×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Загубих пърия си спечелен милион, но провалът ми бе урок, който искам да ви предам


Загубих пърия си спечелен милион, но провалът ми бе урок, който искам да ви предам
Пламен П. Попов ще представи дебютната си книга „Предприемачът“ на 24 април в Бургас, ето на какво може да ви научи опитът му
18 Април 2018, Сряда, 15:35 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Неуспехите са неизбежна част от живота и са най-добрият учител - ако човек има нагласата да се учи и развива, твърди бургазлията, чиято книга е абсолютен хит сред младите


Пламен П. Попов е роден в Бургас, на 36 г.  Той е предприемач и бизнесмен, съосновател на Университет за личностно развитие и предприемачество  "Аз събуждам България" . Националната информационно-образователна кампания "Аз събуждам България" е най-големият социален проект у нас, свързан с личностното развитие и предприемачеството.

На 24 април  Попов ще се завърне на родна земя в Бургас, за да представи дългоочакваната си първа книга „Предприемачът“, в която разказва за провалите си и как те са повлияли на живота му, подтиквайки го да продължава напред и да се учи от грешките си.
Наш репортер взе ексклузивно интервю от автора дни преди премиерата на книгата.

-Г-н Попов, вашата история е изключително интересна. Разкажете за себе си и това, през което сте преминал, докато стигнете до тук.
-Роден съм в Бургас в изключително добро семейство. Това обаче беше до 11-годишнината ми, когато баща ми катастрофира и останахме без него. Последваха бурни тийнейджърски години в разгара на прехода. Бих ги описал като „трудни“. Тогава беше модерно бягството чрез наркотиците и не ме е срам да си го призная – за мое щастие успях доста добре да се справя с този проблем като смених средата, в която живея.

-Как смяната на средата ви помогна?
-Ще ви отговоря с аналогия, понеже много хора твърдят, че имат достатъчно воля да се отърват от някой вреден навик, който де факто е по-голям от тях. Ако отидете на Северния полюс, облечен с летни дрехи, колко време ще изкарате там само със силата на волята си?! Средата, която ни обкръжава – социалната среда, има същото въздействие над психиката ни, както Северният полюс на физическо ниво.

-Как започнахте предприемаческата си кариера?
-Завърших средно образование, ходих в казарма и когато бях на 21 години отворих семейно заведение. То не просъществува дълго време, но в краткия си живот то ми даде ценен урок за ресторантьорския бизнес. Да не изпиваш алкохола с твоите приятели без те да си плащат. Ако хората, които искат да отворят такъв тип заведение, спазват този съвет със сигурност ще имат по-голям успех или шанс за успех от мен, (смее се). През 2004 г. направих бригада за строителство, която бързо се разрасна и през 2007 г. стигнахме до 12 човека. Тогава я преструктурирахме в строителна фирма и подписах първия си договор за милион лева. Тогава обаче започна периодът на световната икономическа криза и... съответно не издържахме. По-късно заминах за Кипър, но видях, че в чужбина не е моето място и се завърнах.


Авторът вече е помогнал с безценните си съвети на повече от 6000 българи да преодолеят депресивните си периоди на неуспех и да се изправят пред нови предизвикателства

-Как решихте да пишете лекциите за личностно развитие и помощ към хората?
-През 2015 г., преди 3 години, с моя партньор Ясар Маркос решихме да се занимаем с личностно развитие и помощ за предприемачеството. До момента сме провеждали лекции пред над 6000 души и имам безкрайно много позитивни примери за това как сме помогнали.  По този начин се роди и идеята за „Аз събуждам България“. Видяхме, че има страхотна нужда от неформално образование или допълнение към него, защото хората извън София и големите градове нямат достъп до това. Сега водим диалози с Министерството на образованието (МОН) и дори сме на едно мнение с министър Вълчев за посоката, в която трябва да се движи образованието в България.

-Каква е тази посока, ние нямаме много доверие в този министър, нито в екипа му?
-Не искаме да сменяме системата. Идеята ни е друга – трябва да се възобнови връзката на училището със семейството – това са 2 големи институции, които почти не работят заедно. Това е много важно, за да могат да се постигнат тези ценности, които да направят образованието наистина работещо. Трябва да се работи към въвеждането на нови методики, които да мотивират трите страни на взаимоотношението – учители, родители и ученици, всички заедно да бъдат част от образованието, което на практика е част от възпитанието. Демографската криза в страната не е проблем на раждаемостта, а на изтичането на младите хора от България.


Попов вече представи дебютната си книга в 4 български града - Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Сливен

-Да се върнем на премиерата на книгата Ви. Тя е центрирана около провала и това как той трябва вместо да отчайва да мотивира. Разкажете нещо повече.
-Да, тя е центрирана около провалите, но основно около моите такива. Причината е, че аз вярвам, че човек много добре се учи именно от провалите, само ако приема отговорност за тях. Всеки претърпява провали – това е животът. Но много хора избират да не поемат отговорност за тях, избирайки да обвиняват външни фактори – правителство, ситуации, семейство и т.н. Когато човек избере този път, няма как да се поучи от нещо, което отрича. Книгата има за цел да даде насоките за това как да приемаме провала – да не се предаваме, да приемем, че това е нашият неуспех и да работим по решаването му - да предприемаме действия.

-Заглавието на книгата не е случайно - "Предприемачът", но има друг контекст и е добре да се уточни?
-Да, хората трябва да бъдат предприемачи не само в бизнеса, а във всеки аспект от живота. Да бъдат проактивни и да предприемат действия в посока подобряване на качеството на живота си и качеството на средата, в която живеят без да се отказват.

-Вярвате ли в максимата „Провалът е ключът към успеха“?
-Ако човек има нагласата да се учи и развива – да. Ако я няма – по-скоро не. Защото има хора, които не се учат от грешките си.

-А според Вас хората в България имат ли тази нагласа?
-Все повече започват да я имат. Ще ви дам пример - турнето на книгата, което започнахме – виждам пълни с хора зали. Хора, които са ентусиазирани да се развиват и да търсят грешката в себе си, за да я поправят. Добра новина е, ако провалът е твоя отговорност – тогава силата да промениш нещо се намира в твоите собствени ръце. Всяка дума в „Предприемачът“ е мое преживяване – в нея няма нищо изкуствено. В нея, в консултациите си и в работата ми с хората, аз правя това, което направих със себе си и това изглежда им помага – аз просто им връщам вярата в себе си.

-Това, че хората винят външни фактори за собствения си провал е сериозен проблем в България. Бих казал народопсихология. По какъв начин вие показвате на хората от този тип, че това е грешно мислене?
-Чрез личен пример. Аз не се вадя от тази обща маса хора, които винят другиго за проблемите си. Напротив – аз лично съм бил човекът, който обвинява държавата, законите, семейството си и т.н., само и само да не приема реалността, за това, че аз и само аз нося отговорност за резултата, който получавам. В момента, в който човек поеме отговорност и започне да вярва в себе си, всичко се променя. Българите имат нужда от пример, от добрия пример.

-Има ли в книгата Ви някой момент, който препоръчвате изрично на читателите. Нещо, което би ги грабнало веднага, би ги мотивирало?
- Има една глава. Това е една история, която се разви пред мен – за човек, на когото съм помогнал. Главата се казва „Да вдъхновяваш с пример“ и разказва за историята на Геновева Андонова – жена, живееща в София, която е родом от Добрич, която успя да постигне феноменален успех в рамките на 8 месеца. За този период тя успя да събере близо половин милион лева за своята племенница, която имаше вроден порок на едното краче и нещата вървяха много на зле. Примерът е неслучаен, защото показва, че колкото и да е трудно, човек не трябва да се отказва. Тази сума за нея беше непосилна, когато я чу за първи път, но когато повярва в себе си, тя постигна невъзможното. Сега племенницата й дори надбягва батко си, а прогнозите бяха за ампутация.

-Каква е формулата на този успех?
-Да вярваш в себе си и да действаш.

В категории: Бизнес


Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 0
25
Коментара по темата
25.
Казармата
19.04.2018 22:22:22
0
1
Не разбрах ходил ли е в казармата, или не?
24.
3
19.04.2018 10:40:38
0
1
боса по асфалта
23.
RUSEV
19.04.2018 09:31:43
4
4
Ей Пламене плюнка до онзи ден бъркаше салатите в Денито сега стана милионер. Бедняк не си измисляй
22.
Атанаска Ася
19.04.2018 02:38:43
2
4
"Предприемачът" е книга за ПОБЕДИТЕЛИ! Вярвам, че нашия фокус определя това, което имаме или нямаме в живота. Често ние се фокусираме върху проблема. И оставаме там, защото е удобно - да сме жертви, да мрънкаме, да хейтим. За щастие има и хора като Пламен, които избират да се учат от предизвикателствата в живота. Пламен е от тези хора, които вдъхновяват със смелостта си да покажат уязвимост говорейки и за провалите. Замислих се колко от нас казват:"Ние българите сме четвърти на световното по футбол" и в същото време когато има загуба не казваме НИЕ, а ТЕ паднаха... Познавам Пламен и той е различен - когато е на върха той казва: Тук съм благодарение моя екип, а ако има проблем, той поема отговорност и казва: тук съм в следствие на моите действия и се фокусира върху намиране на решение. Колко от нас са готови да вярват в себе си въпреки неуспехите, да търсят решения и да действат? Ако обичаш само да дрънкаш и мрънкаш - тази книга не е за теб. Тя е само за победители....
21.
Пламка,
18.04.2018 22:42:41
3
10
а като остави майка си на улицата, провал ли беше или успех?
20.
bgman
18.04.2018 22:39:28
0
9
Имаше един виц: "Авторът на книгата "Как да станем милионери" търси спонсори за да издаде книгата си...
19.
Bg
18.04.2018 22:37:59
3
5
Питаите колко хора завляка в бургас и избяга и то за дребни жалтици
18.
Хг
18.04.2018 22:34:10
1
4
До 17 абсолютно прав си нищо вярно няма
17.
111
18.04.2018 22:23:22
1
7
Пламене, кви са тия фалшиви локуми мой, в най-мизерния си период бачках с него по обекти, къв милион бълнува ама, ако има балъци които плащат кинти за тия дивотии.....евала.
16.
Глория
18.04.2018 22:22:51
7
2
Прекрасна книга! Препоръчвам! Стига сме чели книгите на американците, ние сме в България, законите са други, пътят е пълен с малко повече дупки и преносно, и буквално. Определено ще посетя събитието!
15.
Даката
18.04.2018 22:20:41
2
2
Имам доста проблеми в семейството си. За първи път се замислих за това, че може би и аз имам принос зза тези проблеми. Замислих се .... какво мога да направя?
14.
Марияна Шестакова
18.04.2018 22:12:16
5
2
Не става да изкарваш пари ако нямаш пример и култура за това! Много ми хареса откровеното споделяне на грешките и даването на възможност да открием нашето, моето търсене и какво АЗ искам, за да открия собствената си сила! Вярвам, че книгата ще помогне на много хора да открият своята собствена сила!
13.
То ако ставаше
18.04.2018 21:44:59
2
5
То ако ставаше така с тези книжки досега всички щяха да са бизнесмени и много ми е интересно тогава кой ще им работи на тези баровци като всички ще са началници .
12.
Мария
18.04.2018 21:40:28
9
2
Прочетох книгата на Пламен, за мен е много вдъхновяващо да видя човек, който наистина се учи от грешките си. Опитът на Пламен ми помага наистина да променя гледната си точка към грешките си и така вместо да се обвинявам за тях мога да се развивам благодарение на тях.
11.
Хахахаха
18.04.2018 21:30:31
1
8
Вчера гледах един такъв млад по Милен Цветков - "Терминал България" . Само заучени фрази, пълен дебил, явно дете на някой от политическата или чиновническа мафия. Чудят се как да баламосват хората. В библиотеките е пълно с такива малоумни книжки, които да на учат как да сме милионери, щастливи, красиви, известни. ТИЯ СА НОВИТЕ ВРАЧКИ - ШАРЛАТАНКИ
10.
*********
18.04.2018 21:26:02
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
Малко несъответствия
18.04.2018 21:22:12
2
10
1. Щом е на 36 г., значи е набор 82. Казармата я отмениха за този набор - значи не е ходил в казарма. Или не е на 36 г. Кое от двете не е вярно и защо?
2. Ако е ходил в казарма, как е успял през времето, в което е бил в казармата хем магазин да отвори, хем строителна фирма? Че и милион да изкара...
3. То и урните се пълнят от някои хора, както в София залите, затуй сме на тоз хал.
8.
Геновева Андонова
18.04.2018 21:19:39
0
5
Не си го загубил, а си си платил за урока! Както каза един приятел онзи ден: "Скъпо доказателство."
7.
Мони
18.04.2018 21:14:55
5
2
В София пълни залите, а книгата си струва
6.
Още по-запознат
18.04.2018 21:12:14
4
3
Прочетох книгата за два дни, като библия е. Взех я от тук: https://yassarmarkos.com/plamenbook/
5.
Запознат
18.04.2018 20:39:27
3
12
Четох книгата пълна боза пълни глупости .
4.
Ко не
18.04.2018 20:38:12
0
9
Какъв е тоя паляк щом него познавам набора е бил пълна шматка и съм съгласен със 1 какъв ти е бизнеса вмомента какво произвеждаш и колко семейства храни акъл неща пари трябват ако нямаш мая вече много трудно можеш фа откриеш топлата вода .
3.
още
18.04.2018 19:05:47
1
7
малко и ШВЕПСССС
2.
Пламка,
18.04.2018 18:51:27
4
29
а пък аз си мисля, че някакви хорица, които са пълен провал, са решили да вадят пари от балъци като им чуруликат сладки, заучени и мухлясали мъдрости. Какъв предприемач и какъв бизнесмен си, че да даваш акъл за предприемачество и бизнес? Каква ти е фирмата, колко хора си наел, каква ти е печалбата, какво произвеждаш? Нищо нали? Само провали. Първо кафенето, после строителството, а това ще ти е поредния трети провал.
И ще си давам парите на един провален човек да ми дава акъли. Ами няма как да стане.
1.
Caisa ot BRATQTA
18.04.2018 18:25:42
1
8
ne zaka4aite Kapito toi mi dava Piko da prodavam pred U4ILIQETO
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Неочаквана промяна в живота на изгонения майстор от "Бригада Нов дом" Влади Караджов обикаля Латинска Америка  Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград Родолюбци издигнаха паметник на д-р Петър Берон в Тополовград С благотворителен на бивши и настоящи възпитаници на училището приключи последният етап за събиране на средствата В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна Само четирима успяват да се спогаждат и изнасят концерти из страната Фънки, иди на лекар Фънки, иди на лекар Юлиан Константинов изригна заради ниската оценка, която Фънки даде на Зомбори  И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен От партията на Борисов дават сигнали, че по-скоро ще се ходи на поредни предсрочни избори Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори