×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

У нас реално туристите за 2017 г. са не повече от 6,5 млн. и да се говори за грандиозен ръст е манипулативно


У нас реално туристите за 2017 г. са не повече от 6,5 млн. и да се говори за грандиозен ръст е манипулативно
Опитът доказа, че най-високите приходи идват от средна категория туристи, не бива да се отказваме от евтините услуги, съветва Георги Мицов
03 Януари 2018, Четвъртък, 00:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, Снимка: Авторът

Статистиката е надута с транзитно преминаващите към Гърция румънци и с турските гастарбайтери


Георги Мицов е сред най-разпознаваемите фигури в бранша в Бургаския регион, мениджира Интерхотел „България”, проджект мениджър на Гранд Хотел Поморие, на бутиковите комплекси „Бългериан роуз гардънс” и „Гардения”. Човек с енциклопедични познания, богат житейски и професионален опит. Често транслира до широката публика посланиятата на целия сектор, има активна гражданска позиция и не пести критики към слабостите на туристическото ни ведомство през годините. Поводът да разговаряме с него сега е отчетеният рекорд на министър Николина Ангелкова за 2017 година – над 11 млн.туристи. Според Мицов статистиката е подвеждаща, данните не са реални. Вижте защо и какви да са очакванията за 2018 година

-Г- н Мицов, правителството отчете предновогодишно, че държавата е посетена от над 11 млн.туристи през 2017 година и се похвали с невероятния ръст, но на което Вие реагирате така: „безполезен показател и дъвка за непознаващите туристическия бизнес”. Какви данни да анализираме, за да отчетем реалностите?

-Безспорно това, което пишат официалните медии, Флагман също го написа, за ръста на България в туризма радва ушите. Но по мое мнение се разминава с реалността, защото всичко е в данните и тяхното екстраполиране. Считам, че показателят „Брой преминали туристи” е най-подвеждащото нещо в материята на туризма. Човек, който по една или друга причина влиза през границите на България и излиза, не значи, че е турист. Поне 30- 40 % не са туристи в действителния смисъл на думата, защото те не ползват услуги на територията на страната, съответно не създават национален доход. Това са т.нар. транзитно преминаващи. В тази статистика ние погрешно броим хората, които по една или друга причина влизат в страната и излизат в рамките на същия ден, само т.нар. турски гастербайтери са повече от милион на година. Огромна е бройката и на румънските граждани, които пътуват за Гърция. За сериозните анализатори това не е качествен показател. Ние работим с други данни – налични стаи, доход, който стаите в експлоатация носят, вложените средства, за да се произведе даден туристическа услуга или продукт. Тази приятна полемика, която се вихри в момента е несериозна, тя радва ушите на началниците, но не дава вярна представа.

-От тези 11 млн., с които се похвали кабинетът, колко тогава са реално пристигналите туристи в България, които са подпомогнали, така да се каже, нашата икономика?

-Около 6,5 млн. Няма как да бъдат повече. Ние се консултираме помежду си, наблюдаваме тенденциите, виждаме приходите, а те не са повече от 2,5 % в положителен ръст на година. Това е реалността! Бавно и спокойно България върви към по-добро и това се вижда – развива се инфарструктурата, влагат се пари в пречиствателни станции, нашето море е може би най-чистото на Балканите. Подобрява се пътната инфраструктура, което е похвално, защото, за да има туризъм трябват и хубави пътища. Това е добро, но да се говори за грандиозен ръст в туризма е най-малкото манипулативно.

-Може ли да се ориентираме в статистика за сумите, които оставят чуждестранните туристи на българското Черноморие спрямо Гърция и Турция, напр.?

-Няма човек, който може да извади подобна статистика. Това ще бъдат данни, които са изсмукани от пръстите, в резултат на косвено наблюдение и няма да бъдат верни. По-добре да не се работи с тях, защото са подвеждащи. Да не забравяме, че част от сектора все още е в сивата икономика, въпреки че постоянно се работи в тази насока и това обезателно ще изиграе отрицателна роля при опит за подобно изследване.

-Късно ли е България да променя имиджа си от евтина дестинация на скъпа, подходяща за друг тип туристи?

-България винаги е била интересна и много добра туристическа дестинация благодарение на самото си геостратегическо местоположение – страна на кръстопът, през която минават група от важни пътища. България е благословена от Бога, с уникални дадености. При правилна политика неминуемо ще мине в по-висока категория. Същевременно можем да продължим да развиваме и т.нар. евтин туризъм, защото носи приходи. Между другото, професионалистите в туризма казват, че най-високият приход идва от средна категория туристи. Ние няма какво да се срамуваме, че предлагаме евтини услуги. Предлагаме определен тип туризъм, който се отплаща добре и носи доходи. Това е важното. А за да се развие туристическият пазар и да привлечем висок клас туристи трябва да се работи много. На първо място трябва да излезем от тесногръдието и да подберем правилни рекламни стратегии. На българския пазар вече работят и много хотели с качествено обслужване. Но какво означава добър хотел в дестинация, която не предлага нищо друго като атракция, напр.?!

-Но все още няма верига от рода на „Хилтън” по българското Черноморие.

-Няма и логика да има. Абсолютно погрешна теза е, че „Хилтън” е нещо велико. Това е верига, която продава на франчайзинг името си срещу съответната цена. За да се появи „Хилтън” трябва да има целогодишен бизнес, т.нар.цел на престоя, а ние предлагаме цаца, бира, пясък, вода и нищо друго. Докато не се развият съпътстващите видове туризъм, докато няма инфраструктура, няма как да чакаме гости, свикнали на ценовите равнища на „Хилтън”. В крайна сметка още днес, ако реша да похарча 300 хил.евро, ще брандирам която си искам колиба с марката „Хилтън”. Но това няма да ми гарантира туристи, „Хилтън” не гарантира нищо освен дохода на „Хилтън”. Мечтателите първо това трябва да разберат.

-Може ли туризмът като сектор да увеличи добавената си стойност като изкупува само продукцията на българските производители, а не да залага на евтините продукти от Нова Зеландия, Канада и Гърция, от големите вериги? Знам, че в един от управляваните от Вас хотели го правите, но срещате и много бюрократични трудности.

- Тук е мястото на самата държава като регулатор да облекчи процесите. Да се появят фермерски пазари, да се облекчи възможността за продажба на производителите, да се облекчи лицензионният режим. Необходими са опростени правила, за да се развие и средното ниво в туризма. Да помислим сериозно за връщането на патентния режим. Сега само изтъкваме какъв ръст бележим, но пропускаме, че 30 % от фирмите не плащат осигуровки и са в сивия сектор. Трябва ред и законност, а един от начините този бизнес да излезе на светло, е намаляване на бюрокрацията. Не може един павилион, продаващ сандвичи, да е натоварен с всички административни мерки, както голям хотел. На въпросния павилион трябва в началото на месеца да му се прибира патент и да се остави да работи, за да продава хубави сандвичи, а не да се занимава със счетоводство. Не проумеем ли това, сме обречени.

-Какъв сезон очаквате през 2018 година?

-Абсолютно същият като през 2017 година, с ръст между 2,5 и 5 %. Конкретно за нашия регион като туристическа дестинация, ако дай Боже се открият няколко международни самолетни линии, това би било от огромна полза и веднага ще даде резултат още в рамките на 2-3 месеца. Правителството на Иван Костов продаде националния авиопревозвач и двете летища на една и съща фирма, така Бургас е откъснат от света. Може да имате хубав хотел, но туристите няма как да стигнат до Вас, защото белият човек е свикнал да лети със самолет. Няма нормален турист, който да пътува 7 часа от София до Бургас.

-Ще имаме ли ръст в туризма от нискотарифните компании или по-скоро те ще се използват от нашите сънародници за пътувания в Европа?

-Лично аз очаквам ръст. Ако правят пет полета на седмица и всеки самолет вози по 130 човека, това са 800 човека на седмица, 2400 в месеца. Около 10 хил.туристи ще влязат в Бургас, половината от тях ще са българи, които пътуват, а останалите 5 хил.човека ще са туристи. Това би вкарало в Община Бургас 2000 лева на ден от курортни данъци. Ако Общината успее да си ги събере от милионите хотели, къщи и бараки, разбира се.

-Как ще бъде разрешен проблемът с липсата на достатъчно работна ръка, има ли потенциал бизнесът да увеличи възнагражденията, за да привлича квалифицирани кадри?

-Потенциал да се увеличават възнагражденията има, ако се увеличават доходите, но в момента пак казвам: Трябва да се облекчи самият бизнес - да се намалят административните процедури, за да може той да си отдъхне и да генерира приходи, съответно работни места. В същото време трябва да има инвестиции в сектора на образованието, защото преди всеки зимен или летен сезон ние се оплакваме, че няма работници. Е, няма и да има, защото някой трябва да произведе въпросните млади, научени и интелигентни хора. Същевременно миналата година отрязаха приема в Колежа по туризъм в Бургас, а всички партии, които ни агитираха да гласуваме за тях за 43-тото НС, твърдяха, че туризмът е приоритет №1 за тях. Ако това е така, защо не откриха още едно учебно заведение.

-А не трябва ли да проявите тези претенции към отговорните за специалното средно образование, за да може да ви осигурят кадри на 18-19 години, а не да чакате да завършват бакалавърско или магистърско образование?

-Първо трябва да се облекчи и цялата процедура по наемане на работници, защото смея да твърдя, че близо 10 % от работещите в дребния и малък бизнес са нелегални работници. Всяка година правя чудеса, за да взема 10-15 човека, които са непълнолетни, но затъвам в бюрокрация. Какво пречи тези деца да работят, те самите искат да работят. По-добре ли е да са на улицата?!Мантрата, че ние ще се отворим за работници от Молдова и Украйна няма да спаси туризма, трябва ни гръбнак, а той е в българските работници. Христоматиен пример как се прави туризъм и открива нова дестинация, е Турция. Преди 17 години възможността да намериш човек, който говори английски език там, граничеше с шанса да спечелиш от българска лотария. Днес не мога да изброя колежите, които обучават кадри в Турция. Това трябва да е приоритет на държавната политика.

-Г-н Мицов, да завършим с нещо позитивно. Коя е новина №1 в сектора на туризма за 2017 година?

-Новина №1 на нашето Черноморие е, че то е обхванато от всички страни от пречиствателни станции и гарантираме 100 % чистота на водата. Ето това е добра новина, която остава встрани.


В категории: Бургас


17
Коментара
Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
17
Коментара по темата
17.
У2
05.01.2018 19:05:02
0
0
Мицов е надуто, високомерно и комплексирано ефе
16.
Предлагам
04.01.2018 21:18:50
3
3
Георги Мицов кмет!!!
15.
За мицов
04.01.2018 19:42:55
3
6
А вие познавате ли го че изказвате мнение мицов е успял човек познавам го бегло но е мн начетен човек и голям кулинар и любител на всичко хубаво а вие дребни души само завиждате с две думи човека е бохем
14.
До 10
04.01.2018 19:03:50
2
3
Виждал "подобрение"..
Освен ако на повсеместната разруха и забатачване му викаме така, може и да е прав. Всички нови проекти се продъниха, а главните артерии на областта са оставени на произвола на природата.
13.
До 2. 777
04.01.2018 17:54:14
1
2
Съгласен напълно с вас. Плазмодий...Пълен!!!
12.
Ейййййй
04.01.2018 16:50:40
0
6
Ангелкова като каже добър ден гледайте небето.
11.
Божидаров
04.01.2018 16:47:51
2
8
Много точен анализ на г-н. Мицов.Особенно за безхаберието на министърката,за административното мачкане на дребошляка и за списъка с 12документа за да назначиш младеж ненавършил 18години.А там трябва само един-писмено съгласие на родителите.Но Боко високо ,Ангелкова се хили и вика Споко.
10.
Do Malko s v greshka
04.01.2018 16:32:25
1
6
Колега, човека много хубаво го е казал - Туризма се прави с инфраструктура, пътища и т.н.
9.
Малко си в грешка
04.01.2018 15:36:17
5
8
На господина сигурно не му се налага да заобикаля ямите и траповете из бургаските улици с огромната джипара. Факти са обаче, че всички входове на града са в насипно състоние, пътят около Сарафово е в окаян и опасен вид, до Обзор е трагично, основните булеварди - леща. Добрите туристи идват не с евтини билети от 10 евро, а с автомобил, семейство и домашен любимец. Вижте само румънските черноморски пътища и ще намразите Бойко, Митко, Свинетка и Курнелия.
8.
*********
04.01.2018 13:43:39
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
и какво от това?
04.01.2018 13:37:08
1
11
Мицов може да казва истината, но госпожата министър не иска и да знае. За нея е важно да напълни касичката с комисионните от търговете за плажове.
6.
Поздравления
04.01.2018 13:27:03
0
9
нещата стоят точно така
5.
меринЖей
04.01.2018 12:44:39
4
15
Не го знам що за човек бил и т.н, но казва много истини за сектора! Това е истината.
4.
Браво за професионалният анализ
04.01.2018 12:20:03
6
20
Изключително добър и верен анализ на г-н Мицов. Поздравявям го. Министър Ангелкова да задържи шампанското, статистиката и не е вярна.
3.
Прав е Мицов
04.01.2018 12:17:10
5
15
Броя на туристите се завишава всяка година,а сезона започва от средата на юни до края на август.Няма логика да увеличават туристите.Да каже Министър Ангелкова,как раздаде за пореден път на всички големи мутри плажовете за по 15-20г.Много добре я помня,как подскачаше по срещите ми с нея,че тя работи за българския туризъм и как предишните не са си свършили работата.Чеп за зеле не става от тази,завдно с началника и.Туризма е в упадък,няма кадри,няма заплати,няма условия за качествен туризъм,а този Мицов да си пие хапчетата в България може и висок клас туристи да се посрещат,но трябва държава,а не разграден двор,с махленски лафове.
2.
777
04.01.2018 12:08:03
5
20
Не искам мнения от такива хора като Мицов. Лично съм го виждал каква подлога е, как прислужва, мазни се и дърпа чантите на господаря си от Варна от ръцете на портиера. Това е човек с жестоки комплекси , дори пусна последните минути на едно момиче в нета с цел да събере внимание. Ясно е че си плаща при вас за поръчкови интервюта, но имайте малко хигиена. Такива като тоя де заобикалят отдалече.
1.
Несебър
04.01.2018 11:45:49
5
21
Туризма удари дъното.Туристите са неплатежоспособни(роми работещи в западна европа,социално слаби поляци,словаци и украинци и най-бедните руснаци и скандинавци).ОТ ТУК ПО–НАДОЛУ НЯМА.Съответно туристическият продукт,който предлагаме е съобразен с тях(пица на парче,дюнерджийници и баничарници,евтин нискокачествен алкохол,циганска проституция и измамен хазарт).Предлагаме не хотели,а СКЛАДОВЕ ЗА БЕЗПАРИЧНИ ХОРА.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори