×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Готвим вероятно най-големите промени в МВР досега, надявам се да убедим служителите, че това е добро за системата


Готвим вероятно най-големите промени в МВР досега, надявам се да убедим служителите, че това е добро за системата
Ще задействаме новия структурно-функционален модел бързо, но сега той се готви бавно и смислено, не искаме да направим грешка, уверява министър Радев
12 Март 2018, Вторник, 00:02 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Със сигурност ще има оптимизация на персонала, анализираме има ли дублиращи се функции, голяма ли е или е малка администрацията, казва министър Радев

Валентин Радев е на 60 г. Бивш народен представител от ГЕРБ и настоящ министър на вътрешните работи. В началото на февруари в парламента, след въпрос на бургаския депутат Димитър Стоянов, министър Радев разкри, че се подготвя нов структурно-функционален модел на Министерството на вътрешните работи (МВР). След последния парламентарен контрол министърът коментира подготовката на реформата пред „Флагман“.


- Г-н министър, преди няколко седмици казахте, че през март ще има „драфт“ на нов структурно-функционален модел на МВР, т.е. ще има реформа. Докъде сте стигнали?
- Направиха драфт, даже лично ми докладваха докъде са стигнали. Аз искам да го приемат с комисия и да видя докъде е стигнало. Това е само началото. Всъщност основната работа по този структурно-функционален модел трябва да приключи, както съм ги помолил, в средата на годината. Така говорихме със синдикатите в началото. Те се зарадваха – казаха „да, хубаво, не може на парче, не може за кратко време“. Голяма е системата, години наред не е реформирана системно, със системен анализ. И винаги е идвал някой министър или ново политическо ръководство, виждали са някакви недостатъци и са се опитвали да поправят нещата – примерно дадена дирекция, институт или някаква структура. Ние се опитваме да погледнем глобално, има такива начини – учените ги знаят. Поглеждат отвън структурата – казват; ние вземаме мнението вътре – на колегите, защото и те са работили вътре. Казват ни те... След това Световната банка също има един анализ, който ни дават. И това ще стане - надявам се, много вярвам – до средата на годината. Т.е. - това е. Ако ме питате докъде е стигнало – сега ми дадоха драфта в началото. Има структура нарисувана. Обсъждаме я. Пуснали сме я между колегите по структурите на министерството, които трябва да си кажат мнението. Като стане и това, ще обявим сега голяма обществена поръчка, където трябва да кандидатстват колективи и които да свършат тази – по-голямата работа. Всъщност да слезнат на функционално ниво. Защото сега структурно погледнаха – да, да, ама мен ме интересува и функционално. Има ли дублиращи се функции, примерно. Голяма ли е администрацията или е малка...

- Ще има обществена поръчка за такъв анализ?
- Да, да, ще бъде обявена обществена поръчка за тази дейност. Имало е преди години такава заявка.

- Кой може да извърши това?
- Предполагам, че това са научни колективи. Отново се обръщам към такива, които да участват и да ни помогнат. Това е идеята.

- Но това ще забави процеса.
- Колкото го забави... но аз си мисля, че дедлайнът е средата на годината, когато вече следва да имаме някакъв отговор.

- С тази обществена поръчка...
- Да, знаете – обществени поръчки, обжалвания... Дано не се случи. Всеки в държавата това се моли, когато прави обществени поръчки. Но такава ни е държавата, така сме го измислили и може би е справедливо. Може да има обжалвания, но каквото и да има – да получим някакъв документ или изобщо такава система, да ни кажат какво да направим и ние ще го направим бързо. Но – да бъде огледано бавно, смислено, с участието, отново казвам, и на синдикати и на хората, които работят вътре, да чуем тяхното мнение. Защото това е голяма система, не може така да ги клатиме и да променяме нещата.

- А от драфта, който е изготвен към момента, какво излиза като промени?
- Не мога да ви казвам подробности, защото те сега го обсъждат. Ако кажа нещо, някой ще го чуе от мен и ще каже „това ли ще бъде“. Не, няма да бъде това – това е чернова буквално, която е дадена на структурите. Може от тях да го вземете, тече информация отвсякъде, не е тайна. Не бива аз да го казвам, защото не е завършено. Щом стане, ще го чуете.

- Това ли ще е най-голямата реформа до момента в МВР?
- Най-голямата... какво значи голяма? Ние някакви реформи не идваме да правим, аз го казах в началото, ние се опитваме да подобрим; нещо, което е направено, да го продължим. Където виждаме слабости, да ги променим...

- Защото звучи доста мащабно.
- Да, да. Може и така да се каже – не съм се замислял дали е най-голямата. Вероятно може да е най-голямата и ако не е реформа, то - промени, които се налага да бъдат направени. И най-вече аз се надявам, че ще го направим така, като убедим хората, т.е. тези, които работят вътре всички – те да са съгласни. Т.е. те да виждат финала, защото то ще е дългосрочно.

- Никой не иска реформи отвътре, нали знаете?
- Съгласен съм, но няма начин тези, които са поставени на отговорни позиции, директори на дирекции и на отдели, те да не виждат перспективата. Ако те виждат, че това е добро за системата, да почват да убеждават и хората надолу.

- Оптимизация на персонала ще има ли?
- Със сигурност!

- Съкращаване или увеличане? 
- Добър въпрос – защото ме питат. Аз не съм сигурен дали няма да го увеличим. Виждате какви въпроси ми задават тука (в парламента – б.а.). Постоянно – МВР, доверие в МВР...

- Казват, че тук били много на глава от населението, може би най-много дори в Европа.
- Само си мисля, не съм сигурен каква е администрацията. Защото как да я преценя, нали трябва да се сравним примерно с друга система... Да видим как е в Унгария, как е в Чехия, как е в Австрия, как е в подобни държави. И като излезе целият анализ, а не само ние от Министерството на вътрешните работи какво мислим за себе си, тогава ще отсечем. Ще го обявим на обществеността – всички да знаят с повече полицаи ли сме на глава от населението, по-малко ли сме. Къде сме по-малко, в коя от системите – примерно в Гранична полиция или в Национална полиция, в ГДБОП. Къде са по-малко, къде са повече. Както сега се борим да има повече полицаи във всяко населено място. Аз по едно време бях издал заповед по Нова година, да не се назначават никъде хора, условно казано, в администрацията или началници. Само тези, които са на първо ниво, за да направим това, което сме обещали. Сега това е премахнато, от Нова година започнахме да назначаваме, защото пък се задържа израстването на хората. Но това са малки стъпки, които чакат ето този модел, който ще бъде най-близко до истината. Не искаме да направим грешка.

В категории: Политика


38
Коментара по темата
38.
Анонимен
03.04.2018 18:56:38
0
1
Преди 5 години през 2013 година след такава оптимизация на щата се съкратиха чистачките, служители от деловодствата, поддръжката и т.н., т.е. от най-нископлатените.
37.
Marinero
15.03.2018 19:25:39
2
3
В ченгеджиската държава на първо място са проблемите на ченгетата.
36.
Радев ,чуй чуй..
14.03.2018 07:47:15
2
19
Ти на терен ли си, или администратор? Колко администрация имаш ти ,или комисия трябва да ти каже.Комисия ли трябва да ти каже ,че ЛРТП в МВР са повече от полицаите?Комисия ли трябва да ти каже ,че на пенсия и заплата служат много хора?Комисия ли трябва да ти каже ,че склададжия в МВР Взема повече пари от полицая вече трета година? Комисия ли трябва да ти каже че пак разпределихте увеличението на всички,не само на тези на улицата?Стига с тез комисии бе Радев .
35.
112
14.03.2018 00:06:19
6
15
ТОЙ СЛАВИ ТАКЪВ ДРАФТ ЩЕ ВИ НАПРАВИ МНОГО СКОРО,ЧЕ ГЛАВИТЕ ЩЕ ВИ СЕ ЗАВЪРТЯТ,ЦЪРВУЛИ СМОТАНИ.
34.
Нобел
13.03.2018 21:03:48
3
7
Хиляди учени, експерти и изследователи ще бъдат впрегнати за да се опитат да обяснят на Министъра какво работи МВР
33.
Защотко
13.03.2018 20:44:01
1
6
Защо ти е да убеждаваш служителите?
Като гледам не ви пука за хората.
32.
пенсионер
13.03.2018 19:52:36
6
10
По колко пъти ще изучаваме чуждия опит Вижте Румъния и Грузия .Пък и Швеция население 10млн. полиция 28 ооо.Австрия 9млн.население 19000полиция Докато България няма и 7млн.ОКОЛО 51-3 ХИЛЯДИ ПОЛИЦИЯ ОТ ТЯХ НАД 10-15 ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ .
31.
beloto
13.03.2018 19:22:51
4
5
Ексклузивно в БЛИЦ! Кеворк Кеворкян: Оставете Кирил - чуйте Ердоган!

КЕВОРКЯН ПРЕЗИДЕНТ.

А ВИЕ РЕФОРМА ЩЕ ПРАВИТЕ
30.
galin
13.03.2018 19:05:04
2
4
ami dawat edin film po nova Pojarnikarite ot 4ikago s edin na4alnik pokriwat i wyr6at sumati rabota. GLEDAJ GO BE RADEV . POU4ITELEN FILM
V BYLGARSKATA POLICIQ PRAVITE SAMO IZPRAZNQRI NEKADYRNI DA KOMANDVAT A KOJ DA POMOGNE NA HORATA
29.
darko
13.03.2018 19:00:26
2
5
ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИ!
СВОБОДАТА НА СЛОВОТО Е ОСНОВНА ПРИВИЛЕГИЯ В ДЕМОКРАТИЧНОТО ОБЩЕСТВО И ОСНОВНИ ПРАВА И СВОБОДИ НА ГРАЖДАНИТЕ.
28.
граничен полицай
13.03.2018 16:39:48
3
19
Започнах кадровата службавГранични войски за които се дочуваше че ще се реформират в полиция и премахват наборните граничари .Толкова пъти ги преименуваха и се стигна дотам че да сеназначават и пенсионери .Не случайно казват че МВР РЕНЕСАНСЪТ НА ПЕНСИОНЕРИ .Моята служба е към края .Такова чудо не съм чул да е имало МВРда игнорира полицаите за сметка на пенсионери по границата .
27.
мвр
13.03.2018 15:53:09
2
18
Колко години реформи ,то не беше Испански модел, полиция близо до обществото и какво ли не и накрая ЗЕРО.ИДЕТЕ НА НАЙ НИСКИТЕ НИВА И ПИТАЙТЕ за реформи.В София сектори станаха отдели, комисари, секретарки и шофъори ,международни отдели, а по места едно РУ не може да осигури служители за наряд.София не е България.
26.
Jerko
13.03.2018 14:59:44
1
8
Vsi4ki znaqt kvo trqbva da stane no nemoje . trqbva vyn6en names ina4e ni6to ama ni6to nqma da naptavite obyrnahte go v socialna laboratoriq i iqra s nervite na horata
25.
Tonev
13.03.2018 14:39:11
1
12
Ako ne drugo gledaj filmi . nikyde v izbroenite dyrjavi nama takova ne6to za edno i sy6to da vzema6 pensiq i zaplata po 2500 lv a da obevqvate bezrabotica sred mladite injineri . Sramno e
24.
Gopl
13.03.2018 14:32:43
1
14
pensioner 4ovek brakuvan 4ovek i kvo izliza polovinata mvr brak
23.
Radin Go6ev
13.03.2018 14:29:31
3
13
ПАК СЕ ИСКАЖИ АМА СЛЕД РЕФОРМАТА И БРОЙ КОЛКО НОВИ НАЧАЛНИЧИ ПРАВИШ И КОЛКО ПЕНСИОНЕРИ СИ ОСТАВИЛ В ТУЙ МВР А НЕ ДА ВИНИШ ХОРАТА ЧЕ СА ДРЪЗКИ
22.
Гастрол
13.03.2018 14:25:47
1
5
ТАКЪВ БЪТАК НАСТАНА
21.
4ERVEN POLICAI
13.03.2018 13:10:04
6
4
UVOLNENIE NA VSI4KI 4ERVENI POLICAI!TOGAVA 6TE TRAGNE DARJAVATA.
20.
Динко и Перата швестери HD
13.03.2018 12:58:03
10
6
Преди малко видях едни униформени да натискат минуси
19.
Пън
13.03.2018 12:56:49
9
5
Ушатите ревът само а нв напускат. Само дизлайкват коментарите. Много са нагли
18.
koko
13.03.2018 12:22:49
3
4
oronvane prestija na pagona-tova e dumata
17.
vesko marinov
13.03.2018 12:01:00
1
18
кое е добро частна фирма да пази нощно време полицеиският участак-по голям срам не сам брал
16.
Скромно
13.03.2018 11:56:38
8
18
премахнете мастодонта МВР.
отделни агенции
създайте ДНП и полицейски участъци по места
премахнете икономическа полиция
премахнете жандармерията
премахнете паспортна
премахнете регистрацията на мпс
дайте им правомощия
отговорност пред населението
15.
Примерно
13.03.2018 10:33:56
2
24
С всяка реформа раздуват щата Не където трябва - основно на чиновници статистици и т.н. С полицейските правомощия бройките им с години не са повишавани! На Началниците да им се отреди мандатност -4-5 год , че мнооого се срастват с обстановката и с бизнеса :-)
14.
kikodar
13.03.2018 10:32:00
1
26
Премахнете семейното МВР. Цели фамилии са се наместили, което няма лошо, но ако бяха сред хората, а не в администрациите на областните дирекции и районни управления. Създайте жандармерийски участъци в по-големите села и покрийте тези места, които от години не са виждали жив униформен. А не като стане нещо и да ми се прескачат полиции от всички структури и да не се знае кой работи и кой носи отговорност.
13.
do
13.03.2018 10:23:31
6
19
Дали има някой на когото е открадната кола ,ограбен апартамент, бит от мутри ,ограбен от цигани ,лъган от ало измами и т.н.МВР да му е помогнало и хванало престъпника -Нееееееее, няма няма и да има .И защо ни е това МВР .Питам полицай --що така бе в полицията .Отговор ,,Ми то няма държава..
12.
Мунчо
13.03.2018 10:15:36
0
7
Каква ли ще е тази промяна щом и световната банка ще има отношение!!??!?!?
11.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
13.03.2018 10:10:05
1
11
Радев, да изброяваме ли колко мутри са на свобода? За какви промени говорим?
10.
N
13.03.2018 10:01:11
1
24
И това чудо е министър?!Някой успя ли събере едно цяло, завършено, смислено изречение, аз не можах.
9.
Някой
13.03.2018 09:58:45
17
6
Само лентяй в това мвр. Да не ги оптимизират, а да ги накарат да работят. Чоплят семки и въртят далавери само. Не плащат осигуровки, а се пенсионират рано с високи пенсии. Това е мвр
8.
Shmatkki
13.03.2018 09:57:33
7
5
Nai golqmata promqna koqto shte napravite i to bezplatno i sus pechalbi sled tova za durjavata e da legalizirate trevata i osvobodite resursa na mvr vsichko drugo e porednata duvka
7.
Запознат
13.03.2018 09:51:07
2
18
Тоя е пълно посмешище и недоразумение, наред с всички други изроди преди него, които разкатаха майката на мвр.
6.
Наблюдаващ
13.03.2018 09:43:00
6
4
Нямаме нужда от такова МВР,само ни прахосва парите от данъци.Не знам каква е новата промяна ,но със сигурност че ще се разходват повече пари а ще се прави още по нищо ,Но приказки ще има до безкрай,докато дойде Момента да няма на кой да ги разправят .И той е близо.
5.
Наблюдаващ
13.03.2018 09:41:54
4
5
Нямаме нужда от такова МВР,само ни прахосва парите от данъци.Не знам каква е новата промяна ,но със сигурност че ще се разходват повече пари а ще се прави още по нищо ,Но приказки ще има до безкрай,докато дойде Момента да няма на кой да ги разправят .И той е близо.
4.
има ли синдикати...
13.03.2018 09:34:55
0
7
на този ден През 1973 г. с постановление на Министерския съвет на България се въвежда официално намалено работно време и петдевна работна седмица.
3.
Бля бля
13.03.2018 08:18:37
3
27
Роднина милиционер,роднина милиционер...Братя ,синове, дъщери племенници ,снахи и т.н това е принципа за израстване..другото си е ала бала приказки
2.
Винету
13.03.2018 07:59:28
6
41
Администрацията трябва да се съкрати наполовина. То не са сектор, групи, че и отдели направиха. Заплатите на администрацията с 1/3 по ниски от на полицаите. Не може тези на терен и чиновниците да взимат еднакви заплати, стреса при едните и другите е несъпоставим.
1.
Пън реве за пенсия
13.03.2018 07:44:29
23
21
Искам да протестирам по цял ден и да се пенсионирам на 28г.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори