×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Една любов за цял живот – възможно ли е


Една любов за цял живот – възможно ли е
Ключови думи: съвети, любов
20 Март 2018, Вторник, 23:02 ч.
Източник: cosmopolitan.bg

Твоята любовна история без съмнение е най-красивата и достойна за сценарий и „Оскар“. Тя не може да бъде повторена. Наистина ли мислиш така?


Представата за това, че може да се обича само веднъж, отчасти е вследствие на патриархалната култура, в която жената се възприема като частна собственост на мъжа и е длъжна да принадлежи единствено на него. А отчасти е и страничен ефект от прекаленото вманиачаване, породено от темите в художествените произведения и най-вече в любовната поезия, които разказват за вечната любов. Или „докато смъртта ви раздели“.

Само че, око погледнем обективно, ще стане ясно, че единствената любов не е нищо повече от мит. Това се потвърждава от психолозите: „Всеки човек има потребност да обича, да бъде до някого, да участва в нечий живот, да споделя нечии интереси – казва семейните психотерапевти. - Но също така ние сме биологични същества, на които им е необходима не само емоционална, но и сексуална близост. Освен това на нас може да са ни интересни различни хора, затова сме способни да отдаваме душата и тялото си много пъти през живота си.“

За разнообразие

В продължение на 30 години американският антрополог Хелън Фишър от Ruthers University в Ню Йорк изследва природата на любовта и стига до знаменателните изводи. В частност тя изяснява, че когато преживяваме остра влюбеност, в кръвта ни постъпва целият „хормонален коктейл“: допамин, предизвикващ пристъп на щастие; фенилетиламин, отговарящ за възбудата; серотонин, държащ емоциите в подем; и норадреналин, създаващ усещане за всемогъщество. Съответно, за любовта или псевдолюбовните разстройства в организма отговарят други хормони. При това се оказва, че ние можем да преживеем всички тези състояния както поотделно, така и едновременно.

Казано по друг начин, способни сме да изпитваме нежност и дълбока привързаност към постоянния партньор или съпруг, но в същото време да усещаме сексуално влечение към някого другиго или дори едновременно към няколко човека. „Това означава, че човешката природа е полигамна – казва Хелън Фишър. - По този начин тя ни предоставя възможност да разнообразим генофонда, да го спасим от изчезване“.

Още повече, някои учени твърдят, че любовта продължава от година до три. Ние вече сме опровергали този вреден мит, доказвайки, че той е справедлив само за допаминозависимите хора, живеещи по схемата „страст – охлаждане – раздяла“.

Краят на легендата

До определен момент ние можем да мислим, че истинската любов се случва само веднъж в живота. Тази заблуда е свойствена предимно на младите, защото именно в тийн възраст човек се променя най-много – както външно, така и вътрешно. Ние растем, а заедно с това се трансформират и представите ни за самите нас и за тези, които са около нас. И започваме да усещаме много силно „крайността“ на нашия живот. Влюбеността, която се появява в кризисните моменте, се отпечатва дълбоко в душата, и ние се сещаме за нея след време, като за истинска любов. Така се случва, но само до следващата криза и до следващата среща.

От друга страна, представата за невъзможността да обикнеш друг човек се трансформира към 30-те години, когато започваме да осъзнаваме способността си са обичаме. За нас това означава, че можем да управляваме чувствата си, все едно ги регулираме и преразпределяме. Което води до умението да обичаме не един човек, а няколко. „Затова приемащият и разбиращ собствената си способност да обича човек няма да седне да говори за единствената си любов в живота – категорични са специалистите. - Тази легенда престава да съществува. Макар и да остане като жизнена история, тя ще загуби статуса си на уникална.“

Роб на единствената любов

И все пак някои от нас упорито не могат да се примирят със заложената им от природата способност да се влюбват.

В този случай става въпрос за болезнените психологически травми, получени в ранното детство, в моментите на раздяла на детето с майката. По тази причина ние се хващаме за мита за единствената любов, като за спасителен обръч – просто се страхуваме да се сблъскаме със силните преживявания заради загубата.

Да допуснем, че твоят любим мъж вече има друга жена до себе си и от година е щастлив с нея, а ти не можеш да приемеш този факт. При това имаш илюзии, че всичко е временно и той задължително ще се върне. Подгряваш чувствата си със спомени, свързани с този човек. Тоест, вътрешно ти не си готова да се сблъскаш с факта, че си загубила този човек, отношенията ти с него са похарчени и него го няма в живота ти, а теб – в неговия. „Това би означавало, че жената е длъжна да признае печалната истина: тя е нелюбима, пред нея са предпочели друга – обясняват психотерапевтите. - А за тези от нас, които имат в анамнезата си травматична сепарация с майка си в ранното детство (или с баща си), тези преживявания просто са непреодолими“.

Всяка загуба и раздяла се възприемат от такива хора много остро. За да се спасим от тежки преживявания и неизбежната в този случай депресия, ние си затваряме очите за реалността. И се потапяме в света на илюзиите, често обричайки се на самота до края на живота си.

В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
цц
21.03.2018 08:11:35
0
3
един партньор е достатъчен
1.
bb
21.03.2018 07:12:33
0
4
не винаги е така....има и 1 мъж и 1 жена за цял живот
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори