман писа, че това са жилищни площи, в публичното пространство се появи уточнение от настоятелството, че всъщност на този етаж ще бъдат устроени медицински кабинети, лекарите от които ще преглеждат социалнослаби безплатно. Флагман ще проследи бъдещето на този етаж, който може да бъде обособен и като голям апартамент за едно семейство. Защото сме убедени в принципа, че там където няма физическа чистота е немислимо да има духовна. Доказателство: поразходете се из вонящите боклуци зад олтара на същата църква.

В категории: Животът


Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
30
Коментара по темата
30.
Таня
02.05.2018 15:25:10
2
2
Религията и църквата са човешко дело и в наше време не само, че няма нужда от тях ами са и вредни. Вярата в Господ не бива само да се свързва задължително с цитираните по-горе. Защо да палим свещи и да почитаме светци като единственото, което ни е нужно е да носим Господ в сърцато си, така и вкъщи може да се молим
29.
До така наричащия се Мирянин
01.05.2018 11:21:52
2
2
Православният християнин трябва да проповядва, а и да изповядва вярата си! Иначе е просто един адепт!
28.
До така наричащия се Мирянин
01.05.2018 11:01:06
4
2
Светските медии изобщо не са място където православен християнин ще отправя някакви искания към който и да е, свързан с Църквата, особено да иска отчет от църковни служители. Ето това показва доколко всъщност човек е вярващ! Ако имате съмнения за нещо, идете и говорете със свещениците, и свещеноначалието! И всеки, който твърди, че е силно вярващ, всъщност е изпаднал в прелест - това също е показателно за това, че е много далеч от вярата!
27.
дръж ушите си затворени за клеветите..
01.05.2018 09:53:59
2
3
Слухът и езикът да бъдат чисти от всяко сквернословие. Защото това, което човек слуша с удоволствие, той не се срамува и да го каже. А говори ли нещо, без да се срамува, това е голямо доказателство, че той няма да се засрами и да го извърши. Изобщо пази се да не ти се изплъзне езикът, защото много пъти като извърши грешка с някоя много къса дума, той причинява голяма вреда и излага самият живот на човека в опасност.
Дръж ушите си отворени за ония, които са онеправдани, а затворени за доносите и убедителните наглед доводи и на ония, които онеправдават.
Отвръщай се от злоречиви и клеветнически устни. Защото много пъти една само дума на клеветник е подлудявала деца срещу бащи, бащи срещу деца, разкъсвала е съпружески живот и повдигала роднини едни срещу други и – какво казвам - цели градове и домове е сривала.
Като оградиш така себе си с приятелство, бъди неумолим към ония, които пакостят на другите и на обществото, а много състрадателен към тия, които прегрешават към тебе.
Колкото човек превъзходства по власт, толкова е длъжен да бъде пръв и по добродетел. Който върши противното, прави три неща много лоши: себе си погубва, подбужда към зло ония, които го наблюдават, и кара да хулят Бога, че на такъв човек е дал толкова голяма власт. Затова всеки човек трябва да отбягва от злото, но най-много тия, които имат власт.
Из посланието на Светейшия Цариградски Патриарх Фотий до княза на България Михаил
26.
Мирянин 2
01.05.2018 09:10:42
2
5
До пост 11,12,14,19,22,24 не ми изнасяйте проповеди за православие, да аз съм православен християнин и съм силно вярващ.Но защо вие така ревностно защитавате негативните неща които някои свещено служители допускат и които се виждат от километри.Никой не обругава храма на нашия покровител Йоан Рилски и не използвайте името на светеца за да прикривате някои непристойни действия .ЗАЩО облепихте храма с тапети изобразяващи светците стойността на които е горе долу колкото да се направи иконопис.Това не е ли обругаване на храма при наличието на толкова средства които влизат в храма от наемите които взимате.Защо не освежите храма? Защо не обшиете с позлатени листи кубето.? Мога още много неща да ви опиша и да повдигна много въпроси защото съм много , наистина много запознат но ме възпира това ,че за действията на някои духовници ще изложим нашата вяра.
25.
До 24
01.05.2018 07:58:37
3
7
Влизането в храма с туристическа цел едва ли ще донесе някаква полза по отношение на вярата! В храма се влиза за молитва, а не за зяпане на интериора, от който някои явно нямат никакво понятие, ако и да са научили думата мирянин!
24.
Мирянин
01.05.2018 07:43:55
2
5
А вътре е подреден по такъв кичозен начин, че нямам желание повече да вляза.
23.
Не бъдете безумни
01.05.2018 07:36:09
3
2
Не обругавайте храма на големия български светец, покровител на България Иоан Рилски!
22.
Без православие България нямаше отдавна да съществ
01.05.2018 07:28:54
1
1
"Българино, поради що се срамиш" да знаеш езика и вярата си, която е спасявала предците ти и теб днес? О, неразумни медийни юроди, докога ще хапете ръката, която ви подава благодат да съществувате, да дишате, да виждате този прекрасен Божи свят, който ви проповядва за Бога! Да чувате песента на птиците, да виждате цъфтежа на дървета и цветя! Докога ще потъпквате Божията воля! Докога със злоба, завист, клевета, интрига ще сеете семето на злото, разврата, лъжата, лицемерието! Защо сърцата ви са празни и кухи, и освен раздразнителност и гняв срещу тези, които не изповядват вашия продажен начин на живот, не може да проявите друго чувство? Наистина ми е жал за вас, за вашите безутешно объркани сърца, които нямат покой и радост, а се хранят със скверни заместители на красивите човешки чувства! Бог да даде да дойдете в себе си подобно блудния син! "Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си?" (Мат. 16:26) Знаете ли изобщо, че имате душа, за която трябва да се грижите! За душата първо да е чиста, а след това за тялото! Бог да ви вразумява!
21.
*********
01.05.2018 01:35:47
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
Alex
01.05.2018 00:43:52
0
5
А църквата в кс"Изгрев" ????????
19.
няма нужда от обиди
01.05.2018 00:35:09
5
6
А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?
4. Или, как ще кажеш брату си: чакай, да извадя сламката от окото ти; а пък на, в твоето око има греда!
5. Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си....Мат.7:3-5...
Не е лошо да се поддържа чистота, но това се отнася за целия град . Самия храм е чист и подреден. Ако съседните обекти имат нужда от почистване - може да помогнем!
18.
Дреме им
30.04.2018 22:32:07
1
12
Много бързо могат да се разчистят павилионите и кафето,ОБАЧЕ САМО ОТ КМЕТА И ВЕСИТО ИЛИЕВА ЗАВИСИ,а сега де
17.
Цацата
30.04.2018 22:31:26
3
14
срамно е да заградиш красивия храм с търговски обекти и да опъваш наеми от кръчми дюнерджийници и подобни обект до обект залепени снимките описват реалната обстановка строежа и един куп други неща който си ги знаете вие вътре , недей надава глас срамувай се
16.
До Касабова
30.04.2018 22:30:14
6
5
Физическа (телесна) чистота има човек, който не блудства и не прелюбодейства. Това според Църквата. Сега си отговорете вие притежавате ли такава, за да говорите по темата за телесната чистота. За духовната няма изобщо да отваряме дума, защото от вашите писания тук е напълно ясно, че е много далеч от вашия светоглед и начин на живот! Затова по-добре се въздържайте от теми, за които нямате никакво понятие! Така по-рядко ще ставате жалки и смешни!
15.
Цацата
30.04.2018 22:22:23
4
18
до 12 : Падре искам да ми кажеш от кога църквата стана бизнес примери много мога да ти дам и по точно конкретно Храма Иван Рилски но вие точно тези който сте засегнати от тази статия точно вие не харесвате отрицателните коментари и пишете скверни слова,може би лукавия ви е обладал и за сребарниците от наеми се продадъхте а не не можахте ли да направите ремонт с средствата на Отец Паисий и да ползвате тази сграда а трябваше да застройте и малкото зелена площ .... Добре че нося Бог в сърцето си и съм добър че ако разчитах да открия Бог чрез църквата Иван Рилски не знам .... СРАМ И ПОЗОР СТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СРАМУВАТЕ НЕ ДА НАДИГАТЕ ГЛАВА И ГЛАС
14.
До 13
30.04.2018 22:19:22
9
3
Кои са срамните неща? Нека ги научим и ние! Че то така с подмятания може да обесим някой тук!
13.
Цацата
30.04.2018 22:10:59
5
14
между 1 до 2 минуса се слагат на всички отрицателни коментари , може би са Попа И сина му,Истината е че много отдавна се случват срамни неща там,като минавам там изпитвам срам и погнуса хората отговарящи за храма много отдавна са изгубили пътя към Бога ... И Флагман може да са всякакви но точно тази статия и предходните са много точно попадение и са истина и няма нещо преувеличено и не истина
12.
На вниманието на Касабова и сие
30.04.2018 22:01:18
9
8
Разбирам огромното ви невежество по отношение на православната Църква! Разбира се, при положение, че не сте кръстени! При положение обаче, че сте кръстени, а свързвате църквата само с палене на свещ, недоумението ми е голямо! Точно за подобни начинаещи християни е неделното училище, което отец Николай, с благословението на владика Йоаникий и с Божията помощ сега изгражда! Ако вярата в Господ Иисус Христос има значение за вас "елате и вкусете колко благ е Господ"! Тогава ще забравите писането на подобни жлъчни текстове!
11.
Кой се страхува от православието
30.04.2018 20:50:02
16
13
Мине, не мине известно време и в нарочилия се за медиен флагман сайт започват нравоучителни поучения за морала на свещениците на Църквата. Лично аз нямам обяснение за това, по какъв начин екипът на Флагман е придобил тази телесна и духовна чистота, която се нарича целомъдрие, тоест пълнота на разума в разбиране на доброто и злото, с една дума съвършенство на ума и чувствата, за да обсъжда дейността на Църквата. Може би от писане и публикуване на хороскопи на гадателски и врачки. Или от публикуване на "закачливи" еротични и порно материали. Или от цинични и тъпи вицове. Или от екзотичния и вулгарен начин по който си пият КАФЕ?то. Е, време е да разберат, че темата за Църквата може да се разисква само от хора, които са в нея! Всичко останало е от лукавия! И от всепояждащата злоба на тези, за които Божиите заповеди са невъзможни за изпълнение! И не заради друго, а точно поради липса на морал!
10.
ха ха ха
30.04.2018 20:36:48
8
11
Как няма да плюят флегманци, като не са им платили за реклама. Едно време Валерката така викаше - ааа, по рекламодател не се приказва лошо, а нали са от едно котило с флегмите, значи и тия са така.
9.
Ех
30.04.2018 20:31:41
2
25
Как не се срамуват тези хора?!!Нямат и срам от Бога!!!Нима е възможно в един европейски град да се случва всичко това?!!Грехота за бунището, което са направили! Заради пустите пари се самозабравиха!Така ли служат на Бог?!!Малко ли са им таксите, които взимат за сватби, кръщенета, опела, продажба на икони, свещи?!! Като казах свещи, се сетих, че се чувствам ужасно когато запаля свещ в църква и още не изгоряла, и една трета от нея, и жена от техните идва и я загася, за да я претопят.Изобщо от където и да ги погледнеш нещата, правят, струват всичко за пари!Но... да не забравят, че оня отгоре всичко вижда!!!
8.
Чичко Тревичко
30.04.2018 20:26:06
4
24
Браво! Веднъж да видя една нормална статия в тоя флЕгман!
7.
Коварни комунисти чикиийообрязни
30.04.2018 20:13:16
5
8
Брате Тайланд изглежда по добре
6.
Kurti
30.04.2018 20:05:11
10
9
Бих отговорил на автора на статията доста подробно,но за съжаление не е поставил името си,вероятно защото се срамува и вероятно е същия на когото поръчаха преди известно време да напише,че това ще бъде хотел на няколко етажа.
5.
Тео
30.04.2018 19:34:40
2
37
На Великден обикаляме дюнерите три пъти.
4.
Маню
30.04.2018 19:32:09
4
30
Попа с дъртата хонда си направи къща в градинката с парите на църквата.По физиономията можеш да го разбереш че е алчняга. Ама ние сме балъците.
3.
Смях..
30.04.2018 19:30:13
2
25
Мизерия мизерия мизерия! Сега пътувах до меден рудник селото, направи ми впечатление, че крайната дясна бус лента вече не е такава ами си е прекъсната с бяла боя. Както и на втория светофар за комлекса, автобусите си се нареждат в крайна лява, а не ползват отредената им затова крайна дясна. То и светофара за автобусите не работи като цяло, общо взето пак нагла кражба от страна на управляващите... :(
2.
а
30.04.2018 19:27:02
2
42
Поровете се, та да разберете кой е хазяин на магазините и дюнерите. Ще ви стане още по-интересно.
1.
КАСАБОВА
30.04.2018 19:20:59
4
45
ДА ИЗГОНИМ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА.!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно
Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори