×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Напрежение на магистрала Струма, БАН отказа да спре проекта. Вижте уникалната гробница на пътя (СНИМКИ)


Напрежение на магистрала Струма, БАН отказа да спре проекта. Вижте уникалната гробница на пътя (СНИМКИ)
Уникална римска гробница на пътя на магистралата, археолози смятат, че там е бил погребан не случаен човек
Ключови думи: гробница, БАН, Струма
29 Април 2018, Неделя, 12:28 ч.
Автор: Антония Чорева, снимии: Фейсбук

Позицията на БАН: Не се налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите

Напрежението около строежа на магистрала Струма край благоевгадското село Покровник се засилва. 

Причината са откритите уникални находки при копането на пътя. 

Археолози и местни са направили уникални снимки на гробницата от римско време. Това е тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград. Там бе откриването на цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

Старият град попада в трасето на магистрала „Струма”. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.









Разочарованието идва обаче от факта, че БАН публикува позиция в петък, с която казва, че строежът на магистралата може да продължи. 

Ето какво гласи официалното изявление на НАИМ при БАН от петък относно спасително археологическо проучване край с. Зелен Дол и Покровник, гр. БлагоевградПълното спасително археологическо проучване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, е достигнало до средата на терена от 60 дка. Открива се голямо селище от римската императорска епоха. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр. Работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археолози.

Сградите, които се откриват на терена, са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е възможно и не налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите.

По-трайни комплекси са само сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (раннохристиянска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

Пред последната седмица бе открита и гробната част в сграда № 1. Тя се състои от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно. Такива проекти са изпълнявани в последните години в София и Пловдив.


Позицията е подписана от доц. д-р Здравко Димитров, Секция за антична археология, НАИМ при БАН, ръководител на археологическото проучване и доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.

Археолозите обаче не се съгласни и настояват да бъде отложен и дори спрян проектът за магистралата. 

Те са подали писма до всички институции. Очаква се на място да пристигне и група експерти от Министерство на културата. 

В категории: Животът


9
Коментара по темата
9.
Бюджетна мишка от БАН
30.04.2018 01:01:11
1
6
Преди години гледах филм в който талибани с „базука“унищожаваха хилядолетни статуи,гледах разграбването и унищожението на Иракския национален музей от Ислямска държава.СЕГА ЩЕ ИЗГЛЕДАМ И ЗАЛИЧАВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА И ДЪРЖАВАТА ОТ ГЕРБ.Последния да загаси лампата.
8.
Gocho
29.04.2018 20:53:18
2
2
Всите сте само интернед герои !
7.
Gochooff
29.04.2018 20:14:45
3
2
Аве нито ще отидеш , нито ще подкрепиш !
Само шменти - капели !
Да ва ева и измитслените !!!
6.
Да се изтрие
29.04.2018 19:42:27
2
6
Майки и бащи излизат на 1 май, вторник, пред Народното събрание в 11,00 часа. Там, в подножието на онзи надпис „Съединението прави силата“, ще бъде обявена война на превзетата от мафията държава, както и код „черен“.
ДА ОТИДЕМ ВСИЧКИ ТАМ И ДА ГИ ПОДКРЕПИМ
5.
Изтрещял Гербераст, ЕвроГей и Джендър ! Солидарен
29.04.2018 19:27:30
3
6
'Ма накой му пука вече за миналото бе ! Минало - БЕШЕЛО ! Така или иначе - 'сичкото минало се пренаписва от време на време , за да бъдем ПОЛИКОРЕКТНИ с настоящатите господари ! Щото ако не сме политкоректни с господарите - нЕма кинти ! А така - хем вълкут сит , хем агнето цяло ! Ще откраднем кинтите , ще направим НОВ път , който по стара вече традиция ще се ремонтира основно на всеки 3 години ( още кинти за крадене ) , ще пренапишем историята , като Том Сойер ...
Пък който търси истината и историческите факти - да ходи да копа някъде ДРУГАДЕ !!!
4.
Бай Баньо
29.04.2018 18:52:34
3
8
Абе важен е келепира не керемидките. Нищо че магистралите пропадат плочките се надигат... щом процентите в правилните офшорки пристигат
3.
Bobi Bi
29.04.2018 18:26:33
4
8
Аве Герге....
Ако го направим кат Хората , ний кво ша изкяриме?!
Вьобще не мислите за нас с Цецоу !
А и кво ще папка Шиши ?!
2.
Gergi
29.04.2018 17:09:32
2
23
Аве Кавали !!!
Вдигнете магистралата на горе - като мост !
Всичко да си остане непокьтнато от долу !
Направета отбивки с паркинзи за хората , тоалетни , бира-скара !
Или ...
Неа да остане за крадене !
1.
Вапцаров
29.04.2018 17:06:26
3
27
Историьо, какво ще ни дадеш от пожълтелите си страници.....
Алоооо, господата учени, само да ви светна малко, миналата година бях на Санторини, остров изпепелен от вулкан. Какво да разгледаш там, освен специфичните сгради. Гърците са изровили и покрили античния град, който е изпепелен от вулкана. Същата работа, почти няма камък върху камък, но пък има реклама и какво мислите, ами просто по 12 евро за вход, да разгледаш унищожение град. И автобус след автобуса, кой от кой препълнен с туристи от различни държави. Чак от Япония и Китай. Що да не се мръдне малко това трасе, да не се покрият с нещо си останките от древността и да му се направи едно хубаво проучване и ето ти източник на доходи, както за подръжка, съхранение, а и печалба. Само ние ли сме най -тъпите, че не знаем как да правим пари от древни камъни....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори